najlepiej smakują z sałatą zieloną. Proste jedzenie na nadchodzące upały. Składniki: • 4 duże młode ziemniaki • 2 serki topione śmietankowe po 100 g • 150 g boczku wędzonego w plastrach Sos czosnkowy • 1 szklanka śmietany kwaśnej 18% • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ziemniaki wyszorować i gotować przez 20 minut. • Przekroić na pół(...)każdej połówce położyć po 1/4 serka śmietanowego. • Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć, po czym posypać ziemniaki. • Ziemniaki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i zapiekać w 200 st.C przez 15 minut. • W międzyczasie przygotować sos czosnkowy – czosnek przepuścić przez praskę i połączyć ze śmietaną. • Doprawić solą i pieprzem.{jcomments
To co kochamZAPIEKANKA Z ZIEMNIAKAMI nieodłącznie kojarzy się z długimi, jesiennymi wieczorami.... Artykuł Jesienna zapiekanka z ziemniakami i boczkiem pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEzupa jest smaczniejsza) 2-3 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 500-600g kiszonej kapusty 1 marchewka sol, pieprz Okrasa: 250-300g boczku Prażoki : 500g ziemniaków 3 czubate łyżki mąki Przygotowanie : Wywar : Kości włożyć do garnka zalać zimną wodą, dodać obrane warzywa, przyprawy, przykryć i zagotować, następnie gotować na jak najmniejszym ogniu(...)zbyt kwaśna. Wersja bez wywaru - mięso (żeberka zwykle i wędzone lub wędzona giczka) włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kapustę i pozostałe składniki i gotować wg powyższego przepisu. Okrasa : Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić na patelnię i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż tłuszcz się wytopi, a mięso będzie ładnie przypieczone i chrupiące. Prażoki : Ziemniaki zacząć gotować
Codzienne Gotowaniechleba razowego z masłem osełkowym i rzodkiewką, skroiłam też zieloną paprykę - trochę zdrowych warzyw dobrze działa na nieczyste sumienie :D Składniki: 2 parówki 2 plastry sera żółtego 4 plasterki boczku podsuszanego Parówki można najpierw ugotować, choć ja tego nie zrobiłam Piecyk nagrzać do 200 stopni C Parówki przekroić w środku zostawiając krawędzie po bokach nieprzekrojone Plasterki żółtego sera kroimy(...)pół i wkładamy do środka Do naczynia żaroodpornego wkładamy papier do pieczenia - jeśli ser żółty trochę wypłynie, to z papieru jest go łatwiej zdjąć Następnie boczkiem owijamy parówki... ...przekładamy do naczynia żaroodpornego... ... i wkładamy do piekarnika na 15 minut Podajemy z warzywami, żeby naprawić nieczyste sumienie :) Smacznego
Szczęśliwa kuchniapomajstrowałam w proporcjach :) Żurek przepyszny! Składniki: 300 gramów białej kiełbasy (surowej lub parzonej, ja miałam surową) 500 ml zakwasu na żurek 2 marchewki 1 pietruszka 300 gramów wędzonego boczku 1/4 selera 1 por 1 łyżeczka posiekanej dymki 1 łyżeczka świeżego majeranku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka chrzanu ze słoika 3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ząbki(...)należy ją najpierw sparzyć w gotującej wodzie przez 30 minut, na małym ogniu. Woda powinna tylko pykać Marchewki, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i wkładamy do garnka Dodajemy wędzony boczek pokrojony na większe kawałki, grzybki, kiełbasę, czosnek, dymkę, świeży majeranek (suszony będzie dodawany dopiero pod koniec gotowania), listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz - zagotowujemy Gdy woda zacznie bąblować, zdejmujemy szumowiny
Szczęśliwa kuchniatylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka kurkumy 1/2 płaska łyżeczka kozieradki Nagrzać piecyk do 190 stopni - termoobieg Szpinak(...)poszarpać na kawałki Boczek, szynkę i cukinię pokroić w kostkę Wszystkie składniki wymieszać i doprawić Przełożyć do naczynia żaroodpornego Zapiekać 20 minut Smacznego
Szczęśliwa kuchniasuszonego tymianku użyjcie świeżego. My nie mieliśmy więc użyliśmy suszonego. Składniki makaron penne 150 g sera oscypka 150ml śmietanka słodka 18% suszony tymianek pieprz szczypiorek 150 g boczku wędzonego surowego Przygotowanie Makaron ugotowałem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Boczek pokroiłem w kostkę i podsmażyłem na suchej patelni. Wlałem śmietanę, dodałem starty na wiórki ser. Wsypałem tymianek
R'n'G Kitchentylko zapiekany. Szpinak, który dodałam to jego świeże liście (szpinak baby), ale możecie dać mrożony, choć poszarpane liście fajniej wyglądają :) Składniki: 1 garść szpinaku baby 4 jajka 2 plasterki boczku pieczonego 2 plasterki szynki drobiowej 1/2 cukinii szczypta soli morskiej z chili szczypta pieprzu ziołowego 1/2 płaska łyżeczka kurkumy 1/2 płaska łyżeczka kozieradki Nagrzać piecyk do 190 stopni - termoobieg Szpinak(...)poszarpać na kawałki Boczek, szynkę i cukinię pokroić w kostkę Wszystkie składniki wymieszać i doprawić Przełożyć do naczynia żaroodpornego Zapiekać 20 minut Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commoczenie fasoli, dlatego tą potrawę często przyrządzam z warzyw konserwowych. Taka fasolka również jest pyszna - ale o wieleee szybsza w przygotowaniu! Polecam! 2 puszki fasolki 100g wędzonego boczku 100-150g kiełbasy (najlepiej dobrze przyprawionej) 1 cebula (duża) 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziarenka ziela angielskiego koncentrat pomidorowy (wg gustu) 1-2 łyżki majeranku ostra(...)papryka w proszku (u mnie nitki chilli - Ale Raj ) olej sól , pieprz Opcjonalnie: cząber, bazylia, tymianek, natka pietruszki Na patelni podsmażyć kiełbasę, boczek i cebulę. Mięso z cebulą przełożyć do garnka z wodą, listkami laurowymi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Całość podgotować z 10-15 minut i następnie dodać fasolkę. Na końcu danie zagęścić przecierem pomidorowym, doprawić (solą, pieprzem
Di gotujeSkładniki 2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 4 łyżki oleju 2 jajka 330 g kefiru ok 15 plasterków wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 1-2 cebule sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku garść listków szpinaku Przygotowanie Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Przestudzić i połączyć ze wszystkimi składnikami. Wymieszać
Gaździnka warzySurowiec: -250 g boczku -250 g łopatki -250 g karkówki Przyprawy: -czosnek zgnieciony przez praskę 15 g do całości (jak ktoś woli może dad mniej) -sól nie jodowana 19 g/kg -woda 50 mil do mięsa przy wstępnym mieszaniu -pieprz młotkowany z kolendrą 2 g/kg -ziele angielskie mielone 1 g/kg -gałka muszkatołowa 1 g/kg -6 łyżeczek słodkiej papryki płatek suszonej kolorowej(...)praska -osłonka barierowa -sznurek wędliniarski Do osłonki barierowej można dodatkowo użyć szynkowaru, który nada idealny kształt wyrobowi. Wykonanie: Zakupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i rozdrabniamy na sitkach boczek i łopatkę na 8 mm natomiast karkówkę na szarpaku. Łączymy ze sobą mięsa dodajemy sól i wodę i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki 5 godz. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.temu(!) A z racji mieszkania z P. fasolkę robiłam już kilkukrotnie. Zapraszam poniżej po przepis. :) Składniki: 300gram suchej fasoli Jaś 2puszki pomidorów w puszce 500ml passaty pomidorowej 30 dag boczku 30 dag kiełbasy polskiej 1 cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki Wykonanie: 1. Zamocz fasolę w wodzie na 8-12 godzin. Następnie ugotuj do miękkości(około godziny) wraz(...)listkami laurowymi, 1 łyżeczką suszonego cząbru, 1 łyżeczką majeranku. 2. Do garnka z grubym dnem dodaj pokrojony w kostkę boczek. Wytop z niego tłuszcz. 3. Dodaj posiekaną cebulę i obrane,zmiażdżone ząbki czosnku. 4. Dodaj dwie łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki wędzonej papryki, kilka ziarenek pieprzu, pół łyżeczki cząbru. Przesmaż na złoty kolor. 5. Dorzuć ugotowaną fasolę i passatę pomidorową
Fiolka w kuchnikiedy przejdzie tymi wszystkimi aromatami mięsa i majeranku :) Składniki na ok. 4-5 porcji: ok. 370 g fasoli "Jaś" 4 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 300 g wędzonego boczku 500 g kiełbasy śląskiej 2 duże cebule 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki ok. 2 łyżeczek suszonego majeranku sól, pieprz 200 ml koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki pikantnego keczupu Suchą(...)Wylać wodę, w której moczyła się fasola, wrzucić ją do garnka, zalać świeżą wodą. Dodać liście laurowe oraz ziele angielskie i wstawić do gotowania. Kiełbasę pokroić w półplasterki, boczek w dużą kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni tłuszcz i smażyć, aż zaczną się rumienić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do smażącego się mięsa. Smażyć aż cebula się zeszkli
Simply FoodWyrób eksperymentalny robiony na szybko na próbę szczególnie chodzi mi o galaretkę czy wyjdzie :) Surowiec: -250 g boczku -250 g łopatki -250 g karkówki Przyprawy: -czosnek zgnieciony przez praskę 15 g do całości -sól nie jodowana 19 g/kg -żelatyna 40 g rozpuszczona w 200 mil wrzącej wody -woda 50 mil do mięsa przy wstępnym mieszaniu -pieprz młotkowany z kolendrą(...)praska -osłonka barierowa -sznurek wędliniarski Do osłonki barierowej można dodatkowo użyć specjalnej praski, która nada kształt mielonce. Wykonanie: Zakupione mięso myjemy pod bieżącą wodą i rozdrabniamy na sitkach boczek i łopatkę na 8 mm natomiast karkówkę na szarpaku. Łączymy ze sobą mięsa dodajemy sól, wodę 50 mil i wyrabiamy do kleistości. Odstawiamy do lodówki 5 godz. Następnie dodajemy wszystkie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kanapkowo. Troszkę szaleństwa na weekend :) Składniki (na 4 porcje): 4 bułeczki z ziarenkiem 4 większe liście sałaty 4 pomidorki koktajlowe 4 plasterki sera (większe) pierś z kurczaka 2 plasterki boczku wędzonego bądź gotowanego serek kanapkowy przyprawy Wykonanie: Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż. Do miski dać trochę miodu, łyżeczkę oliwy, łyżeczka: słodkiej papryki, pieprzu, oregano, curry) razem wymieszać i wrzucić(...)nasze piersi i dokładnie obtoczyć. Do lodówki przynajmniej na godzinkę. Następnie nasze piersi obwinąć boczkiem i smażymy na patelni z łyżką oliwy. Kiedy dobrze się usmażą i zarumienią wykładamy na talerz i każdą kroimy na pół. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Bułeczki przekroić. Górną i dolną część smarujemy serkiem kanapkowym. Na dolną część bułki kładziemy liść sałaty. Duży plasterek
Moje pyszne gotowanie