boczek - 14002 przepisów (strona:535/934)

GROCHÓWKA NA WĘDZONCE 152

dawno u Nas w domu nie było. Nadrabiam więc zaległości i dzisiaj u mnie gości ta zupka   Składniki: 20 dag ziemniaków 30 dag grochu 15 dag wędzonego boczku 6 żeberek wędzonych sól pieprz 3 litry bulionu warzywnego majeranek Wykonanie: Groch zalewamy wrzątkiem na całą noc.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy groch razem z wodą w której się(...)moczył. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok 45 minut , dodajemy ziemniaki. Dokładamy pokrojony w kostkę boczek, wkładamy żeberka. Gotujemy do miękkosci ziemniaków, dodajemy dość obficie majeranku. Mieszamy, jesli jest potrzeba doprawiamy jeszcze pieprzem i solą.Podajemy z żeberkami

Z Majeczką w kuchni
Barszczyk czerwony z marynowanych buraczków. 225

marynowanych buraczków. Buraczki zamarynowałam niedawno,dzisiejszy barszczyk jest z buraczków przetworzonych w poprzednim sezonie. Polecam :) Składniki - słoik marynowanych buraczków* - żeberka surowe wieprzowe ok. 30-40 dkg - kawałek wędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek  * przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane(...)żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka są w pół miękkie dodaję obrane i dowolnie pokrojone warzywa wraz z cebulą i czosnkiem. Gdy warzywa i mięso jest już miękkie, do wywaru dodaję wyjęte ze słoiczka i pokrojone na ćwiartki buraczki marynowane

Kuchnia z widokiem na ogród
Barszcz ukraiński. Smaczna, pożywna buraczkowa zupa. 224

Barszczyk ukraiński smaczna, pożywna zdrowa zupka. Uniwersalna, pasuje i zimą i latem :) Polecam. Składniki - żeberka wędzone paski 30-40 dkg. - kawałek boczku wędzonego - buraki 4 -5 dużych sztuk - marchewka, seler, kawałek białej kapusty - garść fasolki szparagowej - puszka białej fasolki - pomidory 2 duże sztuki - cebula, czosnek 1 ząbek - ziele angielskie, listek laurowy, majeranek, kminek mielony, czerwona mielona papryka, sól, pieprz - natka(...)pietruszki Wykonanie Umyte żeberka dzielę na mniejsze kawałki i wraz z boczkiem przekładam do większego garnka, zalewam wodą, dodaje sól, ziele angielskie i listek laurowy. Gotuję na wolnym ogniu. Buraczki, marchewkę, seler kroję w kostkę, kapustę szatkuję, fasolkę szparagową w paseczki. Warzywa dodaję do zupy wraz z cebulą ( w całości ) i drobniutko posiekanym czosnkiem. Kiedy mięso i warzywa są już

Kuchnia z widokiem na ogród
Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej. 515

zamrażam i z przyjemnością zajadamy się nim np. w ciepły wiosenny dzień :) Polecam :) Składniki - 2.50 kg kapusty kiszonej - 1.50 kapusty białej - 1 kg karkówki - 1 kg łopatki - 40 dkg. boczku wędzonego - 40 dkg ( dwie laski ) dobrej swojskiej kiełbasy - garść grzybków suszonych - 2 łyżki powideł śliwkowych - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego - pół kostki smalcu Przyprawy - ziele angielskie, listek laurowy, czosnek mielony(...)domową wegetę, duszę. Kiedy mięso jest prawie miękkie przekładam go do kapusty. Patelnię podlewam odrobiną wody, aby wszystkie smaki z pieczenia mięsa odeszły i dolewam ten płyn do bigosu. Boczek i kiełbasę kroje w plastry przesmażam na suchej patelni, dodaje do kapusty z mięsem. Mieszam i gotuję. W mniejszym garnuszku moczę suszone grzybki ( wypłukane ). Kiedy się wymoczą kroję

Kuchnia z widokiem na ogród
Lekko pikantne żeberka w miodzie i ketchupie oraz pieczone ziemniaczki 162

Pyszne i dosłownie rozpływające się w ustach żeberka z boczkiem, zapiekane z cebulką, ketchupem i miodem. Mniam! <3 Zapraszam do przygotowań! :) Składniki dla 3-4 osób: 1 kg żeberek wraz z boczkiem sól, czosnek granulowany Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana z grubsza 400 g pikantnego ketchupu 3 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego szczypta papryki słodkiej

My Culinary Art
Fasolka po bretońsku z wolnowaru 212

pracy fasolkę , susz warzywny i przyprawy wrzuciłam do wolnowaru , zalałam wodą i ustawiłam na gotowanie..i poszłam do pracy...a potem to już "działał"mąż..podsmażył kiełbaskę  boczek , cebulkę ..dodał do fasoli i doprawił po swojemu[ nawet nie wiem jakie przyprawy dodał] i jeszcze dalej się gotowało...Pyszne było...zawsze jest smaczniejsze jak ktoś inny przygotuje jakieś danie(...)fasoli  2 łyżki warzyw suszonych 50 dkg kiełbasy  15 dkg boczku wędzonego  2-3 łyżki koncentratu pomidorowego  4 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżka mąki  sól, pieprz  majeranek  Fasolę wraz z przyprawami zalać wodą i gotować w wolnowarze .Cebulę pokroić w kostkę,podsmażyć ,dodać pokrojoną kiełbasę.Wszystko razem podsmażyć.Na koniec

Moje domowe kucharzenie
Kiełbasa po cygańsku 218

sycące. Zasmakuje nawet tym, którzy nie jadają na co dzień kiełbasy i uparcie twierdzą, że jej nie lubią. :-)  400g dobrej jakości kiełbasy (u mnie drobiowa) 100g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2-3 średniej wielkości korniszony sól, pieprz do smaku 1. Na patelni podsmażamy pokrojoną w piórka(...)cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Kiedy cebula się zeszkli dolewamy szklankę wody i dusimy około 30 minut. 2. Na drugiej patelni podsmażamy do zarumienienia pokrojony w kostkę boczek i pokrojoną w dość grube plastry kiełbasę.  3. Łączymy składniki z obydwu patelni, dodajemy paprykę w proszku, koncentrat, przyprawiamy do smaku. Na sam koniec dorzucamy pokrojone w kostkę korniszony

Szefowa kuchni
Zupa Solianka 198

rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy.  SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków kiszonych, 2 liście laurowe, 3 ziarnka(...)minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam na oliwie i wrzucam do zupy. Ogórki kroję w kostkę. Razem z zalewą dodaję do zupy. 4. Z mąki i masła przygotowuję

Tradycyjna kuchnia Kasi
KISZKA ZIEMNIACZANA 433

jako zapychacza, psuje smak. Moja kiszka ziemniaczana jest mięciutka, delikatna, rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim do wypróbowania   Składniki: 4 kg ziemniaków  szklanka mąki  1 kg boczku surowego lub wędzonego- jak kto lubi  sól- ok. 2 łyżek  pieprz- około 2 łyżek  flaki- jelita cienkie -4 sztuki po ok.1 metrze długości  smalec -kilka plastrów(...)kostki  Wykonanie: Na patelni przesmażamy boczek pokrojony w małą kosteczkę. Skwareczki odcedzamy z tłuszczu. Ziemniaki obieramy, tarkujemy. Dodajemy do nich mąkę, skwareczki, sól i pieprz, dobrze mieszamy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy flaki, zostawiamy na końcach wolne miejsce, zawiązujemy ściśle bawełniana nicią. Napełnione flaki układamy na blasze, nakłuwamy po całej długości igła, żeby powietrze podczas pieczenia miało jak uciekać

Z Majeczką w kuchni
kotlety mielone w plastrach boczku parzonego... 170

Składniki: mięso mielone wieprzowe 1 kg, cebula podsmażona 1 duża, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 3/4 szklanki, jajka 1 sztuka, boczek parzony 6 plastrów/duże, olej rzepakowy 6 łyżek mięso mielone z łopatki dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkiem, tartą bułką, pieprzem mielonym, wodą zimną, wystudzoną cebulą podsmażoną(...)łyżce masła zrobić 6 dużych kotletów i każdy owinąć plastrem boczku parzonego, można spiąć wykałaczką na gorącym oleju zrumienić kotlety z każdej strony przykryć pokrywką i dusić z 25 minut na małym ogniu, w połowie duszenia można obrócić kotlety kotlety są smaczne i na obiad i na zimno do pieczywa.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bigos tradycyjny 473

ciepło jak znalazł. 3 kg kapusty kiszonej 1 kg poszatkowanej kapusty świeżej 2 duże laski kiełbasy (np. podwawelskiej)  2 niewielkie, ugotowane i obrane chude żeberka 15 dag boczku wędzonego 15 dag grzybów suszonych kilka śliwek wędzonych 4 liście laurowe 4 ziaren rozgniecionego jałowca 10 ziaren pieprzu czarnego 5 ziarenek ziela angielskiego  pieprz, sól koncentrat pomidorowy (mały słoiczek) Dzień(...)jałowiec, pieprz. Gotować na małym ogniu około 1h. Dodać grzyby i poszatkowaną świeżą  kapustę. W tym samym czasie obgotować i obrać żeberka, podsmażyć kiełbasę pokrojoną w kostkę i boczek. Dodać do kapusty i wymieszać. Bigos gotować do miękkości kapusty, najlepiej przez 2-3 dni po trochu. W razie potrzeby podlewać wodą. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz doprawić pieprzem

Humanistka w kuchni
Smalec po staropolsku 153

specjałem do zimnego piwa :) Trzeba przyznać, że smakuje wybornie. Szkoda tylko, że jest taki niezdrowy i kaloryczny :( Ten zrobiony był na ostatki. SKŁADNIKI: 25 dkg słoniny 25 dkg surowego boczku 1 nieduże jabłko 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE :   Słoninę i boczek umyć i pokroić w drobną kosteczkę. Można również zmielić w maszynce.Przełożyć do głębokiej patelni  i smażyć na małym ogniu aż do momentu uzyskania chrupiących skwarek.Na końcu dodać pokrojoną drobniutko cebulę i obrane starte na tarce jabłko.Jeszcze chwilkę poddusić wszystko razem,Przelać do miseczki, dodać przyprawy i wyciśnięty przez praskę czosnek.Pozostawi

Gosia gotuje
Krokiety ziemniaczane z kapustą,boczkiem i sosem pieczarkowym 147

jajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1  mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku(...)dodać jajka i wszystkie przyprawy.Wymieszać ręką lub mikserem na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać  cieniutko pokrojony boczek  i smażyć aż się zarumieni. Na końcu  dodać drobno pokrojoną kiszoną kapustę  i dusić około 15 minut. Doprawić i ostudzić. Uformować w ręku krokiet , rozpłaszczyć i nałożyć

Gosia gotuje
Kopytka 191

Składniki: 0,7 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól do smaku Dodatkowo: 15 dkg surowego boczku sałata maślana sos winegret Ziemniaki ugotować, lekko ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę, . Dodać jajko, sól, mąkę i wyrobić na jednolitą konsystencję. Z  ciasta  utoczyć wałek, podsypując go lekko mąką i  pokroić pod skosem na kopytka(...)garnku zagotować wodę, lekko osolić. Kopytka wrzucać  i gotować 3- 4 minuty, od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Podawać ze skwarkami  z boczku, białym serem, lub innym ulubionym dodatkiem w towarzystwie sałaty. Smacznego

Gosia gotuje

Proponowane wyszukiwania