Przepis powstał przy współpracy z portalem wieprzopedia.pl Danie dla 2 osób Składniki: 2 plastry schabu wieprzowego ok. 6 plastrów cienkiego boczku wieprzowego wędzonego 1/2 ogórka kiszonego 2 słupki czerwonej papryki 2 małe piórka cebuli białej 1 łyżeczka musztardy dijon Sól, pieprz do smaku Olej do smażenia Dodatkowo: 1 woreczek ryżu Przepis: Schab rozbijamy za pomocą tłuczka, ale niezbyt(...)solą i pieprzem. Wewnętrzną stronę kotletów smarujemy musztardą. Na końcu kotletów nakładamy paprykę, ogórka i cebulę. Kotlety zawijamy ciasno w rulon. Następnie owijamy roladki 2-3 cienkimi plastrami wędzonego boczku. Tak przygotowane roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Podajemy np. z gotowanym ryżem (przygotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu
Emcia Pichcikiedy musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej pieczeni. Polecam ! Pieczeń a'la Orloff Składniki: około 0,5 kg schabu 5 plastry sera żółtego 5 plastrów boczku w plastrach pieprz 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oregano 1 łyżka papryki w proszku 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 2 łyżki oleju 300 g pieczarek 1 cebula(...)Ostygnięty schab głęboko nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy go w środku sosem beszamelowym, a w nacięcia wkładamy plasterki sera. Uwaga! Wykorzystujemy jedynie połowę przygotowanej ilości sosu. Plasterki boczku składamy na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem. Dwiema długimi wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały na miejscu. Schab przekładamy do naczynia
Mania Gotowaniarazem zachęcam do przygotowania wersji ze szparagami. Sezon na nie jest krótki dlatego nacieszcie się nimi jak najszybciej J Risotto wyszło naprawdę pyszne, kurczaka możecie zastąpić również boczkiem lub szynką dojrzewającą, które idealnie podkreślają smak szparagów. Risotto ze szparagami i kurczakiem Składniki dla 2 osób : 1,5 szklanki ryżu do risotto (arborio) 2 łyżki masła 1 pojedyncza pierś(...)kurczaka lub 250 g szynki dojrzewającej/wędzonego boczku ½ czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku około 8 sztuk zielonych szparagów około 1,5 litra bulionu drobiowego 0,5 szklanki białego wina (opcjonalnie) około 7 suszonych pomidorów 10 dag startego parmezanu pieprz, sól bazylia, oregano Przygotowanie: Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. Uważajcie na sól, jeśli
Mania Gotowaniajest przepysznie jedwabiste i kremowe w smaku, a dodatek świeżych ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe. Składniki: - opakowanie makaronu omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek czosnku - świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra - sól, pieprz - oscypki - oliwa z oliwek najwyższej jakości Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku gotujemy(...)grzyby do miękkości. W tym samym czasie na dużej patelni wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojony w paseczki boczek, podsmażamy. Jak ładnie się zrumieni, dodajemy przeciśnięty czosnek, i pokrojone w paseczki grzyby (jeden kapelusz zostawcie do udekorowania potrawy). Wszytko podsmażamy około 5 minut, dodajemy śmietankę wraz z posiekanymi oscypkami, doprawiamy i redukujemy sos. Dokładamy ugotowany makaron. Wszystko razem
SMYKWKUCHNIpropozycja na spotkanie ze znajomymi na wieczorne grillowanie. Podajemy z sałatką i dipem czosnkowym. Polecam :) Zaczynamy: Składniki: 2 piersi z kurczaka kawałek bekonu- boczku około 500 gr wieprzowiny- ja użyłam polędwicy wieprzowej 2 papryki sól, pieprz, papryka, czosnek 2-3 łyżki oliwy z oliwek patyki do szaszłyków Wykonanie: Patyki zamaczamy w wodzie- na około 1 godzinę(...)uchroni je przed spaleniem. Mięso myjemy. Piersi z kurczaka, wieprzowinę I boczek kroimy w kostke . Dodajemy przyprawy I oliwę z oliwek. Odstawiamy do lodówki na min 30 min. To samo robimy z papryką. Mięso I paprykę nakładamy na patyki. Kładziemy na rozgrzanego grilla- pieczemy około 6-8 min. Od czasu do czasu obracając. Gotowe :) Smacznego
Smaki EdytyKażdy potrafi posadzić jajko, więc zamieszczam tylko dla formalności. :) Składniki: bułka 2 jajka ser żółty masło boczek/wędlina Rozkrawamy bułkę i wrzucamy do piekarnika. Na patelni podsmażamy boczek, sadzimy na nim jajko. Bułkę smarujemy masłem kładziemy plaster sera żółtego i jajko na boczku. Jemy brudząc się jak to tylko możliwe. Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkihamburgera 300g mięsa mielonego wieprzowego przyprawa do mięsa mielonego (tak z pół opakowania) jajko trochę bułki tartej sałata ogórek konserwowy pomidor cebula czerwona ser żółty (najlepiej topiony w plastrach) boczek w plastrach 6 sztuk ketchup sos: 4 duże łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 3 ogórki konserwowe 1 ogórek kiszony kilka pieczarek marynowanych pół cebuli trochę octu łyżka cukru sól(...)pieczarki i ogórki i łączymy z resztą składników. Sos gotowy! :) Kroimy na plastry pomidora, czerwoną cebulę, ogórek konserwowy i składamy naszego hambuksa. Bułka, sos, mięso, plasterek sera, 2 plastry boczku, sos, ketchup, ogórek, pomidor, cebula, drugi kotlet, plasterek sera, sałata, bułka. Spinamy duuuużą wykałaczką. Cudowne! Smacznego
Brzuszki Łakomczuszkiciasto do pizzy, to w sumie nic skomplikowanego, mimo to leń wyszedł na wierzch i po raz pierwszy wypróbowałam gotowe - nie było źle. :) Składniki: gotowe ciasto do pizzy śmietana boczek pieczarki cebula ser żółty ser mozzarella sól, pieprz Przepis to formalność. Rozkładam ciasto i smaruję śmietaną. Doprawiam solą, pieprzem. Rozrzucam pokrojony w drobną kosteczkę ser. Kładę na pizzy pieczarki, boczek
Brzuszki Łakomczuszkidostać w sklepie internetowym DobraKielbasa.pl DOMOWE KIEŁBASY I WĘDLINY, WIELKANOC 2014 – PRZYGOTOWANIA Szynka i karkówka od 2 dni leżą w solance. Mięso na kiełbasę zostało częściowo zmielone (tłuszcze: boczek, podgardle, słonina), częściowo posiekane (łopatka, karkówka), a teraz przechodzi smakiem przypraw. Kolejną czynnością będzie nadziewanie jelit, a następnie wędzenie i degustacja. (w misce znajduje się 6 kg mięsa: łopatka wieprzowa(...)karkówka wieprzowa, podgardle, boczek surowy, słonina, sól, świeżo mielony pieprz, świeży czosnek). Mięso podzieliliśmy na 3 części, z których powstaną 3 różne kiełbasy: 1-biała, 2-wiejska, 3-a’la chorizo. Do każdej części mięsa trafiły dodatkowe przyprawy m.in.: majeranek, mieszanka przypraw do wiejskiej kiełbasy, ostra papryka w proszku, łagodna papryka w proszku. Mięso wstawiliśmy na noc do lodówki
OstryKęsgarażu i czekają na Wielkie Wędzenie. JAK PRZYGOTOWALIŚMY KIEŁBASY? Mięso: 3 kg łopatki 1,5 kg karkówki 0,5 kg słoniny 0,5 kg podgardla 0,5 kg boczku. Przyprawy: sól pieprz świeży czosnek słodka papryka w proszku chilli w proszku chilli świeże ocet balsamiczny cukier rozmaryn świeży przyprawa do białej kiełbasy Dobra Kiełbasa przyprawa do wiejskiej kiełbasy Dobra Kiełbasa(...)początek, w wielkiej misce, zmieszaliśmy wszystkie mięsa. Tłuszcze (słoninę, boczek i podgardle) zmieliliśmy w maszynce do mięsa. Łopatkę i karkówkę posiekaliśmy na większe kawałki. Je również moglibyśmy zmielić, ale lubimy w kiełbasie większe kawałki mięsa. Na początek całe mięso doprawiliśmy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 główki). Dodaliśmy zimną wodę i dokładnie wymieszaliśmy. Odstawiliśmy na noc w chłodne
OstryKęsnadzienia. Zrobiłam, ale jak polędwiczka była w piekarniku to pomyślałam czy domownikom będzie smakować. Mój strach był niepotrzebny - polędwiczka była pyszna. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 150 g wędzonego boczku cienkie plasterki musztarda rosyjska Kamis sól morska ziołowa Kamis pieprz kolorowy Kamis kilka strąków zielonego groszku liście z buraków czerwonych kilka gałązek koperku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić(...)doprawić do smaku świeżo zmieloną solą morską z ziołami i kolorowym pieprzem. Ułożyć liście z buraków dodać zielony groszek, gałązki koperku i zwinąć roladę. Całą roladę obłożyć cienko pokrojonym boczkiem wędzonym. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia przełożyć roladę i posmarować olejem. Włożyć na środkowy ruszt do nagrzanego piekarnika na 190 st i piec około 40 minut. 10 minut przed końcem
Ala piecze i gotujesłoninę (przeważnie razem z podgardlem) i staram się by przynajmniej połowę wagi tych produktów stanowiły produkty wędzone (najlepiej z lokalnych małych wędzarni, naturalnie wędzone), typu podgardle, słonina, ewentualnie tłusty boczek. Ilości są oczywiście tylko orientacyjne, każdy może przygotować z dowolnych propocji i składników. Gdy używamy małej ilości składników wędzonych można dodać soli do smaku (szczególnie przy wersji z cebulą, która(...)wędzonek nie ma takiej potrzeby. Składniki: - 250g świeżego podgardla wieprzowego - 250g świeżej słoniny wieprzowej (łącznie z podgardlem ok.500g) - ok.300-400 wędzonego podgardla i/lub słoniny (łącznie) lub może być tłusty wędzony boczek + dodatkowo: - 1 duża cebula - 1-2 ząbki czosnku - aromatyczny majeranek (po ok.2-3 łyżeczki na miseczkę) Produkty świeże myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę. Gdy przygotowuję większą ilość
Smaczne Zdroweduży, rodzinny garnek (lub dla wojska ;) Potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 0,5 kg marchewki 1 pietruszkę 2 niewielkie ząbki czosnku 0,5 kg ogórków kiszonych ok. 25 dag wędzonego boczku ok. 30 dag szynki wieprzowej (najlepiej z kością) 2 udka z kurczaka kości na zupę (opcjonalnie i tylko jeśli szynka jest bez kości) 150 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% pęczek(...)koperku przyprawy: 4 liście laurowe. 2 ziarna ziela angielskiego, sól, świeżo mielony czarny pieprz (może być też ziarnisty), majeranek Dzień przed planowanym podaniem zupy gotujemy bulion mięsny. Mięso, boczek i kości zalewamy zimną wodą (mają być całe przykryte) i stawiamy na małym ogniu. Gdy zacznie się gotować, cierpliwie zbieramy szumy. Kiedy mięso przestanie je wypuszczać, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie
Ratunku obiadKolejny pomysł na wykorzystanie szparagów. Pyszne połączenie i szybkie wykonanie. W sam raz na weekendowe śniadanie. Składniki: 5 zielonych szparagów 5 jajek pomidor kilka plasterków wędzonego boczku pieprz, sól Wykonanie: Boczek pokroić w paseczki lub kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać do niego pokrojone w kawałki (2-3 cm) szparagi, które wcześniej trzeba ugotować na parze. Na koniec dodać pokrojonego
Pasja Smakufareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów suszone zioła Farsz: 30 dag wędzonego boczku 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 1 jogurtowy serek Almette 5 pomidorków koktajlowych 3 gałązki natki pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4(...)razem z masłem. Dodać jajko, śmietanę i sól. Wyrobić ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto i szklanką wycinać kółka. Farsz: Boczek, cebulę i pomidorki pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i odstawić do ostygnięcia. Do farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany
Pasja Smaku