boczek - 14002 przepisów (strona:415/934)

Mielonka blok mięsny 59

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE -1 kg mięso z golonki razem z tłustym / 5mm -2 kg szynka /5mm -2 kg boczek bez skóry/5mm Mielenie mięsa maszynka nr 8 siatka 5 mm   PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -pękło sól 16g/kg -pieprz czarny 3-4 g/kg -przyprawa blok mięsny 5g/kg  https://swojskiwyrob.pl/przyprawy-smakowe-do-wedlin-marynaty/1316-blok-miesny-przyprawa.html -czosnek świeży 4g/kg -woda 20% wagi surowca -skrobia ziemniaczana(...)wagi surowca   WYKONANIE Kupione mięso tniemy w kostkę 3-4 cm najpierw oczywiście z golonki usuwamy kość i skórę oraz z boczku skórę. Pokrojone mięso peklujemy zalecaną dawką peklosoli. Czas peklowania 2 dni. Po tym czasie mięso mielimy i przyprawiamy wszystkimi przyprawami oprócz czosnku. Czosnek dodajemy do wody oraz skrobię dokładnie mieszamy wlewamy/dodajemy do mięsa i wszystko dokładnie wyrabiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Makaron ze szparagami w sosie serowym 64

niebawem ustąpią miejsca innym sezonowym warzywom. Więc na zakończenie sezonu proponuję przygotować pyszny makaron ze szparagami w sosie serowym.  Polecam również inne przepisy na szparagi: Szparagi zapiekane w boczku Zapiekanka makaronowa z łososiem i szparagami Szparagi smażone z boczkiem   Makaron ze szparagami w sosie serowym Składniki: pęczek szparagów 500g 1 cebula lub szalotka 2 ząbki czosnku 3 suszone

Obiad gotowy
Oszukane zrazy z papryką, ogórkiem i cebulą 59

prostu zawijaski z mięsa mielonego faszerowanego papryką czerwoną, cebulą i ogórkiem kiszonym. Składniki: 500 g mięsa mielonego, sucha bułka, 2-3 łyżki bułki tartej, jajko, 8 cienkich plastrów boczku - u mnie wędzony parzony, kawałek czerwonej papryki, ogórek kiszony, pół małej cebuli, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, 8 łyżeczek musztardy, 2 łyżki masła, 200 ml bulionu, kilka liści laurowych, kilka(...)mieszamy. Cebulę, paprykę i ogórka kroimy na cienkie plastry. Mięso dzielimy na 8 części. Każdą z nich formujemy na "placek" około 0,5cm gruby. Smarujemy musztardą, układamy po plastrze boczku oraz warzywa. Formujemy kulkę tak, by warzywa pozostały w środku, następnie lekko wydłużamy kotlety. Na dobrze rozgrzanej z masłem patelnię wrzucamy kotlety. Obsmażamy z każdej strony na złocisty kolor. Zalewamy

Lena Gotuje
Tarta ze szparagami i serem 53

NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Zielone szparagi z piekarnika Zielone szparagi z piekarnika wychodzą właściwie zawsze. Świetnie smakują zarówno pieczone solo, polane tylko oliwą, ułożone na blasze z ziemniakami lub owinięte boczkiem lub szynką dojrzewającą. Fantastycznie sprawdzają się też zapieczone w zapiekance czy w tarcie. I właśnie ten sposób polecam Wam dzisiaj. Tarta ze szparagami i serem łączy w sobie świeżość zielonych(...)inne pyszne pomysły na kolację: Sałatka z burakiem, fetą i batatem Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Tacos z szarpaną wieprzowiną Dyniowe gnocchi Placki z cukinii z serem i boczkiem Drukuj Tarta ze szparagami i serem #wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; }#wprm-recipe-user-rating-0 .wprm-rating-star.wprm-rating-star-33 svg * { fill

Na-talerzu.pl
Młoda kapusta z kurczakiem po gospodarsku 58

kurczakiem po gospodarsku Szybkie i pyszne danie jednogarnkowe z rumianym i soczystym mięskiem, pieczarkami oraz kolorowymi warzywami. Danie palce lizać!     Składniki: 2 filety z kurczaka 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 1 papryczka chilli (lub pół albo kawałek) kilka pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 główka młodej kapusty 1/3 szklanki bulionu lub wody 1 łyżka przyprawy do kurczaka(...)obsypujemy przyprawą *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim filety z każdej strony na rumiany kolor *** *** Podsmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni wytapiamy pokrojony na kawałki boczek wędzony. Po chwili dodajemy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli *** *** Dodajemy pokrojoną w paseczki papryczkę chilli, mieszamy *** *** Dokładamy pokrojone w plasterki pieczarki, podsmażamy przez chwilę *** *** Marchew obieramy

Blog z Apetytem
Pierogi ruskie z pieczarkami 54

też mrozić, już niekoniecznie rozmrażać. Kilka dni później była powtórka z tych mrożonych i wiele w smaku nie zmieniły się. Do tego polecam cebulkę podsmażoną na wytopionej słoninie lub boczku, lub na słoninie i boczku. No poezja! Może do Szymborskiej daleko, ale kulinarna to na bank! Bądź jak Sanah...baw się poezją i stwórz nowy wymiar. Tak więc, pod spodem

R'n'G Kitchen
Składana Tortilla – Tik tok Tortilla Wrap Hack + film 42

porcje 4 placki tortilli ( pszenne lub pełnoziarniste ) 2 pokrojone w plastry pomidory 4 garście rukoli 200 g sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach 8 plastrów wędzonego boczku 4 łyżki majonezu 4 łyżki keczupu przepis Placki tortilli nacinamy do połowy, w kierunku środka. Tortilla będzie składana na ćwiartki, na każdej ćwiartce układamy inne nadzienie. Najpierw plastry boczku, kolejną ćwiartkę

Smakowite Dania
Ziemniaczany kociołek 64

robienia łazanek ). Potem obrane ziemniaki pokrojone w plastry, kiełbasa w kostkę pokrojona, marchewka w plasterkach, cebula w piórka i tak robiłam warstwy. W kuchni znalazłam jeszcze 3 plasterki wędzonego boczku, pozostałe ze szparagów , więc i ten boczek na górę dołożyłam po doprawieniu całości powyższym miksem przypraw. Dodałam rosół, zamknęłam garnek. Instant pota ustawiłam na Pressure Cook na 45 minut

Kuchnia na wzgórzu
Białe szparagi przepisy 62

obrać szparagi Klasyczny przepis na szparagi Prosty przepis na szparagi białe Szparagi na parze Pieczone szparagi Pieczone szparagi z szynką Pieczone szparagi w boczku Szparagi w boczku Jajka faszerowane szparagami i parmezanem Pad thai ze szparagami Curry ze szparagami zapiekanka ze szparagami Tarta ze szpinakiem i białymi szparagami na razowym cieście orkiszowym Makaron farfalle ze szparagami w sosie śmietankowo – ziołowym

Dorota Smakuje
Pierogi z kaszą i boczkiem 218

Zapraszam na nowy przepis, tym razem pierogi w innej wersji, z kaszą i boczkiem , na cieście z jajkiem , są naprawdę wspaniałe, serdecznie polecam :-) Do przepisu został dołączony filmik -> na końcu posta

Kawa z mlekiem
Boeuf bourguignon 53

połowy na bank dla 4 osób powinno wystarczyć.             Składniki:         2 kg łopatki wołowej 1 łyżka oleju 300 g boczku surowego 2 marchewki 1 cebula 80 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 750 ml wytrawnego czerwonego wina (Pinot Noir lub Chardonnay) 750 ml bulionu wołowego 4 ząbki czosnku 4 liście laurowe(...)pieczarek 1 łyżka masła sól, pieprz       Przygotowanie:         Pokrojony w kostkę boczek smażymy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do dużej brytfanki. Na tym samym tłuszczu (partiami)smażymy pokrojoną na duże kawałki, wołowinę. Przekładamy do brytfanki. Marchew kroimy w talarki, cebulę w piórka, smażmy i przekładamy do mięsa. Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy na kawałki. Smażymy

R'n'G Kitchen
Krzanówka - kuchnia podkarpacka 59

Wiejskich z Żurawicy pochodzi z publikacji: Przepisy kulinarne naszych przodków. LGD „Ziemia Przemyska”. Krzanówka - kuchnia podkarpacka Składniki: 250 g surowej łopatki wieprzowej 250 g wędzonych żeberek 250 g surowego boczku 250 g kiełbasy 2 l serwatki pół selera 1 marchewka 1 pietruszka 1 por Korzeń chrzanu w kawałku oraz tarty do smaku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego sól(...)pieprz gałązka świeżego lubczyku szczypiorek do dekoracji 5 jajek na twardo Mięso z łopatki, żeberka oraz pokrojony w kostkę boczek gotujemy 30 minut w niewielkiej ilości lekko posolonej wody. Mięso z łopatki i żeberka wyciągamy, kroimy w kostkę i dodajemy z powrotem do wywaru. Dodajemy również pokrojoną w kostkę kiełbasę. Serwatkę zaprawiamy stopniowo gorącym wywarem, wlewamy do zupy, zagotowujemy

Trzeci talerz
Żurek z białą kiełbasą 56

być też warzywny) 500 ml zakwasu na żurek (super sprawdzi się taki domowej roboty ) biała kiełbasa (surowa lub parzona) inna dowolna kiełbasa (zwyczajna, śląska, podsuszana - wedle uznania) kawałek wędzonego boczku 1 marchewka z ugotowanego wcześniej bulionu majeranek śmietanka 30% sól, pieprz suszony majeranek czosnek tarty chrzan  do podania - ser gomółka , jajka gotowane na twardo, chleb, korzeń chrzanu Sposób przygotowania(...)Boczek pokroić w kostkę, a kiełbasy w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, zrumienić mięso.  2. Przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki. Dodać ziele angielskie, liść laurowy. Chwilkę podgotować, po czym dodać zakwas na żurek. Zagotować, uważać, by nie wykipiał.  3. Do żurku dodać zmiażdżony ząbek czosnku, suszony majeranek, 1 łyżkę tartego chrzanu

Kuchnia domowa Ani
Świderki z brokułem w sosie serowym 52

Składniki dla 4- 6 osób: ? 1 opakowanie 400 g makaronu świderki ? 1 brokuł ? 150 g boczku wędzonego ? 2 topione serki śmietankowe po 100 g ? 1 kubek kwaśnej śmietany 200 g ? 1 łyżka oliwy Wykonanie: ? Ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. ? Ugotować podzielony na różyczki brokuł w osolonej wodzie (10 minut). ? Pokrojony na paseczki boczek przesmażyć na oliwie, dodać serki

To co kocham
Pieczone krokieciki z dorsza z bobem 50

pęczka natki pietruszki ? 1/2 pęczka bazylii ? 4 kromki chleba tostowego ? 1 jajko ? 2 ząbki czosnku ? sól, pieprz ? bułka tarta do panierowania Bób ? bób mrożony 300 g ? 100 g boczku wędzonego ? 1 cebula ? 1/2 pęczka mięty ? sól, pieprz ? olej do smażenia Wykonanie: ? Filet z dorsza posolić i popieprzyć, ułożyć na papierze do pieczenia i piec 20 minut w temp. 200 st.C(...)krokieciki. Panierowane w bułce były tylko krokieciki. ? Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piec 10 minut w temp. 220 st.C. ? Bób ugotować wg zaleceń producenta. ? Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. ? Dodać obrany bób, posiekaną miętę i przyprawić do smaku. ? Podawać krokieciki i pulpeciki na ciepło z sałatką z bobu

To co kocham

Proponowane wyszukiwania