boczek - 14002 przepisów (strona:495/934)

Farsz do pizzy i zapiekanek wg Aleex 199

Czasami bywa tak, że kiedy otwieram lodówkę, ogarnia mnie zniecierpliwienie. Tu kawałek szynki, tu kawałek boczku, obok kilka plasterków baleronu czy innej wędliny niedojedzonej w minionym tygodniu. Najchętniej nie kupowałabym nowej porcji mięsa, ale na ogół ulegam i wędruję na zakupy. Do lodówki wkładam opakowania ze świeżutkimi porcjami wędliny i zastanawiam się, co zrobić z tą mniej świeżą? Zazwyczaj przygotowuję(...)farsz na bułeczkach posmarowanych masłem czosnkowym. Ostatnio jednak wykorzystałam ten farsz jako nadzienie do pizzy. Też było pysznie. Polecam. Składniki: • 1 duża cebula • 2-3 ząbki czosnku • wędlina: boczek, kawałki pieczonego mięsa, baleron, szynka • pieczarki (opcjonalnie) • słodka papryka, pieprz, inne ulubione • olej Sposób przygotowania: 1. Kawałki wędlin i pieczonych mięs pokroić w drobną kostkę. 2. Cebulę pokroić w kosteczkę

W mojej kuchni
Zupa chrzanowo - ziemniaczana wg Aleex 153

ostatniej chwili, gdy nie ma czasu ani pomysłu, co podać na obiad. Polecam . Składniki: • 9-10 średnich ziemniaków • 2 litry bulionu drobiowego • mały słoiczek chrzanu • 10 dag boczku wędzonego • plaster wędzonej ogonówki • 1 kiełbaska śląska (zastąpiłam kabanosami) • 1 małą cebula • 1/2 szklanki śmietany • 1 łyżka mąki • sól, pieprz, majeranek • liść laurowy • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Bulion zagotować(...)bulionu i zagotować pod przykryciem. Ugotować do miękkości. 3. Dodać liść laurowy, chrzan, roztartą 1 łyżeczkę majeranku, przykryć i gotować dalej na małym ogniu przez 10 minut. 4. Pokroić boczek, wędlinę na małe kawałki oraz cebulę w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju na rozgrzanej patelni. Dodać wszystko do zupy i przyprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 5. Śmietanę dokładnie

W mojej kuchni
Zakąska do wódeczki, czyli pyszny chlebek wg Aleex 248

warto . Składniki: • 1 chleb średniej wielkości • 120 g masła • 3 pęczki szczypiorku z cebulką • 3 ząbki czosnku • 150 g żółtego sera • 1 duża kulka mozzarelli • kilka cieniutkich plasterków chudego boczku • sól, pieprz Sposób przygotowania : 1. Masło rozpuścić, przestudzić. 2. Szczypiorek pokroić razem z cebulką. Dodać do masła. Wymieszać. 3. Do masła ze szczypiorkiem wcisnąć 3 ząbki czosnku. 4. Doprawić solą(...)żadnym miejscu chleb nie był suchy. 7. Plasterki sera żółtego wkładać między poziome nacięcia. 8. Kawałeczki mozzarelli wciskać między nacięcia pionowe. 9. Nieregularnie powtykać w nacięcia kawałeczki boczku. 10. Nafaszerowany chlebek owinąć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C z termoobiegiem na 20 minut. 11. Podawać z lampką wina. Smacznego

W mojej kuchni
Polędwiczki z rozmarynem i boczkiem. 148

Grillowanie jest super, ciągle szukam nowych inspiracji, które zachwycą domowników i gości! Dziś polędwiczki! SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa 2 cebule czerwone boczek wędzony MARYNATA: 25ml. limoncello 1/2 kostki wołowej 2 listki laurowe 1/2 łyżeczki pieprzu mieszanego 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki vegety 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1 łyżeczka majeranku 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki oliwy z oliwek WYKONANIE(...)składniki marynaty dokładnie mieszamy, polędwicę smarujemy dokładnie marynatą, odstawiamy na co najmniej 2-3 godz. najlepiej na całą noc, mięso zamykamy (smażymy) w centralnym miejscu grilla, obłożone plastrami wędzonego boczku(po 5-7 min. z każdej strony), następnie odkładamy na bok, aby doszło(około 20-30min.), cebulę kroimy na ćwiartki, wykładamy do zgrillowania obok polędwiczek

Kuchnia Beaty
Żur gryczany bezglutenowy wielkanocny 178

czosnku śmietanka  kremówka  ziele angielskie kilka ziarenek 2 liście laurowe 1 łyżeczka majeranku sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka oleju 6 sztuk białej kiełbasy 100 gram boczku wędzonego jaja na twardo Na oleju zeszkliłam cebulę  i czosnek, dodałam pokrojony w kostek boczek, liście i ziele angielskie. Wlałam gorącą wodę i dodałam białe kiełbasy. Gotowałam kilka minut

AZgotuj!
Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore 220

English Cacciatore z kurczakiem i dynią (4 porcje) Składniki: 1 cebula, pokrojona w ósemki 1 por, pokrojony w plasterki 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 plasterki wędzonego boczku lub wędzonej pancetty, drobno posiekane 2 gałązki rozmarynu, listki drobno posiekane olej lub oliwa z oliwek 2 liście laurowe 600 g dyni piżmowej lub batatów, pokrojonej w grubą kostkę(...)czerwonego wina 4 nadudzia z kurczaka (lub nadudzia z pałkami) 8 czarnych oliwek Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190 °C. W większym, żaroodpornym rondlu rozgrzej olej i dodaj boczek i rozmaryn. Smaż mieszając przez 2 minuty, a następnie dodaj czosnek, cebulę i pora. Smaż, mieszając od czasu, do czasu przez kolejne 10 minut. Dodaj pieczarki, dynię lud bataty, po czym włóż

karmelowy
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 243

skórki), posiekanych 50 g ciabatty, porwanej na malutkie kawałeczki 2 łyżeczki listków tymianku 250 g makaronu, najlepiej linguini lub spaghetti 30 g masła 2 łyżki oliwy 100 g boczku, chudego, pokrojonego w kostkę 1 mała cebulka, czerwona lub szalotka, posiekana ząbek czosnku, pokrojony w plasterki szczypta płatków chili, lub pół posiekanej papryczki 6 filecików anchois 1 brokuł 500 g, same(...)Mieszamy z tymiankiem i orzechami. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy jest al dente wyłączamy gaz i odstawiamy garnek z makaronem. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę, boczek i podsmażamy by się lekko zrumienił. Dorzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy 5 minut mieszając. Wlewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szupenia- regionalna potrawa z fasolą 158

Szupenia jest to regionalna potrawa podlaska, często nazywaną kutią z fasolą. Składniki: 1 szklanka kaszy jęczmiennej 1 szklanka fasoli JAŚ 1 cebula 5 dag boczku sól do smaku Wykonanie: Fasolę opłukać i namoczyć przez noc w 1 ½ litrze wody. Po czym gotować w tej samej wodzie ,w między czasie namoczyć również kaszę, dodać do fasoli i gotować około 40 minut(...)Podawać okraszone podsmażoną cebulą z boczkiem

Tradycyjna Kuchnia
Tostowe muffiny z jajkiem 156

przygotowania, dlatego w moim przypadku robię je tylko w weekendy. Polecam. TOSTOWE MUFFINY ŚNIADANIOWE z JAJKIEM Składniki: (na 4 muffiny) 12 kromek pieczywa tostowego 4 jajka 4  plastry boczku 3 łyżki roztopionego masła sos na wierzch: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki  3/4 szklanki mleka 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżki startego sera żółtego lub mozzarelli  sól(...)pieczywa tostowego odcinamy skórki. Tosty lekko rozwałkowujemy, smarujemy roztopionym masłem i układamy w formie do muffinek (po 2-3 sztuki na 1 koszyczek). Do "koszyczka" wkładamy kawałek plasterka boczku,a następnie wbijamy ostrożnie jajko..  Wierzch polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy odrobiną sera. Zapiekamy w 180 stopniach przez 15-20 minut (w zależności jak bardzo chcemy mieć ścięte jajko

Bon appetit mon amie
Schabowe z szynką i warzywami. 162

Wieprzowina z grilla, to prawdziwa królowa rusztu. Ja najbardziej lubię przyrządzać chudą karkóweczkę, ale te steki robiłam ze schabu z dodatkiem kawałka wędzonej szynki (może boczek , byłby jeszcze lepszy?) i były pyszne! SKŁADNIKI: 5 kotletów schabowych 5 grubszych plastrów szynki z tłuszczykiem lub boczku wędzonego warzywa z grilla MARYNATA: 1/3 łyżeczki pieprzu białego,  1/3 łyżeczki pieprzu czarnego 1 łyżeczka

Kuchnia Beaty
Drożdżowe paluchy do piwa 232

Wiosna zbliża się wielkimi krokami, a z nią dłuższe spacery i spotkania ze znajomymi. Zabierzcie ze sobą takie paluchy :) Składniki:  600 g boczku surowego lub wędzonego ciasto 500 g mąki  2 jaja  1 szklanka mleka ciepłego  ok 50 g drożdży ,  tłuszcz z patelni,  garstkę bazylii 1 łyżka kminku ok 1 płaskiej łyżeczki(...)soli Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Boczek należy pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni, tak aby wytopił się z niego tłuszcz. Patelnę należy lekko przechylić aby tłuszcz ściekł w jedno miejsce.   ciasto: W małej miseczce robimy rozczyn - drożdże, cukier i 3 łyż ki ciepłego mleka, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i tłuszcz

Niezły Młynek
Solanka. 235

ukraińskiej. Bardzo popularna była (i jest) we Lwowie. Składniki: mała porcja wołowiny rosołowej z kością (do 1/2 kg) porcja włoszczyzny kilka wędzonych kiełbasek kilka parówek dobrej jakości 100 g boczku wędzonego 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 4 średnie ogórki kiszone kilkanaście oliwek czarnych i zielonych kilkanaście kaparów 1/2 cytryny liść laurowy, ziele angielskie, pieprz(...)wywar - około 1 i 1/2 godziny na małym ogniu. Po ostudzeniu odcedzić, a mięso oddzielić od kości i pokroić w kostkę. W garnku, na oleju, zrumienić posiekaną cebulę i boczek pokrojony w kostkę. Dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Po chwili dodać koncentrat i stopniowo dolewać wywar stale mieszając. Dodać pokrojone w plasterki kiełbasę i parówki, wołowinę oraz ogórki (w plasterkach

zadanie-gotowanie
Chrupiące łódeczki ziemniaczane. 347

Łódeczki są uzależniające - serio! :) ps wydrążony miąższ ziemniaków można/należy wykorzystać jako składnik tarty . Składniki: 4 ziemniaki średniej wielkości - podłużne, o zdrowej skórce  2 plastry surowego, wędzonego boczku niewielki kawałek sera cheddar oliwa sól i pieprz gęsta, kwaśna śmietana szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, natłuścić oliwą z solą i zawinąć (każdy osobno) w folię aluminiową. Piec 1 godzinę(...)ścianki". Posmarować oliwą z solą środki ziemniaków i wstawić pod grill (230 stopni) na 5 - 10 minut (do lekkiego zrumienienia). Wyjąć z piekarnika i wyłożyć łódeczki cienkimi paseczkami boczku i cheddara. Wstawić jeszcze raz pod grill na kilka minut do roztopienia się sera. Po ponownym wyjęciu nałożyć do każdej łódeczki łyżkę kwaśnej śmietany i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i grubo

zadanie-gotowanie
Kiełbasa biała parzona 363

gorąco z chrzanem Na zimno z musztardą francuską Jeszcze surowa  Przepis Mięso -boczek bez skóry 2 kg -łopatka 2 kg -karkówka 2 kg Przyprawy -sól kamienna nie jodowana 18 g/kg -pieprz czarny mielony 3 g/kg -majeranek 1 g/kg -czosnek świeży zgnieciony przez praskę 6 g/kg -woda 250 g i 100 g po 12 godz. Wykonanie Mięso myjemy i mielimy(...)sitku -boczek  fi 4 mm -łopatkę  fi 8 mm -karkówkę na szarpaku Następnie dodajemy sól i przyprawy oraz czosnek i mieszamy do kleistości w trakcie mieszania dajemy wodę . Wstawiamy do lodówki na 12 godz.Wyjmujemy dodajemy jeszcze wody chwile mieszamy i nabijamy jelita wieprzowe które formujemy w małe pętka . Parzenie Woda 75-80 stopni i parzymy do momentu uzyskania

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zrazy z karkówki 278

świąteczny obiad proponuję pyszne zrazy z karkówki. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach.  SKŁADNIKI: 700g karkówki bez kości, 100g boczku surowego, 2 ogórki kiszone, 1 cebula, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki mąki, woda, oliwa, sól, pieprz, sałatka Nadwiślicka z czerwonej kapusty z jabłkiem ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję(...)grubsze plastry i rozbijam cienko tłuczkiem. Na każdy płat mięsa kładę kawałek boczku, ogórka i cebuli. Oprószam solą i pieprzem. Mięso zwijam w roladki i spinam wykałaczkami. 2. Na oliwie obsmażam zrazy. Mięso zalewam wodą (tak by było zanurzone). W 1/2 szklanki wody mieszam mąkę i paprykę mieloną. Masę wlewam do mięsa. Mięso duszę na małym ogniu do miękkości

Tradycyjna kuchnia Kasi