Składniki: * 500 g ziemniaków obranych * 500 g mięsa mielonego * cebula * czosnek 2 ząbki * puszka pomidorów krojonych ( lub 5 średniej wielkości świeżych pomidorów) * 200 g sera żółtego * olej do smażenia * tymianek 1/3 łyżeczki * zioła prowansalskie łyżeczka * majeranek 1/2 łyżeczki * papryka słodka łyżeczka * sół * pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotowań w solonej wodzie na półmiękko ( gotowałam ok. 10 minut). Po przestudzeniu ziemniaki pokroić(...)plasterki. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na patelni. Następnie dodać mięso mielone i smażyć przez chwilę, aż straci swój różowy surowy kolor. Dodać pomidory i dusić, aż woda odparuje z pomidorów ( 15-20 minut). Pod koniec doprawić solą pieprzem, papryką, tymiankiem, majerankiem oraz ziołami prowansalskimi. Odstawić na chwilę do przestudzenia. Ser zetrzeć na tarce. Formę do zapiekania
Kulinarne przygodydzieciaki ciągną na dwór sięgam do szafy po makarony.. A jak makarony to i sosy, tym razem na pierwszy ogień poszła passata pomidorowa od Jamar , mielone mięso czyli sos bolognese z naszym ulubionym(...)makaronem penne rigate. A jak już gotuję takie zestawienie to zawsze z całej porcji makaronu, żeby było na dwa dni. Składniki: 400 gram makaronu penne rigate 500 gram mięsa mielonego 500 ml passaty pomidorowej do Jamar 1 cebula sól, pieprz, dużo świeżej bazylii 6 łyżek oleju do podsmażenia mięsa i cebuli Przygotowanie: W odę na makaron gotujemy z dodatkiem
Życie zaczyna się w kuchniSKŁADNIKI: 400g mięsa mielonego 1,5 cebuli średniej wielkości 1 puszka pomidorów zwykłych 1 puszka pomidorów z czosnkiem 300g makaronu rurek 200g sera żółtego sól pieprz 1łyzka masła 1łyżeczka płaska cukru WYKONANIE: 1.Makaron gotujemy według przepisu. 2.Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy cebulę, dodajemy mięso mielone. 3.Gdy mięso się usmaży doprawić solą i pieprzem. 4.Dodać pomidory krojone
Dziś Ja gotujemielonego mięsa, 20 dag żółtego sera, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki sosu pomidorowego (można wykorzystać koncentrat pomidorowy lub ketchup), 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, pół łyżeczki chili, sól i pieprz do smaku. Ziemniaki w skórce dokładnie myję, gotuję w osolonej wodzie na „pół-twardo” i odstawiam do wystudzenia. W międzyczasie podsmażam mięso mielone, przekładam
Gotuj Się Kto Możemielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania: Gotuję ryż na sypko. Kapustę szatkuję, solę, zgniatam i odstawiam na chwilę żeby zmiękła. Łącze kapustę, ryż oraz mięso mielone
Gotuj Się Kto Możemielonego imbiru, 1/2 łyżeczki chili w proszku, szczypta cukru (najlepiej brązowego ale niekoniecznie), sezam do posypania (opcjonalnie), olej lub oliwa do smażenia. Dodatkowe składniki do wyboru: warzywa: gotowe mieszanki warzyw mrożonych (oby były bez ziemniaków), brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka, cukinia, bakłażan itp. mięso: filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone mięso, owoce morza np. krewetki lub paluszki krabowe. Sposób przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Ryż gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy 2 minuty krócej niż mówi przepis na opakowaniu. Wybijam jajka do miseczki i roztrzepuję je z dodatkiem 2 łyżek sosu sojowego. Rozgrzewam 1 łyżkę oliwy na patelni i smażę omlet
Gotuj Się Kto MożeOstatnio nie miałem pomysłu na szybki obiad, w lodówce była mielonka - na pierwszy rzut oka mielonka to trzeba zrobić mielone hehehe ale miało być coś prostszego, bez mozolnego stania przy patelni i smażenia góry kotletów :) no i szybka decyzja zrobię małe klopsiki zapiekane w piekarniku. Jak postanowiłem tak zrobiłem, a że żona(...)chce teraz odżywiać się bardziej fit to jako dodatek delikatne puree z soczewicy. Żonie smakowało więc będę kombinował takie rozwiązania częściej. Przepis banalnie prosty, no to zaczynamy. Składniki: 500g mielonej szynki wieprzowej 100g czerwonej soczewicy 1 jajko łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie świeży koperek Do mięska dorzucamy jajko oraz przyprawy (sól,pieprz
Smacznie Pysznie Kaloryczniemąki 500 ml mleka sól pieprz gałka muszkatołowa SOS BOLOŃSKI 500 g mięsa mielonego 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów bez skóry sól pieprz bazylia makaron typu lasagne ser olej Sos boloński: Cebule kroimy w drobną kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodajemy pomidory
Kuchnia w oparachsajgonki z zupek typu chińskiego. Ja użyłam do nich zupek oyakata z wołowiną. Składniki: SAJGONKI: 2 zupki chińskie/japońskie 1 jajko 3 łyżki sosu sojowego 300 g mięsa mielonego papier ryżowy olej marchewka 1/3 selera 1 pietruszka 1 cebula sól himalajska pieprz SOS DO SAJGONEK: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru 5 łyżek sosu rybnego 1/2 papryczki(...)wrzątkiem i czekamy aż makaron zmięknie. Makaron przyprawiamy przyprawami z zupek. Seler, cebulę, pietruszkę i marchewkę obieramy. Ścieramy je na grubych oczkach i mieszamy ze sobą. Podsmażamy chwilę. Mięso mielone smażymy, dodajemy podsmażone warzywa i mieszamy z zupką chińską. Dodajemy jajko, sos sojowy oraz sól i pieprz. Mieszamy. W ciepłej wozie namaczamy papier ryżowy. Nakładamy na niego farsz
Kuchnia w oparachponieważ produkty bez laktozy mają inny smak niż tradycyjne mleko z laktozą. Chociaż nadal smak jest inny to w daniu całkowicie nie przeszkadzało mi to. ZUPA: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżka masło Polskie Extra Mlekovita 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów bez skórki 1 ząbek czosnku 1 cebula 1 czerwona papryka 4 łyżki(...)puszek wlewamy do garnka. Dolewamy bulion warzywno-mięsna oraz dosypujemy przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie oraz słodką paprykę). Gotujemy na małym ogniu. Na rozgrzanym maśle podsmażamy mięso mielone i przyprawę meksykańską. Cebulę siekamy i dodajemy do mięsa. Podsmażamy mieszając. Paprykę kroimy drobno, dodajemy do mięsa z cebulą i podsmażamy do miękkości. Przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi
Kuchnia w oparachSkładniki: • 1kg mielonego mięsa wołowego (ewentualnie może być wieprzowo-wołowe) • 2 cebule • 1 duża marchewka • 3-4 łodygi selera naciowego (ok. 200g) • 4 ząbki czosnku • papryka w proszku łagodna • oliwa • 1 puszka pomidorów • 1 mały przecier pomidorowy • ok. 400 g sera żółtego • bazylia • sól, pieprz • zioła prowansalskie • 1 szkl. czerwonego wina wytrawnego lub półwytrawnego • 1 szkl bulionu • 1 opakowanie(...)podsmażyć na złoto na rozgrzanej oliwie. Dodać przeciśnięty czosnek i chwilę jeszcze podsmażać. Marchewkę i selera obrać i zetrzeć na grubej tarce, dorzucić i dalej podsmażać. Dodać mięso mielone i smażyć do momentu aż zbije się w "grudki". Dodać pomidory w puszce, wino, bulion oraz pozostałe przyprawy. Dusić początkowo pod przykryciem, a następnie odparować do zgęstnienia. Składniki
KUCHNIA POLSKAduża szczypta rozmarynu, soli, pieprzu i mielonych gożdzików oliwa z oliwek do smażenia 1 kg cielęciny – pokrojonej na małe kawałki (takie na 1 gryz) butelka wina Barolo Przygotowanie: W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek na oliwie, razem z rozmarynem i selerem naciowym. Dodaj sos pomidorowy i cielęcinę oraz sól, pieprz i mielone goździki. Zalej winem
Ugotowane pozamiataneproszku DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE: 200g mięsa mielonego (wybór należy do ciebie, akie mięso wolisz) 1 puszka pomidorów krojonych lub ok. 5 świeżych z obraną skórką 1 mała cebula 2 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, oregano, tymianek, domowa kostka rosołowa ) świeża bazylia Na patelni podsmażamy mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwiiobiad, kiedy nic innego nie będzie w lodówce, albo brakuje czasu na gotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 szklanki posiekanego w kostkę chorizo 2 małe cebule (drobno posiekane) 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) Puszka całych pomidorów 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)przesmaż przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i chorizo. Smaż mieszając przez 8-10 minut, aż chorizo ładnie się przyrumieni. Krok 2 Włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie
Niedzielny kucharzopakowania makronu razowego u mnie penne 400 g mięsa mielonego z indyka 2 łyżki dobrego jakościowo ketchupu suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 1 żółta papryka garść rukoli mała cukinia 1 kulka mozzarelle sól pieprz olej kokosowy do smażenia 1. Makaron gotujemy al'dente. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ketchup, sól, pieprz, suszone pomidory
kruche babeczki