Składniki - mięso wieprzowe 3kg-u mnie szynka - mięso wieprzowe 2kg-- chudy boczek - słonina 0,5 kg - czosnek świeży 2,5-3g/kg - pieprz 2g/kg - gałka muszkatołowa lub kwiat gałki 1,5g/kg - kolendra 0,5g/kg - cukier 1g/kg - peklosól lub sól morska 18-24g/kg woda 10% Wykonanie(...)Mięso zapeklować na sucho 48h. Mięso szynke zemleć na sitku 12mm, a boczek i słoninę na sitku 4mm. Wymieszać dokładnie dodając wody oraz zmielone przyprawy. Jak nabierze kleistości napełniamy jelita wieprzowe i odwijamy na kijach. Osadzamy ok. 2h tzn.kiełbaski wiszą na kiju i dochodzą do siebie . lub jeśli robimy to wieczorem to zostawiamy w chłodnym
w mojej kuchnikremowym awokado zapiekane z jajkiem Składniki 1 średnie awokado, przeciąć na pół 2 małe jajka 2 paski boczku, pokroić w pół cm kawałki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Wykonanie Przeciąć awokado ,posolić i popieprzyć. Wbić jajko do awokado i piec(...)Piec w piekarniku rozgrzanym do 210° przez 15 minut lub do momentu, gdy jajka upieką się takie jak lubisz W międzyczasie usmażyć boczek i odstawić na ręczniki papierowy do odsączenia tłuszczu Avocado caldo e cremoso al forno con uovo componenti 1 avocado medio
w mojej kuchniSkładniki : 30dkg golonki indyczej 40 dkg boczku 80 dkg szynki 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczka soli peklowej 3 łyżeczki żelatyny w proszku 1 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżki przyprawy do mięsa 6 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe około 80-100ml wody pół łyżeczki kolendry Wykonanie : Szynkę umytą i osuszona pokroić w drobną kostkę. Boczek
w mojej kuchnikurczaka Składniki: • 2 piersi z kurczaka • 1-2 twarde ogórki konserwowe • 1 łyżeczka ziaren kolendry • 4 plastry świeżego boczku • sól, pieprz, oliwa • sznurek do pieczenia Wykonanie(...)Plastry kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz utartymi w moździerzu i wymieszanymi z oliwą ziarnami kolendry. Na, każdy,doprawiony kawałek mięsa kładziemy plaster ogórka konserwowego i plaster świeżego boczku. Zawijamy ściśle w rulonik. Związujemy w dwóch miejscach sznurkiem. Na patelni, rozgrzewamy oliwę i smażymy roladki z kurczaka na złoty kolor z każdej strony
w mojej kuchniSkładniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki 1 puszka pomidorów krojonych 100 gram boczku wędzonego 1 duża cebula 100 gram startego sera żółtego 0,5 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy biały pieprz, gałka muszkatołowa mieszanka ziołowa sól, świeżo zmielony pieprz czarny Wykonanie: Ziemniaki obieramy kroimy w talarki, gotujemy w osolonej wodzie na pół(...)miękko. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy pokrojony w plasterki boczek lekko podsmażamy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek smażymy 5 minut. Dodajemy mięso mielone smażymy wszystko 15 minut na koniec dodajemy pomidory mieszamy dusimy 10 minut. Dodajemy sól oraz świeżo zmielony pieprz. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą na dno wykładamy połowę obgotowanych ziemniaków, posypujemy białym pieprzem, mieszanką ziołową oraz gałką
kgwjanczewoświeżą sałatką. Polecam! Przepis znalazłam na rewelacyjnym blogu Half Baked Harvest Scroll down for recipe in English Łatwy Coq au Vin (4-6 porcji) Składniki: 4 grube plastry boczku, pokrojone w kostkę 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1 cebula, pokrojona w kostkę 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 mały batat (słodki(...)czerwonego, wytrawnego wina 2 szklanki bulionu drobiowego 2 liście laurowe 4 gałązki świeżego tymianku 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Rozgrzej na średnim ogniu dużą i głęboką patelnię, wrzuć boczek i smaż do chrupkości. Wlej troszkę oleju, jeżeli to konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut
karmelowySkładniki: 500 g fasoli typu jaś 400 g kiełbasy (użyłam podwawelskiej) 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego (200 g) 1 łyżka majeranku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Fasolę opłukać, wrzucić do garnka . Zalać 3 litrami wody i pozostawić na całą noc. Następnie wylać wodę , w której(...)moczyła się fasola i wlać świeżą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie, sól i gotować aż fasola będzie miękka. Boczek,kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni, a następnie dołożyć do garnka z fasolką. Dodać przecier pomidorowy,czosnek drobno posiekany , majeranek i chwilę gotować. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na gorąco
O kuchni z uczuciemłyżki miodu bądź cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oleju 2. Jajka w koszulce 4 jaja ocet woda szczypiorek 3. Boczek 4. Sos holenderski <--- Przepis w linku :) Największym wyzwaniem będzie dla nas zrobienie ciasta drożdżowego które możemy zrobić w piątek wieczorem a rano zacząć(...)łyżki octu i wlewamy jajka które można najpierw wybić do chochli a następnie wlać do wody która ma bulgotać lekko a nie wrzeć. Czas gotowania to 3 minuty. Boczek podsmażamy na suchej patelni następnie suszymy na papierze ręcznikowym i wszystko wykładamy na talerz. Wyłożone danie polewamy sosem holenderskim i... ...Życzymy Smacznego
Wspólne smakiWersja szybko gotującej się grochówki z połówek grochu. Taką grochówkę gotuję po wcześniejszym pieczeniu schabu lub chudego boczku , gdyż wykorzystuję do niej powstały sok. Wiem, że w grochówce powinna być kiełbasa i boczek, jednak w tej szybkiej nie ma - dlatego jest na pewno mniej kaloryczna. 1 1/2 szklanki połówek łuskanego grochu sok powstały po pieczeniu dowolnego mięsa lub wywar
Kuchcik gotujeopanowaliśmy sposób rozstawienia sprzętu i przystąpiliśmy do smażenia, duszenia i częstych degustacji. Biwakowy gulasz z dziczyzny (idealny również gdy przygotujemy go sposobem tradycyjnym we własnej kuchni) 20dag wędzonego boczku 1kg dziczyzny ( ja użyłam mięsa z dzika) 2 cebule 3 ząbki czosnku 50g suszonych grzybów 3 średnie marchewki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100g wędzonych śliwek 300g ziemniaków 2 szklanki(...)czerwonego wina 2 łyżki octu balsamicznego 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, pieprz ziołowy jałowiec rozmaryn papryka słodka Boczek pokroić w kostkę, zrumienić w kociołku. Dodać posiekaną cebulę oraz czosnek. Dusić, aż składniki zaczną pachnieć*. Następnie dodać mięso pokrojone na niewielkie kawałki (ok 2x3cm), wymieszać z zawartością kociołka, obsmażyć równomiernie i zalać winem, dodać przyprawy i dusić
Zapiski Młodej Żonyrutyny. W ten sposób przygotowaną kapustę, możemy podać jako dodatek do kopytek lub klusek śląskich. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych 200 gram boczku wędzonego 3 cebule 3 łyżki mąki do zasmażki 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego świeżo zmielony pieprz, sól do smaku oraz majeranek Wykonanie: Kapustę płuczemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą. Wrzucamy liście(...)ziele angielskie gotujemy około 1 godz. Grzyby obgotowujemy wylewamy wodę i zalewamy świeżą wodą gotujemy 20 minut. Ugotowane grzyby wyjmujemy z wody kroimy w paseczki wodę zostawiamy. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebule po 5 minutach wlewamy wodę po gotowanych grzybach. Mąkę prużymy na suchej patelni aż zbrązowieje, dodajemy do wywaru energicznie mieszając. Łączymy
kgwjanczewoSkładniki: groch 25 dag, włoszczyzna 1 pęczek, ziemniaki 8 sztuk, kiełbasa wiejska 2 pęta, boczek wędzony 20 dag, kucharek 1,5 łyżki, majeranek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, liść laurowy 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki do szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać łuskany groch, przyprawy, kiełbasę wiejską podzieloną na kawałki(...)boczek wędzony, pokrojone w kostkę grubszą ziemniaki, włoszczyznę wlać wodę do 3/4 pojemności szybkowara - u mnie to ok. 3,5 litra + skladniki zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 25 minut z szybkowara grochówka z łuskanego grochu jest aromatyczna a groch kremowy..............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękilogramów kartofli na dwie blachy i zostało po nim tylko wspomnienie :) Składniki na 1 blachę: 2 kg ziemniaków 20 dag kiełbasy 1 cebula 10 – 20 dag boczku (najlepiej gotowego pokrojonego ) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej Olej Sól, pieprz, majeranek, odrobina papryki czerwonej, dałam tez sól czosnkową. Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W miedzy(...)startych ziemniaków dodać łyżkę mąki, jajko, usmażoną cebulę z kiełbasą, przyprawy do smaku i wszystko wymieszać. Dużą blachę natłuścić olejem ( natłuściłam pędzelkiem bo nie dużo oleju potrzeba) . Jeżeli boczek nie jest gotowy pokrojony, to należy go pokroić w plastry i poukładać na dnie natłuszczonej blachy. Wyłożyć na to masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godziny
Na słodko lub wytrawniemałych pierogów: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wrzącej 1 jajko szczypta soli Składniki na farsz: 30 dag białego sera 75 dag ziemniaków 3 cebule 20 dag boczku sól pieprz do smaku Sposób wykonania Ziemniaki ugotować w całości, wystudzić i obrać. Przepuścić przez praskę lub zemleć. Zemleć również biały ser. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na patelni(...)chwili aż się zeszkli. Pod koniec smażenia dodać pokrojony w kostkę boczek. Połączyć razem zmielone ziemniaki i ser, dodać wystudzoną cebulę i doprawić wszystko do smaku. Przygotować ciasto: Mąkę wymieszać z jajkiem i szczyptą soli, Dodać ciepłą wodę i dokładnie zagnieść ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować, podsypując mąką ( grubość 2- 3 mm) i wykrawać kółka szklanką. Na każde
Na słodko lub wytrawniemięsa wieprzowego (karkówka, biodrówka) 1 bułka 1 jajko 3 cebule 1 kostka rosołowa sól pieprz do smaku 2 łyżeczki suszonego majeranku Dodatkowo: 3 -4 cebule 200 g boczku surowego. Sposób wykonania ciasta na pyzy: Ziemniaki obrać, ugotować a następnie wystudzić i przepuścić przez praskę lub zmielić. Przełożyć ziemniaki do miski lub innego szerszego naczynia i równomiernie rozłożyć(...)gotującą osoloną wodę, gotować od chwili wypłynięcia ok. 10 minut. Jeżeli część pyz chcemy zamrozić to należy to zrobić zaraz po ich zrobieniu przed ugotowaniem. Sposób wykonania zasmażki: Boczek pokroić w kostkę i dodać do zeszklonej cebuli, całość podsmażać jeszcze około 15 minut na małym ogniu. Gotową zasmażkę wyłożyć na gorące pyzy. Smacznego
Na słodko lub wytrawnie