młodą kapustą i kiełbasą – najlepszy przepis na obiad Zobacz inne przepisy na zapiekankę ziemniaczaną: Prosta zapiekanka z ziemniaków Zapiekanka z ziemniakami i kalafiorem Młode ziemniaki zapiekane z boczkiem Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym Szybka zapiekanka ziemniaczana z porem i boczkiem Wiejska zapiekanka ziemniaczana z młodą kapustą i kiełbasą – najlepszy przepis na obiad Artykuł Wiejska zapiekanka ziemniaczana
e-PrzepisyKulinarneszparagi zarówno białe jak i zielone. Sezon niestety trwa krótko,więc korzystajmy. Możemy je podać jako dodatek do makaronu, czy młodych ziemniaczków. SKŁADNIKI: pęczek zielonych szparagów około 150 g boczku wędzonego 6 łyżek śmietanki kremówki 30% 20 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku sól,pieprz do smaku WYKONANIE: szparagi pozbywamy zdrewniałej części, myjemy, kroimy na 2-3cm kawałki, zostawiając(...)całości główki, boczek kroimy w kostkę, umieszczamy go na rozgrzanej patelni i smażymy około 5 min,(jeśli jest chudy dodaj łyżkę oleju) następnie wkładamy szparagi,zmniejszamy płomień i smażymy około 15 min., dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,sól,pieprz,mieszamy, dodajemy 5-6 łyżek wody i tyle samo śmietanki, wymieszaj, sprawdź smak, dopraw w razie potrzeby, dodaj starty parmezan
Kuchnia Beatyu017cka oliwy + dodatkowo oliwa na wysmarowanie miski,\r","ser \u017c\u00f3\u0142ty w kostce,\r","sk\u0142adniki wedle uznania, np:\r"," sos pomidorowy ,\r","kilka plasterk\u00f3w szynki lub boczku,\r","kilka plasterk\u00f3w sera lub mozarelli."],"name":"Pizza z warkoczem w rancie","recipeCategory":"Uncategorized","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Do podgrzanej wody doda\u0107 dro\u017cd\u017ce, 2 \u0142y(...)suszonych drożdży), 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oliwy + dodatkowo oliwa na wysmarowanie miski, ser żółty w kostce, składniki wedle uznania, np: sos pomidorowy , kilka plasterków szynki lub boczku, kilka plasterków sera lub mozarelli. Przygotowanie: Do podgrzanej wody dodać drożdże, 2 łyżki mąki i cukier. Wymieszać i odstawić na ok 10 minut. Po tym czasie rozczyn powinien się spienić. Rozczyn wlać
Bardzo Gruby SmokMłoda kapusta zasmażana z boczkiem i koperkiem – zwana również młodą kapustą po wójtowsku – to danie, które często lubię przygotowywać, gdy tylko młoda kapusta pojawi się na ryneczku i w warzywniakach. A, że okres wiosenny już nastał i w The post Młoda kapusta zasmażana appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojenigdy mi się nie znudzi. Przepyszna w różnych odsłonach. Tym razem podaję mój ulubiony przepis na kapustę zasmażaną. 1 mała główka młodej zielonej kapusty około 100 gramów słoniny lub boczku wędzonego 4 kulki ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2 łyżki octu 1 łyżka cukru sól pieprz drobno posiekany koperek łyżka mąki Słoninę lub boczek wędzony kroimy w drobną kosteczkę
Andzia Pichcimamy nadzieję, że często będzie gościł na Waszych stołach! Polecamy! Kurczak pieczony na młodej kapuście Składniki: młoda kapusta: 1 spora główka udka z kurczaka: 1 – 1,5 kg boczek wędzony: 200 g cebula: 3 szt. musztarda: 2 łyżki miód: 2 łyżki tymianek: 4 – 5 gałązek olej do smażenia sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Kurczak pieczony(...)smażymy z drugiej strony już nieco krócej, ok. 3 – 4 minut. Kurczaka przekładamy na talerz i odstawiamy. Do tego samego naczynia wrzucamy pokrojony w kostkę lub paseczki boczek i smażymy, aż lekko się zrumieni. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i również podsmażamy przez kilka minut, cały czas mieszając, aby cebulka się nie przypaliła. Na koniec wrzucamy poszatkowaną kapustę
Kuchnia Na Wypasiełyżeczka Sól Pieprz Koncentrat pomidorowy pełna łyżeczka opcjonalnie Zasmażka : olej 2 łyżki + mąka pszenna łyżka opcjonalnie Przygotowanie: Kiełbasę pokroić w półplasterki. Podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Można użyć również boczku i kiełbasy. Wtedy najpierw podsmażyć boczek i dopiero dodać kiełbasę na patelnie. Kiedy kiełbasa zacznie się rumienić dodać pokrojoną kosteczkę cebulę. Całość smażymy, aż cebula zmięknie. Dodajemy poszatkowaną kapustę
Kulinarne przygodyfaszerowany mięsem mielonym -FIT zapiekanka BEZ żółtego sera -Keto obiad -293 Składniki: średniej wielkości kalafior ok. 600-700g mięsa mielonego (zależy jak duży kalafior) 10 plastrów wędzonego boczku 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1 jajko pieprz sól Przygotowanie: Z kalafiora usuwamy liście, wycinamy głąb (uważając aby się różyczki nie rozleciały, była cała główka). Następnie kalafiora(...)upieczeniu mięso nie będzie takie suche). Tak przygotowanym mięsem faszerujemy kalafiora. Upychamy do środka tyle ile się da, a resztą oblepiamy kalafior z zewnątrz. Kalafior obkładamy plastrami boczku (najlepiej aby jeden plaster trochę na drugi zachodził), wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni (góra-dół) przez ok. 60 minut. Jeśli
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego (niezbyt chudego) 2 duże cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek szklanka mleka czerstwa bułka kilka plasterków boczku surowego wędzonego 2 ugotowane jajka, 2 ogórki kiszone (twarde) Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i rumienimy na maśle. W małej miseczce moczymy czerstwą bułke w mleku. Mielone mięso wrzucamy do miski, dodajemy(...)ładnie domykały. Kiedy cała pieczeń jest już zrolowana formujemy całość i na papierze przekładamy do formy. Starajcie się aby łączenie było na spodzie. Na wierzch pieczeni rzymskiej układamy plasterki boczku. Dzieki temu pieczeń nie wyschnie i nabierze fajnego aromatu. Odcinamy nadmiar papieru, pozostawiając go tyle, żeby przykryć pieczeń na około połowe czasu pieczenia. Pieczeń pieczemy w piekarniku około
Kulinarna Patilogiazrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się nie może nie udać. Składniki: główka młodej kapusty 3 młode cebule pęczek koperku 70 dag kiełbasy lub boczku 1/4 kostki masła mąka sól i pieprz liść laurowy ziele angielskie przecier pomidorowy lub ketchup Przygotowanie: Bigos z młodej kapusty jak sama nazwa wskazuje składa się z młodej kapusty(...)liście laurowe, przykryć pokrywką i wstawić aby się dusiła od czasu do czasu mieszając. Gdy młoda kapusta się dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie kroimy w drobną kostkę
Kulinarna Patilogiacebulką. Można do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie najlepszy mix dla siebie. Składniki: karkówka pieczarki boczek surowy wędzony papryka cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka, chili, musztarda, majeranek, olej Przygotowanie: Żeby szaszłyk był dobry trzeba mięso pokroić w duże kawałki ok 4×4 cm minimum(...)lodówce. Jak nie macie czasu możecie nie czekać. Na patyczki nabijamy na przemian warzywa i mięso. Ja zwykle zaczynam od pieczarki lub papryki. Koło karkówki dobrze jest umieścic boczek albo słoninę co daje mięsu dodatkowy „smaczek” i zapobiega wysychaniu. Tak przygotowane szaszłyki grilujemy, aż mięso nie bedzie surowe w środku. Proste. Zatem smacznego ! The post Klasyczne szaszłyki
Kulinarna Patilogia