nauczyła mnie moja mama. Fasolka po bretońsku to danie bardzo sycące, ale także rozgrzewające, idealne więc na zbliżającą się zimę;) Składniki: 1kg fasoli "Piękny Jaś", 200 g boczku wędzonego, 1 kg kiełbasy np. zwyczajnej, 2 duże marchewki, po kawałku pora i selera, 3 cebule, koncentrat pomidorowy (mała puszka), 4 łyżki pikantnego keczupu, sól, pieprz, łyżeczka przyprawa do fasolki po bretońsku(...)smażenia, 1,5 łyżki mąki. Przygotowanie Fasolę moczyć przez 12 godz. W tej samej wodzie ją ugotować wraz z oczyszczonymi pokrojonymi w kostkę warzywami oraz pokrojonym w kostkę boczkiem. Gotować do miękkości czyli około 80minut. Kiełbasę pokroić również w kostkę i podsmażyć. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju. Gdy fasolę będzie miękka dodać kiełbasę oraz cebulę
Z miłości do słodkościchyba wszyscy go znamy i jest robiony na tysiace sposobow . Mam nadzieje, ze moze i Was zainteresuje moja wersja na lekki bigos- zapraszam :) Na poczatek skroilam chudy boczek i kielbase- usmazylam na patelni teflonowej z niewielka iloscia oleju. Obgotowalam grzyby. Skroilam trzy glowki kapusty. Gotowalam kapuste do miekkosci- zmieniajac pare razy wode. Gdy kapusta byla gotowa dodalam kielbase(...)boczek i grzyby. "Dusilam" je razem ok 1h , dodajac w miedzyczasie przecier pomidorowy. Doprawilam duza iloscia pieprzu , slodkiej papryki i soli
Smaki Edytywersja żeberek z zupy - panierowanych i obsmażanych. Jednocześnie podpowiedź panierki ( z czego można zrobić gdy np. zabraknie bułki tartej). Potrawa z cyklu ,, przechodnich" - żeberka z kapuśniaku , sos od pieczonego boczku, panierka zostanie do innych potraw .Jedno wynika z drugiego- a jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie by podać w innym zestawie. Czas : 15 minut Składniki : 6 kawałków gotowanych żeberek(...)smażenia . Na patelni rozgrzać olej . Smażyć mięso na rumiano z obu stron . Zdjąć z patelni i odsączyć. Podałam z kaszą gryczaną z sosem od pieczenia boczku ( zaciągnięty śmietanką i zagęszczony) i kiszonym ogórkiem. * Panierki jest zdecydowanie za dużo na tą porcję żeberek ale specjalnie tyle zrobiłam by połowa została na potem- będzie już gotowa .Można w niej
Buniabaje w kuchnibędą takie jak z rożna ale i tak pyszne . Czas : 1 ,5 godziny + 12 godzin w maceracie Składniki : 40 dag schabu bez kości 30 dag słoniny ( lub tłustego boczku ) 4 duże cebule 2 mini kostki czosnkowe Knorra 1 łyżeczka pieprzu mielonego 2 łyżki Sosu Teryiaki ( zamiennie powideł śliwkowych zmieszanych z łyżeczka sosu sojowego ) 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej(...)łyżki Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć
Buniabaje w kuchnibędę dublować przepisu na gołąbki - za to wstawie ten. Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki : 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy(...)poprzecinać włókien ) na szerokie płaty. Posmarować olejem i zostawić na 15 minut. Każdy płat posypać pieprzem , papryka i majerankiem. posmarować musztardą . Układać na środku każdego płata kawałek boczku, ćwiartkę kiszonego ogórka, pasek cebuli, skórki od chleba , grzybek suszony . Zwinąć zrazy . Obwiązać nicią jak roladę . Posypać z wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni
Buniabaje w kuchniparę minut, do tego szczypiorek i ulubione pieczywo. Nic więcej nie potrzeba by zjeść śniadanie idealne. Składniki : * po 2 jajka na kokilkę * łyżeczka masła * po 3 cienkie plasterki boczku wędzonego * szczypiorek * sól, pieprz Przygotowanie : Każdą kokilę trzeba dobrze wysmarować masłem. Wyłożyć boczkiem i wbić jajka. Przyprawić. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 10 minut. Zapiec. Posypać świeżo mielonym pieprzem
Magiczne Życie Martymoże ich zabraknąć na świątecznych stołach. Te domowe są najlepsze. U nas w tym roku wędzone były szynki, boczek i karkówka. Czas wędzenia to około 7 godzin, niestety nie byłam przy tym obecna, ale już spróbowałam i smakują rewelacyjnie. Składniki : * kg szynki bez kości * siatka wędliniarska * 1,5 kg karkówki bez kości * kg boczku surowego * sól Przygotowanie
Magiczne Życie MartySkładniki: 250 g owoców morza 5 szt krewetek Black Tiger (opcjonalnie) 200 g dzikiego ryżu 50 g wędzonego boczku 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki garść zielonych oliwek (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zamrożone owoce morza opłukać gorącą wodą. Pokrojony drobno boczek i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać owoce
Blondynka Gotujetego byśmy nie chcięli :) Składniki: dla 4- 6 osób - 2 pory - 1/2 selera - 2 pietruszki - 2 cebule - 2 ziemniaki - 2 litry wody - 200 ml śmietany 30 % - 200 g boczku wędzonego - łyżeczka majeranku - 1 ząbek czosnku - sól , pieprz - 1 liśc laurowy - 1 ziele angielskie - 4 pieprze - 4 łyzki tartego chrzanu - 4 jajka - 1 łyżka masła - olej Sposób przygotowania Ugotowac jajka(...)twardo. Boczek pokroic w kostkę , podsmażyc. Czosnek drobno siekamy. Pietruszkę , ziemniaki i seler , kroimy w kostkę. Pora i cebulę w plasterki. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i łyżkę masła, wrzucamy czosnek i delikatnie go podsmażamy ok. 2 minut. Dorzucamy cebulę i pora. Razem to smażymy ok. 3-5 minut na małym ogniu do momentu zeszklenia pora i cebuli. Zalewamy
Słodkości i nie tylkosuszonymi grzybami. Wielkanocy żurek na wędzonce z grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku g arść suszonych grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy(...)grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony z musztardą i chrzanem. Gotować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSkładniki: 500 g wieprzowiny ( schab, szynka lub karkówka) 150 g wędzonej kiełbasy 5 plasterków wędzonego boczku olej do smażenia czerwona papryka 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku cebula 1,5 litra bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczka słodkiej papryki mąka Wykonanie: Bulion gotujemy razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Mięso kroimy(...)kostkę i smażymy na odrobinie oleju, gdy się zarumieni przerzucamy do bulionu. Kiełbasę kroimy w paski, obtaczamy w odrobinie mąki, podsmażamy i dorzucamy do mięsa. Cebulę i boczek kroimy w kostkę i smażymy. Dorzucamy do reszty. Paprykę kroimy w paski, czosnek w mniejsze kawałeczki i wrzucamy do garnka. Doprawiamy pieprzem i słodką papryką w proszku. Dusimy przez godzinę
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 150g serka mascarpone 4-6 plasterków boczku oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz sok z cytryny 50 ml białego wina Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie: Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy. Kurczak: Piersi(...)oregano i ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i nakładamy serek do przygotowanych kieszonek. Zamykamy kieszonkę wykałaczką. Obsypujemy bazylią. Każdą pierś owijamy 2 lub 3 plastrami boczku i jeszcze raz spinamy wykałaczką. Piersi smażymy ze wszystkich stron i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy sokiem z cytryny oraz białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
Czerwona PorzeczkaSkładniki: 250g boczku 200g pieczarek 250g szpinaku 250ml Śmietana 18% 150g Gorgonzola dolce badż picante 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Sól, pieprz Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju na patelni obsmażamy boczek, gdy nabierze koloru dorzucamy grzyby po ich ze złoceniu dodajemy Śmietanę zaś ser wszystko wymieszać dodać opłukane liście szpinaku oraz rozniecone ząbki czosnku i przyprawy. Przed podaniem
cookplkolacji, jest bardzo sycąca. Na pewno też doskonale odnajdzie się na przyjęciu ;) Składniki: brokuły 2 szklanki makaronu muszelki papryka czerwona puszka kukurydzy 5-6 ogórków kiszonych 10-15 plasterków boczku wędzonego 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 2 ząbki czosnku czosnek granulowany pieprz ziołowy Wykonanie: Makaron i brokuły gotujemy al dente. Paprykę i ogórki kroimy(...)kostkę. Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem. Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos. Doprawiamy go pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zalewamy sosem składniki sałatki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na godzinę do lodówki. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkamyśliwski. Zachęcam do spróbowania, bo ma bardzo fajny aromat ;) Smacznego!:) Składniki: 7-8 sztuk kotletów ze schabu cebula 5-6 sztuk ogórków kiszonych 0,5 litra bulionu 4 plasterki boczku dwie garście suszonych grzybów przyprawa do wieprzowiny sól pieprz ziołowy papryka słodka czosnek granulowany papryka ostra 2 łyżki śmietany 18% do zup i sosów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki(...)zmienia to w żaden sposób smaku potrawy. W czasie gdy grzyby się gotują możemy przyprawić mięso pieprzem, solą i czosnkiem granulowanym. Do zblednowanych grzybków dodajemy bulion i gotujemy. Boczek i ogórki kroimy w paski, cebulę w piórka smażymy, a potem dorzucamy do sosu. Czosnek kroimy w plasterki, podsmażamy i wrzucamy do sosu. Teraz, gdy sos nam się powoli gotuje zajmiemy
Czerwona Porzeczka