boczek - 14002 przepisów (strona:385/934)

Spaghetti Carbonara. 173

całej rodzinki. Pyszna i momentalna w przygotowaniu, a zapach będzie się unosił na cały dom. Składniki:  300 g spaghetti 2 jaja 100 g twardego sera 150 g boczku sól, pieprz Przygotowanie:  Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu, najlepiej trochę makaron nie dogotować, aby był taki niby al dente. Po ugotowaniu makaron odsączamy i odstawiamy(...)Boczek kroimy w małe kawałeczki i smażymy na rozgrzanej patelni, przez ok. 10 min.  W osobnej miseczce jajko rozmącamy z solą i pieprzem, dodajemy ser.  Dodajemy do ugotowanego makaronu masę jajeczno-serową, podsmażony boczek i mieszamy (nie gotujemy).  Smacznego

Kuchnia Łukasza
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 247

jajo 1/3 szklanki śmietany 18% szczypta soli Składniki na farsz: 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki śmietany 18% 100 g startego żółtego sera 3 jaja 125 g wędzonego chudego boczku gałka muszkatołowa sól, pieprz Wykonanie: Składniki na ciasto powinny być wyjęte z lodówki dopiero tuż przed zagniataniem ciasta. Kruche ciasto lubi zimno :-). Składniki ciasta wrzucamy do malaksera lub robota(...)stopni. Natłuszczamy formę do tarty (22-24 cm), wyklejamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiegio zbrązowienia ciasta. W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz boczku. Boczek układamy na podpieczonym cieście, na to wylewamy farsz. Pieczemy ok. 45-50 minut

Kulinarne przygody Gatity
Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami 235

upałów ! W takim razie dziś polecam kotlet schabowy, ale w nieco innym wydaniu niż nasz ulubiony panierowany klasyk. Oto roladki ze schabu z suszonymi śliwkami i plasterkiem wędzonego boczku. Idealnie smakują podane z pieczonymi młodymi ziemniakami. A może do tego kefir... ? Jeśli przygotujesz ten przepis, zrób zdjęcie, zamieść je pod tym przepisem przy pomocy żółtego(...)przycisku Cook'd i weź udział w konkursie: Roladki ze schabu z suszonymi śliwkami Składniki: 5 kotletów schabowych 5 plastrów parzonego wędzonego boczku 20 suszonych śliwek bez pestek świeżo zmielony pieprz sól Do panierowania: 1 jajko mąka pszenna tarta bułka Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżeczka masła wykałaczki Wykonanie: Kotlety rozbijamy na grubość około 5 mm, solimy i pieprzymy

Kulinarne przygody Gatity
Babka ziemniaczana 307

Pora na wykopki a więc zabieramy się za babkę ziemniaczaną Składniki: 1,70 kg ziemniaków 1 duża cebula , 2 jaja 2 łyżki mąki ziemniaczanej 300 g  boczku wędzonego Przygotowanie: Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z małymi oczkami, boczek pokroić w kosteczkę i obsmażyć do chrupkości, cebulę pokroić w kostkę i również obsmażyć. Boczek z cebulą dodać

Niezły Młynek
Bagietka na bogato 153

gotową. Można ją na części podzielić i wiele osób nią obdzielić.  Składniki na 1 dużą bagietkę: 6 małych pieczarek, 4 pomidorki koktajlowe, 1 mała cebula, 4 plasterki grillowanego boczku, 2 plasterki sera żółtego, łyżka oliwy, sól, pieprz, świeża bazylia, rukola, szczypiorek, kilka ziarenek kapary.   Przygotowanie: Pieczarki czyścimy i kroimy na 4 części, cebule kroimy na plasterki. Na rozgrzanej(...)patelni z oliwą smażymy cebulę, pod koniec dodajemy pieczarki i całość razem podsmażamy. Lekko doprawiamy sola i pieprzem. Boczek w plasterkach grillujemy, pomidorki kroimy na plasterki, szczypiorek siekamy. Bagietkę przekrawamy na długości i kolejno układamy: ser żółty, gorące pieczarki z cebulą, boczek, bazylię, rukolę, kapary, pomidorki. Całość przykrywamy drugą częścią bagietki i zjadamy.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Karkówka z cynamonem 177

Składniki : karkówka - około 1 i 1/2 kg boczek gotowany,wędzony -ewentualnie surowy ziemniaki  marchew, liście kapusty cebula, jabłko sól, pieprz, olej cynamon, ziarna jałowca wino wytrawne lub półwytrawne białe - szklanka lub dwie Przygotowanie : Umyte mięso natrzeć solą, pieprzem i cynamonem- włożyć do lodówki na jakiś czas ( ja trzymałam całą noc) Liście kapusty sparzyć we wrzątku,obrane ziemniaki, marchew(...)cebule pokroić w talarki Na dno brytfanny z przykryciem wlewamy 2-3 łyżki oleju ( tak by swobodnie rozlał się po całym dnie ) Na to kładziemy obok siebie pokrojone plastry boczku, a na boczek sparzone liście kapusty Na tym układamy mięso , a na mięsie pokrojone plastry ziemniaków i marchwi (robimy to szczelnie ) Po przykryciu karkówki talarkami marchwi i ziemniaków

Proste Potrawy
Omlet z pieczarkami 185

Składniki na 1 porcję: 10 dag pieczarek, ewentualnie cebula 2-3 plastry boczku lub bekonu 2 jajka, sól tłuszcz do smażenia Przygotowanie; Umyte pieczarki i cebulę pokroić drobno i obsmażyć, by straciły surowiznę Bekon lub boczek  drobno pokroić i obsmażyć na drugiej patelni Po usmażeniu boczku dołożyć do niego pieczarki, wymieszać składniki i wbić jajka Całośc delikatnie wymieszać

Proste Potrawy
Bigos staropolski 200

znalazłam w starej gazecie.  Jest wielu miłośników bigosu, a w okresie świątecznych jeszcze pewnie ich przybędzie :) Składniki: kapusta kiszona 1 kg  kapusta biała w główce 1 kg boczek wędzony 20 dag kiełbasa zwyczajna 40 dag cebula 2 marchew - niekoniecznie jabłka-3 duże sztuki śliwki suszone -5 sztuk sól, pieprz, liść laurowy, majeranek, masło- pół kostki grzyby prawdziwe suszone(...)białą, osolić dobrze, a potem ją dobrze odcisnąć, kiszoną jeśli bardzo kwaśna odcisnąć lub przepłukać wodą - zmieszać razem 2 cebule usiekać, jabłka pokroić w kostkę, tak samo kiełbasę i boczek -wpierw  mięso z cebulą podsmażyć razem Grzyby namoczyć wcześniej, by miękły kilka godzin - chyba, że krojone - to krócej, potem ugotować osobno do miękkości (a jeśli mamy pieczarki to smażymy

Proste Potrawy
Danie mięsno-warzywne jednogarnkowe 274

Składniki : 3 spore ziemniaki 25 dag wędzonego boczku 30 dag wieprzowiny bez kości - może być łopatka, karczek lub biodrówka 10- 15 dag kiełbasy po strąku czerwonej i żółtej papryki płaska łyżka słodkiej sproszkowanej papryki strączek czuszki - jeśli mamy, a jak nie to można dodać chili 4 łyżki koncentratu pomidorowego cebula,sól, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, smalec- ale oczywiście może(...)być olej 2-3 suszone śliwki , ale niekoniecznie Przygotowanie: Mięso, boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, tłuściejszy boczek i mięso usmażyć w pierwszej kolejności Mięsa przełożyć do garnka (najlepiej takiego z grubym dnem), wlać niewielką ilość wody, dodać liść laurowy, 3 ziarnka ziela, czuszkę, majeranek, paprykę w proszku, przekrojone na pół śliwki, przykryć i dusić do miękkości na małym ogniu

Proste Potrawy
Beef Burger całkiem domowy 207

szczęście na szybko, bo już zaczęliśmy się robić głodni :) W bułce zatem mamy: burgera wołowego, sos barbecue , roszponkę, plasterek sera mimolette, karmelizowaną czerwoną cebulę, 2 plasterki podsmażonego wędzonego boczku i kilka plasterków papryczki jalapeño (z zalewy octowej). Burgery (na 4 sztuk ): 500 gram mięsa wołowego gulaszowego (zmielić) 1-2 łyżki sosu sojowego 0,5 szklanki wody z łyżeczką cukru(...)nią do miski. Dzielimy na równe części i formujemy burgery. Każdy burger smażymy na patelni grilowej po 4 minuty z każdej strony. W ostatniej minucie dodajemy (wcześniej już podsmażony boczek), a przekrojoną bułkę też można podgrilować na patelni. W ostatniej chwili na burgera kładziemy plasterek sera, żeby się roztopił. Obie połówki smarujemy sosem barbecue, na dolną połowę kładziemy plasterki boczku

Delicious Titbits
Makaron z kurkami 256

niewielkie, głównie polegają na użyciu dodatkowo kurek. Opcjonalnie można też dodać parę łyżek białego wina. Składniki na 2/3 porcje 200 g Makaronu spaghetti 100 g kurek 80 g chudego boczku 1 cebula 1 czosnek 3/4 szklanki śmietany 30% 1 żółtko sól pieprz oliwa do smażenia opcjonalnie szczypiorek Przygotowanie 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu w osolonej wodzie. Do przygotowania(...)potrawy przyda nam się głęboka patelnia. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie, na „szklisto”. Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej podsmażamy jeszcze minutę. Boczek kroimy w kostkę dorzucamy do cebuli i czosnku, smażymy jakieś 5 minut aż do wytopienia boczku, tłuszcz ze smażenia odlewamy, aby całość nie była za tłusta. Kurki oczyszczamy i płuczemy pod bieżącą wodą, dodajemy

zjem to blog kulinarny
Tarta ze szparagami i kozim serem 122

duże pole do popisu na nadzieniem:) Ja tym razem wykorzystałam resztkę szparagów, do tego jajka, pyszny ser kozi oraz parmezan. Żeby nie było za bardzo bezmięsne dodałam plastry smażonego boczku, które wspaniale chrupią... Całość przypomina mi taką jajecznicę na kruchym cieście;) Użyłam także przyprawy do jajecznicy z kurkami, którą dostałam od Royal Brand. Pychota! Ciasto: 250g mąki pszennej, 200g masła(...)ziarnami fasoli. Piec ok. 10min w temp. 180st, usunąć folię z ziarnami i piec kolejne 10min.     Farsz: 2 białe szparagi, 200g sera koziego, czerwona cebula, 200g śweżego boczku, 2 jajka, 4 łyżki śmietany18%, 25g orzechów laskowych, 100g startego parmezanu, łyżka przyprawy do jajecznicy, sól, pieprz.   Ser kozi zmiksować blenderem z jajkami, orzechami i śmietaną. Boczek pokroić

Z miłości do słodkości
Pasztet z zająca 226

500g podgardla wieprzowego wędzonego 1 kg karkówki 300g wątróbki wieprzowej 100g suszonych grzybków 100g włoszczyzny (marchewka, pietruszka) 5 jajek 2 bułki 7 plastrów wędzonego boczku 5 ząbków czosnku 5 ziarenek ziela angielskiego,  3 listki laurowe             sól, pieprz (kilka ziaren i zmielony), imbir, gałka muszkatołowa masło i bułka tarta do wysmarowania prodiża(...)pieprz do smaku. Wyrabiamy dobrze masę. Prodiż lub formę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.  Układamy na dnie i po bokach 5 plastrów boczku - tak ,jak na zdjęciu poniżej.  Napełniamy masą i kładziemy na górze pozostały boczek. W prodiżu pieczemy około 60-70 minut, aż do zrumienienia. W piekarniku około 1,5 godziny

Moje Kuchenne Rewelacje
Francuska sałatka z liści mlecza (mniszka lekarskiego) 209

przydomowych ogródkach i najchętniej robią z niego sałatki.  Dlatego w ramach praktycznego poznawania dzikich roślin przygotowałam francuską sałatkę z liści mlecza - z musztardowym winegretem, parmezanem i smażonym boczkiem dla chętnych. Liście mlecza możecie zastąpić innymi zielonymi liśćmi, np. rukolą - dlatego warto przyjrzeć się przepisowi nawet jak nie macie zamiaru jeść liści mniszka - bo sałatka jest naprawdę smaczna. Poza(...)kawałku na sos: 1 łyżeczka posiekanej szalotki, 1 łyżeczka francuskiej musztardy, 1 łyżka octu z czerwonego wina, 1 filet anchois, posiekany, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz opcjonalnie: wędzony boczek pokrojony w kostkę Przygotowanie: W miseczce umieść szalotkę, musztardę, ocet i posiekany filet anchois. Dopraw solą i pieprzem i dobrze wymieszaj. Wlewaj oliwę cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aż otrzymasz

Chilli Czosnek i Oliwa
Makaron Końca Lata 154

złote liście już niedługo będą leżały na chodnikach.  Dlatego dzisiaj mam dla Was makaron, który roboczo nazwałam Makaronem Końca Lata - z zielonym groszkiem, pysznymi jeżynami, świeżymi kurkami oraz boczkiem, który kojarzy mi się z chłodem. Inspiracja instagramowa od Pawła Bieganowskiego. Jak wychodzi porównanie? Składniki: 4 gniazda makaronu wstążki garść kurek 1/2 cebuli garść zielonego groszku sól, pieprz(...)startego żółtego sera 4 plastry boczku   Wykonanie:   Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Na patelni podsmażyć pokrojony boczek, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone kurki oraz zielony groszek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec wszystko wymieszać z makaronem, dodać jeżyny i posypać żółtym serem. Smacznego

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania