boczek - 14002 przepisów (strona:564/934)

Tagliatelle w sosie śmietanowym z dodatkiem pesto 246

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Miałam ostatnio chęć na makaron z  jakimś sosem. Wymyśliłam więc sos składający się z dodatku słodkiej śmietany, boczku i pesto z suszonych pomidorów. Podałam go z makaronem tagliatelle (cienkie wstążki) firmy Arrighi, którego dystrybutorem jest firma Index Food. Makaron bardzo nam posmakował i co najważniejsze nie skleił się

Marta Gotuje
Calzone 552

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Calzone to pizza w kształcie pieroga. Nadziana farszem z pieczarek, boczku, cebuli, papryki, czarnych oliwek i oczywiście żółtym serem. Tak naprawdę możemy użyć do niej dowolnego farszu, czyli to co lubimy Smakuje super, powiedziałabym nawet, że lepiej niż zwykła pizza. Post Calzone pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Babka ziemniaczana 483

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Zapraszam na bardzo smaczny, prosty i tani obiad. Jest nim babka ziemniaczana. Zrobiłam ją z dodatkiem kiełbaski, cebuli oraz boczku. Jest bardzo sycąca. Z podanego przepisu wyjdzie Wam duża blacha zapiekanki ziemniaczanej, którą spokojnie można odgrzewać następnego dnia np. w mikrofali. Moim domownikom bardzo zasmakowała a mąż pytał

Marta Gotuje
Domowy pasztet z żurawiną 270

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tradycyjny, domowy pasztet wykonany z mięsa wieprzowego i drobiowego. Dodatkowo dodałam do niego trochę boczku, drobiowej wątróbki oraz warzyw. Dzięki temu nabrał fajnego smaku. Bardzo lubię taki pasztet ale domowej roboty ponieważ sklepowy skład mnie odstrasza. Z podanego przepisu wyszły mi 3 średniej wielkości foremki aluminiowe do pieczenia pasztetu

Marta Gotuje
Czarna fasola i ryż 227

dokładnie pasta z czarnej fasoli z boczkiem i ryżem czyli jeszcze jedno danie kuchni koreańskiej. Teraz uwaga podajemy nazwę: jjajangbap. Tak, tak… nikt się nie pomylił, nie spadło nam nic na klawiaturę. Nazwa jest poprawna i oznacza dokładnie danie, … Czytaj dalej

slodkokwasnapl
Mięso pieczone z warzywami 203

przyprawy...kto co lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka sól  świeżo zmielony pieprz sos sojowy ciemny sos Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy

Olikowa kuchnia
DOMOWY SMALEC Z MIĘSEM, CEBULĄ I JABŁKIEM 203

się skończyć moja kolacja. Zawsze lubiłam przyglądać się mojej mamie robiącej smalec i rejestrowałam każdy składnik, który lądował w 300 stopniowym płynie. Mama preferuje kuchnię bardzo aromatyczną, więc cebula, boczek i czosnek są w niej obowiązkowe. Nie trzeba trzymać się ściśle podanego przeze mnie przepisu, bo do smarowidła można dodać więcej jabłek czy cebuli, albo wcale nie dawać mięsa

Przepisy Aleksandry
Rolada boczkowa z pieczarkami ze słoika 260

eśli pragniecie by na świątecznym stole znalazła się pyszna, domowa, niekoniecznie dietetyczna wędlina to polecam wypróbować po raz kolejny mięso ze słoika, ale tym razem w wersji rolady z boczku nadzianej pieczarkami. Robi się szybko, pachnie i smakuje obłędnie, znika w tempie ekspresowym. Smacznego. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wiosenny omlet 145

propozycję na pyszny wiosenny omlet, który swoją pierzynką z kiełków zachwyci każde podniebienie! Omlety robi się niesłychanie prosto, efekt jest zadowalający, jak również sycący. Dzisiaj zaproponuję Wam wersję z boczkiem i kiełkami rzodkiewki. Inny omlet, który jest już na blogu znajdziecie tutaj . Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Roladki z kurczaka w sosie szałwiowym 173

truskawka i szałwia (od dzisiaj jeszcze trawa cytrynowa i tymianek cytrynowy). A. : Rozrosła się ta szałwia, trzeba by coś z nią zrobić. Hmm może roladki z kurczaka? M. : Z boczkiem... A. : I suszonymi pomidorami. M. : Mmm... ;-) I tak powstał Chocapic, nie nie, wróć, roladki! ;-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Ziemniaczane knedelki z mięsem 59

owocami, polane śmietaną czy masłem, i na wytrawnie, np. z farszem serowym czy mięsnym. Te wytrawne idealnie komponują się z sosami i surówkami lub omaszczone  podsmażoną słoninką czy boczkiem z cebulką. Z każdą postacią knedli sprawdzi się zrumieniona na maśle bułka. Choć ich przyrządzenie wymaga trochę czasu, warto go poświecić 😊   Składniki: -1 kg ziemniaków -ok. 200 g mąki

Kulinarne przemyslenia
Zupa grochowa 74

może najczęściej gotuję zupy na samych warzywach w wersji wegetariańskiej czy wegańskiej, ale czasem niektóre zupy lubią okrasę a grochówka do takich należy. Czasem więc gotuję ją na boczku , na parówkach czy kiełbasie . Dzisiejsza wersja jest na smalcu ze skwarkami domowej roboty. Polecam! PRZEPIS ZUPA GROCHOWA Składniki: 400-500g grochu suchego całego lub w połówkach 2 duże cebule

Dorota Smakuje
Przekąska z łososiem 53

pieczenia i każdy prostokąt smaruję mascarpone, zostawiając mały rant z każdej strony. Układam po kawałku łososia, przekrojone na pół pomidorki, skórką do dołu. Całość przyprawiam pieprzem i ziołami. Boczki zakładam do środka (patrz ostatnie zdjęcie). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Każdy kawałek dekoruję roszponką i przekąska z łososiem

Słodki sentyment
Tarta budyniowa z ciemnymi owocami 56

owoców (u mnie to borówki i jeżyny) 1 łyżka mąki 1 łyżka ksylitolu lub cukru Owoce mieszam z mąką i ksylitolem i wysypuję na środek rozwałkowanego ciasta. Boczki zakładam do środka lekko je zlepiając. Ciasto smaruję mlekiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40 min., aż zrobi się ciemnozłote. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem, podawać

Słodki sentyment
Tort śmietankowy z truskawkami i borówkami 58

zmniejszam obroty o połowę, dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, boczków nie smaruję. Wylewam do tortownicy ciasto. Biszkopt piekę w 170 stopniach przez 30-35 minut do suchego patyczka. Kiedy wystygnie, kroję go na 3 blaty (biszkopt piekę najczęściej dzień wcześniej

Słodki sentyment