boczek - 14002 przepisów (strona:422/934)

Najlepsze przepisy z młodej kapusty 104

jaglaną, pieczarkami Gołąbki z młodej kapusty z ryżem mięsem wołowo-jagnięcym Gołąbki z mięsem i papryką Domowa kiełbasa à la gołąbki w liściach młodej kapusty placki z kapusty z boczkiem i cebulą Kapuśniak z młodej kapusty Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej Młoda kapusta z boczkiem Młoda kapusta kiszona   młodą kapusta z pieczarkami , słodk o-kwaśna , żeberka z młodą kapustą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Omlet ze szparagami wg Aleex 113

szparagi podane w formie pysznego omletu. Koniecznie spróbujcie.  Składniki:   • garść szparagów  • 2-3 jajka  • 2 grubsze plasterki żółtego sera  • szczypiorek  • 4 plasterki boczku  • sól, pieprz  Sposób przygotowania:   1. Jajka rozkłócić w miseczce, doprawić solą i pieprzem. 2. Plasterki boczku pokroić w kostkę, zrumienić na patelni. 3. Szczypiorek posiekać, ser pokroić

W mojej kuchni
Ziemniaczane kotlety z dodatkiem boczku 109

Składniki: (porcja na 14 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 1kg Jajka 2 Mąka pszenna szklanka Sól łyżeczka Farsz: Boczek wędzony 100 g Szczypiorek 1/2 pęczka Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może(...)być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Do ciasta dodać podsmażony boczek na suchej patenie orz posiekany szczypiorek i ponownie wymieszać. Z ciasta uformować 14 kotletów. Gotowe obtoczyć w jajku oraz bułce tartej i smażyć na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor z każdej strony. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Zapraszam was również

Kulinarne przygody
Frykadelki w sosie pieczarkowym 164

mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 2 jajka pół szklanki bułki tartej Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 2 cebule (jedna do farszu, druga do sosu) 10 dkg boczku wędzonego 2 ogórki kiszone pół czerwonej papryki pół pęczka zielonej pietruszki kilka łyżek musztardy 30dkg pieczarek liść laurowy, ziele angielskie ok 1,5 szklanki bulionu lub wody opcjonalnie 2 łyżki ciemnego(...)zaciągnięcia sosu 2 łyżki słodkiej śmietanki       *** Do mięsa mielonego dodajemy jajka, bułkę tartą i przyprawy – do smaku *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek, ogórki, jedną cebule oraz paprykę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy *** *** Przyprawione mięso dzielimy na około 8 porcji. Każdą część

Blog z Apetytem
Chrupiące polędwiczki w młodej kapuście 106

główka kapusty młodej ·        1 marchew ·        1 papryka czerwona ·        10 dag boczku wędzonego ·        Olej do smażenia ·        1 łyżka mąki pszennej ·        2 jajka(...)obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz obraną i startą na tarce o dużych oczkach marchew i pokrojona w paseczki paprykę. Boczek kroimy drobno podsmażamy i łączymy z kapustą. Pod koniec dodajemy cukier, pieprz, Vegetę oraz ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody .Chwilę gotujemy. 3. Kapustę wykładamy na usmażone

Kulinarna Chwila
Marynowane zrazy z pysznym farszem 125

łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 przeciśnięte ząbki czosnku 2 łyżeczki ziół prowansalskich pół łyżeczki pieprzu mielonego Farsz: 15dkg boczku wędzonego 1 cebula (użyłam pół białej i pół czerwonej) pół czerwonej papryki 2 ogórki kiszone pół pęczka zielonej pietruszki 1 kabanos wieprzowy (lub kawałek innej suchej kiełbasy) Dodatkowo: kilka łyżek musztardy(...)mięso nacieramy marynatą, przekładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, wówczas mięso skruszeje *** *** Po tym czasie przygotowujemy farsz. Boczek, ogórki, cebule paprykę oraz kiełbasę kroimy w małą kosteczkę, pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki na farsz przekładamy do miski i mieszamy *** *** Na każdy płat mięsa nakładamy cienką warstwę musztardy

Blog z Apetytem
Lazania z młodą kapustką 119

cebula ·        1 marchew ·        1 papryka czerwona ·        10 dag boczku surowego ·        12 płatów lasagne ·        Olej do smażenia ·        15 dag sera żółtego(...)dodajemy poszatkowana kapustę, obraną, starta na tarce o dużych oczkach marchew, pokrojoną w paseczki paprykę. Doprawiamy pieprzem, solą, octem jabłkowym oraz cukrem. Około 15 minut smażymy. 4.    Boczek drobno kroimy, przesmażamy na patelni i łączymy z kapustą. 5.    Na dnie naczynia żaroodpornego układamy cztery płaty surowego makaronu lasagne. 6.    Na makaron wykładamy połowę kapusty

Kulinarna Chwila
ROLADKI Z KURCZAKA FASZEROWANE OLIWKAMI – kuchnia Hiszpańska 104

białe. półwytrawne, z aromatem zielonego jabłka i ananasa. SONETO TEMPRANILLO – czerwone, półwytrawne, z aromatem suszonych owoców, wanilii, octu balsamicznego i lukrecji. SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 1 szt * boczek surowy wędzony w plastrach * oliwki zielone * oliwki czarne * zimne masło * natka pietruszki * koperek * suszony majeranek * sól, pieprz * czosnek * cebula * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filety rozcinamy tak, by otrzymać(...)Lekko rozbijamy, doprawiamy z obu stron. Oliwki zielone i czarne drobno siekamy. Układamy wzdłuż każdego płata mięsa. Dodajemy pokrojone w kawałeczki masło oraz pietruszkę. Zwijamy roladki. Każdą roladkę owijamy boczkiem w plastrach. Obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Po obsmażeniu zmniejszamy ogień na minimum, dodajemy drobno posiekaną cebulę i na wolny ogniu, pod przykryciem dusimy ok. 40 minut

Ostra na Słodko
Mielonka ,,Luncheon meat'' w osłonce w/g JackaW 171

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE  Rozdrabnianie było na maszynce nr. 8 -karkówka 2 kg / 8 mm -boczek bez skóry 1 kg (bardziej tłusty niż chudy) / 5 mm -mięso z golonki razem z tłustym 1 kg /4 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg -pieprz czarny drobno mielony 1-2 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -przyprawa lunch meat(...)g/kg -woda 20 % -skrobia ziemniaczana 3% -osłonka barierowa -skóra z golonki gotowana do miękkości i zmielona na 2 mm 40-50g/kg WYKONANIE Karkówkę i boczek tniemy w kostkę 4 cm, golonkę pozbawiamy skóry, kości resztę dajemy do peklowania, (z dużej golonki uzyskałem 1 kg mięsa). Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie całość surowca mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Keto jadłospis na 40 dni 201

Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 5 ŚNIADANIE – sałatka grecka LUNCH – panna cotta na mleku kokosowym z orzechami i sosem z gorzkiej czekolady (85% kakao) OBIAD – makaron shirataki z boczkiem i krewetkami w sosie pomidorowo – śmietanowym Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 6 ŚNIADANIE – hiszpański omlet na białkach z chorizo, pomidorami suszonymi(...)makreli na ciepło na rozecie z ogórków kiszonych Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 10 ŚNIADANIE – smażona kiełbaska z warzywami i boczkiem + ogórek kiszony LUNCH – orzechy pecan , brazylijskie i włoskie + dwie kostki czekolady 90% kakao OBIAD – placki brokułowe (pół brokuła z wczoraj i 2 jajka ) z resztą wczorajszej sałatki z makreli

Modern Cave Girl
Żurek w chlebie domowym 112

selera 1 marchewka 2 ziemniaki 2 liście laurowe 3 ziela angielskie przyprawa uniwersalna 500 ml zakwasu do żurku 200 ml śmietany 30 % 500 g kiełbasy / biała, śląska/ 20 dkg boczku wędzonego 1 łyżeczka majeranku olej rzepakowy natka pietruszki 4 jajka pomada: 1 łyżka mąki 120 ml wody szczypta soli Chleby: Do miski wykruszam drożdże, dodaję szczyptę soli, dwie łyżki mąki(...)piekę jeszcze około 20 minut.  Po wyjęciu z piekarnika spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką chleby. Odcinam górę chlebków, wydrążam środek i podaję zupę w chlebie. Żurek: Boczek kroję w paski, przesmażam na oleju. Dodaję cebulę pokrojoną i dalej smażę. Wlewam około dwa litry wody, dodaję warzywa obrane, liść laurowy, ziele angielskie i gotuję na wolnym ogniu około

wesoła kuchnia
Wiosenne serowe kulki 112

zielonego groszku Hortex mała cebula 1 jajko szczypta soli 20 g tartego żółtego sera 3 łyżki bułki tartej (i jeszcze trochę na panierkę) 2 łyżki drobno pokrojonej kiełbaski, boczku lub szynki papier do pieczenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotować groszek: podsmażyć poszatkowaną cebulę, dodać mrożony groszek, szklankę wody, sól do smaku i gotować do miękkości ( około 15 minut ). Gotować pod przykryciem, wówczas(...)kolor. Ugotowany groszek odcedzić i 3/4  zmiksować blenderem. Resztę się doda w całości, żeby sobie latał tu i tam jakiś groszek. Na patelni podsmażyć pokrojony w drobne kawałki boczek lub inne wędliny. Rozgnieść twaróg widelcem, dodać jajko i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Dodać resztę składników i wszystko dokładnie połączyć ze sobą Formować z tak uzyskanej masy nieduże kulki

zielonacukinka
Żurek wielkanocny 131

żurek na wędzonce , w okresie Świąt Bożego Narodzenia do żurku dodawane są również grzyby suszone. Jeśli lubicie cięższy, dość tłusty żurek to ugotujcie go na kilku mięsach wędzonych. Zarówno boczek jak i wędzona kiełbasa pozwolą Wam zrobić taki właśnie żurek. Nieco bardziej delikatny żurek uzyskacie poprzez dodanie do gotowania szynki wędzonej. Na taki właśnie żurek na wędzonej szynce zostawiam(...)szynką, doprawiony świeżo tartym chrzanem. Żurek Warto wiedzieć robiąc żurek wielkanocny. Żurek wielkanocny najczęściej gotowany jest na wywarze z wędzonki lub białej kiełbasy. W formie wędzonej do kupienia jest boczek, szynka, kiełbasa. Ja lubię robić żurek z dodatkiem bulionu warzywnego, gdyż nadaje on żurkowi bardziej intensywnego smaku. Jeśli nie macie w domu gotowego wywaru warzywnego to dodajcie do gotowania żurku

MeCooks
Inspiracje na Wielkanoc 2021! 131

Święta Wielkanocne już za chwilę, warto więc zaplanować na te dni odpowiednie menu. Mam nadzieję, że przedstawione poniżej propozycje dostarczą Wam inspiracji. Zapraszam Śniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane(...)Święta Wielkanocne już za chwilę, warto więc zaplanować na te dni odpowiednie menu. Mam nadzieję, że przedstawione poniżej propozycje dostarczą Wam inspiracji. Zapraszam Śniadanie/przystawki/sałatki Sałatka jajeczna z boczkiem i sosem miodowo-musztardowym Sałatka jarzynowa z wędzoną makrelą Pyszna sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z paluszkami krabowymi Moje ulubione marynowane jajka w majonezie na łódeczkach z cykorii Marynowane jajka faszerowane

karmelowy
Wołowina z Blaviken 119

życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 220 minut, a najlepiej zrobić dzień wcześniej 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 500 g wołowiny pokrojonej na wielkość kęsa 200 g wędzonego boczku w kostkach 100 g pasty z pomidorów 1 łyżka oleju roślinnego 5-7 szalotek obranych i przeciętych na pół 2 ząbki czosnku drobno pokrojonego 1 cebula drobno pokrojona 2 marchewki(...)drugi rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę oraz dwie, trzy łyżki oleju, wrzuć wołowinę i obsmaż ją z każdej strony, przełóż do rondla. Na tę samą patelnię wrzuć boczek, a w razie potrzeby dolej oleju i również go podsmaż, przełóż do wołowiny. Pamiętaj o winie. Po drugie wrzuć na patelnię cebulę, za chwilę czosnek, wymieszaj, podsmaż, przełóż do rondla

RafalCook