dziś na obiad... Zapiekanka makaronowa z cukinią SKŁADNIKI: pół paczki makaronu penne boczek ( paczka krojonego) 200ml śmietany ser topiony czarne oliwki jajko masło, sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa 2 cukinie pomidor ser feta przyprawa do potraw włoskich Cukinię kropimy na cieniutkie plastry. Osolone zostawiamy na 10 min. Boczek kroimy w kostkę, przysmażamy na masełku. Wyłączamy gaz, dodajemy trochę wody
MarciochaKucharzywspomniałam mężowi o moich planach na menu, spytał: czy zrobisz tak więcej... by nam jeszcze zostało :P SKŁADNIKI 2 opakowania bobu (świeżego) 2 łyżki oleju 500g wędzonego boczku 1 cebula sól i pieprz 800g mąki ¾ – 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oleju Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 15-20 minut, lekko studzimy, następnie obieramy(...)łupinek i miksujemy na gładką masę. Boczek okrawamy ze skóry i kroimy w cienkie słupki. Na rozgrzanej oliwie smażymy go na małe, brązowe chrupiące skwareczki. Gdy będą prawie gotowe dorzucamy posiekaną cebulę i mieszamy aż się zeszkli, doprawiamy. Całą zawartość patelni (za wyjątkiem kilku łyżek, które zostawiamy do okraszenia gotowych pierogów) dodajemy do bobu, łączymy i doprawiamy do smaku solą
MarciochaKucharzyczeka się cały rok :D Pierogi z dynią SKŁADNIKI: 1 nieduża dynia typu hokkaido 250g białego sera chudego 1 cebula 1-2 ząbki czosnku mąka pszenna olej, sól, pieprz boczek, masło papryka chilli, lubczyk Tym razem farsz do pierogów zrobiłam dzień wcześniej. Umytą dynię należy przekroić na pół i oczyścić miąższ z pestek i włókien, pozostałą cześć pokroić na kawałki(...)rozwałkować na cieknie ciasto. Wciąć krążki szklanką, nałożyć farsz, i lepić pieroga za pierogiem. Gotować 2 minuty od wypłynięcia. Do takich pierogów będzie pasować pikantna okrasa z prażonego boczku w papryczce chilli i lubczyku. Życzę smacznego
MarciochaKucharzyMenu na dziś: Zupa krem kalafiorowy SKŁADNIKI: 1 kalafior 1 ziemniak jogurt boczek sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kurkuma, lubczyk, chilli grzanki czosnkowe Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na parze razem z ziemniakiem.Wywaru, w którym gotował się kalafior nie wylewać! Dodać kalafior do wywaru.Zupę zmiksować z jogurtem. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową(...)kurkumą. Zupę rozlać do miseczek. Udekorować uprażonym boczkiem z chili. Podawać z grzankami czosnkowymi. Smacznego
MarciochaKucharzySezon w pełni, a u nas dopiero drugi raz... dziś klasycznie Białe szparagi na bekonie i jajku sadzonym SKŁADNIKI: pęczek białych szparagów 10 plastrów boczku 4 jajka masło bułka tarta sól, pieprz, cukier Szparagi obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze z oprószone cukrem i solą . Boczek kroimy w plastry i prażymy na suchej patelni aż się zarumieni
MarciochaKucharzyKolejna wyprawa do lasu zakończyła się sukcesem i powodem do przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba
MarciochaKucharzysuchej 2-3 ząbki czosnku kilka pomidorów malinowych 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka ogóreczków chili 1-2 cebule 1 łyżka masła 2 kiełbasy myśliwskie 300g boczku wędzonego sól i pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, oregano,kminek, dużo majeranku, papryczka chili Fasolkę opłukać, wsypać do garnka, zalać zimną wodą. Następnie odstawić na kilka godzin do namoczenia(...)być miękka. Na dużej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, następnie dodać rozgnieciony czosnek, 2 liście laurowe i 4 ziela angielskie, Dodać pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i boczek, smażyć przez chwilę aż mięsko lekko się zrumieni.dodać pokrojone ogórki. Pod koniec doprawić suszonym oregano i chili. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórek, wykroić szypułki. Miąższ pokroić w kosteczkę
MarciochaKucharzyjest wyrazisty, a kaszę mannę zastąpiłem połową suchej kajzerki, bo..... nie chciało mi się iść do sklepu. Smak pasztetu ? Moim zdaniem idealny :) Pasztet zyskał uznanie również u Pana Boczka Składniki - proporcje na 3 słoiki o pojemności 300 ml 450 g wieprzowiny (szynka lub łopatka) 200 g podgardla lub bardzo tłustego surowego boczku 100 g wątróbki drobiowej 200 ml wywaru
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataczubata łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli szczypta pieprzu do smaku 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka lub maślanki 50 g roztopionego smalcu + 1 łyżka 100 g boczku wędzonego w plastrach, drobno pokrojonego 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana Dodatkowo: 150 g cukru 1/4 szklanki wody 1/3 szklanki śmietany 36% 50 g gotowego popcornu CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM(...)szczyptę pieprzu; w drugiej jajko, mleko (lub maślankę) i roztopiony smalec, dokładnie mieszamy. Mokre składniki łączymy z suchymi, mieszając drewnianą łyżką, odstawiamy na bok. 2. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i smażymy aż do zarumienienia. Dodajemy łyżkę smalcu, wrzucamy cebulę i smażymy tak długo, aż cebulka będzie miękka. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do lekkiego ostygnięcia i mieszamy z masą
My Culinary ArtPrzystawka ,to mini wersja wiosennego cappuccino na zielono Przepis przypomina znany napój cappuccino z bita śmietaną ,a rozdrobniony boczek zastępuje kakao na śmietanie !!! Składniki: 300g świeżego groszeku łuskanego ,lub paczka mrożonego pół brokula 600ml wody 100ml bitej śmietany pieprz sól pieprz 1 kostka rosołowa warzywna Wykonanie: W rondlu doprowadzić wodę do wrzenia z kostki bulionu warzywnego. Wymieszać groszek i brokuł(...)rozprowadzić wodą z gotowania do konsystencji pożądanej według uznania Wlać do szklanek lub małych filiżanek. Przechowywać w lodówce. Ubić śmietanę, dodając sól, pieprz i papryka pod koniec Wymieszaj plasterki boczku, aby uzyskać okruchy i posypać bitą śmietaną. Podawać schłodzone
w mojej kuchnipamiętacie sałatkę jarzynową z wkładką mięsną ? Dzisiaj trochę inna wersja, bardziej wzbogacona. Składniki: kawałki pieczonego kurczaka (Leniuszki mogą użyć tzw. "kupnego") opcjonalnie - kawałeczki wędzonego podsmażonego boczku 6 ziemniaków 6 marchewek 5 buraków mała puszka kukurydzy mała puszka ananasów pokrojonych w kostkę 4 łyżki majonezu łyżka oliwy i łyżka octu winnego Przygotowanie: Ziemniaki, marchewki i buraki pokroić(...)ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do schłodzenia. Zalecane jest je gotować oddzielnie. Pieczonego kurczaka pokroić w drobne kawałeczki w tzw. strzępy. Jarzyny, kawałki kurczaka i boczku oraz kukurydze i ananasa mieszamy z 4 łyżkami majonezu. Dodajemy łyżkę oliwy i octu. Smacznego
Smaki Brazyliipłaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo mielony pieprz (dałam kolorowy) - olej kokosowy lub masło klarowane do podsmażenia cebuli - pęczek natki pietruszki - kilka plastrów wędzonej szynki, ogonówki lub boczku (lub suszona, wędzona papryka w wersji wegetariańskiej) W garnku rozgrzać olej kokosowy lub masło klarowane, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażyć ją do miękkości. Pod koniec dodać obrane, zmiażdżone(...)doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, chili, imbirem, gałką muszkatołową i kurkumą. Dodajemy także przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Podajemy posypane natką pietruszki i podsmażonymi kawałeczkami szynki wędzonej lub boczku. Smacznego
Smaczne Zdrowedużą ilością czosnku i majeranku. Na pewno wędlinka ta zagości u nas na stałe tym bradziej, że ma tak długi termin przydatności. składniki: 900 g łopatki wieprzowej 600 g boczku bez skóry ( mój był raczej chudy) 5-6 dużych ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Łopatkę(...)boczek zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się połączyły dodając po odrobinie wody. Gotową mięsną masą napełnić słoiki na wysokość ok 3/4. Słoiki dobrze zakręcić. Następnie wstawić do garnka wyścielonego gazetami lub ściereczką. Wlać wody na wysokość 3/4 słoika i gotować 1 godzinkę od zagotowania
Monia miesza i gotujeczyli makaron z pikantnym sosem z pomidorów i boczku. Często zamawiamy go na obiad w pracy, a ostatnio przygotowałam go także w domu. Sos z kilku prostych składników, bez szczególnych kombinacji. Do tego makaron - powinien być spaghetti, ale ze względu na małe dziecko w domu unikam ciągnących klusek - domyślacie się jak wygląda Karola i stół po zjedzeniu(...)nią spaghetti, albo tagliatelle... no właśnie. Dlatego tym razem postawiłam na tzw "kolanka". I wyszło bosko! Składniki: puszka pomidorów średniej wielkości cebula (najlepiej czerwona) papryczka chilli chudy boczek - kilka plastrów kilka plastrów szynki mały pęczek natki pietruszki oliwa z oliwek sól szczypta cukru trzcinowego parmezan spaghetti (albo inny makaron) Przygotowanie: Na oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 1 kg mięsa od szynki 1/2 kg boczku świeżego 1/2 kg fileta z kurczaka 1/2 kg golonki z indyka 40g peklosoli / można dodać zwykłą sól / 25 g żelatyny pieprz czarny do smaku majeranek 7g pieprz ziołowy do smaku 1 kopiasta łyżka cukru 6 ząbki czosnku roztartych z szczypta soli w moździerzu 1 szklanki bardzo zimnej(...)wody Wykonanie Mięso od szynki i pierś pokroić w kostkę( ok 1cm). Boczek i golonkę z indyka zmielić maszynką do mięsa( duże oczka). Przesypać solą peklową i odstawić do lodówki na 24 godziny .Na drugi dzień dodać,suchą żelatynę, cukier,majeranek, czosnek pieprz, i dolać zimną wodę. Całość wyrabiać dokładnie rękoma
w mojej kuchni