ziela angielskiego 8 owoców jałowca 1 łyżeczka kminku mielonego 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki rozmarynu 2 łyżeczki tymianku większa szczypta chilli 4 łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo mielony pieprz WYKONANIE Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać kminek, zioła prowansalskie, rozmaryn, tymianek, chilli i słodką paprykę. Mięso posypać z obu stron solą i świeżo mielonym pieprzem, a następnie posypać mieszanką przypraw. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki, po czym wyłożyć na mięsie i zawinąć je w przejrzystą folię spożywczą. Tak zamarynowane mięso włożyć do lodówki na dwa dni. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem (nadmiar wytrzeć ręcznikiem kuchennym). Włożyć mięso, dodać ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca. Zostawić w temperaturze pokojowej, aż mięso
Passions hobbies lifełyżeczki octu 1 jajko 480 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa, bakalie, orzechy WYKONANIE W garnuszku rozpuścić masło, dodać cukier, miód i ocet, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski(...)wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony cynamon i kardamon, wbić jajko i dodać ostudzoną masę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Odrywać po kawałku zimnego ciasta, wałkować na podsypanym mąką blacie
Passions hobbies lifemnie 50 to był domowej roboty waniliowy łyżeczka proszku do pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz
greenscarfzmielić w młynku lub w moździerzu. Zapach przypraw roznosi się po całym domu :) Składniki: 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki pieprzu 15 ziarenek kardamonu lub pół łyżeczki mielonego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka całych goździków
Kukuleczkihoryzoncie pojawiło się chili con carne. Szybkie, smaczne i proste danie. Można je podkręcić ostrością jak sama nazwa wskazuje. Składniki na chili con carne (3 porcje): mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku pieprz czarny lub pieprz cayenne sól oregano bazylia chili(...)taka możliwość w formie papryczek odrobina cukru (opcjonalnie) Cebule pokroić w małą kosteczkę i smażyć przez 2 minuty na patelni po czym wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, które cały czas należy rozdrabniać. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Wlać pomidory i około 100 ml wody. Dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną
Karola gotujeDziś prezentuję dzieło mojego narzeczonego, które z chęcią skonsumowałam :) Pyszny, ostry makaron - palce lizać! Składniki na spaghetti mexicana (3 porcje): mięso mielone(...)łyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku cebula pomidory krojone w puszce 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki czerwonej fasoli sól pieprz trzy łyżeczki pikantnej papryki oregano bazylia Podsmażyć mięso mielone na patelni razem z pokrojonymi w drobną kostkę cebulą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Wlać krojone pomidory i dodać przecier pomidorowy. Dosypać kukurydzę i czerwoną fasolę. Dodać także
Karola gotujeucztowania. Tym razem na ruszczcie znowu pojawiło się coś nowego, choć sos był nam już dobrze znany. Składniki na mielone z niespodzianką (4 kulki): mięso mielone 500 g 2 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku 4 jajka sól pieprz Vegeta opcjonalnie pietruszka Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. W tym czasie ugotować
Karola gotujerezultat przerósł moje oczekiwania, ponieważ enchilada wyszła praktycznie identycznie jak ta, którą dostaję w jednej z moich ulubionych restauracji. Składniki na enchiladę zapiekaną z serem (4 sztuki): mięso mielone wieprzowo - wołowe około 250 g 4 placki pszenne tortilla puszka pomidorów krojonych przecier pomidorowy mały puszka fasoli czerwonej konserwowej ser Gouda(...)około 100 g cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka oregano bazylia Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone (rozdrabniać widelcem) i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć około 5 minut. Wlać pomidory krojone (350 z 400 g, pozostałe 50 g na osobną patelnię), dodać
Karola gotujepaleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto) 3 łyżki kakao naturalnego bez cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów 10 g posiekanych orzechów włoskich 10 g posiekanych oraz namoczonych wcześniej rodzynek opcjonalnie słodzik (stewia, erytrytol
Ola la LCHFłyżki posiekanych, marynowanych borowików 4 czubate łyżki kukurydzy Bonduelle 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 1/2 łyżeczki musztardy dijon duża szczypta chilli w płatkach (ok. 1/3 łyżeczki) świeżo mielony czarny pieprz mleko do namoczenia śledzi'; document.write(" "); Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w mleku przez ok. 30-60 minut, w zależności od stopnia słoności. Potem płuczemy(...)większą niż 0,5 cm. Odkładamy. Do miski wlewamy olej lniany, dodajemy do niego musztardę francuską, dijon, drobno posiekany koperek, dużą szczyptę chilli w płatkach, dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy kukurydzę Bonduelle, pokrojone śledzie i drobno posiekane marynowane grzyby. Całość mieszamy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawiona. Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą możemy
Poezja smakuwspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka dobrego gorzkiego kakao 1 łyżka brązowego cukru muscovado Puree dyniowe przełożyć do garnuszka. Dodać resztę składników i wymieszać. Zagotować
Codzienna kuchnia niecodziennacukru trzcinowego – 250 g masła – 4 jajka – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka mielonych goździków – 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego – 1/2 łyżeczki sody Dekoracja – lukier lub dżem morelowy Wykonanie: – Owoce i orzechy włoskie pokroić na małe kawałki
To co kochamsposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony. Jeśli kupisz gotowy mak mielony przygotowanie domowej masy makowej jest bajecznie proste. Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe. Można ją modyfikować, zmniejszając(...)ilość poszczególnych dodatków lub zmieniająć ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj z jej przygotowaniem! Składniki: 200 g mielonego maku 180 - 200 ml mleka 200 ml miodu - 3 łyżki 100 g rodzynków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udźca z indyka 200 g pieczarek 5-6 plasterków żółtego sera 150 ml oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku sól mielony biały pieprz suszone zioła prowansalskie mielona ostra papryka Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i zblanszować. Udziec umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć kość i skórę. Rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć go solą,białym pieprzem(...)ułożyć na talerzu. Polać mięso marynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinąć talerz folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na zamarynowane mięso rozłożyć plastry sera i pieczarki,zwinąć roladę i spiąć ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia,polać resztą marynaty,rękaw szczelnie zapiąć klipsami. Piec
Kolorowa kuchnia Elkipunkt odniesienia, postanowiłam w nim przygotować to, co najczęściej robię w TM, wybrałam więc: 🍵 zupę ogórkową 🍹 smoothie z jarmużu, banana i pomarańczy 🎂 ciasto drożdżowe 🍙 mielenie ryżu 🍞 gotowanie bucht na parze Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach (nie ma jedynie bucht, ponieważ nie miałam już dziennego światła do zdjęć). Poniżej zamieszczam moje uwagi i spostrzeżenia. Ogólne(...)zalety tego typu robota kuchennego: J eden naprawdę wielofunkcyjny robot: rozdrabnia, sieka, gotuje, mieli, emulguje, wyrabia ciasta, miksuje, podsmaża, gotuje na parze. Zastępuje wiele pojedynczych urządzeń (blender, mikser, młynek do kawy, parowar, wagę, czasami garnek). Ma niewiele „przydasi” w przeciwieństwie do robotów wielofunkcyjnych (miałam robota wielofunkcyjnego Siemensa i robota planetarnego Tefala), na wszystkie dostawki, noże, nakładki potrzebowałam osobnej kuchennej szafki
bistro mama