dodałam. Miałam niewiele składników, ale wystarczyło dla nas wszystkich. * 50 dkg mięsa mielonego * 1/3 puszki kukurydzy * 1/2 puszki czerwonej fasoli * puszka pomidorów krojonych * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 2 spore ziemniaki * 1 średnia marchewka * cebula * czosnek * przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, słodka, zioła prowansalskie Podsmażyłam mięso mielone z pokrojoną cebulką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podlałam
Pieprzyć z Fantazjąodmiana. Pyszna odmiana :) To wydanie pulpecików jest nawet lżejsze niż w sosie pomidorowym. Przynajmniej dla mnie :P No....to chyba wypada napisać jak je robię :D * 50 dkg mięsa mielonego - miałam indycze * 1 jajo * 1 bułka kajzerka namoczona w mleku * 1 malutka cebulka * 2 ząbki czosnku * odrobina bułki tartej - opcjonalnie * mąka do obtaczania pulpetów * przyprawy: sól, pieprz ziołowy(...)koperek Mięso wymieszałam porządnie z jajkiem, odciśniętą z mleka bułką, startą na tartce o grubych oczkach cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawiłam solą i pieprzem. Miałam mięso mielone drobiowe i nie dodawałam cebuli i czosnku w ilościach takich jak dodaję do wieprzowego. Jest ono delikatniejsze i nie chciałam zagłuszyć jego smaku dość intensywnymi smakami cebuli
Pieprzyć z Fantazjąmięsa mielonego wieprzowego * 1 puszka czerwonej fasoli * 1 puszka pomidorów krojonych ew. 5 szt. świeżych * 1/2 puszki kukurydzy * 1 marchew * 2 średniej wielkości ziemniaki * 1/2 czerwonej papryki świeżej * 1 duża cebula * 4 - 5 ząbków czosnku * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju * przyprawy: sól. pieprz czarny, papryka ostra i słodka, zioła prowansalskie * woda Mięso mielone
Pieprzyć z FantazjąCześć :D Dziś postanowiłam napisać o daniu ze stołu wielkanocnego a to dlatego, że klops mi nie wyszedł :D Rety! Tyle lat, co robię mielone, klopsa akurat jak chciałam o nim popisać, jakoś spartaczyłam robotę.....:P Co zrobiłam(...)dodałam jaja, przez co był mocno luźny w konsystencji, jakoś coś z przyprawami byłam na bakier....fakt byłam tak roztargniona. Myśli moje nie były w ogóle przy mięsie mielonym, raczej miałam je zmielone :P Porażka... Dla mnie nieudany obiad to właśnie porażka. Chociaż później mam się z czego śmiać :P Ale to później jak rany wyliżę :D Może sprostuję
Pieprzyć z Fantazjągłowy gdy zrobił mi się zapas botwiny, kopru, natki i szczypiorku. A że w domu mam i takich co jedzą mięso to dla nich dodatkowo mielone , a dla wegetarian do ryżu(...)tylko sos :) Składniki : liście z małego pęczka botwiny pęczek koperku szczypiorek, najlepiej wyhodowany z cebuli w domu :) ewentualnie natka pietruszki- mały pęczek 2-3 ząbki czosnku cebula sól, pieprz mielony czarny i ziołowy kilka kropel sosu sojowego Tao Tao sok z cytryny ok. 1/3 szklanki wody ewentualnie śmietana tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Z młodych buraczków odciąć liście
Proste PotrawyCiasto: 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mielonych migdałów 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około 350 g rabarbaru 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g schłodzonej masy marcepanowej 1 łyżka migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mielone migdały, cukier puder, sól
Oryginalny smakrzepakowy, smakowy ostra papryka, bazylia, pomidor, 0,5 kg zielonych szparagów, 4 szt. kiełbasy białej wieprzowej, świeża mięta, włoskie zioła świeżo mielone do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, małe ziemniaki. Przygotowanie: Kap ustę pak choy kroimy po długości. Polewamy olejem rzepakowym od wewnętrznej str., doprawiamy włoskimi przyprawami i zawijamy w folię aluminiową
Moniki SmakołykiSkładniki: -2 cukinie -0,5 kg. mięsa mielonego -puszka marchewek bonduelle -puszka kukurydzy bunduelle -1 czerwona papryka -starty ser -sól -pieprz -majeranek Sposób przygotowania. Mięso mielone podsmażamy na patelni. Gdy będzie miękkie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Kiedy papryka zacznie robić się miękka dodajemy kukurydzę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem
Magia jedzenia.szklanki ryżu 4 szklanki wody pół kostki rosołowej drobiowej pół łyżeczki przyprawy uniwersalnej np. Kucharek szczypta soli 1 mała cebula łyżka smalcu jajko odrobina pieprzu 30 dag mielonego mięsa wieprzowego 1-2 łyżki bułki tartej 1-2 łyżki posiekanego koperku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ryż zalać wodą, dodać kostkę rosołową, Kucharek(...)małym ogniu do momentu aż prawie całkowicie wchłonie wodę. Pozostawić jeszcze chwilę pod przykrycie, następnie wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na smalcu. Do wystudzonego ryżu dodać mielone mięso, cebulę z tłuszczem, jajko, bułkę tartą, koperek. Przyprawić pieprzem. Wymieszać. W razie potrzeby dosypać bułki tartej. Formować niezbyt duże kotlety, obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć
Praktyczna plłyżeczka proszku do pieczenia, · 100g orzechów brazylijskich siekanych, · 100g orzechów włoskich mielonych, · 100g żurawiny. 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao. 2. Oddzielamy żółtka od białek(...)masy dodajemy 3 żółtka i delikatnie miksujemy. 6. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec orzechy mielone, siekane i żurawinę. 7. Rozlewamy ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 8. Pieczemy w temp. nie wyższej niż 180st
Leśny Zakątekduża szczypta rozmarynu, soli, pieprzu i mielonych gożdzików oliwa z oliwek do smażenia 1 kg cielęciny – pokrojonej na małe kawałki (takie na 1 gryz) butelka wina Barolo Przygotowanie: W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, razem z rozmarynem i selerem naciowym. Dodaj sos pomidorowy i cielęcinę oraz sól, pieprz i mielone goździki. Zalej winem
Ugotowane pozamiatanepotrzebna jest już tylko wyjątkowa grzanka. Czas: 30-35 minut Poziom trudności: łatwy Zupa brokułowa z mielonymi migdałami z grzankami z kozim serem To danie to rodzaj zupy z gwoździa: wrzucasz do garnka kilka składników, miksujesz i gotowe. Gwoździem programu są mielone migdały, nadające szlachetnego smaku brokułowi. Do zupy doskonale pasują grzanki z gruszkami i zapieczonym kozim
Niedzielny kucharzSkładniki: -1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej (wyszło mi z tego 15 roladek) -15 cienkich plastrów boczku -15 plasterków sera żóltego o szerokości 2 cm. -sól -pieprz -majeranek -czosnek suszony -2 bułki -jajko Sposób przygotowania: Bułki namaczamy w wodzie. Do miski wrzucamy mięso mielone, odsączone bułki, jajko i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Nabieramy łyżką mięso, rozgniatamy
Magia jedzenia.sałaty rzymskie ok. 150 g wędzonego pstrąga 1/2 pęczka rzodkiewek 200 g twarogu bez laktozy Mlekovita 2-3 łyżki jogurtu naturalnego bez laktozy Mlekovita sok z cytryny szczypta ostrej mielonej papryki sól, pieprz Mrożony groszek gotujemy przez około 3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą. Dymkę wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Sałatę rzymską dzielimy(...)półplasterki. Wędzonego pstrąga kroimy w kostkę (usuwamy ości). Twaróg przeciskamy przez praskę do ziemniaków (lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia), łączymy z jogurtem. Skrapiamy kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodajemy posiekaną dymkę wraz z połową posiekanego szczypioru. Doprawiamy mieloną papryką, solą oraz pieprzem. W małych miseczkach/szklankach rozkładamy naprzemiennie wszystkie składniki (u mnie wg kolejności: sałata rzymska, rzodkiewka, twaróg, zielony
Smaki Na TalerzuSkładniki: 500 g mięsa mielonego (lub Kiełbasianki z Górna) 300 g białej kapusty 3/4 szklanki suchego ryżu 1/2 szklanki suchej kaszy manny 2 jajka sól, pieprz majeranek + koncentrat pomidorowy ziele angielskie i liście laurowe 2-3 łyżki śmietany Sposób przygotowania: 1. Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać rozdrobnioną kiełbasiankę lub surowe mięso mielone, wsypać ryż
Kuchnia domowa Ani