równie dobre jak klasyczne ? Klasyczne jest dla mnie niemal świętością, ale muszę przyznać, że piwne jest świetne! Składniki: 300 g kiełbasy paprykowej (węgierskiej lub chorizo), albo innej ulubionej 100 boczku wędzonego 1 duża cebula 2 papryki 1 duży ząbek czosnku 250 ml piwa (łagodne ciemne, czerwony lager lub ale) 100 ml przecieru pomidorowego 1 listek laurowy 1 łyżeczka słodkiej(...)papryki w proszku sól Wykonanie: Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na dużej głębokiej patelni aż lekko się zrumieni - około 8 minut. Dodać cebulę pokrojoną w cienkie plastry i smażyć na średnim ogniu około 5 minut. Dodać pokrojone w cienkie plasterki paprykę i czosnek i smażyć kolejne 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz
zadanie-gotowaniebardzo aromatyczna dzięki świeżym papryczkom jalapenos, a jej stopień ostrości możecie bez problemu dopasować do swoich upodobań. Składniki: 6-8 udek z kurczaka bez kości 6 plastrów bekonu (chudego boczku surowego wędzonego lub wędzonki) 3 papryczki jalapenos (ilość zależy od Waszej tolerancji ostrości) 330g serka twarogowego (typu Almette, Turek, etc.) 125 ml majonezu 110g sera żółtego, najlepiej typu cheddar(...)stopni na 40 minut. Kurczak ma się w tej wysokiej temperaturze smażyć i wytapiać (dlatego musi być ułożony na ruszcie). W międzyczasie bekon kroimy w drobną kostkę. Jeśli bekon (boczek, wędzonka) są chude, to na patelni rozgrzewamy odrobinę (!) oleju. Wrzucamy pokrojony bekon i podsmażamy. Po 3 minutach dodajemy pokrojone w drobne plasterki jalapenos i podsmażamy do miękkości. Dodajemy serek, majonez
Pociąg Do Kuchnirejonie certyfikowanych produktów tradycyjnych, (zarejestrowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi) największą liczbę znajdziecie i dla każdej miejscowości charakterystycznych dań, produktów skosztujecie. Ja dzisiaj gołąbki ziemniaczane z boczkiem i skwarkami przygotowałam, bo kiedy w dzieciństwie pierwszy raz je skosztowałam, to moje "kubki smakowe oszalały", tak mi posmakowały. Często babcia, mama, teściowa je przygotowywały i o tym, że je lubię(...)łyżki masła klarowanego, 2-3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego (ma być ostre), sól do smaku, ½ łyżeczka cukru białego, pozostałe składniki: 1 główka białej kapusty (ok. 2 kg), boczek surowy, słonina. Przygotowanie: Rada: kapustę i farsz przygotowujemy równocześnie. Farsz: Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnej tarce lub ścieramy w sokowirówce. Tarte tradycyjnie ziemniaki na tarce przekładamy na gęste sito. Z ziemniaków
Moniki Smakołykimacie czasu na zrobienie kolacji , przygotujcie tę potrawę. Jest gotowa w kwadrans i zawiera łatwo dostępne składniki. To makaron z grzybami i chrupką szynką parmeńską(szwarcwaldzką lub boczkiem ). Składniki : 160 g szynki parmeńskiej, ( ja miałam Szwarcwaldzką ), możemy zastąpić boczkiem , ale z szynką ta potrawa jest dużo smaczniejsza. 350 g makaronu rurka, 250 g pieczarek . 100 g sera parmezan ( ja dodałam
Pysznosci Babci Basimajeranku - 1 łyżeczka suszonego tymianku - kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu - 2 liście laurowe - 3 łyżki smalcu - 5 łyżek kwaśnej śmietany - 2 łyżki mąki - sól Dodatkowo: - kilka grubych plastrów boczku - cebula dymka Zioła i przyprawy dobrej jakości znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. 1. W dużym rondlu roztapiamy smalec i smażymy pokrojony w paski boczek, skwarki wyciągamy na miseczkę i odstawiamy
Apetyczna babeczkadwukrotnie pojawiła się na naszym obiadowym stole i coś czuję, że teraz o niej nie zapomnimy :) Składniki: (przepis pochodzi z bloga " Niecodziennik Pary ") 400 g kiełbasy 200 g wędzonego boczku 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka suszonego majeranku 0,5 łyżeczki kminku sól, pieprz Boczek i kiełbasę pokroić
Simply Foodguanciale lub pancetty 50ml oliwy z oliwek pęczek świeżej kolendry 1 gałązka rozmarynu dwie szczypty chili świeżo mielony pieprz Z guanciale lub pancetty odcinamy skórę (oddajemy ją ptaszkom), kroimy "boczek" w paski a następnie w słupki. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy chili, podgrzewamy i wkładamy pokrojone guanciale/pancette. Na małym ogniu podgrzewamy zwartość patelni do momentu, aż "boczek" ładnie się wytopi
Gotowanie i blogowanieżółtego sera 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 50 ml mleka olej do smarowania gofrownicy świeży rozmaryn do podania: jajka ugotowane w koszulce, chips z boczku lub podsmażony bekon, cebula dymka Włączam gofrownicę, przed pierwszym pieczeniem powinna się nagrzewać minimum 10 minut. Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach, odstawiam na bok a następnie odciskam nadmiar(...)natomiast upieczone gofry przekładam na kratkę, jeden obok drugiego. Upieczone gofry układam na talerzu jeden na drugim (około 4-5 sztuk). Podaję z jajkiem w koszulce i chipsem z boczku lub podmażonym bekonem. Całość posypuję cebulą dymką. Obie wersje przetestowane, są równie smaczne! Smacznego, Klaudia
Mango Papajakiszonej kapusty 4 łyżki masła 1,5 l rosołu drobiowego 1 marchew 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 150 g kaszy gryczanej białej 150 g wędzonego boczku 1 liść laurowy sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę płuczemy, odciskamy i kroimy. W garnku rozpuszczamy masło (3 łyżki), podsmażamy kapustę (kilka minut(...)talarki i razem z posiekaną cebulą podsmażamy na maśle. Dodajemy koncentrat. Smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy do kapusty, mieszamy. Do całości wsypujemy kaszę, wlewamy pozostały rosół, dodajemy pokrojony boczek, liść laurowy, gotujemy 30 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenjajka 1 cebula (około 120 g) do smaku sól, pieprz olej do smażenia tłuszcz do polania ugotowanych pierogów pierogi możemy podać polane masłem lub podsmażonym boczkiem z cebulką Link do filmu z przygotowania: Pierogi leniwe Przygotowanie: Przed przygotowaniem ciasta, ziemniaki obieram i gotuję do miękkości, następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Cebulę kroję w kostkę (cebuli nie trzeba bardzo(...)pierogi i od momentu wypłynięcia pierogów na wierzch, gotuję jeszcze około 1 minuty. Następnie pierogi wyjmuję łyżką cedzakową na talerz i polewam roztopionym masłem (pierogi możemy również polać podsmażonym boczkiem z cebulką lub skwarkami ze słoninki). Pierogi leniwe są gotowe, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepierogów , zajmuje czołówkę listy :-) Pierogi ruskie są bardzo smaczne, nadają się na wiele okazji, na piątkowe obiady, święta i imprezy, na przykład rodzinne oraz bez okazji. Okraszone cebulką z boczkiem połechtają najbardziej wymagające podniebienia! A oto i przepis na pierogi ruskie : Składniki: 400 g twarogu półtłustego 400 g ugotowanych ziemniaków (objętościowo mniej więcej ma być tyle samo ziemniaków(...)jest łagodniejszy. Takim farszem faszeruję pierogi. Gotuję do około 2-3 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody (nie może woda wrzeć z pierogami). Podaję z podsmażoną cebulką z boczkiem. Mniam
Anielska Kuchnia AniSkładniki: karkówka 6 porcji bez kości, musztarda sarepska 6 łyżeczek, boczek wędzony 15 dag, ogórek kiszony 1 duży, cebula 1 duża, papryka czerwona 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, mąka pszenna - ile potrzeba, smalec 1 łyżka, woda 6 szklanek, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku zrazy gotowałam wieczorem, rano zebrałam(...)tłuszcz z sosu = porcje mało tłustej karkówki rozbić tłuczkiem na duże plastry, boczek wędzony, cebule, paprykę, pieczarki, ogórek kiszony pokroić na kawałki każdą rozbitą porcję karkówki posmarować musztardą, nałożyć nadzienie i ciasno zawijać zrazy, pospinać wykałaczkami na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony zrazy obsypane mąką do zrazów wsypać pozostałe składniki nadzienia jeśli zostały i kucharka, wlać wodę
W Mojej Kuchni Lubiętortowej - 100g miękkiego masła - 3 żółtka - 1 całe jajko - 1,5 łyżeczki soli - 1/2 litra gorącej wody Farsz: - 1,2kg kaszanki - 2 duże szalotki bananowe - majeranek - pieprz - olej Dodatkowo: - boczek wędzony i cebula do okraszenia pierogów Kaszankę pozbawiamy osłonek, kroimy w plasterki. Szalotki kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy kaszankę. Gdy kaszanka się rozpadnie doprawiamy według potrzeb(...)ściereczką, aby nie wysychały w oczekiwaniu na ugotowanie. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3 minut od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy ze zrumienioną cebulką i boczkiem. Nadmiar pierogów warto zamrozić. Ugotowane i ostudzone rozkładamy na tacy i wkładamy do zamrażarki. Zamrożone przekładamy do woreczków na mrożonki i ponownie umieszczamy w zamrażarce. Pierogi z kaszanką gryczaną
mojewypiekiinietylkoSkładniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, boczek wędzony 25 dag, cebula 4 sztuki, ząbki czosnku 8 sztuk, kurki 1/2 kg, kostka rosołowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 300 ml, pomidory - ile potrzeba użyłam kurki świeże, kurki mrożone odmrozić na durszlaku = boczek wędzony
W Mojej Kuchni Lubięjest w przypadku tej fasolki, która smakuje mi lepiej niż taka z fasoli Jaś. Całość do zrobienia dosłownie w kilka minut. 2 puszki białej fasoli 400g kiełbasy 200g wędzonego boczku 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 6 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz olej 1. Cebulę, kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę
Szefowa kuchni