się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne, że nigdy się
Kuchnia MagdaLenysię sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne, że nigdy się
Kuchnia MagdaLenyudało mi się pozbyć tych smętnych ilości z torebek spora garść mielonych orzechów włoskich garść może nawet dwie- żurawiny, którą uprzednio posiekałam w blenderze na drobne kawałki parę suszonych śliwek siekanych drobno łyżka nasion chia sporo ziaren słonecznika dwa lub trzy bardzo dojrzałe banany łyżka miodu płynnego pół łyżeczki kardamonu i łyżeczka cynamonu opcjonalnie gorzka czekolada do posypania Wszystkie suche
Z Kuchni Do Kuchniblogu jest serników wiele tradycyjny , kokosowy , czekoladowy , z morelami , z brzoskwiniami , a nawet ze śliwkami ale z jagodami jeszcze nie było. Dlatego dziś mam dla Was pyszny, kremowy sernik z dodatkiem jagód, na dodatek bardzo prosty i szybki do wykonania, bez ubijania, ucierania i innych z pozoru skomplikowanych czynności. Zatem zachęcam do upieczenia, bo jagody za chwilę się skończą
Cynamonowe szczęściewszystkim pożywną przekąskę do pracy . Ze względu na swój niepowtarzalny smak, żurawina świetnie komponuje się także z alkoholami . Można zatem podawać ją obok serów do wina, czy obok słodkich śliwek do piwa. Dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa. Idealne rozwiązanie na spotkania z przyjaciółmi. Składniki odżywcze Ze względu na zawartość składników odżywczych żurawinę można uznać za polski
Sama słodycz i szczypta chilichlebów na pory roku. Teraz najlepszy czas na świeże pomidory i bazylię, a już za chwilę rozpocznie się sezon cukiniowo - dyniowy, za jesienią przyjdzie czas na orzechy i suszone śliwki... Dzisiejszy bochenek bardzo aromatyczny, bazylia i pomidory to od zawsze idealne połączenie więc w chlebie również się sprawdza. Posmakujcie, pokosztujcie, zapraszam... Składniki na jeden bochenek : - 1/2 kg mąki pszennej
Apetyczna babeczkarazu wyjąć. I smacznego ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki... Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy
mojej kuchnirazu wyjąć. I smacznego ps. ciasto ucierane, może służyć jako baza do placów z owocami sezonowymi: ja zaczynam od rabarbaru potem truskawki, borówki, porzeczki, agrest, morele, jabłka, śliwki... Ale też można je podzielić na 2 części i do środka włożyć tarte jabłka z cynamonem i jabłecznika gotowy
w mojej kuchniwiele innych. Wszystko z najzdrowszych darów natury takich jak: kwiaty fiołka, truskawki, czarne jagody, porzeczki, wiśnie, kwiaty i owoce róży, ogórki, pomidory, morele, brzoskwinie, aronia, kapusta, żurawina, jabłka, śliwki, chrzan czy czosnek. Mogłabym tak jeszcze wymieniać i wymieniać. Każdy przepis autor opatrzył komentarzem na temat walorów leczniczych tych przetworów. Przepisy ciekawe, nawet bardzo ja takich jeszcze nie spotkałam. Szkoda
kruche babeczkisezonie letnim pierogi z truskawkami a potem jeszcze z jagodami to standard w moim domu. Zawsze jadaliśmy w sezonie takie pierogi tak samo jak knedle ze śliwkami czy pampuchy z jagodami. Lato bez tych smakołyków nie byłoby pełne. Pamiętam jak moje córki były małe jechaliśmy najpierw do lasu na jagody a potem mimo upałów siedziałam w kuchni i lepiłam mnóstwo
Moje Małe Czarowanienalewki II. Sosy i przeciery warzywne III. Solonki IV. Marynowanie V. Ocet VI. Kiszonki Już wpadło mi o oko kilka ciekawych pomysłów np. na ananasa w rumie, marynowane śliwki, kiszone jabłka, syrop mandarynkowy, sól ziołową czy galaretkę limonkową. Książka będzie mieć premierę już niebawem bo 3 lipca. Myślę, że warto mieć tą pozycję u siebie w biblioteczce, a może
Kuchnia domowa Anidzieciństwem i wakacjami u babci, która wiedząc jakim jestem niejadkiem, przygotowała mi to co lubię i często były to kluchy czy to leniwe, kopytka z przypalanką lub knedle ze śliwką. Mimo brudnych rąk, uwielniam je przygotowywać jak i jeść. Na lato świetnie sprawdzą się szybkie w przygotowaniu i proste kluchy jaglano-twarogowe. Są delikatne, puchate i świetnie pasują do słodkich
Smaczna StronaSzydłów to urocze miasteczko z murami, uroczymi uliczkami, pyszną śliwką szydłowianką, to bardzo urokliwe miejsce, idealne na spacer, chwilę wyciszenia, odpoczynku. Warto zatrzymać się w Szydłowie i pospacerować po po … Czytaj dalej Szydłów i Kurozwęki
czarrna od kuchniczereśni bez pestek 300 g brzoskwiń bez pestek 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki wódki 14.07 100 g wiśni z pestkami 200 g morel bez pestek 200 g śliwek bez pestek 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki wódki 31.07 1/2 szklanki wódki 1 szklanka agrestu 7.08 6 dużych renklod bez pestek 16.08 4 duże kiście ciemnych winogron (ogrodowych
Kuchnia domowa AniSezon truskawkowy w pełni, dlatego ja nie mogłam odmówić sobie zrobienie drożdżówki z truskawkami. Jednak do tego ciasta pasują także inne owoce, jak np. maliny, porzeczki, borówki, jagody lub śliwki - lepiej żeby owoce nie były zbyt słodkie. Drożdżówka wygląda i smakuje rewelacyjnie, a swoim zapachem kusi już podczas pieczenia. Po wyjęciu z piekarnika ciężko się oprzeć pokusie, aby nie zjeść
Kuchnia MagdaLeny