boczek - 14002 przepisów (strona:528/934)

boczek duszony w winie 209

bejkon na bogato. przepis na dwie porcje 500 gram chudego boczku 200 gram ugotowanej brukwi 2 słodkie gruszki 2 białe cebule średnia czerwona cebula 2 szklanki wina wiśniowego półwytrawnego 2 łyżki śmietany kremówki 2 garście wiśni 2 łyżki miodu pieprz biały gałązka rozmarynu szczypta kurkumy sól kiełki oliwa  Boczek obsmażamy na oliwie na złoty kolor z posiekaną białą cebulą

na gazie
Bigos z młodej kapusty. 247

Podany na moim ulubionym Antonio Porcelana Bogucice sprawia, że normalny obiad staje się niezwykłym. Składniki: główka kapusty młodej 2 młode marchewki 2 pomidory koncentrat pomidorowy koperek kiełbasa, mięso surowe, boczek cebula olej rzepakowy 2 łyżki mąki sól, pieprz, listek, ziele Wykonanie: Kapustę obieramy z pierwszych brzydszych i odstających liści. Szatkujemy ją drobno. Na patelni podsmażamy  najpierw pokrojone w kostkę(...)surowe mięso, następnie kiełbasę i boczek na kilku łyżkach oleju rzepakowego. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę razem smażymy. Przekładamy do garnka, zalewamy ok 2 szklankami wody, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, listek, ziele i chwilę dusimy. Kiedy mięso jest podduszone dokładamy kapustę najlepiej partiami, aby jej nie rozgotować. A całość nie zmieści się nam w garnku. Chwilkę gotujemy

Malinowe Pocałunki
Pieczarkowe bułki 139

Składniki: 0,5 kg pieczarek 3 cebule 7 grahamek kilka plasterków wędzonego boczku tarty ser sól, pieprz, papryka kilka kropli sosu sojowego Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć z drobno posiekaną cebulą i obranymi pieczarkami w ćwiartki.. Doprawić do smaku solą i pieprzem, papryką i sosem sojowym. Z bułek wydrążyć środek, nafaszerować - posypać serem i zapiec

Gaździnka warzy
Sałatka ziemniaczana z boczkiem 210

Sałatka ziemniaczana z dodatkiem boczku, jajek, w towarzystwie pikantnych porów i korniszonów. Można podać ją do grillowanych mięs, ryb czy warzyw. Składniki: 4-5 kremowych ziemniaków jednakowej wielkości 4 jajka 150 g parzonego boczku (w kawałku) kilka korniszonów 1 por (jasna część) mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki majonezu 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka majeranku sól i świeżo mielony

Czerwień i błękit
Szynka pieczona 126

wiem jeszcze co, bo i mięso nie wiem kiedy będzie :) pewnie na święta... Ale jak wymyślę i się uda - podzielę się tym ze wszystkimi :) Tą szynkę piekłam razem z boczkiem, ale ponieważ pieczone były w woreczkach to (pomimo nacięć) raczej nie przechodziły swoimi zapachami, a również był smaczne :) Piekłam właśnie z tym boczkiem, do którego zapomniałam dodać tak lubianego przez

Kolorowy Przepisownik
Kopytka z cebulkową okrasą 109

wierzch. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 1-2 minuty. Cebulkę obieramy, siekamy, złocimy na rozgrzanym maśle. Polewamy kopytka okrasą. To jest wersja bezmięsna, a można również podsmażyć pokrojony boczek lub słoninę. Ja choć nie lubię boczku, to w takiej postaci zjadam

Kolorowy Przepisownik
Kotlety rybne z bekonem. 142

czas. Złapałam co miałam i tak oto powstały te pyszne mięciutkie kotlety do obiadu z dowolnymi dodatkami. Polecam bardzo. Potrzebujemy: 2 filety rybne, mogą być mrożone 2 cm boczku, ja użyłam takiego, który sama upiekłam w piekarniku, ale może być dowolny 2 kromki pieczywa mała cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 3 łyżki kaszy kus kus 2 łyżki bułki tartej(...)Indian Bazaar pół łyżeczki soli Ponadto: bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia 2 kromki pieczywa moczymy w wodzie lub mleku i odciskamy nadmiar płynu. Filety rybne, boczek, cebulę, czosnek i odciśnięte pieczywo mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Następnie mieszamy z resztą składników i formujemy okrągłe kotleciki. Obtaczamy kotlety w bułce tartej i układamy na rozgrzanym oleju. Smażymy

MamaOskarka
Wołowina wg przepisu Brasileiro 196

Oryginalna nazwa tej potrawy to LOMBO REACHEADO.  I o to poniżej tego rezultat. Składniki: 1 kg mięsa wołowego na steki (polędwica, rostbef, itd do wyboru) 2 długie paski boczku wędzonego laska kiełbasy  1 cebula 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki kuminu 3 ząbki czosnku ocet winny biały garść świeżej kolendry,  1 czerwona papryka ale może być również(...)olej lub oliwa Przygotowanie: Mięso natrzeć, solą, startym czosnkiem, kuminem i octem winnym. Odstawić najlepiej na jedną noc.  Ostrym nożem zrobić w mięsie "dziurę" w którą włożyć kawałki boczku i pokrojonej w plasterki kiełbasy. Do pełna. Następnie wykałaczkami "zamykamy dziurę". Bierzemy duży garnek i zalewamy dno garnka olejem lub oliwą i rozgrzewamy. Następnie na rozgrzany olej/oliwę wrzucamy skrojoną

Smaki Brazylii
Tatrzańska kwaśnica na żeberku 117

ziemniaków 0,4 kg kwaszonej kapusty (najlepiej ciętej w długie pasy)  0,7 kg wieprzowych żeberek podwędzanych (użyłam 0,7 kg żeberek nie podwędzanych i 30 dag wędzonego boczku) 1 duża cebula  2 - 3 ząbki czosnku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz 1-2 łyżki tłuszczu 5- 10 dag suszonych grzybów (moja tym razem była bez grzybów) Sposób(...)Żeberka porcjujemy, boczek kroimy w kostkę. Grzyby moczymy 2- 3 godziny w zimnej wodzie, potem obgotowujemy. Z mięsa z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego gotujemy wywar. Gdy mięso jest w połowie miękkie dodajemy kapustę kiszoną, grzyby oraz cebulę i czosnek zeszklone na patelni. Obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki gotujemy osobno i odcedzone dodajemy do wywaru pod koniec

Kuchenne aromaty
Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i boczkiem pod serową pierzynką 248

ciężko mi to sobie wyobrazić) . Przepis na zapiekankę pochodzi ze strony internetowej firmy Pudliszki. Składniki 300 g makaronu penne 200g koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 łyżki oleju 200 g boczku 200 g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 600 ml śmietany 30% 200 g żółtego starego sera sól pieprz Sposób Boczek pokrojony w paseczki podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju

Kuchenne aromaty
Schab inaczej 265

robiłabym sosu, jedynie mięso podlałam winem, a ser potarłam i przykryłam nim całość, bowiem z tym rozpuszczaniem sera bywa ciężko.  Składniki  75 dag schabu 15 dag wędzonego boczku  25 dag pieczarek 25 dag żółtego sera szklanka białego wytrawnego wina sól pieprz mielona papryka  rozmaryn Sposób Schab pokroić na plastry, lekko je rozbić i obsmażyć na tłuszczu(...)rumiano. Posolić, posypać przyprawami, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, pokryć plastrami wędzonego boczku i warstwą uprzednio podsmażonych pieczarek. W rondelku stopić pokrojony lub utarty żółty ser, podgrzać z winem na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.  Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 250 stopni na około 20 minut

Kuchenne aromaty
Szparagi zawijane w boczek z grilla z kaszą gryczaną 189

również zagościły te smakowite warzywa. Szczerze przyznam że wolę bardziej szparagi zielone niż białe, są delikatniejsze w smaku, przynajmniej dla mnie i nie trzeba ich obierać. Te zawijane w boczek są przepyszne i banalnie proste w wykonaniu a ponieważ mamy tak polski produkt jak szparagi to do niego najbardziej pasuje nasza kochana kasza gryczana. My uwielbiamy paloną, tak więc powstało(...)danie pyszne i zdrowe. Zapraszam serdecznie. Szparagi zawijane w boczek z kaszą gryczaną. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Bigos na ciemnym piwie 249

zachciało mi się bigosu po prostu! ;-) Wg przepisu Roberta 'Robin Hooda' Z.  Składniki: - 1 kg kapusty kiszonej - 400 g surowego mięsa schabowego - 4 kiełbaski śląskie - 250 g boczku wędzonego - 4 liście laurowe - 2 łyżeczki kminku/ przyprawy do bigosu - 2 łyżeczki majeranku - mały koncentrat pomidorowy - szklanka ciemnego piwa Wrzucamy do gara drobno poszatkowaną kapuchę, pokrojone w kostkę mięso schabowe, kiełbaskę(...)oraz boczek. Dodajemy łyżeczkę przyprawy do bigosu, 4 listki laurowe. Gotujemy na małym ogniu ok. 2h. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy majeranek. Na sam koniec dolewamy koncentrat pomidorowy oraz szklankę ciemnego piwa

upichcona
Klasyczna zapiekana zupa cebuLOVA 127

Składniki: - 4/5 cebul - 3 ząbki czosnku - 2 nogi z kurczaka - 5 ziemniaków - 4 kromki chleba - szczypiorek + koperek - kawałek słoniny lub wędzonego boczku - kostka rosołowa - ser żółty Gotujemy 2 nogi z kurczaka, po 15 minutach dodajemy obrane w talarki ziemniaki. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy kawałek słoniny lub boczku skrojonego w kostkę oraz zmiażdżone 3 ząbki czosnku. Podsmażone składniki wrzucamy

upichcona
Pieczony boczek 196

Blueberry Corner by "jagodzianka" Pieczony boczek zawsze jest w moim świątecznym menu. To smaczna i łatwa do przygotowania wędlina. Mi najlepiej smakuje z dodatkiem … Przeczytaj cały artykuł Post Pieczony boczek pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner

Proponowane wyszukiwania