boczek - 14002 przepisów (strona:418/934)

Szałot śląski mojej teściowej 45

Sałatka pochodząca ze Śląska składającą się ze śledzi, ziemniaków, wędzonego boczku, jajek, ogórków kiszonych i cebuli. SZAŁOT ŚLĄSKI SKŁADNIKI kilka ziemniaków najlepiej sałatkowych; 250 gramów śledzia a’la matjas; 200 gramów surowego, wędzonego boczku; 2 jajka; 2 ogórki kiszone; 1 cebula; natka pietruszki; sól, pieprz; przepis na szałot śląski mojej teściowej Artykuł Szałot śląski mojej teściowej pochodzi z serwisu Kuchnia

Kuchnia Tomka
Zupa grochowa z chrupiącymi grzankami 66

moim blogu przepis na pyszną zupę grochową z grzankami. Zupa doskonale rozgrzeje w chłodne zimowe dni.  SKŁADNIKI: Zupa: 300g grochu łuskanego, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 250g boczku wędzonego, 250g kiełbasy cienkiej, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz, woda, oliwa, Grzanki: 1 duża bułka, 100 g masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Groch przekładam(...)litra wody. Dodaję liście laurowe i ziele angielskie. Gotuję pod przykryciem około godziny. 2. Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do wywaru. Kiełbasę oraz boczek także kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Obraną marchewkę i pietruszkę kroję na mniejsze kawałki i dodaję do gotującego się wywaru. Całość gotuję jeszcze około godziny. 3. Zupę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przekąski na sylwestra 57

dodatkiem orzechów to ciekawa alternatywa do tradycyjnych śledzi w oleju. Przygotowujemy je równie szybko, a mają oryginalny, niepowtarzalny smak. Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami >>> Zapiekane ziemniaki w boczku Zapiekane ziemniaki w boczku to zarówno dodatek do innego dania, ale również może być pełnowartościowym posiłkiem. Potrawę najlepiej jest przygotować z młodych ziemniaków, jednak nie zawsze mamy je pod ręką, więc

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sylwestrowe menu najlepsze 524

lista : Koreczki z sera i pomidora . Szaszłyki z melona, ​​szynki i sera Tartinki ze śledziem i konfiturą z czerwonej cebuli . Rybne klopsiki w zalewie pomidorowej . Roladki z daktyli i boczku. Daktyle z boczkiem Koreczki z buraka i sera Roladki z tortilli z łososiem Ciasto francuskie z serem i szynką Roladki z łososia z serkiem jogurtowym Aperol Spritz Dietetyczna galaretka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z kurczaka 77

Roladki z kurczaka owinięte plasterkami surowego, wędzonego boczku i pieczone w piekarniku, to świetny pomysł na wyjątkowy obiad. Przepis ten sprawdzi się również na Święta. - super sposób na idealne zwijanie roladek - wiele propozycji na farsz do roladek z boczkiem - bardzo dokładny opis wykonania i wiele pomysłów na podanie

AniaGotuje.pl
Schab pieczony w kiszonej kapuście 345

Obiad, który sam się robi i wybornie smakuje. Do tego świetnie pasują gotowane ziemniaczki. 1 kg schabu 15 dag boczku w plastrach 1 cebulka 1kg kapusty kiszonej sól, pieprz 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki przyprawy do dań z kapusty 2 liście laurowe Schab ponacinać w 2 cm plastry, nie docinając do końca. Mięso oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym(...)kieszonki powkładać plasterki cebuli i boczku.  Kapustę odcisnąć z soku, przepłukać i drobno posiekać. Wymieszać z przyprawą do dań z kapusty. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na górze położyć schab. Danie przykryć folią aluminiową i piec godzinę i 15 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdjąć folię i dopiec jeszcze 15 minut do zarumienienia

Smakołyki Asi
Kapuśniaczek 57

przygotować im coś innego. Ty razem to był obiad dla mnie – egoistycznie – moje pyszności. Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka kość wędzona 1/4 główki kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula 6 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól pieprz Koperek Do garnka wlałam wodę. Dodałam skrzydełka, kość wędzoną i gotowałam przez 40 minut. W misce przygotowałam sobie(...)posiekaną kapustę, 1 cebulę obraną (w całości), 2 marchewki pokrojone w plastry, ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, boczek pokrojony w kostkę. Dodałam wszystko do garnka. Uzupełniłam wodą tak, by przykryła warzywa. Gotowałam przez kolejne 30 minut. Po tym czasie doprawiłam solą, pieprzem, koncentratem. Na koniec gotowania dodałam posiekany koperek. Najlepiej smakuje następnego dnia

MojaQchnia.pl
PIKANTNA FASOLOWA Z POMIDOROWĄ PASSATĄ 53

fasoli 1 szklanka passaty pomidorowej 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 średnie ziemniaki 250 g wędzonych żeberek kawałek wędzonego boczku  liście laurowe  ziele angielskie 1 łyżka smalcu sól pieprz ostra sproszkowana papryka Wykonanie: Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy do następnego dnia.  Następnego dnia z fasoli(...)miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Wlewamy passatę. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem.  Pokrojoną c ebulę i czosnek wraz z boczkiem  podsmażamy na małej ilości smalcu na patelni i przekładamy do zupy. Smacznego

Walijskie Pichcenie
Carbonara Grzybowa 86

nieprzywierającą patelnię i wlej oliwę z oliwek, wrzuć pieczarki i dość mocne, je obsmaż z dwóch stron, odłóż na bok. Po trzecie na rozgrzaną po pieczarkach patelnię wrzuć pokrojony boczek, wlej oliwę z oliwek i obsmaż go dość mocno. W międzyczasie do zmiksowanych pieczarek dodaj żółtka, Parmigiano Reggiano i dopraw solą Borowikową i pieprzem. Po czwarte makaron gotuj według instrukcji(...)opakowaniu na wczesne al dente. Po piąte, kiedy makaron jest już niemal gotowy, wlej odrobinę wody na patelnię z boczkiem, dodaj makaron i chwilę grzej, często mieszając. Po szóste dodaj zmiksowane grzyby, w razie potrzeby odrobinę wody z gotowania makaronu, mieszaj i grzej, aż sos zgęstnieje i fantastycznie oblepi makaron. Na koniec nałóż, dodaj pieczarki, dopraw Parmigiano Reggiano i pieprzem

RafalCook
Mężczyzna w kuchni też umie gotować 50

głównym posiłkiem w ciągu dnia. Często decydujemy się na treściwy i syty posiłek. Dlatego też, naszą propozycją będzie oryginalna wariacja włoskiego Ragu . SKŁADNIKI – 400g mielonej wołowiny – 100g boczku wieprzowego – 300g passaty pomidorowej lub świeżych pomidorów – 50g marchewki, 50g cebuli, 50g łodygi z selera naciowego – składniki soffritto – szklanka białego lub czerwonego wina półsłodkiego – oliwa(...)Soffritto (jest to rodzaj zasmażki) . Można zrobić to również za pomocą blendera, po to by uzyskać gładką i jednolitą masę. 2.Do głębokiego garnka, wlewamy oliwę i drobno pokrojony boczek i smażymy do momentu wytopienia się tłuszczu. Następnie dodajemy naszą zasmażkę i mieloną wołowinę, całość smażymy przez ok. 10 min. 3.Dodajemy białe wino, zwiększamy temperaturę i gotujemy do momentu wyparowania alkoholu

Menmagazine
Kiełbasa domowa ze słoika. 600

Składniki : 1,5 kg szynki surowej 1 kg karkówki lub łopatki 50 dkg podgardla lub surowego boczku 3 dkg soli peklowej 1 łyżeczka cukru 5 - 6 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku pieprz czarny świeżo zmielony sól Sposób wykonania :  M ięso kroimy ostrym nożem na mniejsze kawałki. Jeśli używamy podgardla lub boczku ze skórą , to musimy ją najpierw odciąć

Przepisy i porady kulinarne
Babka ziemniaczna z surówką z jarmużu i jabłka 61

nazwą wy ją znacie: blaszak, bugaj, pyrczok, rajbak, parepac, kajzer, kugiel, bulbynek. Składniki: 1 kg ziemniaków jajo 2 łyżki mąki orkiszowej cebula 2 kawałki kiełbasy ( u nas z indyka) boczek w kostkach  olej sól i pieprz do smaku Surówka: 2 liście jarmużu 1/2 szt. jabłka 2 łyżeczki octu jabłkowego sól i pieprz do smaku olej lniany 2 łyżki Przygotowanie(...)zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Przełóż ziemniaki na sito podstaw miskę na dnie zostanie krochmal. Wylej wodę z ociekających ziemniaków przełóż odsączone ziemniaki. Na patelni usmaż cebulkę, boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę na niewielkiej ilości oleju. Odstaw do lekkiego wystygnięcia. Następnie zawartość patelni dodaj do startych ziemniaków, wbij jajo i dodaj mąkę. Wymieszaj i przełóż do natłuszczonej formy

AZgotuj!
Zapiekane angielskie śniadanie 66

zbyt czasochłonne i zbyt dużo po tym sprzątania. I tak wpadłam na pomysł by wszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiec. Wyszło pysznie! W mojej wersji zrezygnowałam w boczku, jeśli macie na niego ochotę, plastry boczku zależy wyłożyć na wierzchu naczynia. Poniższa porcja jest dla jednej osoby.  1/2 puszki fasolki w sosie pomidorowym 3 cienkie kiełbaski 2 pieczarki

Szefowa kuchni
SMACZNY BIGOS Z MIĘSEM, GRZBAMI I ŚLIWKAMI 187

SKŁADNIKI :  2 kg kiszonej kapusty  1,3 kg mięsa ( łopatka, karkówka ) 1-2 udka z kurczaka 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej 1 cebula 200 g wędzonego boczku 18 suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2-3 łyżki jarzynki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarnek pieprzu 1/2 łyżeczka kminku sól, pieprz do smaku 1,5 l wody(...)kapusty dodajemy śliwki, grzyby, przecier, kminek i przyprawy, startą na tarce marchew, seler i pokrojone pieczarki. Gorujemy na małym ogniu około 1 godziny, co jakiś czas mieszając.  Cebulę, boczek i kiełbasę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Całość dodajemy do bigosu i mieszamy, chwilkę jeszcze gotujemy. Na koniec dodaję całe mięso i mieszamy. Gotujemy kilka minut i zakręcamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Żurek świąteczny 62

zakwas na żurek - 1/2 litra biała kiełbasa parzona - 4 szt jajka na twardo -6 szt boczek wędzony -10 dag ziemniaki - 6 szt olej - 1 łyżka cebula - 2 szt czosnek - 5 ząbków majeranek sól pieprz Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę i ugotować. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek i obraną cebulę pokroić w kosteczkę i przesmażyć razem

Camilla w kuchni

Proponowane wyszukiwania