boczek - 14002 przepisów (strona:557/934)

Zupa grochowa 85

może najczęściej gotuję zupy na samych warzywach w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej, ale czasem niektóre zupy lubią okrasę a grochówka do takich należy. Czasem więc gotuję ją na boczku , na parówkach czy kiełbasie . Dzisiejsza wersja jest na smalcu ze skwarkami domowej roboty. Polecam! PRZEPIS ZUPA GROCHOWA Składniki: 400-500g grochu suchego całego lub w połówkach 2 duże cebule

Dorota Smakuje
Przekąska z łososiem 59

pieczenia i każdy prostokąt smaruję mascarpone, zostawiając mały rant z każdej strony. Układam po kawałku łososia, przekrojone na pół pomidorki, skórką do dołu. Całość przyprawiam pieprzem i ziołami. Boczki zakładam do środka (patrz ostatnie zdjęcie). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Każdy kawałek dekoruję roszponką i przekąska z łososiem

Słodki sentyment
Tarta budyniowa z ciemnymi owocami 63

owoców (u mnie to borówki i jeżyny) 1 łyżka mąki 1 łyżka ksylitolu lub cukru Owoce mieszam z mąką i ksylitolem i wysypuję na środek rozwałkowanego ciasta. Boczki zakładam do środka lekko je zlepiając. Ciasto smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min., aż zrobi się ciemnozłote. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, podawać

Słodki sentyment
Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami 65

zmniejszam obroty o połowę, dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boczków nie smaruję. Wylewam do tortownicy ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej

Słodki sentyment
Pierniki nadziewane 69

odstępach 3-4 cm po niepełnej łyżeczce powideł, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcia pomocnicze na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut. Kiedy wystygną, ozdabiam

Słodki sentyment
Sernik kokosowy 68

ciasto umieszczam w misce i zagniatam ciasto. Dno tortownicy 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Ciasto czekoladowe dzielę w proporcji 2/3 do 1/3. 2/3 ciasta „wylepiam” dno i boczki tortownicy i tortownicę wstawiam na 15 minut do zamrażarki. 1/3 ciasta wkładam również do zamrażarki.   Po 15 minutach wyciągam tortownicę z zamrażarki i wstawiam ją do piekarnika nagrzanego

Słodki sentyment
Sernik na jogurtach greckich 64

masło i mieszam. Muszę uzyskać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczka z masłem wsypuję do tortownicy o średnicy 18-20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadzam ciasteczka równomiernie po dnie i boczkach dociskając. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę jogurtową. Składniki na masę: 80 g rozpuszczonego masła 800 g jogurtu typu greckiego 4 jajka 3 łyżki cukru pudru

Słodki sentyment
Bułeczki cynamonowe 61

połowie ciasta szklanką delikatnie zaznaczam kółka. Na kółka kładę trochę kremu, smaruję brzegi kółek białkiem i przykrywam drugą połową ciasta. Następnie szklanką wykrawam kółka (zdjęcia pomocnicze na końcu ? ). Boczki dociskam i bułeczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie bułeczki przykrywam i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte bułeczki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Słodki sentyment
Mazurek pistacjowy 68

masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest za suche, dodaję dodatkowe 20 g masła. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Z resztek ciasta wycinam motylki lub inne kształty.   Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wyciągam

Słodki sentyment
Sernik czekoladowy na zimno 66

masła Przygotowanie: Masło rozpuszczam, a herbatniki rozdrabniam na piasek. Mieszam ciasteczka z masłem i wykładam do tortownicy o średnicy 20-22 cm. Wylepiam masą ciasteczkową spód i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 2 łyżeczki żelatyny 150 ml mleka 250 g mascarpone 250 g mielonego twarogu 180 g ulubionej czekolady

Słodki sentyment
Sernik ricotta z borówkami 66

kakao do masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Spód tortownicy 20-22 cm wykładam papierem do pieczenia, ciasteczka z masłem przesypuję do tortownicy i wylepiam nimi spód i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki. Składniki na masę: 750 g serka ricotta 1 łyżka cukru waniliowego 4 duże jajka   4 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki kaszy manny

Słodki sentyment
Sernik chałwowy 74

kakao do roztopionego masła. Mieszam do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia, wsypuję ciasteczkową masę i wylepiam dno i boczki. Tortownicę wstawiam do lodówki, a w tym czasie przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 400 g serków waniliowych (typu Danio lub podobne) 400 g zmielonego twarogu 1 łyżka mąki pszennej

Słodki sentyment
Mazurek czekoladowy z mlekiem w proszku 62

zrobienia np. kokosanek ) 1 szczypta soli 2 łyżki cukru pudru 200 g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na wysmarowaną blaszkę zgrabnie formując boczki, dno nakłuwam widelcem. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie wyciąć różne kształty, posłużą do dekoracji.  Blaszkę z ciastem wstawiam do zamrażarki na ok. 15 minut, a w tym czasie

Słodki sentyment
Sernik Amaretto 75

mielonych migdałów Przygotowanie: Ciasteczka blenduję na piasek. Do roztopionego masła dodaję zmielone migdały, kakao i zmielone ciasteczka. Składniki mieszam i wykładam do tortownicy 21-22 cm. Formuję spód i boczki i wstawiam tortownicę do lodówki. Teraz przygotowuję masę serową. Składniki na masę serową: 750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka) 200 ml śmietanki 30% 2/3 szklanki cukru 4 jajka

Słodki sentyment
Brzoskwiniowa straciatella 71

ciasteczka wsypuję do roztopionego masła. Łączę z masłem do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wielkości 21-22 cm wykładam papierem do pieczenia. Wsypuję ciasteczka i formuję z nich boczki i dno tortownicy. Tortownicę wstawiam do lodówki. Następnie przygotowuję galaretkę i masę. Składniki na warstwę brzoskwiniową: 1 galaretka brzoskwiniowa 250 ml wody 1 duża puszka brzoskwiń (820 g) Przygotowanie: Galaretkę

Słodki sentyment