bejkon na bogato. przepis na dwie porcje 500 gram chudego boczku 200 gram ugotowanej brukwi 2 słodkie gruszki 2 białe cebule średnia czerwona cebula 2 szklanki wina wiśniowego półwytrawnego 2 łyżki śmietany kremówki 2 garście wiśni 2 łyżki miodu pieprz biały gałązka rozmarynu szczypta kurkumy sól kiełki oliwa Boczek obsmażamy na oliwie na złoty kolor z posiekaną białą cebulą
na gaziePodany na moim ulubionym Antonio Porcelana Bogucice sprawia, że normalny obiad staje się niezwykłym. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory koncentrat pomidorowy koperek kiełbasa, mięso surowe, boczek cebula olej rzepakowy 2 łyżki mąki sól, pieprz, listek, ziele Wykonanie: Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych i odstających liści. Szatkujemy ją drobno. Na patelni podsmażamy najpierw pokrojone w kostkę(...)surowe mięso, następnie kiełbasę i boczek na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy
Malinowe PocałunkiSkładniki: 0,5 kg pieczarek 3 cebule 7 grahamek kilka plasterków wędzonego boczku tarty ser sól, pieprz, papryka kilka kropli sosu sojowego Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą i obranymi pieczarkami w ćwiartki.. Doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką i sosem sojowym. Z bułek wydrążyć środek, nafaszerować - posypać serem i zapiec
Gaździnka warzySałatka ziemniaczana z dodatkiem boczku, jajek, w towarzystwie pikantnych porów i korniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Składniki: 4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości 4 jajka 150 g parzonego boczku (w kawałku) kilka korniszonów 1 por (jasna część) mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony
Czerwień i błękitwiem jeszcze co, bo i mięso nie wiem kiedy będzie :) pewnie na święta... Ale jak wymyślę i się uda - podzielę się tym ze wszystkimi :) Tą szynkę piekłam razem z boczkiem, ale ponieważ pieczone były w woreczkach to (pomimo nacięć) raczej nie przechodziły swoimi zapachami, a również był smaczne :) Piekłam właśnie z tym boczkiem, do którego zapomniałam dodać tak lubianego przez
Kolorowy Przepisownikwierzch. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 1-2 minuty. Cebulkę obieramy, siekamy, złocimy na rozgrzanym maśle. Polewamy kopytka okrasą. To jest wersja bezmięsna, a można również podsmażyć pokrojony boczek lub słoninę. Ja choć nie lubię boczku, to w takiej postaci zjadam
Kolorowy Przepisownikczas. Złapałam co miałam i tak oto powstały te pyszne mięciutkie kotlety do obiadu z dowolnymi dodatkami. Polecam bardzo. Potrzebujemy: 2 filety rybne, mogą być mrożone 2 cm boczku, ja użyłam takiego, który sama upiekłam w piekarniku, ale może być dowolny 2 kromki pieczywa mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej(...)Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa moczymy w wodzie lub mleku i odciskamy nadmiar płynu. Filety rybne, boczek, cebulę, czosnek i odciśnięte pieczywo mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie mieszamy z resztą składników i formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy
MamaOskarkaOryginalna nazwa tej potrawy to LOMBO REACHEADO. I o to poniżej tego rezultat. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy 1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść świeżej kolendry, 1 czerwona papryka ale może być również(...)olej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem i octem winnym. Odstawić najlepiej na jedną noc. Ostrym nożem zrobić w mięsie "dziurę" w którą włożyć kawałki boczku i pokrojonej w plasterki kiełbasy. Do pełna. Następnie wykałaczkami "zamykamy dziurę". Bierzemy duży garnek i zalewamy dno garnka olejem lub oliwą i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną
Smaki Brazyliiziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy) 0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula 2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób(...)Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby oraz cebulę i czosnek zeszklone na patelni. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki gotujemy osobno i odcedzone dodajemy do wywaru pod koniec
Kuchenne aromatyciężko mi to sobie wyobrazić) . Przepis na zapiekankę pochodzi ze strony internetowej firmy Pudliszki. Składniki 300 g makaronu penne 200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g boczku 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 600 ml śmietany 30% 200 g żółtego starego sera sól pieprz Sposób Boczek pokrojony w paseczki podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju
Kuchenne aromatyrobiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko. Składniki 75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry, lekko je rozbić i obsmażyć na tłuszczu(...)rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą uprzednio podsmażonych pieczarek. W rondelku stopić pokrojony lub utarty żółty ser, podgrzać z winem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 20 minut
Kuchenne aromatyrównież zagościły te smakowite warzywa. Szczerze przyznam że wolę bardziej szparagi zielone niż białe, są delikatniejsze w smaku, przynajmniej dla mnie i nie trzeba ich obierać. Te zawijane w boczek są przepyszne i banalnie proste w wykonaniu a ponieważ mamy tak polski produkt jak szparagi to do niego najbardziej pasuje nasza kochana kasza gryczana. My uwielbiamy paloną, tak więc powstało(...)danie pyszne i zdrowe. Zapraszam serdecznie. Szparagi zawijane w boczek z kaszą gryczaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezachciało mi się bigosu po prostu! ;-) Wg przepisu Roberta 'Robin Hooda' Z. Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 400 g surowego mięsa schabowego - 4 kiełbaski śląskie - 250 g boczku wędzonego - 4 liście laurowe - 2 łyżeczki kminku/ przyprawy do bigosu - 2 łyżeczki majeranku - mały koncentrat pomidorowy - szklanka ciemnego piwa Wrzucamy do gara drobno poszatkowaną kapuchę, pokrojone w kostkę mięso schabowe, kiełbaskę(...)oraz boczek. Dodajemy łyżeczkę przyprawy do bigosu, 4 listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Na sam koniec dolewamy koncentrat pomidorowy oraz szklankę ciemnego piwa
upichconaSkładniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy
upichconaBlueberry Corner by "jagodzianka" Pieczony boczek zawsze jest w moim świątecznym menu. To smaczna i łatwa do przygotowania wędlina. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem … Przeczytaj cały artykuł Post Pieczony boczek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Corner