mielone - 47549 przepisów (strona:458/3170)

Zdrowy przecier pomidorowy, domowe przetwory 86

pomidorów, a nie 30% jak sklepowe i żadnych zagęszczaczy. Naprawdę, ostatnio to już producenci nie wiedzą co mają dodawać, do jedzenia które nam oferują. Doznałam szoku, jak przeczytałam skład mielonego, a tam oprócz mięsa wołowego, wieprzowego był jeszcze bambus, aromat, barwnik..i wiele wiele innych.. Pytam się po co komu bambus w kotlecie mielonym..nigdy tego(...)pojmę, więc mielę sama i nie dorzucam bambusa . Wracając do rzeczy, taki przecier idealnie doprawi zimowe, domowe obiady, rozgrzeje i przywoła pachnące lato.. Nie ma lepszej zupy pomidorowej niż na nim, sos boloński także wychodzi z niego mocno, prawdziwie pomidorowy. Polecam tym bardziej,że pracy przy przecierze jest niewiele, a efekt spektakularny składniki: pomidory, najlepiej mięsiste z małą ilością

Ogrodnik w podróży
Sernik czekoladowy z musem 217

mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Sernik czekoladowy Składniki na sernik czekoladowy. Spód: 15 dkg herbatników 5 dkg masła bez soli (rozpuszczonego) 1 łyżeczka kakao Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 15 dkg gorzkiej czekolady 1,5 łyżki proszku budyniowego (dowolny smak) 4 duże jajka 15 dkg kwaśnej śmietany 12 dkg cukru pudru szczypta soli Mus czekoladowy(...)czekoladowy z musem. Jajka, których użyjemy do upieczenia ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Sięgnęłam po okrągłą formę do pieczenia o średnicy 23 centymetrów. Ja kupiłam gotowy już twaróg mielony. Tego typu ser jest najlepszy do sernika, gdyż nie trzeba go mielić. Szukasz przepisów na serniki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sernik jogurtowy z jagodami. The post

MeCooks
ADŻYKA (ADŻIKA) 340

Przygotowanie: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Prawie wszystkie będą szły do adżyki ze skorkami. 1. Z pomidorów obcinamy łączenie z krzaczkiem, kroimy na mniejsze kawałki i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa 2. Paprykę oczyszczamy z pestek, kroimy na paski i tak samo jak pomidory przepuszczamy przez maszynkę. 3. Cebule obieramy z łupiny - mielimy. 4. Jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, mielimy(...)Marchewkę obieramy ze skorki, kroimy na mniejsze części i również mielimy 6. Papryczkę chili drobno kroimy lub również mielimy przez maszynkę. 7.. Wszystkie zmielone warzywa mieszamy ze sobą, kładziemy na ogień i zaczynamy dusić. Dusimy na małym ogniu ok 2 godzin. 8. Po ok 2 godzinach do  warzyw dodajemy: a) sol b) cukier c) czosnek przeciśnięty przez wyciskarkę

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zdrowe burgery Toma Kerridge’a 117

różnią się jednak od tradycyjnych, zawierają dodatkowe składniki lub zamienniki tradycyjnym składników, ale smakują tak samo jak oryginały. Przepis pochodzi z jednego z programów w BBC . Składniki: 500 g mielonej wołowiny lub indyka 500 g cukini 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor(...)octu winnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki majonezu ½ szklanki jogurtu greckiego Przygotowanie: Krok 1 Zetrzyj cukinię na tarce i bardzo dokładnie odciśnij z wody. Przełóż do głębokiej misy. Dodaj mielone mięso, włoską przyprawę, sól, pieprz, sodę i wymieszaj. Uformuj cztery burgery, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki. Krok 2 Włóż obydwie kapusty

Niedzielny kucharz
Domowy smalec ze śliwkami i żubrówką 88

żubrówki 8)       suszony tymianek 9)       suszony majeranek 10)    sól 11)    czarny pieprz świeżo mielony 12)    2-3 ząbki czosnku (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1.     Wędzony boczek i słoninę kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa (mogą być lekko zmrożone(...)kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na patelnię do lekko wytopionego tłuszczu i podsmażamy aż będzie lekko podduszona. Następnie dodajemy starte jabłka, pokrojone śliwki, przyprawy (majeranek, tymianek, sól, świeżo mielony pieprz czarny i ziarna jałowca) oraz opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy około 10 minut. Na koniec dodajemy żubrówkę, mieszamy i chwilę jeszcze podsmażamy

Na kulinarnym poligonie
Łazanki z kapustą 89

smakuje odgrzana następnego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Łazanki z kapustą Składniki 1 opakowanie makaronu typu Łazanki 500 g 1 duża lub 2 małe młode kapusty 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła olej sól pieprz Instrukcje Mięso mielone dusimy na niewielkiej ilości oleju około 15-20 minut Pieczarki kroimy

To co lubię - gotuję i polecam
Klopsiki duszone w kapuście 104

szybki obiad. Mamy teraz młode warzywa, które bardzo szybko się przygotowują :) Smaczna i syta potrawa, którą możemy zajadać z ziemniakami, kluseczkami lub najprościej z bagietką. Składniki: 700g mięsa mielonego u mnie z łopatki ale może też być mięso drobiowe Pół główki białej kapusty 2-3 duże pomidory, najlepiej malinowe 3 spore marchewki 1 jajko Bułka tarta Pęczek koperku Przyprawy(...)jakie lubimy Przygotowanie: Przyprawiamy mięso mielone wg uznania ok. 700g + jajko +2-3 łyżki bułki tartej i część tartej na małych oczkach marchewki. Uformować klopsiki i obsmażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodać resztę startej marchewki po chwili  pomidory bez skórki pokrojone w kostkę. Gdy się podduszą dodać poszatkowaną kapustę dalej dusić ewentualnie lekko podlać gorącą wodą

W garach u Gosi
Zupa meksykańska 101

większe ziemniaki 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka pomidorów krojonych   u mnie z czosnkiem i ziołami 1 duża cebula 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 800g mięsa mielonego u mnie z mięsa z łopatki wieprzowej Olej do smażenia Przyprawy: 3-4 kulki ziela angielskiego, kmin rzymski pół łyżeczki, pieprz cayenne,   czosnek granulowany, cukier, sól/vegetta do smaku Pęczek(...)odsączoną fasolę całość podlać gorącą wodą do wysokości nieco ponad poziom warzyw, dodać ziele angielskie i resztę przypraw. W między czasie na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażyć mięso mielone do lekkiego odparowania. Po czym przełożyć je do wywaru. Całość gotować ok 20 minut po czym dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy i natkę pietruszki. W razie potrzeby podlać

W garach u Gosi
Pasztet z żurawiną 123

suszonej żurawiny (cała nie cięta) 4 jajka 3 suszone borowiki 2 listki laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz mielony Instrukcje Mięso płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do sporego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Zdejmujemy powstałe szumowiny i dodajemy warzywa oraz ziele, liście i pieprz oraz grzyby. Gotujemy(...)godzin. Wyjmujemy mięso, wywar odcedzamy przez sitko. Do części wywaru dodajemy wątróbki i gotujemy kilka minut, w pozostałym wywarze namaczamy bułki. Ostudzone mięso wraz z grzybami i odciśniętą bułką mielimy trzykrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Całość doprawiamy solą, mielonym pieprzem i gałką, dodajemy jajka, żurawinę, dokładnie mieszamy. Formę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę

To co lubię - gotuję i polecam
Sernik stracciatella z malinami i czekoladą 87

malinami i czekoladą to idealny deser dla dzieci i nie tylko. Sernik z jogurtów greckich, który smakiem przypomina sernik na zimno. Możecie go również przygotować z białego sera (trzykrotnie mielonego) lub sera z wiaderka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik stracciatella z malinami i czekoladą Składniki Składniki na spód: 150 g ciasteczek zbożowych 40 g masła 6 kostek czekolady gorzkiej(...)Składniki na masę: 650 g jogurtu greckiego (sera trzykrotnie mielonego lub z wiaderka) 350 ml śmietanki 30% lub 36 % 80 g cukru pudru (6 czubatych łyżek) 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 20 g żelatyny (5 czubatych łyżeczek) 50 ml wody Dodatkowo: 1 opakowanie świeżych lub mrożonych malin. 2 galaretki malinowe Instrukcje Ciasteczka mielimy blenderem, czekoladę

To co lubię - gotuję i polecam
Chili dog 91

kiełbasę, dodaje charakterystycznego pikantnego smaku i zmiękcza bułkę. I nic więcej nie potrzeba. Składniki (4 porcje) -4 bułki do hod dogów -4 kiełbaski typu bratwurst lub parówki -400 g mielonej wołowiny -1/2 czerwonej lub zielonej papryki -1/2 cebuli -2 ząbki czosnku -1 puszka pomidorów -1 łyżeczka chili -1/2 łyżeczki kuminu -1/2 łyżeczki brązowego cukru(...)łyżki oliwy z oliwek -1/2 puszki czerwonej fasoli (opcjonalnie) -sól, pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę posiekać, zeszklić z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać mielone mięso. Smażyć aż się zetnie. W międzyczasie posiekać paprykę. Dodać do mięsa z cebulą, przesmażyć. Dodać pomidory z puszki, przyprawy i wymieszać, Doprawić solą i pieprzem. Poddusić kilka minut. Dodać fasolę

Zielona Kuchnia
Zupa gołąbkowa - czyli masz ochotę na gołąbki, ale nie chce Ci się ich składać 77

wydawało mi się to bardzo praco i czasochłonne. Ale dziś wpadłam na super alternatywę dla takich gołąbków. Zobaczcie poniżej. Zupa gołąbkowa 1/4 główki średniej kapusty włoskiej 25 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowe, ale śmiało można dodać każde inne) 2 l wywaru warzywnego 60 g ryżu duża cebula 3 ząbki czosnku 1,5 szklanki przecieru pomidorowego olej  odrobina(...)papryki pieprz, sól natka pietruszki Zaczynamy od rozgrzania oleju w rondlu, kroimy cebulkę w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej.  Do już zeszklonej cenuli możemy wrzucić mięso mielone, dodajemy ostrą paprykę (uwaga na ilość!!), sól oraz pieprz a następnie dokładnie mieszamy.  Dodajemy pokrojony w drobną kostkę (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek.  Dusimy

Kuchnia moimi oczami
Kabanosy Smoka 508

wieprzowego klasy II (użyłam boczku) 18 g/kg peklosoli  cukier 2 g/kg  Przyprawy na kg mięsa: 1 g gałki muszkatołowej 2,5 g pieprzu czarnego 2 g kminku mielonego Dodatkowo: jelita baranie kaliber 16-18 mm lub 20-22 mm (4 - 4,5 m/kg mięsa) Przygotowanie: Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w kostkę(...)była równomiernie rozprowadzona, włożyć do pojemnika z przykrywką i peklować 48 h w temperaturze 4-6 o C. Nie ma potrzeby peklowania klas osobno - i tak będzie wszystko razem mielone. Po tym czasie mięso rozłożyć na tacy lub umieścić w szerokiej misce, równomiernie obsypać przyprawami i wymieszać. Nie będziemy już mieszać po zmieleniu, aby kabanosy były kruche

Kocham..lubię..gotuję..
LAZANIA Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM ORAZ MIĘSNO- POMIDOROWYM SOSEM + FILMIK 88

bakłażanem. Całość smakuje wybornie, jest zdrowsza i mniej kaloryczna, polecam.  SKŁADNIK :   2 większe cukinie  1 bakłażan 2 cebule, 2 -3 ząbki czosnku 500 g mięsa mielonego  sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka z czubkiem naturalnej jarzynki  2 łyżeczki bazylii  500 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 300 g sera żółtego gouda  natka pietruszki(...)smaku )  PRZYGOTOWANIE :  Cukinię i bakłażana tniemy na cienkie paski, solimy i odkładamy aż puszczą sok.  Na patelni podsmażamy na oleju, cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, przecier i podsmażamy ciągle mieszając aż sos się zagotuje. Zakręcamy gaz i odkładamy farsz na bok.  Cukinię i bakłażana wycieramy ściereczką z nadmiaru płynów

Kulinarne Fantazje Marioli