obiad, kiedy nic innego nie będzie w lodówce, albo brakuje czasu na gotowanie. Picadillo można podać ryżem, tacos, dobrym pieczywem albo zawinięte w tortillę lub naleśnik. Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 szklanki posiekanego w kostkę chorizo 2 małe cebule (drobno posiekane) 4 ząbki czosnku (drobno posiekane) Puszka całych pomidorów 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oleju 2 łyżki(...)przesmaż przez 2-3 minuty, aż zrobi się szklista. Dodaj czosnek i chorizo. Smaż mieszając przez 8-10 minut, aż chorizo ładnie się przyrumieni. Krok 2 Włóż do rondla mielone mięso, podkręć temperaturę i smaż rozdrabniając mięso drewnianą szpatułką. Kiedy wołowina zbrązowieje i ładnie się przesmaży, dodaj do niej płaską łyżkę cynamonu i łyżeczkę kuminu. Wymieszaj, a następnie
Niedzielny kucharzkurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 bułka kajzerka 2 łyżeczki lubczyku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 pęczek natki z pietruszki 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego masło do wysmarowania formy sól pieprz Dodatkowo: 16 plastrów boczku parzonego 6 jaj ugotowanych na twardo Wykonanie: 1. Masa mięsna: Bułkę(...)zalać mlekiem i namoczyć przez około godzinę, po tym czasie dokładnie odcisnąć. Filet z kurczaka, mięso z łopatki, bułkę, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajka, lubczyk, słodką paprykę, przyprawę do mięsa mielonego, posiekaną natkę z pietruszki i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę . Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Klasyczną formę na babkę z kominem
Szalona Kuchnia Ewelinyrozpływają się w ustach ;) Życzę Wam powodzenia i cierpliwości, efekt końcowy zwali Was z nóg.... Składniki na ok na 40 szt Czas przygotowania: ok 120 min 150 g mielonych migdałów 150 g cukru pudru 120 g białek (podzielone po 60 g), koniecznie w temperaturze pokojowej 185 g cukru kryształ (drobny podzielony(...)Przygotowanie: 1. Migdały i cukier puder mielimy w malakserze do połączenia, następnie przesiewamy przez drobne sitko, wszelkie większe kawałki, które pozostały na sicie odkładamy, a w to miejsce dodajemy taką samą ilość migdałów bardziej miałkich 2. Do przesianych migdałów z cukrem dodajemy 60 g białek, dokładnie mieszamy 3. W misce miksera umieszczamy pozostałe 60 g białek 4. W małym garnuszku
Słodki Kompromispłaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół opakowania cukru wanilinowego (15 g) 125 ml oleju 125 ml adwokatu (likieru jajecznego) 2 jajka Dodatkowo: masło/margaryna do posmarowania form mielone migdały do oprószenia form cukier puder do oprószenia babek Do miski przesiewamy mąkę pszenną(...)proszkiem do pieczenia, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier puder i cukier wanilinowy. Mieszamy i dodajemy resztę składników. Ciasto dokładnie ucieramy mikserem. Małe formy na babki smarujemy masłem i obsypujemy mielonymi migdałami. Wypełniamy je w 3/4 objętości ciastem. Pieczemy w 160°C (termoobieg) przez około 50 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu, „wyrzucamy” je z formy i studzimy. Wystudzone
PatiGotujeŚwięta - samych udanych kulinarnych poczynań i okrzyków entuzjazmu degustatorów! ;) Składniki: 200 g masy marcepanowej 200 g mielonych migdałów 4 - 5 łyżek drobnego cukru 1 łyżeczka masła 3 łyżki wody różanej 1 białko łuskane migdały Wykonanie: Masę marcepanową, mielone migdały, 3-4 łyżki cukru, wodę różaną oraz masło wymieszać w misce i ugnieść dłońmi na jednolitą masę. Uformować
zadanie-gotowanieugotować do miękkości a następnie przypiec, aż uzyskamy chrupiącą skórkę. Składniki: 4 golonki 1 butelka ciemnego piwa 1 pietruszka 2 marchewki Seler Por 4 ząbki czosnku Sól, pieprz mielony Ziele angielskie Liść laurowy Ziarenka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: Golonki dokładnie myjemy i wrzucamy je do dużego garnka. Zalewamy wodą i dodajemy do tego(...)wywaru i solimy. Dalej gotujemy jeszcze przez 1 godzinę. Po tym czasie golonki wyjmujemy i odstawiamy. Przygotowujemy marynatę. Do miski dodajemy piwo, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę oraz mielony pieprz i całość mieszamy. Przestudzone delikatnie golonki dodajemy do marynaty i odstawiamy na minimum 1 godzinę, aby przeszły smakiem. Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnełyżki oleju smakowego pomidor, czosnek, bazylia, 1 duża cebula różowa, sól do smaku, ½ łyżeczki płaskiej cukru, pieprz młotkowany z kolendrą do smaku, suszone papryczki chili świeżo mielone do smaku, 200 g świeżych liści szpinaku, 200 ml słodkiej śmietanki 30%, 250 g mrożonego groszku zielonego Hortex, świeży tymianek. Przygotowanie: Mięso kroimy na niewielkie, plasterki, oprószamy solą(...)mięso będzie miękkie dodajemy groszek, wlewamy śmietankę i całość podgrzewamy. Śmietanka powinna się zredukować. Na sam koniec dokładamy szpinak, tymianek i mieszamy. Podajemy z listkami tymianku i świeżo mieloną papryczką chili. Smacznego
Moniki Smakołykimodyfikacji. Ale jedno się nie zmieniło, w tej babie zawarte są gotowane cytryny. Ot to cały sekret. Zapraszam Was do przepisu z moimi zmianami. Do mojej baby dodałam mielone migdały, które zapewnią(...)babka dłużej zachowa świeżość. Składniki: 2 cytryny (najlepsze niewoskowane) Sok z 1 cytryny 7 dużych jajek dużych ze wsi 250 g cukru 250 g mąki pszennej tortowej 100 g mielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Cytryny zalałam w rondelku zimną wodą i wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30-45 minut. Muszą być miękkie
Kuchnia u Krysipeklowej 1 łyżeczka cukru pudru 100 ml wody 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą 1 łyżeczka majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo mielonego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki żelatyny W misce wymieszać mięso mielone i kostkę. Żelatynę rozpuścić w wodzie,dodać cukier i przyprawy. Roztwór wlać do mięsa i wyrabiać ok 5 minut aż masa
Kolorowa kuchnia ElkiMacie ochotę spróbować? Składniki: • porcja mięsa wędzonego • porcja warzyw na wywar: marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera, cebula • 2 garście grzybów suszonych • 150 g wędzonego boczku • 1 cebula • 400 g mielonego mięsa wieprzowego • 50 g ugotowanej kaszy gryczanej • 1 surowe jajko • 5 jajek ugotowanych na twardo • zakwas do żurku • przyprawy: sól, pieprz, majeranek • olej Sposób przygotowania: 1. Grzyby namoczyć. Włożyć(...)wędzonym udku oraz na warzywach. 4. Boczek pokroić w kostkę. Zrumienić na patelni razem z 1 cebulą posiekaną w kosteczkę. Odstawić. 5. Ugotować kaszę gryczaną. Ostudzić. 6. Mięso mielone połączyć z jajkiem, wystudzoną kaszą gryczaną i przyprawami. Dokładnie wyrobić, dodając 1 łyżkę zimnej wody. Doprawić. 7. Z mięsa formować małe klopsiki. 8. Obsmażyć je na rumiano na patelni
W mojej kuchniktóre fajnie wygląda na talerzu. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 30g świeżych drożdży 120ml mleka (ciepłego) 50g masła extra 1 jajko szczypta soli 1/2 łyżeczka cukru Dodatkowo: 250g mielonego mięsa drobiowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 130g passaty pomidorowej 150g mozzarelli 80g suszonych pomidorów 2 jajka 100g żółtego startego sera 1 pęczek szczypiorku sól pieprz 1 jajko(...)dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone masło oraz resztę ciepłego mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Mięso mielone wymieszać ze startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i passatą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem. 3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki: łopatka bez kości 70 dag, jajka 1 sztuka "L", bułka namoczona w wodzie, bułka tarta 3/4 szklanki, woda 1/2 szklanki, przyprawa do mielonego(...)mięsa bolognese 1 opakowanie, cebula 1 sztuka, koperek 1 pęczek, sok pomidorowy 1 litr łopatkę bez kości zmielić w maszynce do mięsa, dodać drobno pokrojoną cebulę, przyprawę do mięsa mielonego bolognese, bułkę odciśniętą z wody, tartą bułkę, jajko, wodę, posiekany koperek i wszystko dobrze wyrobić na kleistą masę rękaw ułożyć w blaszce do pieczenia, formować klopsy okrągłe i wkładać
W Mojej Kuchni LubięCiasto marchewkowe jest pyszne, zdrowe i idealnie wpisuje się w trend wypieków bezglutenowych, ponieważ mąkę w dzisiejszym cieście zastąpiły mielone migdały. Ciasto aromatyzowane skórką z cytryny smakuje wspaniale i jest cudownie wilgotne. Daje miłe poczucie rozgrzeszenia z jedzenia słodyczy, bo przecież marchewka to zdrowe warzywo. Kilka marcepanowych dekoracyjnych marchewek sprawi, że ciasto będzie stanowić prawdziwą ozdobę wielkanocnego(...)właśnie na to wspaniałe ciasto zdecydujesz się na święta? Składniki: 300 g obranej marchewki 4 jajka szczypta soli skórka starta z 1 bio-cytryny 150 g cukru/ksylitolu 250g mielonych migdałów 2 czubate łyżki mączki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia marcepanowe marchewki cukier puder/ksylitol Wykonanie: marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej żółtka odzielić od białek. Żółtka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!rosołu z którego nie zawsze wiemy co zrobić. W tak prosty sposób mamy pyszny, tani i szybki obiad. A tu zapraszam na kotlety mielone(...)pierogi z mięsa z rosołu. Składniki: podudzia, udka z rosołu 2 jajka 3 łyżki mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej bułka tarta olej do smażenia papryka czerwona mielona sól, pieprz Wykonanie: Ugotowane mięso z rosołu osuszyć. W miseczce roztrzepać widelcem jajka dodać mleko, mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Do drugiej miseczki
magiczna kuchnia Kasiktóra dosyć często gości w moim domu. Zatem zapraszam! Składniki; 20 dag pieczarek 1 marchew 1 pietruszka liść laurowy i ziele angielskie 2 łyżki śmietany 30 dag mięsa mielonego (dowolne) 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól, pieprz do smaku 2 ząbki czosnku makaron do podania Przygotowanie; Warzywa obieramy. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew(...)ziele angielskie. Gotujemy kilkanaście minut. W tym czasie obieram pieczarki i kroję je w półplasterki. Dodaję do zupy. Dolewam wodę jeśli jest taka potrzeba. W misce mieszam mięso mielone z jajkiem, czosnkiem, bułką tartą i przyprawami. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze bułki. Formuje małe kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucam do zupy. Gotuje do miękkości około
Radość kipiąca uśmiechem.