mielone - 47549 przepisów (strona:385/3170)

Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i oscypkiem 258

gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki masła łyżka mąki spora szczypta gałki muszkatołowej spora szczypta czarnego mielonego pieprzu dodatkowo: łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny pół dużego oscypka szczypta pieprzu W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz kawałki wędzonego łososia. Posypujemy je ziołami i mieloną papryką. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki. Następnie to samo robimy z musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki oscypka i posypujemy go pieprzem. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka

Mienta blog
Domowa korzenna przyprawa do piernika 168

cierpliwości, ucierania i wyrabia „bajceps”, ale te wszystkie wysiłki będą skutkowały spektakularnym efektem. Jeśli macie młynek i używacie go do przypraw, to uważajcie przy mieleniu goździków, cholery potrafią zapaskudzić całe urządzenie. Potrzebujemy: 20 łyżek mielonego cynamonu 10 łyżek mielonego imbiru 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki wyłuskanych ziarenek kardamonu zielonego 1 łyżka wyłuskanych ziarenek kardamonu czarnego (opcjonalnie(...)suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce. W misce połączcie przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność

ladykitchen
CHILI CON CARNE Z CZEKOLADĄ I KAWĄ 376

skórki) 2-3 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki oliwy 250 g czerwonej fasoli  z puszki /można dać więcej PRZYPRAWY : po 1 łyżeczce: ziaren kolendry roztartych w moździerzu, mielonej słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki: utartych nasion kminu rzymskiego, wędzonej czerwonej papryki, suszonego oregano oraz sól i pieprz do smaku, szczypta chili DO PODANIA : posiekana natka pietruszki, awokado, jogurt(...)umiarkowanym ogniu, aż cebulka zrobi się szklista, a boczek się wytopi (ok 5 minut). Podsmażone warzywa zgarniamy na bok patelni, zwiększamy moc palnika i w wolne miejsce porcjami dodajemy mieloną wołowinę. Smażymy, często mieszając, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Mieszamy z cebulką i boczkiem, zgarniamy na bok i powtarzamy z kolejną partią mięsa. Dodajemy wszystkie przyprawy. Mieszamy

cool and minty
Kiczeri-wegetariańskie 189

ryżu basmati 3/4 szklanki czerwonej soczewicy około 4 szklanki gorącej wody 1 marchewka 1/2 młodej cukinii 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego szczypta mielonego imbiru sól do smaku szczypta pieprzu do smaku Sposób wykonania: Ryż razem z soczewicą płuczemy pod bieżącą zimną wodą, osączamy na sicie. Masło ghee rozgrzewamy w garnku, wsypujemy kurkumę(...)mielony kmin rzymski oraz szczyptę imbiru, podsmażamy przyprawy. Dodajemy osączony ryż z soczewicą, smażymy razem przez minutę mieszając od czasu do czasu. Zalewamy gorącą wodą,  dodajemy startą na tarce jarzynowej   marchewkę oraz cukinię  gotujemy pod przykryciem około 20 minut aż ryż wchłonie wodę i będzie lekko rozgotowany.  Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem

Wanilia i Kardamon
Pieczone gołąbki 706

góry , ja uwielbiam , tym razem gołąbki pieczone , super smak , jak smakowały , tak szybko się rozeszły , zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu . Składniki  Kapusta włoska  250 dag mięsa mielonego wieprzowego  1 torebka ryżu  1 jajko  1 duża cebula  sól pieprz czarny  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  3 łyżki koncentratu pomidorowego  2 kostki wołowe(...)odcinam miękkie liście i następnie podgotowuje kolejny raz główkę kapusty i po chwili odcinam miękkie liście kapusty , i tak postępuję aż kapusta się skończy .  Jak mamy kapustę przygotowaną , mielone wkładamy do miski , dodajemy ugotowany ryż , jajka , przesmażoną cebulkę , doprawiamy do smaku solą , pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy ręką , do uzyskania jedno litej masy . Kiedy mamy przygotowane mięso

Mój Smak
Boczek faszerowany mięsem mielonym 377

łyżeczki pektosoli 0,5 łyżeczki soli himalajskiej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka majeranku olej  Farsz: 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 łyżki ziaren pieprzu kolorowego 0,5 łyżeczki pektosoli  0,5 łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku Dodatkowo: Sznurek masarski Sposób przygotowania: Boczek rozcinamy na pół po szerokości, nie rozcinając(...)końcowej części, lekko rozbijamy. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi boczek, skrapiamy olejem. Do mięsa mielonego dodajemy pektosól, słodką paprykę, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Mięso układamy na brzegu boczku, zwijamy ścisło, związujemy sznurkiem. Boczek przekładamy do miski, przykrywamy folią i wstawiamy na 48 godzin do lodówki

Bajeczna Kuchnia
Klops z jajkiem 178

mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 surowe jajka 1 wymoczona w wodzie bułka kajzerka  2-3 ząbki czosnku przyprawa do mięsa mielonego majeranek sól i pieprz 4 ugotowane na twardo jajka w rozm. L      Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na tłuszczu, aż się zezłoci. Mięso wrzucić do dużej miski(...)dodać surowe jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sporo przyprawy do mięsa mielonego oraz majeranku, sól, pieprz, odciśniętą z wody kajzerkę oraz podsmażoną cebulę. Wszystko razem wymieszać, najlepiej rękoma.    Na dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy wyłożyć połowę mięsa, a na nim wzdłuż foremki poukładać ugotowane na twardo, obrane jajka i delikatnie wcisnąć. Na wierzch wyłożyć drugą

Simply Food
Dyniowe latte z Inką i kakao / Pumpkin chicory latte with cocoa 239

English Dyniowe latte z Inką i kakao (1 duża porcja) Składniki: 1 szklanka mleka 1 łyżka puree z dyni ½ łyżeczki niesłodzonego kakao maleńka szczypta mielonego cynamonu maleńka szczypta mielonej gałki muszkatołowej maleńka szczypta mielonego imbiru cukier do smaku ¾ szklanki ekstra mocnej kawy Inki Przygotowanie: Do małego garnka wlej mleko i dodaj puree z dyni, kakao, cynamon, gałkę

karmelowy
Pieczone podudzie indyka 323

jednak według mnie najlepiej pasuje tu właśnie indyk. Składniki: 2 podudzia indyka 3 marchewki 2 pietruszki słodka mielona papryka 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru ¼ łyżeczka mielonego chili ½ łyżeczki kurkumy oliwa sól Wykonanie: Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Indyka natrzeć słodką papryką, imbirem, chilli, kurkumą i solą. Do formy wysmarowanej oliwą

Mama Gotuje
GULASZ WOŁOWY, 182

rozgrzanym tłuszczu. Gdy przygotowuję z podwójnej porcji, podsmażam mięso na patelni i dopiero takie dorzucam do rondla. Do garnka z podsmażonym mięsem, dorzucam cebulę z czosnkiem, doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, zalewam winem i przykrywam garnek. Zmniejszam palnik i smażę mięso na malutkim palniku do miękkości. Trwa to ok.2-3h, mięso musi być bardzo miękkie. W trakcie należy kontrolować ilość(...)płynów w garnku, w razie czego należy podlać wodą i co jakiś czas zamieszać. W trakcie smażenia doprawiam jeszcze mięso mielonym czosnkiem (my lubimy duuużo czochu). Pod koniec, gdy mięso jest już miękkie, dodaję pozostałe ząbki czosnku, przekrojone na połowy i jeszcze kilku minut pozostawiam garnek na palniku. Podaję z ulubioną kaszą (tym razem padło na pęczak, ale każda

Smaczne Zdrowe
zupa zbójecka z klopsikami 142

składniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładam do bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy(...)mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy w zupie. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i dodajemy do zupy. Całość doprawiamy papryką oraz kminkiem. składniki na klopsiki: 250 g mięsa mielonego 2 łyżki odłożonej podsmażonej cebuli 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz wykonanie: Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zeszklona cebulkę

Domowy Smak Jedzenia
Co zrobić, aby kotlety mielone nie przypalały się podczas smażenia. 4902

nasze kotlety mielone nie przypalały się podczas smażenia trzeba(...)zamiast obtaczać je w bułce tartej obtoczyć je w kaszce kukurydzianej średniej. Kaszka kukurydziana nie przypala się tak szybko jak bułka tarta, izoluje ona także mięso od dna patelni. Mielone obtoczone w kukurydzianej kaszce jest zdrowsze i ma ładny złocisty kolor. Sprawdziłem, polecam

Przepisy i porady kulinarne
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 272

czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego lub świeżego  2-4 łyżek miodu 4 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Przygotować wywar warzywny: W 2 litrach osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone(...)kostkę). Ziemniaki dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę, zmiażdżoną główkę czosnku , ziele angielskie,liść laurowy, majeranek i cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszać i dusić ok 2 godzin na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlać trochę wodą lub wywarem

Jadło i czytadło
Spaghetti z sosem pomidorowym na białym winie z Pancettą 145

Spaghetti" 0,5 kg mięsa wołowego drobno zmielonego 4 ząbki czosnku przetartego na prasie do mięsa 1 większa cebula przetarta na tarce o małych oczkach sól, pieprz grubo mielone do smaku zioła: suszona bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn ilość  wedle swego smaku Do dekoracji: włoski boczek PANCETTA ,kukurydza , parmezan  ,świeża natka pietruszki i świeża bazylia Składniki(...)pokrojone w kostkę 1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę 2 małe szalotki również pokrojone drobno 4 ząbki czosnku przekrojony na 4 sól morska i pieprz grubo mielone suszona bazylia i oregano do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki oliwy z oliwek Sposób: Jak zawsze zabieramy się najpierw za marynatę mięsa Wołowina ,jajko, cebula ,czosnek

Viola cooks with passion
Schab ze śliwką 265

kości i bez skóry ( u mnie to było 990g ), 1 łyżeczka: musztardy ostrej, majeranku, słodkiej papryki mielonej, rozmarynu, tymianku, pieprzu ziołowego, 1/2 łyżeczki curry, troszkę papryki ostrej mielonej, niepełna łyżeczka pieprzu mielonego, 2 niepełne łyżeczki soli, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju, śliwki suszone. Przygotowanie:  Smacznego

W kuchni u Moniki