boczek - 14002 przepisów (strona:542/934)

Leczo z kabaczka 148

male kabaczki  300g kielbasy  200g boczku  2 duze papryki ( kolor dowolny) 2 puszki pomidorow krojonych  2 srednie cebule  Cebule i papryke kroimy w duza kostke i razem przesmarzamy. Wrzucamy do garnka w ktorym bedziemy robic kabaczek Kielbase i boczek kroimy w kostke, rowniez podsmarzamy i dodajemy do cebuli i papryki Kabaczki myjemy i kroimy

Klaudynkowa kuchnia
Krokiety 177

Składniki: farsz: 1 kg łopatki wieprzowej, 400 g surowego boczku, 500 g kapusty kiszonej, 1 kostka rosołowa, 1 cebula, 1 garść grzybów suszonych, sól, pieprz. pozostałe:  30 naleśników, 3 jajka, 300 g bułki tartej, olej. Przygotowanie:  farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną

Aga w kuchni
Fasolka po bretońsku 174

Już dawno chodziła za mną fasolka po bretońsku... większość składników miałam w domu, więc postanowiłam w końcu ją zrobić ;) Składniki: 450 g fasoli Jaś Kupiec, 200 g boczku, 200 g kiełbasy, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 4 łyżeczki majeranku, sól, pieprz.   Przygotowanie:     Fasolę zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano wylewamy wodę i wlewamy świeżą(...)Gotujemy fasolę ok. 30 minut. Zbieramy łyżką pianę. Następnie kroimy w kostkę cebulkę i podsmażamy, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i kiełbaskę. Gdy już ładnie nam się przyrumieni, wrzucamy do fasoli i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy majeranek. Gotujemy na małym ogniu około godziny

Aga w kuchni
Grochówka 149

Składniki: 500 g grochu łuskanego, 3 litry zimnej wody, 700 g żeberek, 1 kiełbasa, 200 g boczku, 4 ziemniaki, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/2 selera, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 4 ziarenka pieprzu, sól morska, majeranek. Przygotowanie:          Groch dokładnie przepłukujemy i moczymy. Żeberka zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, pieprz(...)gotujemy na małym ogniu. Po ok. 30 minutach dodajemy włoszczyznę i groch. Następnie na patelni podsmażamy boczek i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Dodajemy do zupy.Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osobnym garnuszku. Gotujemy tak długo, aż groch będzie miękki. Na koniec dodajemy ziemniaki i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem

Aga w kuchni
Penne di pomodoro 187

Składniki: 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 150 ml domowego koncentratu pomidorowego, 10 zielonych oliwek, 100 g boczku, 1/2 cebuli, 1 czerwona papryka. 1/4 łyżeczki chilli, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie:       Makaron gotujemy al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek wraz z cebulką. Następnie dodajemy paprykę i oliwki pokrojone w plasterki. Całość zalewamy domowym koncentratem

Aga w kuchni
Jajko na bekonie i rukoli 157

Składniki: 1 jajko, 5 plasterków wędzonego boczku, 1 garść rukoli, 2 łyżki oleju, sól, pieprz. Przygotowanie:      Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy plasterki węszonego boczku. Następnie dodajemy rukolę i mieszamy. Przyprawiamy odrobioną soli i pieprzu. Na bekon wbijamy jajko i podsmażamy, aż do ścięcia białka. Jajko przyprawiamy. Od spodu przekładamy za pomocą łopatki nasze jajko na talerzyk

Aga w kuchni
Sałatka z kurczaka i zielonym dressingiem 374

sałatka zawsze wzbudza entuzjazm gości, gdyż smak grillowanych polędwiczek z kurczaka zawiniętych w surową wędzoną ogonówkę lub boczek wszystkim przypada do gustu. Musicie spróbować tego połączenia, bo warto! Najważniejszym składnikiem tej sałatki są zawijaski z kurczaka i zielony dressing. Można też do sałatki dodać np. winogrona i ser feta lub kozi jeśli chcemy by sałatka była bogatsza w składniki. Sałatka(...)oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżeczka soku z limonki PRZYGOTOWANIE: Polędwiczki z piersi kurczaka oprószamy pieprzem (nie solimy) i zawijamy w plastry ogonówki surowej wędzonej lub w wędzony surowy boczek. Grillujemy na patelni posmarowanej delikatnie olejem, aż ogonówka się zarumieni a polędwiczki będą miękkie. Podczas grillowania obracamy by polędwiczki równomiernie się przyrumieniły. Polędwiczki kroimy na pół. Mix sałat układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lula kebab. 373

robi się z baraniny, ale ja go robię z wieprzowiny, bo u nas jest ją bardzo trudno kupić. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 200 g tłustego boczku 3 duże cebule 50 g koperku 50 g kolendry 50 g pietruszki łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki ziaren kolendry (sproszkowanych) Przygotowanie:  Karkówkę i boczek siekamy bardzo

Kuchnia Łukasza
Burrito 206

preferujemy :). Burrito                            SKŁADNIKI: -500 g mięsa mielonego -1 cebula -2 ząbki czosnku -300 g wędzonego boczku  -puszka pomidorów  -pół puszki czerwonej fasoli -pół puszki kukurydzy -2 słodkie papryki ale te podłużne  -przyprawy do buritto i tex-mex -sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE: Najpierw podsmażamy(...)boczek na suchej patelni, następnie dodajemy cebulę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Dusimy pod przykryciem, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy mięso mielone  i przyprawy do burrito i tex-mex. Gdy podsmaży nam się już mięso mielone, dodajemy świeże papryki pokrojone w paski. Dusimy chwilę i następnie dodajemy fasolę, kukurydzę i pomidory z puszki.  Wszystko gotujemy, aż papryki zmiękną

Zainspiruj się kuchnią
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 281

kolorowych pomidorków - przepis z bloga Zapach apetytu Obiadowa sałatka z łososiem w roli głównej - Gabriela Skrzyńska z bloga Peanutbuttermonster Panzanella - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Sałatka z figami, boczkiem i sosem z gorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi(...)gruszką i gorgonzolą - Martynosia z bloga Codzienne Gotowanie Pizza: Mini pizze na spodzie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pizza boscaiola - pizza z grzybami leśnymi i boczkiem - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Pizza con la salsiccia e peperoni - przepis z bloga Da leccarsi  le dita ... Pizza margherita - Panna Malwinna z bloga Filozofia Smaku Pizza

Chilli Czosnek i Oliwa
Fusilli MALMA z pieczarkami , skwarkami oraz czosnkeim niedzwiedzim 199

godzink ę ma wpaść głodny gość ! Panika? Absolutnie. Bedą nam potrzebne- pieczarki kiełbaska bądz boczek, ja miałam to i to fusilli MALMA bo się nie rozpadają, bo można na nich pracować, można je odgrzewać kilkakrotnie , można je przewracać i mieszać...a one i tak pozostaną sprężyste i al dente. przyprawa suszony pomidor z czosnkiem niedzwiedzim koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki mniej(...)więcej olio extravergine d'oliva tarty parmezan bądz grana padano świeża bazylia sól, pieprz kawałeczek czerwonej papryki świeżej  Podsmażamy pieczarki z boczkiem i / lub kiełbasą, dodajemy koncentrat pomidorowy zmieszany z wodą , solą, pieprzem. Dusimy pod przykryciem.Następnie dosypujemy 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem niedzwiedzim , przykrywamy dusimy. W razie czego dolewamy jeszcze wody i łyżkę oliwy z oliwek. Gotujemy

Z Kuchni Do Kuchni
Omlet z cukinią 290

trzeba nawet wychodzić do sklepu, gdyż potrzebne składniki już są w lodówce. Przepis można też dowolnie modyfikować używając innych warzyw, lub na przykład dodając do niego odrobinę podsmażonego boczku. Do przygotowania omleta użyłem: 3 jajek, 1/2 średniej cukinii, 1 pomidora, 1/2 średniej cebuli, 20 gram masła, 1/3 papryczki chili, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie omleta rozpocząłem od pokrojenia warzyw(...)drobno posiekałem, a pomidora pokroiłem w plasterki. Jak już wspomniałem użyte do omleta warzywa można dowolnie modyfikować, a świetnym pomysłem jest też dodanie kilku plasterków podsmażonego wcześniej na chrupko boczku. Bardzo dobry będzie również omlet posypany startym żółtym serem. Jajka dokładnie roztrzepałem i ubijałem za pomocą trzepaczki przez około 3 minuty, aby były delikatnie napowietrzone. Przyprawiłem je solą i świeżo

Wyprawy kulinarne
Domowa pasztetowa 262

wędzoną kiełbasę chłopską ,  wędzoną domową pasztetową ,  polędwicę wileńską  czy też  schab ze słoika . Serdecznie zachęcam :-) Domowa pasztetowa Składniki na 5 kg: podgardle 2,5 kg boczek 0,7 kg wątroba 1,2 kg słonina 0,6 kg kasza manna 160 g osłonki poliamidowe lub naturalne Przyprawy: pieprz 8 g majeranek 10 g ziele angielskie(...)cebula surowa 200 g sól 15g/kg  Wykonanie: Podgardle, boczek, słoninę parzymy w temperaturze. ok 75 stopni przez 1,45 h. Na 15 minut przed upływem tego czasu dodajemy  wątrobę  i parzymy w tej samej temperaturze, potem studzimy. Kaszę zaparzamy w 1 litrze wywaru z parzenia. Ja zaczynam zawsze o zaparzania mniejszą ilością płynu

Kulinarne przygody Gatity
Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) 329

rygorystycznej diecie. Jedyny minus pasztetowej to ten, że niestety jest dosyć tłusta... Wędzona domowa pasztetowa (wątrobianka) Składniki: 1,70 kg podgardla 1,30 kg boczku 0,70 kg wątroby wieprzowej 4  bułki kajzerki 0,5 litra rosołu z gotowanego mięsa 9 dag soli niejodowanej 1 dag pieprzu 7 g majeranku 20 dag cebuli Dodatkowo: grube jelita(...)wieprzowe sznurek bawełniany Wykonanie: Jelita wieprzowe zalewamy zimną wodą i moczymy. Podgardle i boczek gotujemy w temperaturze 80-90 stopni do stanu półmiękkiego, u mnie gotowały się około 1,5 godziny. Na koniec dodajemy wątrobę, którą parzymy przez 10 minut. Bułki moczymy w rosole, a następnie odciskamy. Gdy mięso przestygnie, mięso, cebulę i bułki

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z mięsa dzika 209

zrobię je sama.               Warto zrobić tez sos, przepis na jego przyrządzenie znajdziecie dalej. Składniki : szynka z dzika papryka konserwowa plastry wędzonego, gotowanego boczku tłuszcz do smażenia sól, pieprz, przyprawy do dziczyzny, liść laurowy, ziele angielski cebula, kwaśne mleko lub serwatka Przygotowanie: Mięso na roladki moczymy w serwatce lub kwaśnym mleku przez dzień(...)kroimy w plastry, które rozbijamy i smarujemy cienko musztardą i keczupem - pozostawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu Kiedy mięso skruszeje układamy na nim wąskie paseczki papryki i plasterki boczku oraz przesmażoną, a wpierw pokrojoną w piórka i lekko posoloną cebulę Zawijamy każdy plaster w rulon i smażymy na tłuszczu Usmażone przekładamy do garnuszka, podlewamy wodą i dodajemy przyprawy

Proste Potrawy