jednego płata ciasta francuskiego przygotujemy zaledwie 4 parówki. Dodatek w postaci musztardy nieco zaostrza smak całości. 1 op. ciasta francuskiego 4 plastry sera np ementaler 4 cieniutkie plastry wędzonego boczku 4 łyżeczki prażonej cebuli (opcjonalnie) 4 parówki musztarda ketchup 1 żółtko – opcjonalnie Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na 4 prostokąty (powinny być nieco dłuższe od parówek). Na każdy prostokąt kładziemy(...)plaster ementalera oraz plaster boczku (ser powinnien być mniejszy od ciasta francuskiego). Posypujemy prażoną cebulką. Parówki nacinamy wzdłuż. Wewnętrzną stronę smarujemy musztardą oraz polewamy niewielką ilością ketchupu. Układamy na cieście, na środku. Ciastem owijamy parówkę, końcówek ciasta nie sklejamy. Blaszkę skrapiamy niewielką ilością zimnej wody, układamy parówki (można je posmarować rozmąconym żółtkiem). Wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika
Smaki Na Talerzuaromatycznym sosie, również z dodatkiem śliwek. Najlepiej przygotować je od razu w większej ilości, a masz zapewniony obiad na kilka dni. Składniki: 10 plastrów schabu 10 plastrów boczku 10 wędzonych śliwek+4 musztarda 1 listek laurowy kilka kulek ziela angielskiego cebula - opcjonalnie 2 łyżki mąki smalec do smażenia sól, pieprz bulion warzywny 2-3 łyżki śmietany Wykonanie(...)każdym kawałku rozłożyć plasterek boczku, kawałek cebuli i 1 wędzoną śliwkę, następnie zawinąć jak gołąbka. Można spiąć wykałaczką lub owinąć nitką każdą roladkę obtoczyć w mące, nadmiar strzepnąć i obsmażyć na rumiano. Zalać bulionem, tak, by przykryć roladki przynajmniej do 3/4 wysokości. Do sosu dorzucić resztę śliwek i przyprawy. Dusić do miękości około 30-40 minut gotowy sos zabielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sobą na studia i mieć zagrychę pod akademikowe imprezy ;) A tak o przygotowaniu i spożywaniu bigosu rzecze kuchnia staropolska: SKŁADNIKI: Duuuuuużo tego wychodzi ;) 2 kg kapusty kiszonej 300 g boczku wędzonego 300 g kiełbasy 300 g mięsa wieprzowego (np. łopatki) 50 g suszonych grzybów (prawdziwki i podgrzybki) 500 ml wytrawnego czerwonego wina (opcjonalnie) 50 g wędzonych śliwek (opcjonalnie(...)jałowca (opcjonalnie), ziarenka pieprzu oraz pokrojone grzyby i śliwki (opcjonalnie). 4. Dusimy kapustę na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła. 5. W tym czasie boczek kroimy w cienkie paski, kiełbasę w kostkę, a mięso na mniejsze kawałki. 6. Na patelni przesmażamy pokrojone mięsa, aż się ładnie zarumienią, po czym dodajemy je do kapusty i wszystko
W kuchni Katiefajny przepis na kurczaka inaczej a mianowicie na tapet wędruje kurczak w piwie;) bardzo smaczne i dosyć proste danie - zapraszam;) SKŁADNIKI 4-6 udek kurczaka kawałek wędzonego boczku (ja kupiłam 20 deko) pietruszka 2 kostki rosołowe (drobiowa i wołowa) 1/2 litra piwa (jasne ) garść suszonych śliwek bazylia (przyprawa) cebula czosnek Sposób wykonania: Pokrojony w drobną kostkę boczek stopić
EterycznyŚwiatkuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa 200 g kiełbasy 200 g suszonych grzybów 2 marchewki 3 cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, czarny pieprz Ziele angielskie, liście laurowe Kilka łyżek oliwy Majeranek(...)kapusty. Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano. W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy w spora kostkę i również
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemasło klarowane – keto, optymalna, LCHF) 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki imbiru mielonego szczypta chilli do smaku sól do smaku natka pietruszki pestki dyni chipsy z boczku mięso z rosołu Zupa jest przygotowywana na bazie rosołu więc albo gotujemy rosół wg przepisu albo korzystamy z gotowego. Ja często mam zamrożony lub po ugotowaniu dużego garnka w kolejne(...)Zeszkloną cebulę i czosnek dodać do garnka z rosołem i dynią. Dodać pozostałe przyprawy a następnie gotować całość do miękkości przez ok 20-30 minut. Na tłuszczu podsmaż plastry boczku tak aby powstały chipsy bekonowe. Gdy składniki zupy są już miękkie zmiksować całość na gładki krem. Podawać z ulubionymi dodatkami np. z mięsem z rosołu lub przygotowanymi chipsami bekonowymi, pestkami
Ola la LCHFJajko w koszulce jest idealnym posiłkiem na LCHF. Wyróżnia je ścięte z zewnątrz białko oraz płynne żółtko. Wspaniale komponuje się z solą i pieprzem, świeżym szczypiorkiem i oczywiście boczkiem Najpopularniejszy sposób podania jajka w koszulce to jajka po benedyktyńsku. U mnie oczywiście bez grzanki ale na bekonie i obowiązkowo z sosem holenderskim Składniki: 1 świeże jajko o temperaturze pokojowej(...)smażonym bekonie z dodatkiem soli, pieprzu i szczypiorku. Osobom na LCHF, keto i DO polecam również sos holenderski , który pasuje do niego idealnie Artykuł JAJKO W KOSZULCE NA BOCZKU Z SOSEM HOLENDERSKIM (keto, LCHF, optymalne, paleo, ketogeniczne) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF
Ola la LCHFFIGI Z GORGONZOLĄ NA BOCZKU posmakują każdemu miłośnikowi wykwintnych połączeń... Artykuł Figi z Gorgonzolą na boczku pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWyjątkowo proste, efektowne MUFFINY Z JAJKIEM, BOCZKIEM I SEREM ASIAGO... Artykuł Muffiny z jajkiem, boczkiem i serem Asiago pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEsame ziemniaki i szczypior, dlatego należy zagłębić się nieco dalej:D) Składniki: - 6 sporych ziemniaków ugotowanych w mundurkach. wystudzonych i obranych - 3 ćwiartki z kurczaka - 3 dymki - 200 g boczku wędzonego - 4 łyżki kwaśnej śmietany - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, papryka słodka, chilli, imbir, tymianek, czosnek granulowany Kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w paski. Wrzucamy na rozgrzany olej(...)smażymy na dużym ogniu do uzyskania złotego koloru. Dodajemy wszystkie w/w przyprawy do smaku. Wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia kurczaka. Dodajemy pokrojoną dymkę z większością szczypioru (zostawiamy odrobinę do posypania). Smażymy aż dymka się zeszkli. Wykładamy na kurczaka, następnie smarujemy śmietaną. Ziemniaki kroimy w grube plastry i układamy dachówkowo na warstwie
Cook&LoveCiasto francuskie z boczkiem to szybka przekąska na ciepło z równie pysznym sosem czosnkowym. Przygotowanie tych ciasteczek jest bardzo proste co widać na załączonym filmie a w nim w roli głównej mój pięcioletni syn :) Składniki na ciasteczka : arkusz ciasta francuskiego boczek w cienkich plastrach ser żółty w plastrach 1 jajko oregano chilli (opcjonalnie) Składniki na sos czosnkowy : (proporcje) 2 ząbki
Mechanik w kuchniSól Margaryna lub masło (do smażenia) Na farsz: 0,5 kg ziemniaków 0,25 kg sera półtłustego (opakowanie) Cebula Przyprawy: świeżo mielona sól, pieprz biały Do podania proponujemy: 200g boczek surowy wędzony Cebula Ziemniaki obieramy i umieszczamy w misce z osoloną wodą. Gotujemy do miękkości. Cebule obieramy i siekamy w kosteczkę. Podsmażamy delikatnie na patelni z odrobiną tłuszczu. W misce(...)maszynki do mięsa farsz można ugnieść praską do ziemniaków. Usmażone naleśniki smarujemy farszem i zawijamy ruloniki. Następnie tniemy poprzecznie po skosie na 3 kawałki. Podajemy z podsmażoną cebulką i boczkiem
Kolizje SmakówChrupiąca FOCACCIA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ, BOCZKIEM I FETĄ to nasza... Artykuł Focaccia z fasolką szparagową, boczkiem i fetą pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEswoich synów na przysięgę. SKŁADNIKI: 2 szklanki grochu, (pół kilograma) 1 kg kości od schabu (ja biorę pół kg wędzonych i pół kg.g świeżych) 30-40 dag boczku, 30 dag cienkiej kiełbasy, 10 dag słoniny, 4 liście laurowe, 2 łyżki majeranku, 1 pietruszka, marchew, 1 łyżka płaska vegety czerwonej,, mielony pieprz,, ziele angielskie, 2 ząbki czosnku 5 ziemniaków(...)wkładamy kości i zalewamy 2 litrami wody. Gdy się zagotuje dodajemy groch., pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu. 2. W tym czasie przesmażamy boczek i dodajemy do garnka z warzywami. 3, Drobno pokrojoną słoninę podsmażamy z kiełbasą. Nadmiar tłuszczu zlewamy, a mięso dodajemy do garnka. 4. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. godziny
Pysznosci Babci Basi