golonka parzona, peklowana 300 - 400 g kapusty kiszonej (zależy czy bardzo kwaśna) 3 średnie ziemniaki pokrojone w kostkę 1 duża cebula pokrojona w kostkę 50 - 60 g wędzonego boczku pokrojony w kostkę kilka suszonych grzybów 1500 ml bulionu mięsnego 1 listek laurowy kilka ziarenek pieprzu po kilka ziarenek jałowca i ziela angielskiego olej do smażenia przygotowanie Wolnowar nagrzać(...)zgodnie z instrukcją. Boczek podsmażyć, zdjąć z patelni, na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę. Ziemniaki ugotować w bulionie. Bałam się ,że z kwaśną kapustą nie zrobią się miękkie. Wszystkie składniki włożyć do misy wolnowaru, zalać gorącym bulionem z ziemniakami. Program w wolnowarze ustawić na low i nie zaglądać
Stare Garyłyżeczka świeżych liści tymianku ( pietruszki, szczypiorku) świeżo zmielony czarny pieprz ok 400 g pomidorów, najlepiej różnych, pokrojonych w plasterki 6 mm grubości +opcjonalnie trochę podsmażonego boczku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190 ° C. Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 20 -30 minut. Przygotować(...)leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory. Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnika Piec przez 50 do 60 minut lub do momentu, ciasto jest
Stare Garyprób i błędów. Piekłam go ostatnio czwarty raz i tym razem w 100% trafił w gust moich domowników, a także zaproszonych gości. SKŁADNIKI: 1 kg szynki 0,5 kg boczku surowego (waga po odkrojeniu skóry) 30 dag wątróbki wieprzowej 3 cebule 2 marchewki 2-3 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe 4-5 ziela anielskie 2 czerstwe bułki 2 łyżeczki(...)soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki imbiru smalec i bułka tarta do wysmarowania formy 1. Szynkę i boczek pokroić w kostkę (ok. 4 cm), zrumienić na patelni, przełożyć do garnka. 2. Zalać 4 szkl wrzątku, dodać 1 kostkę rosołową, liście laurowe i ziela angielskie. Dusić pod przykryciem 30 minut, dorzucić marchewkę
Kto ugości moich gości?mąki 100 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 2 płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 250g mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru NADZIENIE 150 g wędzonego boczku 150 g żółtego sera 150 g salami, szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę(...)Uformować kulę, przykryć folią kuchenną , odstawić w ciemne i ciepłe miejsce do wyrośnięcia na conajmniej 2 godziny. Ja do tego celu używam pustego piekarnika. Pokroić w paseczki boczek, salami, szynkę , ser utrzeć na tarce o dużych otworach. Gdy ciasto jest już wyrośnie podzielić na 3 równe części, rozwałkować na około 3 mm grubości i nałożyć nadzienie. Zawinąć
zielonacukinkalyzka dobrego oleju szczypta soli Nadzienie pierogowe: 50 dag ziemniakow 30 dag bialego sera 1 cebula 1 lyzka suszonego majeranku sol,pieprz z mlynka do smaku Dodatkowo : 150 dag boczku 1 cebula 2 lyzki oleju WYKONANIE: Ser i ugotowane ziemniaki zemlec lub ubic tluczkiem,wymieszac z drobno posiekana ,zrumieniona na tluszczu cebulka i majerankiem ,doprawic do smaku sola i pieprzem(...)lyzeczce nadzienia i lepic pierogi . Gotowac w duzej ilosci osolonej wody z dodatkie 1 lyzki oleju.(zeby sie nie sklejaly).Wyjmowac lyzka cedzakowa. Podawac z podsmazonym boczkiem z cebulka.Do pierogow najlepiej smakuje kefir lub kwasne mleko.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bowiem w polskiej kuchni smalec używany byl od wieków i nie tylko do smażenia potraw,ale także jako znakomity zimowy dodatek do chleba przyrządzony z topionej słniny lub wędzonego boczku. Smalec idealny dla każdego jest inny.Jedni robią go z samej słoniny, inni dodają boczek,cebulę,jabłka,majeranek,czosnek...Ile domów,tyle sposobów przyrządzania smalcu.Kanapki ze smalcem są bardzo modna przystawką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kilka dni.Idealne na jesienno-zimowe porę.Najlepiej smakuje odgrzewana na drugi dzien. Skladniki: 30 dkg fasolki białej dużej lub średniej 1 puszka pomidorów 4 kiełbaski śląskie 100 g boczku 1 łyżka smalcu 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki pieprz,sól,szczypta cukru,majeranek natka pietruszki-opcjonalnie 2 cebule 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki koncentratu(...)niej tłuszcz.Wytopiony tłuszcz odrzucam,a podsmażona kielbasa nada dobrego smaku potrawie. Pomidory z zalewy zblendować na gładki sos.Przełozyć do fasoli razem z kiełbasą i cebulą z boczkiem. Dodać sól,pieprz,obie papryki,roztarty w palcach suszony majeranek.Gdy sos pomidorowy jest za mało wyrazisty lub nieco za rzadki można dodac łyżkę koncentratu pomidorowego.Zagotować całość razem. Posypać przed podaniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Slasku..Koniecznie w towarzystwie modrej kapusty i klusek.Ten slaski klasyk kulinarny przyrzadzony wedle tradycyjnej receptury sklada sie z przedniej jakosci miesa wolowego ,od srodka posmarowanego musztarda,z farszem z boczku,ogorka konserwowego i krojonej cebuli.To cala tajemnica przepysznych rolad slaskich.Oczywiscie zadna wieprzowina nie wchodzi w gre,ktora serwuje niestety juz wiekszosc restauracji,ze wzgledu na nizsza cene miesa.Tu kibicuje goraco(...)Magdzie Gessler,ktora zmienia oblicza polskich restauracji,dbajac o zachowanie regionalnych potraw i smakow. Skladniki: 8 plastrow wolowiny 16 cieniutkich plasterkow boczku wedzonego 8 lyzeczek musztardy duza cebula 4-5 ogorkow konserwowych pieprz,sol lyzka smalcu lub masla ghee 1 lyzka maki krupczatki grzybki suszone-opcjonalnie Wykonanie: Cienko pokrojone plastry miesa (okolo 1 cm) rozbic tluczkiem z obu stron.Kupuje gotowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie ,ze do tej pory ich nie robilam.W sumie sa latwiejsze od klusek slaskich. Polane stopionym smalczykiem,przyrumieniona cebulka,czy boczkiem po prostu poezja smaku.Jednakowo pyszne te nadziewane jak i bez nadzienia.Nadziewane maja te zalete,ze mozemy wykorzystac do nich mieso pozostale z gotowania np. rosolu.Zachecam do produkcji domowych pyz.Ciasto(...)minut ( w zaleznosci od wielkosci klusek).Bez nadzienia oczywiscie gotowac tylko kilka minut po wyplynieciu.Najlepiej wylowic jedna kluske,przepolowic i sprawdzic,czy jest gotowa. Podawac z przyrumieniana cebulka z boczkiem lub domowymi skwarkami. ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!lyzeczki soli Skladniki na farsz: 500 g maczystych ziemniakow 1 spora cukinia-okolo 300 g 1 cebula sol,pieprz swieze oregano lub majeranek 1 lyzka masla gheee do okraszenia:boczek,cebula Wykonanie: cebule pokroic w drobna kostke,przysmazyc na lyzce masla.Dodac starta na grubych oczkach tarki cukinie i przesmazyc razem ugotowane ziemniaki ubic tluczkiem,polaczyc z podsamzona cukinia(...)potrzeby podsypywac maka rozwalowac cienko ciasto,wykrawac foremka "kolka",nakladac po 1 lyzece farszu.dokladnie zlepiajac brzegi gotowac kilka minut od wyplyniecia w duzej ilosci osolonej wody podawac okraszone podsamzonym boczkiem z cebulka.Super smakuja z zimnym kefirem lub maslanka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podstawowej, ukraińskiej wersji faszerowany jest mięsem, w naszej kuchni regionalnej pojawia się z kapustą i grzybami. Składniki: 1 opakowanie grzybów suszonych 1 słoik kapusty kiszonej (znalazłam tylko z boczkiem i na winie Riesling, ale warto było zaryzykować! Jeśli macie zwykłą kapustę, podlejcie ją białym winem, nie pożałujecie!) 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 x opakowanie ciasta(...)17min. *jeśli macie normalną kapustę naprawdę zachęcam do użycia 1 lampki białego, słodkiego wina. Pycha! ** w mojej kapuście znalazło się też trochę pokrojonego w kostkę boczku. Spróbujcie! Gotowe! Jedząc to wczoraj naprawdę czułam już magię świąt :) warto czekać cały rok na te wszystkie zapachy i kulinarne doznania :) Smacznego
Kitchens Alphabetstarego bloga na kiełbasę domową. Myślę ,że wkrótce dodam nowe przepisy, bo na te święta też będzie wędzonka. SKŁADNIKI 9 kg mięsa w tym łopatka, karkówka, szynka 1 kg boczku 1 kg słoniny 120 g soli 3 g majeranku 3 g ziela angielskiego 15 g pieprzu mielonego czosnek jedna główka plus granulat pół torebki 1 litr wody zimnej(...)skórki ze słoniny plus wywar. WYKONANIE Mięso mielimy na rzadkiej siatce, słoninę i boczek na gęstszej. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy, ziele angielskie zmiażdżyć. Cała sztuka dobrej kiełbasy polega na odpowiednim wyrobieniu farszu. Potem już tylko napełnianie jelit przez odpowiednią rurkę. Efekt końcowy na zdjęciu SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój
W kuchennym oknie Ewyziemniaczana to sprawdzona potrawa praktycznie na każdą okazję. Serdecznie zapraszam. :)! Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem – składniki: ok. 1 kg ziemniaków ugotowanych 2 piersi z kurczaka ok. 150-200g boczku pęczek szczypiorku 3-4 ząbki czosnku ser żółty (można pomieszać z parmezanem) ok. 200 ml śmietany 50g masła sól, pieprz, papryka, chili, oliwa Połowę ugotowanych, obranych i pokrojonych(...)ziemniaków wykładam do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Posypuję solą, pieprzem i chili. Na patelni podsmażam pokrojonego i doprawionego solą, pieprzem i papryką kurczaka. Wrzucam go na warstwę ziemniaków. Następnie pokrojony boczek podsmażam na patelni, a pod koniec smażenia dodaję pokrojony szczypiorek i czosnek. Dodaję do zapiekanki. Na wierzch układam pozostałą część pokrojonych ziemniaków doprawiając je solą, pieprzem i chili oraz pokrojone
UgotujmyTo.plOczywiście mięso musi być dobrej jakości… Na blogu znajdziecie kategorię domowe wędliny w której można znaleźć przepisy m.in. na schab suszony, mięso w słoiku, szynki pieczone, boczek pieczony i inne. Warto na coś się skusić :)! Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wędlinę ze słoika, który znalazłam na blogu Bożenki ( ttp://www.smakowekubki.com/2014/01/wedlina-ze-soika.html ). Wędlina wyszła pyszna, aromatyczna i wilgotna! Na pewno(...)będę wracać do tego przepisu! Zapraszam! Domowa wędlina ze słoika Składniki: 1 kg mięsa (może być schab, karkówka, boczek surowy, udziec z indyka) 3 duże ząbki czosnku 20 g soli peklowej 2 łyżki sproszkowanych ziół (majeranek, pieprz ziołowy, liść laurowy w proszku , kolendra sproszkowana, rozmaryn, kminek) 1. Mięso umyć, wysuszyć i natrzeć mieszanką przypraw z solą peklową. Przykryć i odstawić
UgotujmyTo.plchrupiąca i kolorowa zapiekanka z jajkiem:) Ja przygotowuję w ten sposób najczęściej grahamki lub żytnie bułeczki, ale pszenne też oczywiście rewelacyjnie smakują. Możecie pominąć dodatek wędliny, użyć zamiast tego boczku, albo zrobić bułki tylko z jajkiem i warzywami. Możecie dodać mozzarellę, fetę, parmezan lub inny ulubiony ser, możliwości jest nieskończenie wiele:) I co ważne, nawet starsze bułki, które nie należą(...)miseczki i zostawcie na kilka dni, by się ususzył. A później zmiksujcie go na bułkę tartą:) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: bułki (grahamki, żytnie, wieloziarniste, pszenne) plastry wedliny (lub boczek wędzony albo szynka parmeńska) ser żółty jajka kolorowa papryka (lub pomidorki koktajlowe, cebula, itp.) masło sól świeżo zmielony pieprz WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż
Słodko-Słony Świat Ilony