boczek - 14002 przepisów (strona:548/934)

Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej 176

lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę.   Składniki: - po 2-3 ziemniaki na osobę (mniej więcej) - sól morska - świeżo mielony pieprz - oliwa z oliwek (wygodna jest w sprayu) - boczek (opcjonalnie) - szczypiorek - jogurt grecki naturalny   Ziemniaki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10-15 minut (od chwili zagotowania wody). Odlewamy wodę i gorące przekładamy na ręcznik papierowy(...)pieczenia, zraszamy oliwą i przekładamy rozpłaszczone ziemniaczki. Każdy kolejno skrapiamy oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 205°C na 15 minut. W międzyczasie przesmażamy boczek na skwarki. Po 15 minutach ziemniaczki obracamy na drugą stronę, lekko zraszamy oliwą i ponownie wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Drobno siekamy szczypiorek. Podajemy z łyżką jogurtu, posypane szczypiorkiem

mojewypiekiinietylko
Kwaśnica 150

Wigilię Bożego Narodzenia na terenie Żywiecczyzny”. Tym razem skorzystałam z przepisu Roberta Makłowicza , oczywiście z moimi zmianami. Składniki: - 1 kg kiszonej kapusty - 700g surowych żeberek wieprzowych - 800g wędzonego boczku - 1 łyżka stołowa kminku - kilka ząbków czosnku - 4 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - sól i pieprz do smaku - majeranek (daję, bo lubię) - ziemniaki - 1 - 2 cebule - jeżeli mamy - 100g suszonych(...)kostkę ziemniaki gotujemy osobno, następnie odcedzamy na sicie. Zimną wodą zalewamy żeberka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, kapustę, kminek, drobno posiekany czosnek i namoczone grzyby (jeśli mamy). Boczek kroimy w cienkie paski – przesmażamy z cebulą pokrojoną w drobną kostkę – dodajemy do garnka – gotujemy na wolnym ogniu minimum 1,5 godziny. Na koniec doprawiamy, w miarę potrzeby, solą

mojewypiekiinietylko
Bigos 200

waga po poszatkowaniu i wycięciu głąba) 40 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) 2 kwaskowate jabłka (np. szara reneta) 700 g wieprzowiny tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec) 300 g wędzonego boczku 300 g pieczonego mięsa (np. cielęcina, dziczyzna, kaczka) 300 g kiełbasy 150 g koncentratu pomidorowego mały słoiczek powideł śliwkowych ok. 1 łyżeczki soli ok. 0,5 łyżeczki pieprzu 1 łyżka(...)bieżącą wodą i jeżeli zawiera grube kawałki, poszatkować ją na drobniejsze. Wieprzowinę pokroić na niewielkie kawałki i usmażyć na silnie rozgrzanym smalcu. Włożyć (razem z tłuszczem) do dużego garnka. Boczek pokroić w drobną kostkę. Dodać do wieprzowiny. Następnie dodać obie kapusty. Zalać wodą, tak aby pokryła ona wszystkie produkty. Dodać liście laurowe,  i ziele angielskie. Gotować bez przykrycia

Świat Domowej Kuchni
Błyskawiczna fasolka po bretońsku 160

Jest to sposób na błyskawiczną fasolkę gdy po grillowaniu z poprzedniego wieczoru zostanie nam dużo kiełbas, karczku i ewentualnie boczku :) Fasoli jaś nie moczymy całą noc, tylko otwieramy puszki z fasolą :)  Składniki:  2 puszki fasoli (czerwonej albo białej)  40 dag wędzonego boczku,  4  pęta kiełbasy np. śląskiej albo zwyczajnej pół kilo karczku duża

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z bekonem, jajkiem i pestkami z dyni 210

sałatka to czysta improwizacja. Wykorzystałam składniki jakie zalegały mi w lodówce. Składniki na porcję dla 2 osób: 8 cienkich plasterków boczku dowolna sałata ( u mnie masłowa - pół główki) duży pomidor albo kilka pomidorów koktajlowych pół zielonego ogórka 2 rzodkiewki 2 jajka na twardo garść oliwek 4 plasterki żółtego sera pół kostki sera feta garść pestek z dyni i słonecznika listki(...)plasterki kroimy rzodkiewkę, ogórek, w ósemki kroimy pomidory, ser żółty w paseczki, fetę kroimy w kostkę, jajka ugotowane na twardo w ćwiartki. Wszystko układamy na talerzu, dodajemy oliwki. Boczek podsmażamy na oliwie z obu stron aż będą chrupkie i jeszcze ciepłe kładziemy na wierzch sałatki. Polewamy dowolnym sosem np. winegret albo sosem balsamicznym jak u mnie. Pestki dyni i słonecznika

Bon Appetit Małgorzaty
Portugalskie pierogi z wołowiną i sosem beszamelowym 161

Składniki na ciasto: 400g mąki 60g margaryny cała skórka z cytryny 650 ml wody składniki na farsz I: 50g margaryny 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 dojrzały pomidor 30g boczku 30g chorizo 3 liście laurowe 500g mielonej wołowiny Składniki sos: 70g margaryny 80g mąki 625 ml mleka sok z cytryny natka pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa składniki na panierkę(...)całkiem zimne bo źle się będzie wałkować). Farsz i sos: Farsz: wszystkie składniki drobno posiekane smażymy na margarynie,  w następującej kolejności: margaryna, cebula i liście laurowe, chorizo i boczek, pomidor a na końcu mięso i przyprawy. Sos: Z podanych składników przygotowujemy sos a'la beszamel, margaryna + mąka i dodajemy stopniowo mleko, na końcu dodajemy pietruszkę, sok z cytryny, sól

Bon Appetit Małgorzaty
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 553

Food finger - idealne na imprezy. Dziś propozycja "podrasowanych" placków ziemniaczanych. Jako dodatek do nich można dodać dosłownie wszystko. Szynkę, wędzonego łososia, boczek.... Składniki: 4-5 dużych ziemniaków 1 jajko łyżka pszennej mąki kilka plastrów szynki, wędzonego łososia albo boczku ser typu feta albo zwykły twarożek 2 łyżki jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych szczypiorek pęczek koperku

Bon Appetit Małgorzaty
Antybakteryjna zupa cytrynowo - chrzanowa 166

jajkiem i białą kiełbasą :) Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 cebule 2 garści włoszczyzny mrożonej w słupkach 1 łyżka masła - do podsmażania 1,5 l bulionu warzywnego albo z boczku wędzonego duży słoik chrzanu (ale smak chrzanu możemy dozować stopniowo do zupy) 2 kwadraciki serka topionego śmietankowego albo mascarpone 50 ml  śmietanki  kremówki - do zrobienia kleksów  otarta skórka(...)zupę miksujemy w blenderze. Zupę krem doprawiamy pieprzem oraz kleksami z kremówki.  Propozycja podania: zupa świetnie smakuje z jajkami ugotowanymi na twardo, z biała kiełbasą, podsmażonym boczkiem albo z wędzonym łososiem oraz grzankami. zupa cytrynowo - chrzanowa

Bon Appetit Małgorzaty
Bigos,ale nie ten z masterchefa ;) 179

podać gramaturę :)  Składniki: 2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem) pół główki białej kapusty 1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna) 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg kiełbasy jałowcowej 4 listki bobkowe łyżeczka ziela angielskiego 4 kulki jałowca łyżka suszonego majeranku łyżka suszonego tymianku 2 cebule ok. 15 grzybków suszonych(...)patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, później do niej wrzucamy grzyby pokrojone w kostkę i smażymy. Dodajemy do bigosu. Następnie podsmażamy mięso na oleju oraz boczek i kiełbasę. Wszystko oczywiście pokrojone w kostkę. Podsmażone mięsa dodajemy do bigosu. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz majeranek, tymianek i śliwki.  Wszystko mieszamy i  gotujemy 2 godziny

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 191

zimno :)  Ze względu na to, że własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania w chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić z rzeżuchą(...)dekoracji  koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku) świeży tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (jako polski dodatek) 100 ml śmietanki kremówki (jako polski dodatek, chciałam dodać serwatkę, ale nie udało

Bon Appetit Małgorzaty
Schab z białą kiełbasą podany na sałatce z fiołków 210

rośnie u mnie w ogrodzie)  więc i jego wykorzystałam do tej potrawy :) Składniki: 1 kg ładnego schabu bez koś 3-4 pęta białej, surowej kiełbasy 6 plasterków boczku 1 jajko ok. 1 łyżki bułki tartej 2 łyżki natki pietruszki  2 łyżki siekanego czosnku niedźwiedziego (można pominąć)  sól(...)obydwu stron posypujemy solą i pieprzem oraz majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.  Układamy równomiernie farsz na schabie zostawiając wolne brzegi i zwijamy w roladę. Na schabie układamy plasterki boczku i obwiązujemy go sznurkiem.  Na patelni rozgrzewamy olej i krótko obsmażamy mięso z każdej strony by zamknąć pory mięsa. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na patelnię po smażeniu wlewamy odrobinę wody

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 185

fasoli Jaś 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 pęta dobrej kiełbasy (u mnie długa marki  NOVE ) 6 suszonych pomidorów 150 g wędzonego boczku olej do smażenia 2 liście laurowe 3 ziela angielskie słodka papryka w proszku suszony majeranek sól, pieprz można dodać kminek mielony Przez noc moczymy fasolę.  Na drugi dzień fasolę gotujemy(...)osolonej wodzie, do miękkości.  Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę,  rozgnieciony ząbek czosnku, oraz pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę. Dodajemy przecier pomidorowy,  listki laurowe i ziela angielskie, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Do wolno gotującego się sosu dodajemy majeranek i gotujemy razem kilka minut. Na samym końcu dodajemy fasolę, oraz pokrojone w paseczki

Bon Appetit Małgorzaty
Tortilla de patatas czyli hiszpański omlet 230

plasterki salami pokrojone w kostkę. Przepis znalazłam u Christophera .   Składniki: 5 małych ziemniaków 2 cebule 3 jaj ka 3 łyżki mleka sól, pieprz zioła prowansalskie plasterki salami, wędzony boczek ( opcjonalnie ) olej d o smażenia Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obie ramy, myjemy, kroimy w plasterki. Obsmażamy je na pa telni z rozgrzanym olejem przez 10 minut, obracamy co jakiś czas(...)talarki ziemniaków, oprószamy je solą i ziołami prowansalskimi. Studzimy. 2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i rumienimy na oleju. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę salami lub boczek i chwilę smażymy. 3. W misce mieszamy jajka, mleko, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy cebulę z salami i ziemniaki, całość mieszamy i przelewamy na patelnię i smażymy na małym ogniu. Kiedy omlet

Kuchnia domowa Ani
Pierogi z kaszą jaglaną i serem 177

mąki pół łyżeczki soli maślanka - ile zabierze ciasto Farsz: 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 400 g białego sera 1 d uż a cebula 4 plastry wędzone go boczku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kaszę opłukać, w garnku zagotować 3 szklanki wody, osolić, na wrzącą wodę wrzucić kaszę i gotować do miękkości (ok.20 minut). Odstawić do ostudzenia. Kasza powinna wchłonąć cały(...)płyn. 2. Os tudzoną kaszę wymieszać z serem oraz z podsmaż onym boczkiem i cebulką. Doprawić d o smaku pieprzem i solą. 3. Przepisa ć mąkę, dodać sól i stopniowo dodawać maślankę i zagnieś ć elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkować, wykrawać krążki, nakładać farsz i zlepiać. Gotować w osolonym wrzątku. Podawać z podsmażoną cebulką lub skwarkam i. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kapusta mieszana z fasolą 164

olejem lnianym. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 główki małej kapusty białej 2 cebulki 2 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 2 szklanki drobnej suchej fasoli 100 g boczku sól majeranek kminek w ziarenkach liść laurowy ziele angielskie Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od fasoli. Fasolę przepłukać, zalać wodą, zagotować i odstawić, by napęczniała (taka podgotowana fasolka potem szybciej zmięknie). Następnie(...)drobniej pokroić. Zalać wodą i ugotować. 4. Kiedy obie kapusty będą miękkie, połączyć je ze sobą. Dodać fasolę z warzywami, pokrojoną w kostkę i obsmażoną na patelni cebulę i boczek. Dodać majeranku i kminku w ziarenkach. Gotować jeszcze chwilę. Doprawić do smaku wedle uznania. Smacznego

Kuchnia domowa Ani