wiele lat pozniej odkrylam, ze z bobu mozna zrobic wiele ciekawych potraw. Dzis jest to salatka, na ktora wszystkich zapraszam :) Salatka z bobem skladniki: 300g bobu 4 plasterki wedzonego boczku 4 male ziemniaki 2 garscie salaty karbowanej sok z cytryny oliwa z oliwek extra vergin sol, pieprz koperek wykonanie: Bob gotujemy w osolonej wodzie i gdy juz bedzie gotowy przelewamy(...)zimna woda, obieramy ze skorki. Ziemniaki obieramy i tez gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu kroimy w dosc spora kostke. Dokladamy do bobu. Na suchej patelnii wytapiamy boczek, kruszymy go i dodajemy do salatki. Na koniec dodajemy okolo 2 duze garscie podartej na kawaleczki salaty i posiekany koperek. Calosc doprawiamy sola i pieprzem oraz polewamy sokiem z polowy
Przysmaki Karolkibutelki. W takim stanie mozemy przechowywac go w lodowce do 2 tygodni. Zurek wielkanocny skladniki: peczek wloszczyzny 500ml zakwasu na zurek 300g bialej kielbasy 1 duza cebula 100g wedzonego boczku 2 liscie laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 lyzka majeranku 2 zabki czosnku sol, pieprz 125 ml smietany jajko na twardo - po 1 na osobe 750ml wody wykonanie: Z wloszczyzny(...)wody przygotowujemy wywar. Boczek wedzony i cebulke kroimy w kostke i podsmazamy. Dodajemy do wywaru wraz z biala kielbasa, rozgniecionym czosnkiem, zielem angielskim i lisciem laurowym. Gotujemy 30 minut. Wyciagamy kielbase, ktora kroimy w polplastry. Dodajemy zakwas i zagotowujemy. Do zurku dodajemy ponownie kielbase, majeranek, sol, pieprz i smietane. Podajemy z jajkiem na twardo przekrojonym na pol. Smacznego! Przepis zamieszczam
Przysmaki KarolkiRoladki drobiowe z piekarnika skladniki 2 duze piersi kurczaka lub 4 male 50g pistacji 1 galazka tymianku 3 lyzki serka smietankowego typu Almette czarny pieprz swiezo mielony 4 plastry boczku wedzonego mielona papryka slodka ewentualnie sol wykonanie: W mozdzierzu ugniatamy pistacje i tymianek. Mozna dorzucic kilka ziarenek czarnego pieprzu. Gotowe pistacje mieszamy z serkiem. Jesli do pistacji nie dokladalismy wczesniej(...)osuszamy i rozbijamy. W przypadku duzych kawaklow dzielimy je na 2 mniejsze. Mieso doprawiamy delikatnie slodka papryka w proszku i ewentualnie sola. Na kazdym kawalku miesa ukladamy po plasterku boczku wedzonego, a nastepnie smarujemy calosc serkiem z pistacjami. Zwijamy w rulonik. Mieso ukladamy na kawalku folii aluminiowej i zwijamy kazda porcje osobno. Pakunki umieszczamy w naczyniu zaroodopornym lub na blaszce
Przysmaki Karolkiptaków, zajadając przepyszne owoce w maminego ogrodu. A gdy przyszła pora obiadu zjadłam tylko sałatkę sporządzoną na szybko. Sałatka z ziemniaków i zielonej fasolki składniki: 300g zielonej fasolki 100g boczku wędzonego 500g ziemniaków 50g suszonych pomidorów sol, pieprz 1 łyżka octu z białego wina 3 łyżki oliwy wykonanie: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie by pozostały jędrne, kroimy w ćwiartki. Fasolkę(...)kawałki i tez gotujemy w osolonej wodzie pamiętając o tym by pozostała jędrna. Warzywa po ugotowaniu odsączamy. Na patelnie wlewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy pokrojony w cieniutkie paseczki boczek wędzony. Podsmażamy go przez chwile, a gdy zacznie się rumienić dorzucamy na patelnie pokrojone suszone pomidory, fasolkę i ziemniaki. Podsmażamy wszystko około 5 minut. Wszystko ściągamy z patelni do miseczki
Przysmaki Karolkifont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Boeuf bourguignon Składniki: 1 i 1/5 kg mięsa wołowego 150 g wędzonego boczku 750 ml czerwonego wina wytrawnego* 2 cebule 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 250 g pieczarek 300 ml bulionu wołowego 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 2 goździki(...)odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie wyciągamy mięso z marynaty (której nie wylewamy) i osuszamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy je z obu stron. Przekładamy do szybkowaru. Boczek kroimy w kostkę lub w paseczki, cebulę w dużą kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dokładamy do mięsa. Oprószamy mąką i dodajemy też brązowy cukier. W międzyczasie należny zagotować
Przysmaki Karolkidyni, to ulubione dania moich córek, a jeśli w ich oczach coś zyskuje uznanie, znaczy że dobre jest. Krem brokułowy z migdałami 2 woreczki mrożonych brokułów 150 g wędzonego boczku 1 cebula około 500 - 750 ml bulionu 3 garście startego sera cheddar sol, pieprz ostra papryka mielona 4 łyżki migdałów w płatkach wykonanie Migdały prażymy na suchej patelni. Odstawiamy(...)Boczek i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oleju. Dodajemy następnie brokuł. Zalewamy bulionem i gotujemy do chwili aż brokuł będzie miękki, ale nierozgotowany. Zupę miksujemy. Ponownie stawiamy na ogniu, doprawiamy sola pieprzem i papryka. Dodajemy ser i podgrzewamy do chwili aż się roztopi. Zupę podajemy z posypka z prażonych migdałów
Przysmaki Karolkikupuje ich więcej, a potem przyrządzam wypróbowane już wcześniej dania lub jak tym razem coś zupełnie nowego. Kurczak z pure szparagowym składniki; 4 filety z kurczaka 4 plastry boczku wędzonego 1 pęczek zielonych szparagów 2 szalotki 150 ml białego wina 200 ml śmietany kremówki olej do smażenia sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy końcówki, które wyrzucamy oraz główki, które(...)główki gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Filety z kurczaka oczyszczamy i osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Każdy filet owijamy plastrem wędzonego boczku. Smażymy na oleju z każdej strony, po usmażeniu ściągamy z patelni i odstawiamy na bok. Najlepiej przykryć mięso folią aluminiową by pozostało ciepłe. Z patelni zbieramy nadmiar tłuszczu
Przysmaki Karolkikoniec do rozpuszczonej żelatyny dodaję 1 łyżkę czekoladowego musu, mieszam i całość wlewam do pozostałego musu. Mieszam ponownie delikatnie. Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Boczki i dno tortownicy wykładam biszkoptami Lady Fingers (Biszkopty, które użyłam do wykładania boczków ścięłam 0,5 cm z jednej strony, żeby były bardziej stabilne. Dodatkowo delikatnie zanurzałam je w musie
Słodki sentymentBoczniak to brzmi jak boczek, nie smakuje, ale powoli należy się przyzwyczajać, bo boczek będzie coraz droższy, a boczniaki są za darmo i to nawet zimą. Są dość wdzięcznym materiałem kulinarnym, z którego można wyczarować wiele rzeczy, a pamiętam, że kiedy wchodziły na rynek ponad 20 lat temu, to były reklamowane jako zamiennik ziemniaków. Z tego to akurat
Kryzysowa Książka Kucharskalubicie! To pod spodem, to moja propozycja i smak wyniesiony z babcinego domu. Arek Gie Składniki: 1,5 kg kiszonej kapusty 500 g surowego boczku 500 g łopatki wieprzowej 500 g szynki wieprzowej 400 g kiełbasy podwawelskiej 100 g pieczonego boczku 2 duże cebule 2 łyżki smalcu z kaczki 30 g suszonych grzybów 1 łyżeczka pieprzu
R'n'G Kitchenmówię Wam! taki piękny kawałek mięsiwa był, że aż szkoda było go nie wziąć! A, że ze słodkiego, boczek lubię najbardziej, to "przytuliłem" go, zapodałem do "solaryjum"...i jaki piękny, opalony, nawet momentami mocniej. Dokładnie tak, jak "lubiem"! Polecać nie muszę, ale zaoferuję popełnienie. Popełniajcie, jak i ja to zrobiłem! Arek Gie Składniki(...)surowego boczku 3 ząbki czosnku 2 łyżki przyprawy do mięs 50 ml oleju Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Nakłuwamy. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z przyprawą i olejem. Przygotowaną marynatą nacieramy mięso i odstawiamy w chłodne miejsce na 12 godzin. Pieczemy
R'n'G Kitchenłososia Szaszłyki owocowe Kanapki angielskie Mini kanapeczki choinki Koreańskie kanapki z ziemniakami – czyli Gamdziasendłici Bruschetta czyli włoskie grzanki Wrapy z tuńczykiem i awokado Quesadilla z szynką Kanapka z boczkiem BLT Tosty z awokado i jajkiem Kanapka z masłem orzechowym i bananem Pasztet z wątróbek gęsich z galaretką jabłkową i trawą żubrową Grzanki z ziołowym serkiem i salsą pomidorową Wege kanapki(...)pomidorem Kanapki z kalarepy Grillowane kanapki z serem białym Boczniaki szarpane w bułce Kanapka z awokado i solonymi migdałami Kanapka z jajkiem na wypasie Kanapka na ciepło z boczkiem i podagrycznikiem Kanapka bałwanek w nausznikach Świąteczna kanapka – piernikowy ludzik Kanapka zielona choinka Kanapka z szynką i serem Spring rolls wegetariańskie Onigiri z tuńczykiem Wrapy ze śledziem Wrapy z kurczakiem
Dorota SmakujeSkładniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 100g kwaśnej śmietany 18% 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie cheddar i mozzarella) 1 łyżka masła sól, pieprz Farsz: 10dkg boczku wędzonego 1 nieduża cebula kilka pieczarek 2 garści świeżego szpinaku sól, pieprz *** Przygotowujemy farsz. Boczek drobno kroimy i wytapiamy na patelni *** *** Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki oraz cebulę i smażymy
Blog z Apetytemrozpoczyna – może warto tej zupie się przyjrzeć ? Lubicie? Zupa jest sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna po prostu! Można ja przygotować w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa np boczku czy żeberek. Można podać w towarzystwie pieczywa. PROSTY PRZEPIS NA GROCHÓWKĘ Składniki: 400-500g grochu suchego całego lub w połówkach 2 duże cebule 5 łyżek oleju 25 dag wędzonego(...)boczku lub kiełbasy – pomijamy w wersji wegetariańskiej 1 kg ziemniaków 3 marchewki 3 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku sól pieprz 5 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe Jak łatwo zrobić zupę grochówka: Groch wsypujemy do miski i zalewamy wodą, zostawiamy do namoczenia, najlepiej na noc. Po tym czasie groch kilkakrotnie płuczemy w wodzie, aż ta będzie czysta. Cebule kroimy
Dorota Smakujeśredniej wielkości, robiłam kulki o średnicy jak moneta 20groszy), zamykać formę, piec do zarumienienia na średnim ogniu, odwracając w międzyczasie formę. Upieczone połówki delikatnie wyjmować z formy, ostudzić. Jeśli boczki będą nierówne, można je obłamać lub obciąć. Orzechy posiekać, wymieszać z masą kajmakową. Obcięte boczki można również dodać do masy kajmakowej. Połówki napełniać masą, sklejać. Masę kajmakową można zrobić
Obiad gotowy