boczek - 14002 przepisów (strona:544/934)

Fasolka po bretońsku-pycha 1041

kilka dni.Idealne na jesienno-zimowe porę.Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzien. Skladniki: 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej 1 puszka pomidorów 4 kiełbaski śląskie 100 g boczku 1 łyżka smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki pieprz,sól,szczypta cukru,majeranek natka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu(...)niej tłuszcz.Wytopiony tłuszcz odrzucam,a podsmażona kielbasa nada dobrego smaku potrawie. Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos.Przełozyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól,pieprz,obie papryki,roztarty w palcach suszony majeranek.Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.Zagotować całość razem. Posypać przed podaniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada śląska-wyśmienita-Rinderrouladen i gadżet na przyprawy 198

Slasku..Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusek.Ten slaski klasyk kulinarny przyrzadzony wedle tradycyjnej receptury sklada sie z przedniej jakosci miesa wolowego ,od srodka posmarowanego musztarda,z farszem z boczku,ogorka konserwowego i krojonej cebuli.To cala tajemnica przepysznych rolad slaskich.Oczywiscie zadna wieprzowina nie wchodzi w gre,ktora serwuje niestety juz wiekszosc restauracji,ze wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco(...)Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow. Skladniki: 8 plastrow wolowiny 16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego 8 lyzeczek musztardy duza cebula 4-5 ogorkow konserwowych pieprz,sol lyzka smalcu lub masla ghee 1 lyzka maki krupczatki grzybki suszone-opcjonalnie Wykonanie: Cienko pokrojone plastry miesa (okolo 1 cm) rozbic tluczkiem z obu stron.Kupuje gotowe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem 191

ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich. Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy wykorzystac do nich mieso pozostale z gotowania np. rosolu.Zachecam do produkcji domowych pyz.Ciasto(...)minut ( w zaleznosci od wielkosci klusek).Bez nadzienia oczywiscie gotowac tylko kilka minut po wyplynieciu.Najlepiej wylowic jedna kluske,przepolowic i sprawdzic,czy jest gotowa. Podawac z przyrumieniana cebulka z boczkiem lub domowymi skwarkami.                                                  ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi "ruskie" z cukinia 121

lyzeczki soli Skladniki na farsz: 500 g maczystych ziemniakow 1 spora cukinia-okolo 300 g 1 cebula sol,pieprz swieze oregano lub majeranek 1 lyzka masla gheee do okraszenia:boczek,cebula Wykonanie: cebule pokroic w drobna kostke,przysmazyc na  lyzce masla.Dodac starta na grubych oczkach tarki cukinie i przesmazyc razem ugotowane ziemniaki ubic tluczkiem,polaczyc z podsamzona cukinia(...)potrzeby podsypywac maka rozwalowac cienko ciasto,wykrawac foremka "kolka",nakladac po 1 lyzece farszu.dokladnie zlepiajac brzegi gotowac kilka minut od wyplyniecia w duzej ilosci osolonej wody podawac okraszone podsamzonym boczkiem z cebulka.Super smakuja z zimnym kefirem lub maslanka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny Kulebiak! 178

podstawowej, ukraińskiej wersji faszerowany jest mięsem, w naszej kuchni regionalnej pojawia się z kapustą i grzybami. Składniki: 1 opakowanie grzybów suszonych 1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko z  boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta(...)17min. *jeśli macie normalną kapustę naprawdę zachęcam do użycia 1 lampki białego, słodkiego wina. Pycha! ** w mojej kapuście znalazło się też trochę pokrojonego w kostkę boczku. Spróbujcie!  Gotowe! Jedząc to wczoraj naprawdę czułam już magię świąt :) warto czekać cały rok na te wszystkie zapachy i kulinarne doznania :) Smacznego

Kitchens Alphabet
Kiełbasa wiejska wędzona 172

starego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka. SKŁADNIKI 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka 1 kg boczku 1 kg słoniny  120 g soli 3 g majeranku 3 g ziela angielskiego 15 g pieprzu mielonego czosnek jedna główka plus granulat pół torebki 1 litr wody zimnej(...)skórki ze słoniny plus wywar. WYKONANIE Mięso mielimy na rzadkiej siatce, słoninę i boczek na gęstszej. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, ziele angielskie zmiażdżyć. Cała sztuka dobrej kiełbasy polega na odpowiednim wyrobieniu farszu. Potem już tylko napełnianie jelit przez odpowiednią rurkę.  Efekt końcowy na zdjęciu SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój

W kuchennym oknie Ewy
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem 884

ziemniaczana to sprawdzona potrawa praktycznie na każdą okazję. Serdecznie zapraszam. :)! Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem – składniki: ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych 2 piersi z kurczaka ok. 150-200g boczku pęczek szczypiorku 3-4 ząbki czosnku ser żółty (można pomieszać z parmezanem) ok. 200 ml śmietany 50g masła sól, pieprz, papryka, chili, oliwa   Połowę ugotowanych, obranych i pokrojonych(...)ziemniaków wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posypuję solą, pieprzem i chili. Na patelni podsmażam pokrojonego i doprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Wrzucam go na warstwę ziemniaków. Następnie pokrojony boczek podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek. Dodaję do zapiekanki. Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz pokrojone

UgotujmyTo.pl
Domowa wędlina ze słoika 271

Oczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno(...)będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek) 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić

UgotujmyTo.pl
BUŁECZKI ZAPIEKANE Z JAJKIEM, SEREM I SZYNKĄ 243

chrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki, ale pszenne też oczywiście rewelacyjnie smakują. Możecie pominąć dodatek wędliny, użyć zamiast tego boczku, albo zrobić bułki tylko z jajkiem i warzywami. Możecie dodać mozzarellę, fetę, parmezan lub inny ulubiony ser, możliwości jest nieskończenie wiele:) I co ważne, nawet starsze bułki, które nie należą(...)miseczki i zostawcie na kilka dni, by się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne) plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska) ser żółty jajka kolorowa papryka (lub pomidorki koktajlowe, cebula, itp.) masło sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta z zielonym groszkiem 229

Ciasto: 250 g mąki 125 g masła ¼ szklanki zimnej wody 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli Nadzienie: 450 g groszku świeżego lub mrożonego 100 g boczku 1 czerwona cebula 1 łyżka oliwy 3 jajka ¼ szklanki śmietany ¼ szklanki mleka 100 g startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa Dzisiaj miła odmiana od zwykłych obiadów. Szybka i nieskomplikowana potrawa, na kruchym(...)zagnieść. Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i posypać mąką. Rozłożyć na niej równomiernie ciasto. Teraz czas na nadzienie. Boczek oraz cebulę pokroić w kosteczkę. Przełożyć na patelnię i podsmażyć przez około 5 minut. Następnie wlać oliwę i dodać groszek. Podsmażać, ciągle mieszając przez około 3 minuty. Teraz należy przełożyć

Świat Domowej Kuchni
Zrazy wołowe 160

zrazowego mięsa wołowego 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 ogórki kwaszone 1/2 czerwonej papryki 1 biała cebula  80 g boczku wędzonego w plasterkach 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki masła 1 szklanka bulionu wołowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego majeranek sól pieprz Zrazy, to nic innego jak prosta potrawa z kawałków zawijanego mięsa(...)cebulę w piórka a ogórki kwaszone w ćwiartki. Teraz przygotowujemy nasze zrazy. Plastry wołowiny rozłożyć na płasko. Delikatnie posypać solą i pieprzem. Na każdym z nich ułożyć kolejno: plasterki boczku, kilka części ogórków, kilka części papryki i kilka piórek cebuli. Posypać majerankiem. Zwinąć dosyć ściśle. Jeżeli obawiamy się, że zrazy rozpadną nam się w trakcie smażenia można je dodatkowo spiąć

Świat Domowej Kuchni
Kanapka po góralsku 222

konfitury z żurawiny, najlepiej domowej papryka świeża żółta papryka konserwowa czerwona 2 grube plastry sera bundza, domowej roboty jeśli to możliwe, może być grilowany lub świeży 2 plastry tłustego boczku, dobrze wysmażonego masło Kolejność składania kanapki: Pierwsza połowa pieczywa - masło - sałata lodowa - szynka wędzona - papryka świeża żółta - bundz - sałata - boczek - papryka marynowana czerwona - kiełbasa Krakowska - sałata - bundz - żurawina - sałata - szynka

Apetyczna babeczka
Kotlety śledziowe z ziemniakami – kuchnia śląska 319

śledziowe z dodatkiem ziemniaków są świetnym pomysłem zarówno na obiad , jak i kolację na ciepło. SKŁADNIKI: - śledzie solone – 250 g - ziemniaki – 500 - cebula – 1 szt - wędzony boczek – 50 g - jajko – 1 szt - mąka – 2 łyżki - sól - pieprz - majeranek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie musimy wcześnie dobrze namoczyć. Następnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę. Obrane(...)umyte ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach , odsączamy. Posiekaną cebulę podsmażamy wraz z pokrojonym boczkiem – na złoto. Wszystkie składniki mieszamy. Dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą , pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy , a następnie smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy gorące

Ostra na Słodko
Gołąbki z czerwonej kapusty z kaszą jaglaną 174

zrobione z liści czerwonej kapusty. Jest nie tylko smacznie , ale i pięknie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * kapusta czerwona ( średnia ) – 1 szt * kasza jaglana – 1,5 szkl * boczek wędzony chudy – 200 g * cebula * natka pietruszki – 1 pęczek * jajko – 1 szt * bulion drobiowy * olej – 30 ml * sól * pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kapustę wkładamy do garnka(...)osączamy i studzimy. Po wystudzeniu ostrożnie zdejmujemy 10 ładnych liści. Kaszę gotujemy w lekko osolonym wrzątku , odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy posiekaną drobno cebulkę oraz pokrojony w kosteczkę boczek. Po przesmażeniu dodajemy wraz z jajkiem i posiekaną natką pietruszki do ugotowanej kaszy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na blacie rozkładamy sobie liście kapusty ( jeśli liście mamy twardawe rozbijamy

Ostra na Słodko
Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka 452

palcami, stąd jej tradycyjna nazwa palcówka. Smaczna domowa Kiełbasa suszona dojrzewająca. Kiełbasa palcówka. Polecam. Składniki: ok. 1,2 kg chudej szynki wieprzowej ½ kg łopatki wieprzowej 1,2 kg przerośniętego boczku wieprzowego 1 łyżka soli 1,5 łyżki peklosoli ok. 20 g/kg 1 łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego po 1 łyżeczce ziaren, ziela angielskiego, kolendry, jałowca(...)ząbki czosnku 1 szklanka wody cienkie jelita wieprzowe Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Schłodzone wcześniej mięso kroimy w kostkę ok. 1,5 x 1,5 cm. Boczek kroimy na mniejsze kawałki 1/2 x 1/2 cm. A kawałek mięsa z łopatki mielimy. Dodajemy do mięsa sól, sól peklową, pieprz, majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy utłuczone w moździerzu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania