Zadziwiająca kombinacja smaków! Składniki: 250 g wędzonego boczku 300 g wołowiny 150 g wieprzowiny 2 marchewki i korzeń pietruszki z bulionu 2,5 l bulionu 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 50 g czarnych oliwek 50 g zielonych oliwek 2-3 ogórki kiszone pół szklanki soku z ogórków Dodatkowo: jogurt typu greckiego natka kolendry plasterki cytryny Przygotowanie: Ugotowałam osobno rosolnik(...)wołowiną i wieprzowiną. Dodatkowo użyłam kilogram kaczych skrzydełek. I tak w wielkim garze wszystko się kitosiło do miękkości. Bulion przecedziłam. Następnie podsmażyłam na patelni pokrojony boczek, do którego stopniowo dorzucałam mięso z rosołu, poza kaczymi skrzydełkami. Bulion połączyłam z przecierem pomidorowym, skroiłam marchew i pietruchę z rosolnika. Następnie wrzucałam po kolei pozostałe składniki. Sok z ogórków jest opcjonalny, jak ktoś
Karczma Honoriettydnia, a metoda zamiatania lodówki zapewne jedną z ulubionych form pichcenia każdego. Sezon na szparagi w pełni, zatem czemu nie zacząć od nich dnia? Składniki: jajka zielone szparagi boczek wędzony szczypiorek sól pieprz Przygotowanie: Szparagi umyć i odciąć główki z ok 5-7 cm marginesem. Ugotować w osolonej wodzie (ok 5 min.) i odcedzić. Jajka rozkłócić w miseczce(...)doprawić. Na suchej patelni podsmażyć pokrojony w kostkę boczek, a następnie wlać jajka i dodać pokrojone na kawałki szparagi. Smażyć do uzyskania ulubionej konsystencji jajecznicy. Wszakże każdy lubi inną. Co do szparagów - to polecam wybierać jak najcieńsze, czy to białe czy zielone. Nie trzeba ich wtedy obierać, bo nie są jeszcze łykowate i co najważniejsze szybciej się ugotują
Karczma Honoriettymożna przygotować. Polecamy kupowanie różnego rodzaju makaronów, zawsze można coś z nich przygotować niesamowicie pysznego. Przepis na 2 osoby. Składniki 250 g makaronu Capunti 150 g boczku wędzonego 1 czerwona papryka 1 cebula 2 pomidory natka pietruszki 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu, odcedzamy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Boczek, cebulę i paprykę kroimy w dużą kostkę, smażymy na oliwie przez 10 min. Następnie dodajemy makaron oraz pomidory i smażymy razem przez kilka minut, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekaną natkę, do smaku
R'n'G Kitchenkapusty - 500 gram mięsa (może być łopatka) - 300 gram kiełbasy (może być śląska lub każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść śliwek suszonych - 4 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - kapusta kiszona (tyle samo, co świeżej kapusty) - koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie(...)garnka i zalewamy 2 szklankami wody, solimy. Gotujemy pod przykryciem. W międzyczasie kroimy grzyby, podsmażamy je i dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek oraz przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy
Życie zamknięte w smakuPIECZARKAMI Składniki: - 2 kilogramy schabu - 500 gram mielonej wołowiny - 1 pęczek pietruszki - 400 gram pieczarek - 1 cebula - 1 jajko - sól - pieprz - papryka słodka oraz ostra - olej - kilka plasterków boczku Przygotowanie: Schab rozkrawamy na roladę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko(...)razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki boczku. Całość nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy w 190 stopniach przez około 2 godzin. Podpiekamy z jednej strony przez 30-45 minut, obracamy i podpiekamy z drugiej strony przez ten sam czas, a następnie przykrywamy całość folią aluminiową
Życie zamknięte w smakuziemię zahaczając obcasem o coś, o co teoretycznie zahaczyć się nie da. No dobra, ale miał być przepis. SZYNKA PIECZONA Składniki: - 1,5 kilograma szynki - 100 gram wędzonego boczku - 4 ząbki czosnku - 2 cebule - vegeta (Nie wiem, jak długo już obiecuję, że wstawię przepis na domową vegetę, ale to zrobię. Kiedyś.) - sól - pieprz Przygotowanie: Szynkę myjemy, osuszamy, nacieramy vegetą, solą(...)pieprzem. Następnie robimy w szynce głębokie nacięcia i wkładamy w nie: 1/2 ząbka czosnku, kawałek cebuli lub kawałek boczku (do każdego nacięcia co innego). Otwory robimy na całej powierzchni szynki i powtarzamy czynność do braku składników lub wedle własnego uznania. Później kładziemy na szynce plastry cebuli. Całość odstawiamy na 1 godzinę. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 2 godziny
Życie zamknięte w smakucytryną. No i jest bardzo pożywna. Składniki: · 2 l wody · 150 gram wędzonego boczku · 150 gram kiełbasy ( ja dałam śląską ) · 150 gram wędzonki – szynki(...)jajka ugotowane na twardo · 2 łyżki posiekanego szczypiorku Wykonanie: W wodzie gotujemy boczek wędzony, kiełbasę i wędzonkę. Po zszumowaniu dodajemy pokrojone warzywa. Gdy mięsa będą miękkie wyjmujemy je a do wywaru dodajemy śmietanę rozmieszaną z mąką. Mieszamy i podgrzewamy aż zupa zacznie gęstnieć. Następnie dodajemy chrzan, sok z cytryny oraz sól
Smaki Ewypolędwiczkę narodził się przez przypadek, tak jak zresztą na wiele innych przepisów. Efekt był bardziej niż pozytywny. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 150 gram boczku wędzonego 1 cebula Sól, pieprz Słodka papryka mielona Olej bulion 50 ml śmietany 18% Wykonanie: Polędwiczkę oczyszczamy i wąskim nożem przez całą jej długość robimy otwór. Boczek wędzony kroimy drobno lub pokrojony
Smaki Ewyktóre robię mają trochę inne dodatki. Chciałam coś dla odmiany w nich zmienić i tak powstały odmienione zrazy z szynki z papryką konserwową. Składniki: Dowolna ilość szynki Cienkie plastry boczku wędzonego Ogórki kiszone Papryka konserwowa Sól Pieprz Czerwona słodka papryka Olej Bulion / woda Nitka Wykonanie: Szynkę kroimy w plastry ( jak na kotlety ), rozklepujemy. Z każdej strony przyprawiamy solą i pieprzem(...)przygotowanej szynce układamy plaster boczku, kawałek ogórka i kawałek papryki konserwowej. Zwijamy w rulon i zabezpieczamy nitką aby się nie rozwinął. Przygotowane zrazy dodatkowo przyprawiamy słodką papryką. Następnie obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Warto na koniec gotowania zdjąć nitki aby nie było niespodzianek na talerzu. SMACZNEGO
Smaki EwyMimo to gorąco go Wam polecam. Składniki: 2 ½ l wody 3 marchewki 1 pietruszka 3 – 4 ziemniaki Kawałek korzenia selera 1 cebula Ok. 200 gram mięsa Niewielka ilość boczku wędzonego 100 gram kaszy jęczmiennej Liść laurowy Ziele angielskie Natka selera i pietruszki Sól, pieprz Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, szumujemy. W czasie kiedy gotuje się mięso, przygotowujemy warzywa. Marchew(...)ziemniaki, seler i pietruszkę kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa dodajemy do zupy wraz z całą cebulą, kilkoma listkami laurowymi i zielem angielskim oraz kaszą jęczmienną. Niewielką ilość boczku wędzonego kroimy w małe kawałki i również dodajemy do zupy ( głównie dla smaku i zapachu wędzonki ). Natkę selera i pietruszki kroimy drobno i również dodajemy do zupy. Całość doprawiamy ewentualnie jeszcze
Smaki Ewyktórzy nie są miłośnikami ryb. Przekonałam się o tym we własnym domu. Zresztą sami spróbujcie. Polecam. Składniki: 600 gram filetów z ryby ( ja miałam dorsza ) 200 gram świeżego boczku 2 jajka Ok. 2/3 szklanki bułki tartej 100 ml mleka Pęczek koperku Sól pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i wraz z boczkiem mielimy w maszynce do mięsa ( średnie
Smaki Ewypozostały nam ziemniaki z dnia poprzedniego albo zaplanować i ugotować więcej ziemniaków. To alternatywa dla typowego sposobu podania ziemniaków. Składniki: Ugotowane ziemniaki – dowolna ilość Pieczarki –kilka 1 cebula Boczek wędzony - mały kawałek 1 łyżka smalcu Szczypiorek Wykonanie: Boczek, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy przez chwilę na patelni z łyżką smalcu. Ziemniaki rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków i dodajemy
Smaki Ewyrybne w zalewie octowej z cebulą. Można je wykonać chyba z każdej ryby. Wystarczy tylko ją zmielić i postępować zgodnie z przepisem. Składniki: 600 gram ryby 200 gram świeżego boczku 2 jajka 2/3 szklanki bułki tartej Ok. 100 ml mleka 2 jajka Sól, pieprz Zalewa: 1200 ml wody 300 ml octu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka vegety 2 łyżeczki cukru(...)duża cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu i przekładamy pokrojoną cebulą, liściem laurowym
Smaki Ewyrobimy przegląd lodówki. Składniki: Kapusta świeża – 1 średnia główka Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego(...)Sól 1 mały koncentrat pomidorowy Wykonanie: Kapustę świeżą szatkujemy i umieszczamy w garnku, podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu
Smaki Ewymoim rodzinnym domu zupa fasolowa była na słodko – kwaśno, tradycyjnie jak na Kaszubach. Nie robię fasolowej w ten sposób. A robię ją z wędzonymi skórkami boczku ( dla smaku i zapachu ) i majerankiem. Z fasolową jest ten problem, że trzeba namoczyć porządnie fasolę ( najlepiej na noc ), ale cóż czego się nie robi aby zjeść dobry posiłek. Składniki: 500 gram fasoli ( namoczonej(...)wody Wędzone skórki z boczku ( ile mamy, możemy tez zastąpić wędzonymi elementami : kości itp. ) ok. 250 - 300 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso obgotowujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy fasolę i solimy. Gotujemy fasolę z mięsem tak długo, aż fasola będzie prawie ugotowana ( trochę to trwa
Smaki Ewy