boczek - 14002 przepisów (strona:526/934)

Kuchnia japońska: Okonomiyaki 163

łosoś i inne, kompilacji jest mnóstwo, a dobór dowolny do smaku. Poniżej przedstawione są dwie propozycje, które zostały przez nas wypróbowane dodatki do smaku opcjonalnie do wyboru:   boczek około 2 plasterki  lub  ośmiornica pokrojona w plasterki  surimi pokrojone w plasterki 1/4 papryki pokrojonej w kostkę 1/4 awokado pokrojone w plasterki 4 pomidorki koktajlowe przecięte wzdłuż(...)zmieszać wodę, mąkę oraz jajka na gładką masę, dodać kapustę i por, wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego bekon, smażąc najpierw po obu stronach, jeśli wybierzemy owoce morza i warzywa nakładamy tylko na chwilę przed wyłożeniem ciasta). Po czym nakładamy ciasto, smażymy

KreatywnePiny
Makaron z pieczarkami i serem pleśniowym 176

dodatek sera pleśniowego rozpuszczonego w bulionie  czyni to danie bardziej wykwintnym . składniki na 4 porcje 500 g makaronu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 por 20 dag wędzonego boczku 25 dag pieczarek 25 dag sera pleśniowego szklanka bulionu 1 łyżka ziół prowansalskich sól i pieprz przepis Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojonego w plastry pora przez około 3minuty(...)Dodajemy pokrojony w kostkę boczek i smażymy aż się  zarumieni , dodajemy pokrojone pieczarki całość chwilę dusimy a następnie wlewamy bulion . Na koniec dodajemy pokrojony ser pleśniowy i zioła prowansalskie , doprawiamy solą i pieprzem .Całość podgrzewamy delikatnie mieszając aż ser się roztopi . Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente czyli lekko twardy i podajemy z przygotowanym sosem

Smakowite Dania
Żurek z pieczarkami 182

Przygotowuję go na święta i cieszy się on dużym powodzeniem wśród  domowników . składniki na 1,5 litra żurku 250 ml żurku z  butelki 10 dag wędzonego surowego boczku 15 dag pieczarek marchew pietruszka 2 ząbki czosnku liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego majeranek pół szklanki śmietany 5 jajek sól pieprz przepis W litrze wody gotujemy boczek z liściem

Smakowite Dania
Pierogi z mięsem + film 180

farsz 40 dag mięsa mielonego łyżka oleju do smażenia 2 cebule 1/2 szklanki bułki tartej zioła prowansalskie sól pieprz 15 dag boczku wędzonego przepis  Cebulę kroimy w drobną kosteczkę następnie na rozgrzanym tłuszczu rumienimy cebulkę. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zrumienioną cebulkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi , dodajemy bułkę tartą i dłonią wyrabiamy masę mięsną(...)wycinamy krążki za pomocą szklanki . Na każdy krążek nakładamy farsz wielkości orzecha włoskiego i mocno zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni . Pierogi podajemy ze skwarkami

Smakowite Dania
Kluski ziemniaczane + film 162

prostą w przygotowaniu i tanią potrawą. składniki na około 15 klusek 1,5 kg ziemniaków 50 g kaszy manny 2 jajka sól czarny mielony pieprz 15 dag podgardla lub boczku przepis Połowę z 1,5 kg ziemniaków gotujemy, odcedzamy, studzimy a następnie przeciskamy przez praskę lub mielimy. Pozostałe surowe ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach i odlewamy z nich(...)kaszy manny. Z powstałej masy formujemy okrągłe kulki i gotujemy je w osolonym wrzątku około 20 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wod. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową . Podgardle lub boczek kroimy w kostkę i topimy na rozgrzanej patelni. Gotowe kluski okraszamy skwarkami

Smakowite Dania
Pierogi ruskie + film 190

nadzienie 5 ugotowanych ziemniaków 30 dag sera białego 1 łyża masła lub margaryny 1 cebula 10 dag podgardla lub boczku czarny pieprz sól przepis Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor od czasu do czasu mieszając. Do miski przeciskamy przez praskę ugotowane i ostudzone ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również(...)dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 7- 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podgardle lub boczek kroimy w drobną kostkę i topimy na rozgrzanej patelni. Pierogi podajemy okraszone skwarkami

Smakowite Dania
Knedle tyrolskie z boczkiem wędzonym 229

się nie da. Na 15 sztuk potrzebujesz: - 10 bułek pszennych (czerstwych) - 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej - szklanka mleka - pół kostki masła - średnie cebule - 20-30 g szynki lub boczku wędzonego chudego - garść natki pietruszki - pieprz mielony (szczypta) Do "wykończenia" dania przygotuj na dwie porcje 1 pomidor , 3 łyżki masła, może być klarowane i ser parmezan do posypania. Bułki pokrój(...)przez noc w misce. Po tym czasie wlej do nich mleko i dodaj jajka oraz pieprz i dwie łyżki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz i posiekaj drobno, boczek lub szynkę pokrój na maleńkie kosteczki. Wszystko podduś na maśle przez 10 minut, na małym ogniu. Dodaj do masy z bułek. Poczekaj aż przestygnie. Dosyp posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj bardzo dokładnie

Pasje Jolki
Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym 305

schabu wieprzowego 250 g mięsa mielonego z indyka 200 g zupy pieczarkowej 1 cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko Sól Pieprz Majeranek Przyprawa do wieprzowiny 10 plastrów boczku wędzonego Olej do skropienia Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry około 1,5 cm. Rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni(...)tartą, cebulę z zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Pod koniec możemy odkryć, żeby wierzch ładnie się zarumienił. Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem

VioletoweKucharzenie
Śniadanie: zapiekane jajka 177

Zachciało mi się kurek na śniadanie i postanowiłam to wykorzystać. Efekt? Zobaczcie sami!   Składniki: jajka boczek pokrojony w plastry pomidor sól, pieprz dodatki : wedle uznania - u mnie były kurki, cebula i czosnek Do przygotowania śniadania użyłam kokilek, jednak wyjdzie ono też w formie na muffiny, również tej silikonowej. Do kokilek wkładamy plastry boczku tak, żeby jego końce zwisały poza

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Najlepsza zalewajka! 260

jest to oczywiście zalewajka! Składniki: - 1/2 laski dobrej kiełbasy - 2l wody - duży ząbek czosnku - 5 ziaren ziela angielskiego - 2 liście laurowe - barszcz (jeżeli żurek to jeden papierek) - 100g boczek - 1 cebula - 4 ziemniaki - sól, pieprz do smaku - zioła prowansalskie, majeranek według uznania Wykonanie: Gotujemy osoloną wodę dodajemy czosnek, liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy razem z pokrojonymi w kostkę(...)dodajemy barszcz według znania trzeba lać i równocześnie mieszać żeby nie był ani za rzadki ani za gęsty. (Ziemniaki muszą być ugotowane, bo w barszczu się nie dogotują). Usmażyć boczek, podsmażyć kiełbasę i pokrojoną cebule. Wrzucamy do zalewajki i gotujemy na koniec dodajemy majeranek i zioła prowansalskie. Najlepiej smakuje jak trochę postoi. Smacznego

Tanio szybko zdrowo
Zawijane daktyle w boczku z mozzarellą 221

piwa, za to bardzo prosta i pyszna. Słodkie i słone z delikatną nutą wyczuwalnego sera. Jednym słowem - PYCHOTA! Składniki:   125 g mozzarelli 20 daktyli 10 plastrów wędzonego boczku Równie pyszne przekąski  tutaj    Przygotowanie:   Daktyle oczyszczamy z pestek, nacinając wzdłuż, w środek wkładamy ser  i zawijamy boczkiem ( plaster przecinamy na pół

Niezły Młynek
Zagraj 210

Składniki: 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 3 marchewki 30 dag wędzonego boczku 1/2 pęczka natki pietruszki 2 gałązki lubczyku 6 ziemniaków 2 kostki rosołowe lub warzywne sól, pieprz 1,5 szklanki mąki 1 jajko sól ciepła woda Sposób przygotowania: 1. Warzywa obrać, pokroić i zalać ok. 4l wody. 2. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodać natkę pietruszki, lubczyk, pokrojony(...)kostkę i podsmażony boczek, obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki, kostki rosołowe. 3. Z mąki, jajka, soli i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i pokroić na kluski. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodać kluski do zupy. 4. Całość doprawić solą i pieprzem

A Ty Smakuj Mnie
49. Ziemniaczane gniazdka z boczkiem 148

ziemniaków 1/2 szklanki śmietany 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki oleju "Kujawski ze Smakiem" z czosnkiem i bazylią 1 cebula pieprz, sól, gałka muszkatołowa Farsz: 200 g boczku 200 g dobrej wędliny 1 cebula 2-3 łyżki oleju "Kujawski ze Samkiem" z czosnkiem i bazylią 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotować masę ziemniaczaną: Ziemniaki rozgotować w osolonej wodzie, odcedzić(...)masy ziemniaczanej i doprawić do smaku. Jeszcze gorącą masę włożyć do rękawicy kuchennej i wyciskać nachodzące na siebie kółeczka, tworzące tzw. gniazdko. Przygotować farsz: Cebule, boczek i wędliny pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Gotowy farsz nakładać do ziemniaczanych gniazdek. Całość zapiec w 180 stopniach przez

Jadło i czytadło
80. Domowa pizza carbonara z porem 179

drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 40 ml oleju 1 jajko płaska łyżeczka soli Sos carbonara: 50 g mozarelli 1 szklanka gęstej śmietany 2 żółtka 5 ząbków czosnku ok 250 boczku w plastrach 1 szalotka 1 łyżka oleju sól, pieprz, przyprawa do pizzy Drożdże rozpuszczamy w mleku dodajemy pozostałe składniki ciasta i dokładnie (najlepiej ręką) wyrabiamy ciasto na gładką masę. Odstawiamy(...)godziny do wyrośnięcia. Przygotowujemy sos: Cebulkę i czosnek kroimy na drobno, lekko smażymy na rozgrzanym oleju razem z plastrami boczku, następnie dodajmy ser i śmietanę, podgrzewając na małym ogniu, do rozpuszczenia sera, ale nie zagotowania. Na samym końcu dodajemy żółtka i przyprawy. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką lub bułką tartą.  Za pomocą

Jadło i czytadło
111. Kopytka w sosie szpinakowym 142

Kopytka: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej  ok. 1,5 - 2 szklanek mąki sól, pieprz przyprawa Maggi  Sos szpinakowy: 100 g boczku 3 garście świeżego szpinaku 1 serek topiony 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz, gałka muszkatałowa przyprawa Maggi Ziemniak ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Jeszcze ciepłe obrać z łupin i przepuścić przez(...)praskę, dodać jajko, mąkę przyprawy i dokładnie wymieszać rękoma. Z ciasta wyrabiać kulki lub tradycyjne dla kopytek rąby. Gotować w osolonej wodzie ok. 5 minut. Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na wolnym ogniu na maśle. Smażyć ok. 10-15 minut,dodać dobrze umyte i osuszone liście szpinaku. Dusić do miękkości liści. Serek rozpuścić w 3/4 wrzącej wody

Jadło i czytadło