boczek - 14002 przepisów (strona:429/934)

Krem z młodych ziemniaków 76

ziemniaków 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mielonego kminku 100 ml słodkiej śmietany 18% 1,2 litra wrzątku 2 łyżki posiekanego koperku 200 g wędzonego boczku sól, pieprz     Przygotowanie:     Ziemniaki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cebulę i czosnek siekamy. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy składniki, które po kwadransie zalewamy wrzątkiem. Dodajemy płaską łyżeczkę(...)soli oraz kminku. Gotujemy pod przykryciem do miękkości ziemniaków. Studzimy, blendujemy i przecieramy przez drobne sito. Ponownie podgrzewamy z dodatkiem śmietany i posiekanym koperkiem. Boczek kroimy w drobne słupki, smażymy na suchej patelni, wytapiając tłuszcz. Całość (wraz z tłuszczem, który wzbogaci aromat) dodajemy do kremu. Doprawiamy solą i pieprzem.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style

R'n'G Kitchen
Szwecja - Ärtsoppa, czyli grochówka po skandynawsku 93

grochu - 1 marchewka - 1 cebula - 1 łyżeczka wędzonej soli - kilka małych gałązek tymianku  - 1 łyżeczka majeranku - sól, pieprz Do podania opcjonalnie: - ulubiona musztarda (u nas pełnoziarnista)  - wegański boczek - chrupkie pieczywo typu wasa - wegańskie masło  Przygotowanie: 1) Groch dokładnie płuczemy, przekładamy do garnka, wlewamy 2 litry wody i gotujemy na średnim ogniu przez godzinę.  2) Marchewkę(...)obrać gałązki i wrzucić kilka listków do zupy. Przyprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze kilka minut.  4) Szwedzka grochówka najlepiej smakuje z dodatkiem wegańskiego boczku, łyżeczką musztardy i chrupkim skandynawskim pieczywem posmarowanym wegańskim masłem

Roślinożerni urlopowicze
Fava - pikantne puree z grochu 100

grochu  przepis 0,5 kg żółty łuskany groch 4 ząbki czosnku 1 - 2 łyżki sok z cytryny sól i pieprz do smaku opcjonalnie ostra papryka  kawałek boczku lub słoniny 1 cebula  Jak przygotować pikantne PUREE z grochu  Groch wykładamy na sito i przepłukujemy pod kranem. Następnie zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na kilka godzin , można(...)witaminy z grup rozpuszczalnych w tłuszczach zostały przyswojone. Włosi przed podaniem doprawiają oliwą z oliwek. My Polacy czasem lubimy zaszaleć i w tym wypadku wolimy chrupiące skwarki z boczku lub słoniny. W Grecji fava  i oliwa z oliwek to tandem idealny. Takie puree z grochu podaje się jako przystawkę, pastę do kanapek, sos do sałatek i nie tylko

Dieta moja pasja
Zapiekanka z kaszanką 81

podałam go na obiad. Obowiązkowo w towarzystwie musztardy i surówki- wybrałam taką z kiszonej kapusty. Puree ziemniaczane na zapieknce jest bardzo delikatne, możesz dodać do niego cebulkę lub przysmażony boczek a danie nabierze intensywność. Polecam szczególnie męskiemu gronu 😉 Składniki : 500g kaszanki 700g ziemniaków 1 cebula 70g masła 1 jajko 3 łyżki mleka 4 łyżki bułki tartej Sól, pieprz Składniki(...)przez praskę- jeśli nie masz odpowiedniego przyrządu, możesz zblendować lub ubić. Do ziemniaczanego purre dodajemy jajko, 2 łyżki masła (pozostałe użyjemy później) i mleko. Jeśli chcesz możesz dodać np.pieczony boczek lub cebulkę (nie ujęte w składnikach). Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Kaszanka z cebulką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulke siekamy w kostkę i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu

Do Garów!
Fasolka w sosie myśliwskim 94

Składniki:     2 cebule 3 ogórki kiszone 250 g pieczarek 4 pętka kiełbasy myśliwskiej 4 pętka kiełbasy śląskiej 250 g wędzonego boczku 500 ml passaty pomidorowej 1 łyżka mielonej papryki 1 łyżka mielonej ostrej papryki 4 liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 3 puszki fasoli konserwowej (piękny jaś) sól, pieprz   Przygotowanie:     Cebule i ogórki kroimy(...)kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w talarki. Kiełbasy kroimy w talarki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, ogórki, pieczarki, smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy kiełbasę, pokrojony w kostkę boczek, smażymy (wytapiając tłuszcz). Całość zalewamy passatą i wodą z dodatkiem przypraw. Dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Do sosu dodajemy fasolę wraz z zalewą. Całość gotujemy, redukując sos do ulubionej konsystencji

R'n'G Kitchen
Pasztet z kaczki 85

Pasztet z kaczki Pasztet z drobiowy z dodatkiem suszonych śliwek w sam raz na kanapki. Składniki: • 1 pierś z kaczki • 2 udka z kaczki • ½ boczku surowego • ½ kg wątróbki drobiowej • 1 bułka zwykła • 20 g śliwek suszonych • 2 całe jajka • 1 łyżeczka gałka muszkatołowej • Pieprz sól • 1 łyżka majeranku Sposób przygotowania: 1. Mięso z kaczki, wątrobę oraz boczek gotujemy do miękkości

Kulinarna Chwila
Sałatka z kurczakiem 95

średnio twardo – (czyli ok 7-8 min) 1/4 główki sałaty lodowej umyta i wysuszona 2 łyżki majonezu Pierś z kurczaka (pieczonego, smażonego lub gotowanego jak kto lubi) Boczek w kosteczce dzień wcześniej przyrumieniony na patelni. Jak robimy: Wszystko wrzucamy do pudełka, zamykamy i mamy sałatkę do pracy. Boczek dzień wcześniej jest dobrze przyrumienić na patelni. Kurczaka możemy wsiąść

Keto Meto Przepisy
Zupa z łososiem z warzywami 87

marchewką zupę doprawiłam curry, dałam imbir, dla smaku też sos rybny i sojowy, możemy też dodać krewetki lub małże to co akurat mamy. Można dodać do zupy kawałki podsmażonego boczku jak w przepisie na Chowder z łososiem , krewetkami i boczkiem. Polecam też przepis na pyszną zupę z łososiem i ziemniakami . Ale ja Wam dzisiaj polecam bardzo smaczną zupę rybną

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zawijasy z mascarpone i boczkiem 91

nadzienia ciastek czy różnego rodzaju serniki, to jest pierwsze co przychodzi na myśl. Ale serek ten doskonale pasuje do dań wytrawnych.... Artykuł Zawijasy z mascarpone i boczkiem pochodzi z serwisu gotować

gotować!
Fasolka po węgiersku – przepis 139

smaku. Zapewne wszyscy znają fasolkę po bretońsku bo to klasyk. Polecam wam też wypróbować moją fasolkę po grecku . PRZEPIS FASOLKA PO WĘGIERSKU Składniki: 250g fasoli piękny jaś suchej 300g boczku surowego 1 cebula 4 ząbki czosnku 200g koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej(...)obrania i pokrojenia w kostkę cebuli. Następnie cebulę szklimy na oleju w garnku z grubym dnem. Zaraz potem do cebuli dodajemy marchewkę pokrojona w kostkę oraz pokrojony drobno boczek i przesmażamy wszystko dwie minuty. W kolejnym kroku dodajemy fasolę razem z wodą – jeśli tej wody zostało mało, dolewamy szklankę. Potem dodajemy również pozostałe składniki: paprykę pokrojona w kostkę, czosnek

Dorota Smakuje
Zapiekanka z makaronem – polska pizza 84

śląska), 250 g pieczarek, puszka pomidorów bez skórki, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz świeżo zmielony, płaska łyżeczka papryki słodkiej, 1 łyżka masła, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, kilka cienkich plasterków boczku wędzonego surowego, 2 łyżki bułki tartej, masło do wysmarowania formy do zapiekania, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, Makaron ugotować al dente. Ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pomidory pokroić(...)ułożyć drugą połowę kiełbasy, pieczarki i pomidory. Oprószyć solą i pieprzem. Drugą połowę sera wymieszać z obiema paprykami. Posypać nim z wierzchu zapiekankę. Na serze ułożyć w kratkę plastry boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 – 200 stopni na około pół godziny. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. talerz

królestwo garów
MIĘSNE SMAROWIDŁO DO CHLEBA 149

smarowidłach, zwiększmy poprostu ilość słoniny.  Kroma domowego chleba z takim mięsnym smalcem i ogórkiem zapewni nam energii na długie, zimowe godziny 😉 Składniki: 1/2 kg karkowki 1/2 kg wędzonego boczku 1/2 kg słoniny sól pieprz majeranej słodka i ostra papryka Wykonanie: Karkówkę, boczek i słoninę mielimy przez maszynkę. Przekładamy do garnka. Topimy na małym ogniu około 3h, mieszając od czasu

Walijskie Pichcenie
Mężczyzna w kuchni też umie gotować. 5 przepisów, którymi można zaskoczyć kobietę. 80

treściwy i syty posiłek. Dlatego też, naszą propozycją będzie oryginalna wariacja włoskiego Ragu .             SKŁADNIKI – 400g mielonej wołowiny – 100g boczku wieprzowego – 300g passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów – 50g marchewki, 50g cebuli, 50g łodygi z selera naciowego – składniki soffritto – szklanka białego lub czerwonego wina półsłodkiego – oliwa(...)Można zrobić to również za pomocą blendera, po to by uzyskać gładką i jednolitą masę. 2.Do głębokiego garnka, wlewamy oliwę i drobno pokrojony boczek i smażymy do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy naszą zasmażkę i mieloną wołowinę, całość smażymy przez ok. 10 min. 3.Dodajemy białe wino, zwiększamy temperaturę

Menmagazine
Tradycyjna fasolka po bretońsku / White Beans in Tomato Sauce 89

puszki (lub świeżych w sezonie) i koncentratu pomidorowego. Ja doprawiam swój sos majerankiem, oregano i słodką oraz wędzoną papryką, która nadaje fasolce wspaniałego aromatu. Jeśli do fasolki nie użyjecie boczku (ja zazwyczaj nie używam), taka wędzona papryka świetnie go zastąpi - będzie zdrowiej i mniej kalorycznie :) Jeśli chodzi o konsystencję sosu, wszystko zależy od Waszych upodobań; my najbardziej lubimy taki(...)pomidorów (możecie też dać dwie puszki i trochę mniej koncentratu), kilka łyżek koncentratu pomidorowego, kilka chochli wody z gotowania fasoli, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, opcjonalnie kilka plastrów wędzonego boczku, 2 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, słodka i wędzona papryka, szczypta cukru Tradycyjna fasolka po bretońsku, przygotowanie: Fasolę namoczyć przez

Lekcje w kuchni
Grochówka 119

rozgrzewająca idealna na zimę grochówka domowa. Uwielbiam tą zupę. Do tego domowy chleb na zakwasie i czego chcieć więcej.       70 dkg mięsa wieprzowego biodrówka 30 dkg boczku wędzonego 4 ziemniaki 3 marchewki 1/2 korzenia selera 1 korzeń pietruszki 1 kawałek por biała część 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranki sól, pieprz(...)warzywa obieram i kroję w kostkę. Por przesmażyłam na patelni, dodałam resztę warzyw i też przesmażyłam chwilę.Warzywa dodałam po około godzinie gotowania się grochu i gotowałam zupę dalej. Boczek pokroiłam i też delikatnie przesmażyłam, dodałam do zupy. Na końcu jak wszystko jest już miękkie doprawiam zupę sola, pieprzem, dodaję majeranek. Zupę podaję z natką

wesoła kuchnia

Proponowane wyszukiwania