boczek - 14002 przepisów (strona:392/934)

Tłuczone ziemniaki z boczkiem, rozmarynem i majerankiem 112

właśnie, puree to aksamitna, jednolita masa, natomiast tłuczone ziemniaki posiadają grudki- tak kiedyś słyszałam od jednego mądrego :) SKŁADNIKI: Ziemniaki ( u mnie ok 1/2 kg.) Średnia cebula Wędzony, chudy boczek (kawałek ok. 6x6) Majeranek Świeży rozmaryn Odrobina masła Mleko PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki gotujemy do miękkości-nawet mają się rozpada, na patelni przesmażamy boczek pokrojony w kosteczkę, na małym ogniu-ma się wytopić

Kopystką po garach
Roladki szpinakowe 129

przygotowania potrzebujemy: Filet z kurczaka- 500g Boczek- 100g Serek śmietankowy- 100g Szpinak rozdrobniony- 90g Ser żółty- 60g Majonez- 20g Sól i pieprz Filety rozciąć na pół i rozbić cienko. Marynować minimum 2h w marynacie składającej się z oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli, pieprzu i suszonej bazylii. Rozmrożony i odciśnięty szpinak podgrzewamy na patelni z serkiem śmietankowym i majonezem(...)Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przyprawiamy. Na każde dwa blisko ułożone plastry boczku położyć filet. Na filety kładziemy farsz i posypujemy startym serem. Zawijamy dokładnie i spinamy całość wykałaczką. Smażymy z każdej strony na odrobinie smalcu. Smacznego Makro w 100g 169kcl B- 16g T-10g W-0,6g Makro w porcji 220g

serzmiesem
Kapusta kiszona smażona 219

przygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 600g Kiełbasa- 190g Boczek- 150g Pieczarki- 90g Cebula- 60g Smalec- 40g Masło- 20g Sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Kapustę lekko odciskamy, szatkujemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem liścia laurowego, 2 sztuk ziela i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojone pieczarki, kiełbasę i boczek. po kilku minutach dodajemy cebulę. Ugotowaną kapustę lekko odcedzamy

serzmiesem
Camembert w boczku 133

przygotowania potrzebujemy: Ser camembert- 2x 120g Boczek- 150g Czosnek- 40g Smalec- 10g Czosnek obieramy, kroimy w talarki i podsmażamy. Odkładamy na bok. Z 4 plastrów boczku robimy „gwiazdę”, kładziemy połówkę sera, dodajemy czosnek, przykrywamy drugą połówką i dokładnie zawijamy „kanapkę” aby nie było szpar. Powtarzamy to samo z drugim serem. Smażymy na rumiano z każdej strony

serzmiesem
Tradycyjny przepis na zupę fasolową. Pożywna i pyszna 111

się długo, postanowiliśmy ugotować zupę fasolową według tradycyjnego przepisu. Wyszła przepyszna. Przepis na zupę fasolową Składniki: 1 kg świeżej białej fasoli lub 500 gramów suszonej, 250 gramów niezbyt tłustego boczku wędzonego, 300 gramów kiełbasy śląskiej lub podobnej, 2-3 cebule, 3 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, 4-5 ziemniaków, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól, do podania natka(...)zupę fasolową? Suchą fasolę namocz przez noc w świeżej wodzie, fasola świeża tego nie wymaga. Fasolę ugotuj do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Boczek pokrój w kostkę, wrzuć do dużego garnka i smaż, aż się trochę wytopi – jeśli jest bardzo chudy, wlej odrobinę oleju. Teraz do garnka wrzuć drobno posiekaną cebulę oraz kiełbasę

Kulinarna Polska
Domowe wędzone w dymie kabanosy wieprzowe 116

kabanosy. Krótki czas przygotowania (24h) i wędzenia (2h) sprawia, że po przepis ten możesz sięgnąć w każdej chwili. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 500 g karczku 400 g chudego boczku 400 g podgardla 200 g wołowiny 100 ml wody 30 g mieszanki ziół i przypraw do kabanosów Browin* 30 g soli 4 g saletry potasowej jelita baranie Sposób przygotowania: Mięso(...)PT2H30M","totalTime":"PT3H","recipeCategory":["W\u0119dliny"],"recipeCuisine":["Polska"],"recipeYield":["20","20 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"320 cal"},"recipeIngredient":["500 g szynki wieprzowej","500 g karczku","400 g chudego boczku","400 g podgardla","200 g wo\u0142owiny","100 ml wody","30 g mieszanki zi\u00f3\u0142 i przypraw do kabanos\u00f3w Browin*","30 g soli","4 g saletry potasowej","jelita

ProstePesto.pl
Pasztet z indyka i wędzonego boczku 183

Składniki: 350 g mięsa z piersi indyka (bez skóry i kości) 250 g boczku wędzonego (bez skóry i chrząstek) 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 1 cebula 2 jajka 1 sucha kajzerka 600 ml wody 2 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju (+ olej do natłuszczenia formy) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, pieprz Sposób wykonania:  Mięso(...)indyka, boczek oraz oczyszczone wątróbki drobiowe, liście laurowe oraz ziele angielskie wkładamy do garnka zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 45 minut.  Mięso wyjmujemy z garnka a część wywaru przelewamy do miski , wkładamy do niego kajzerkę i moczymy około 5 minut i odsączamy. Wywar wylewamy. Pieczarki oraz cebulę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na rozgrzanym oleju. Odsączoną bułkę, pieczarki

Qchnia po prostu
Kotlety boczkowo- rybne z kapustą po cygańsku 171

przygotowania potrzebujemy: Kapusta biała- 1kg Boczek- 400g Filety z mintaja- 400g Pieczarki- 280g Brokuł- 100g Pomidory suszone- 100g Smalec- 140g Śmietana 18%- 110g Cebula- 70g Papryka czerwona- 60g Koncentrat pomidorowy- 20g Jajko- 1 sztuka Sól, pieprz, pieprz ziołowy, sok z cytryny Poszatkowaną kapustę wraz z pokrojonymi w plasterki pieczarkami wrzucamy do garnka wraz z 120g smalcu. Doprawiamy solą i pieprzem(...)dusimy. Boczek, rybę i cebulę mielimy. Brokuł i paprykę kroimy na małe kawałki. Dodajemy jajko, trochę soku z cytryny,  przyprawy i wszystko razem dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy do lekkiego zrumieniania. Do podduszonej kapusty dodajemy posiekane pomidory, śmietanę i koncentrat. Mieszamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę, na górę układamy kotlety i zapiekamy w 180C do zrumienienia kapusty

serzmiesem
Zupa fasolowa. 77

Smaczna, sycąca i rozgrzewająca zupa, dla miłośników fasoli i czosnku wprost idealna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa fasolowa Składniki 500 g dużej fasoli Jaś lub średniej 30 dag boczku wędzonego 4 średnie ziemniaki 1 marchewka 4 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżka majeranku Instrukcje Fasolę zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc, (trzeba pamiętać o tym żeby garnek był(...)odpowiednio większy gdyż fasola po namoczeniu podwoi swoją objętość), odlewamy wodę w której się moczyła i zalewamy ponownie zimną wodą. Gotujemy na małym ogniu. W tym samym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na patelni aż się zrumieni, wrzucamy do gotującej się fasoli. Dodajemy również marchewkę startą na tarce o grubych oczkach i gotujemy wszystko do czasu aż fasola

To co lubię - gotuję i polecam
Sałatka makaronowa ze szpinakiem 103

sałatkę makaronową, która może być podana zarówno na ciepło jak i na zimno. Spróbujcie jest naprawdę smaczna. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka makaronowa ze szpinakiem Składniki 30 dag chudego boczku 1 średnia cebula pół paczki makaronu np. kokardki paczka szpinaku świeżego lub mrożonego gałka muszkatołowa sól pieprz 1 łyżka majonezu Instrukcje Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Boczek kroimy

To co lubię - gotuję i polecam
Młode, nadziewane ziemniaki, genialny pomysł na obiad 97

tego przepisu, to po prostu niebo, w piekle,na ziemi Cudo.. Spróbuj, oceń i pokochaj lub znienawidź Składniki na 3 osoby: 9 małych młodych ziemniaków 18 plasterków, wędzonego boczku 2 średniej wielkości cebulę 2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 2 łyżeczki granulowanego czosnku sól, pieprz do smaku tłuszcz kurzy, kaczy lub inny do wysmarowania blachy do pieczenia Ziemniaki umyj, dokładnie(...)żeby skórka była czysta. Natnij jak na zdjęciu, nie do końca, ale bardzo gęsto. W każde nacięcie, włóż plasterek boczku i cebuli. Oprósz papryką, czosnkiem, solą do smaku. Tłuszczem wysmaruj blaszkę do pieczenia, obficie i grubo. Ułóż na niej ziemniaki i zapiekaj w temperaturze 170 C przez około 50-60 minut, bez termoobiegu. Serwuj na gorąco jako dodatek do dań

Ogrodnik w podróży
Sałatka ziemniaczana z jajkami i wędzonym boczkiem 133

Składniki: 500 g ziemniaków  5 jajek 200 g surowego wędzonego boczku 1 średni ogórek 1 dymka (cebulka + szczypior) 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty greckiego 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Jajka gotujemy(...)twardo, obieramy i kroimy na cztery. Boczek kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z olejem rumienimy ze wszystkich stron. Ogórka kroimy w kostkę. Dymkę drobno szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Wszystkie składniki wrzucamy do miski polewamy majonezowym sosem i delikatnie mieszamy

Qchnia po prostu
Fasolka po bretońsku z mięsem 211

Fasolka po bretońsku z mięsem to trochę nietypowe połączenie składników, jednak nie zawsze fasolka musi być przygotowana z kiełbasą czy boczkiem. Wersja z mięsem, w tym wypadku konkretnie z wołowiną będzie równie dobra, smaczna i niezwykle aromatyczna. Koniecznie musicie spróbować. Przeczytaj także: Fasolka, jajko na twardo, tost – prawdziwe brytyjskie śniadanie Składniki 250g suchej fasoli „Jaś” 1 puszka

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drobiowe kotlety mielone z boczkiem i żółtym serem 147

Składniki: 1 kg mięsa z udźca kurczaka (bez skóry) 15 dag żółtego sera 15 dag surowego boczku wędzonego 1 mała czerwona cebula 2 jajka 2 łyżki ziołowej przyprawy do kurczaka 1 łyżka pikantnej przyprawy do kurczaka 2 łyżki kaszy manny  bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób wykonania: Mięso kurczaka oraz boczek mielimy. Ser ścieramy na dużych oczkach

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania