berlinki) makaron spaghetti (u mnie barilla, nie rozgotuje się) makaron muszelki puszka zielonego groszku konserwowego 1 opakowanie (500g) mrożonego szpinaku 1 mała śmietana (kwaśna 18%) kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka plasterków sera tostowego lub serek topiony w tubce 4 ząbki czosnku szczypta bazylii suszonej sól oraz papryczka chilli do smaku zielony i czarny barwnik spożywczy Parówki pozbawiamy folii, jeśli(...)gotujemy je w wodzie z czarnym barwnikiem. Szpinak (u mnie brykiet) wrzucamy do rondelka i czekamy aż się rozmrozi, a woda w sporej mierze wyparuje. Na patelni podsmażamy lekko boczek, po czym dodajemy do niego odparowany szpinak. Przyprawiamy go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią oraz chilli i solą. Dodajemy ser oraz śmietanę i wszystko dobrze mieszamy do momentu
Kuchenna Kontrrewolucya100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być z kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go na kilka plastrów grubości około 1,5 centymetra(...)lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z lodówki i pozwalamy mu nabrać temperatury pokojowej. Tworzymy roladki. Na plasterku mięsa układamy plasterek sera ulubionej grubości oraz boczek. Całość zawijamy ścisło i odkładamy na bok, zwinięciem do dołu. Postępujmy tak ze wszystkimi plastrami. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego i podsmażamy na nim lekko roladki z każdej strony
Kuchenna Kontrrewolucyacebulą (lokowanie produktu) autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Pierś z kurczaka na warzywnej kaszy jaglanej. autorka: Brzuszki Łakomczuszki | blog: Brzuszki Łakomczuszki imbirowe skrzydełka autorka: kasiekw | blog: kasiekw gotuje Diabelski boczek autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak zapiekany w cieście (2) autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Kurczak w ziołach zapiekany z warzywami autorka: Marikijka | blog: pyszne.blox.pl Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami autorka: Białagłowka | blog(...)migotka28 | blog: Monia miesza i gotuje Żeberka w sosie z kurkami autorka: Mami | blog: Prawdziwy biszkopt Żeberka pieczone po amerykańsku autorka: miracle | blog: Mój punkt smaku Roladki wieprzowe z boczkiem autorka: epithimija | blog: z charakterem Kurczak z ziemniakami, cukinią, papryką i marchewką autorka: epithimija | blog: z charakterem Grillowana karkówka w miodowo-musztardowej marynacie autorka: cynamon i chilli | blog: cynamonichilli.blogspot.com Weekendowe
Kuchenna KontrrewolucyaPrzepis świetny nie tylko na obchody Halloween. ;) Ciekawe połączenie smaków i efekt murowany. 1 nieduży kalafior 800g mielonego mięsa z łopatki 100g cienkich plastrów boczku 4 ząbki czosnku pół słoiczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki pieprzu cayenne 1 łyżka czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli 2 łyżki przegotowanej wody Kalafior płuczemy w zimnej wodzie(...)pomocą pędzelka nakładamy na przestudzony kalafior. Następnie delikatnie nakładamy na niego przyprawione mięso mielone. Dobrze dociskamy je do kalafiora, by równomiernie przylegało. Na koniec na wierzch układamy plastry boczku tak, by przypominały fałdy mózgu. ;) Gotowy mózg przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy w 180 stopniach przez około godzinę. Smacznego
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki na 4 porcje: 80 dag dyni 3 szklanki bulionu warzywnego kawałek selera 40 dag ziemniaków 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany łyżka łuskanych pestek dyni lub słonecznika 10 dag boczku sól, pieprz gałka muszkatałowa Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć na chrupko. Wyjąć. W pozostałym tłuszczu podsmażyć krótko warzywa po czym zalać je bulionem. Gotować 20 minut. Następnie zmiksować zupęna
My simple kitchenSkładniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, boczek parzony 20 dag, papryka czerwona 1 duża, pieczarki 2 duże, cebula 3 średnie, ząbki czosnku 10 duże MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, grill - przyprawa pikantna 2 łyżki z podanych składników wymieszać marynatę i zostawić w lodówce umytą pierś osuszyć(...)ręcznikiem papierowym, każdą połowę piersi pokroić na 2 cm paski i przeciąć je na połowę pozostałe składniki pokroić na porcje odpowiedniej wielkości, grubości na patyczki nadziewać : pierś, cebula, pieczarka, boczek, papryka, czosnek i tak na przemian do 3/4 długości patyczka szaszłyki ułożyć na blaszce wyłożonej folią, z każdej strony posmarować pędzelkiem maczanym w marynacie, dodałam również pozostałą paprykę, cebulę, czosnek
W Mojej Kuchni Lubiębotwinki wraz z buraczkami (mniej więcej trzy pęczki) 2 l rosołu drobiowego lub wywaru warzywnego 1 średnia marchewka ok. 300 g wędzonki (Żebrek lub boczku) 150 ml śmietanki 30 % lub 36 % 2 łyżki soku z cytryny 3-4 ziarna ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz do smaku dodatkowo: młode(...)Botwinkę dokładnie myjemy. Odkrawamy buraczki, obieramy je i kroimy w kostkę. Łodygi drobno siekamy (z niewielką ilości liści). W garnku nastawiamy wywar warzywny lub rosół, dodajemy wędzone żeberka lub boczek, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone buraczki oraz obraną i pokrojoną również w kostkę marchewkę. Gotujemy na małym ogniu przez 15–20 minut, aż warzywa będą miękkie. Młode warzywa gotują się
bistro mamajednak wyjątkowe - jak moi Fani! Przecież nie mogłabym Was nie zaskoczyć! Składniki: ciasto na tartę - przepis tutaj (klik) 3 duże marchwie 2 duże pietruszki 1 cukinia 1 bakłażan opakowanie boczku długo dojrzewającego lub szynki szwarcwaldzkiej 1 jajko 1 łyżka stołowa musztardy Dijon 1 duży ząbek czosnku (lub 2 małe) sól i pieprz do smaku Wykonanie: Przygotować ciasto na tartę według(...)dołu, aby spód tarty był chrupiący. Bon appetit! Inspiracja na wykonanie tarty pochodzi z bloga (klik) . Gdy ją zobaczyłam, po prostu musiałam wykonać swoją wersję! Wersja wege bez boczku - radzę dodatkowo posolić również warzywa
Garniec Magalieczęści ścinam środkową (trzonową) część ananasa i końcówkę. Na dobrze rozgrzanym grillu zaczynam grillować każdą z ćwiartek od strony łupiny. Jak każdy z kawałków nabierze już temperatury przewracam na boczki i grilluję je krótko "na kolor" Cukry zawarte w soku dość szybko się karmelizują. Gdy boczki gotowe wracam na stronę łupinki i posypuję każdy z kawałków wiórkami kokosowymi i grilluję
Mechanik grillujezrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki masła mąka sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy lub ketchup Przygotowanie: Bigos z młodej kapusty jak sama nazwa wskazuje składa się z młodej kapusty(...)liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie kroimy w drobną kostkę
Kulinarna Patilogiabogatszy w smaku, w porównaniu do tradycyjnie duszonego na ogniu. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej ½ kg mięsa wieprzowego lub wołowego ½ kg kiełbasy jałowcowej ½ kg wędzonego boczku 2 cebule ½ szklanki suszonych grzybów 1 łyżka smalcu Sól, pieprz do smaku 1 łyżka majeranku Ziele angielskie Liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 10 dag suszonych śliwek ½ szklanki czerwonego wina(...)Wykonanie: Grzyby opłukać i namoczyć na kilka godzin. Mięso, kiełbasę, boczek pokroić w kostkę. Kapustę kiszoną dokładnie opłukać i drobno posiekać . Biała kapustę również drobno poszatkować i połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą
Tradycyjna Kuchniaktórego wykonanie jest ekspresowe i nie wymaga pieczenia. Polecam także sprawdzony przepis pasztet z cukinii Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 2 cebule 5 dag tłuszczu 20 dag wędzonego boczku 10 dag masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 pęczek natki pietruszki sól do smaku pieprz Wykonanie: Cebulę zeszklić na tłuszczu, dodać pokrojone mięso i dusić na wolnym ogniu do miękkości(...)koniec duszenia mięsa włożyć pokrojony boczek, następnie zmielić w maszynce na gładką masę. Masło utrzeć , dodać kwaśną śmietanę, drobno posiekaną pietruszkę, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać z mięsną masą . Pasztet wyłożyć na salaterkę i podawać dobrze schłodzony z pieczywem
Tradycyjna KuchniaPyszna przystawka, idealna na przyjęcie Sylwestrowe. Składniki: 5 plastrów wędzonego boczku 5 połówek orzecha włoskiego 5 suszonych śliwek 1 łyżka stłuczonych orzechów włoskich Wykonanie: Śliwki wypestkować i w to miejsce włożyć połówkę orzecha. Z boczku uformować gniazdka i do środka włożyć faszerowaną śliwkę. Spiąć wykałaczką i wstawić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni na 10 minut. Przed podaniem posypać
Tradycyjna Kuchniaszerokim gronem fanów, do których ja zdecydowanie też należę. Jest pyszna, sycąca i prosta w wykonaniu. Polecam także zupę fasolową ze szczawiem Składniki: 25 dag fasoli, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1 łyżka smalcu, 1 łyżka mąki, 1 pomidor, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Fasolę zalać zimną wodą, posolić , wrzucić pokrojony pomidor i gotować przez godzinę. Cebulę(...)usmażyć na boczku i dodać do zupy razem z zasmażką z mąki i smalcu. Gotować do miękkości fasoli i na końcu doprawić pieprzem
Tradycyjna Kuchniabogaty i pożywny skład. Składniki: 5 buraczków ćwikłowych, 1 por, 4 ziemniaki, 2 marchewki, 2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki), 1 łyżeczka kminku, 10 dag wędzonego boczku, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku, sok z cytryny do smaku, 1 liść laurowy. Wykonanie: Buraki, ziemniaki i marchewkę umyć, obrać(...)pokroić w kostkę. Bulion zagotować z kminkiem i liściem laurowym, włożyć warzywa i gotować przez 15 minut, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać pokrojony boczek i gotować jeszcze 10 minut. Jogurt posolić, wymieszać sokiem z cytryny i zmiażdżonym czosnkiem. Eintopf rozlać na talerze , polać jogurtem i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchnia