mielone - 47549 przepisów (strona:388/3170)

Sos bolognese z pesto makaronem 176

razem jakoś je urozmaicić. Smak sosu podkreślam świeżymi ziołami, a makaron mieszam z pesto. Taki obiad na pewno nigdy się nie znudzi! Sos bolognese Składniki: 4 porcje 500 g mielonego mięsa, u mnie 50/50 wieprzowo- wołowe 1 cebula 2 łyżki oleju 2 duże ząbki czosnku 100 g wędzonego boczku 500 g pomidorów, passata 1 łyżka pomidorowego przecieru 100 mięsnego(...)bulionu 1 łyżka świeżego rozmarynu drobno pokrojonego 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego sól do smaku 300 g spaghetti, waga sucha 100 ml pesto tutaj przepis 4 łyżki wiórów z parmezanu do posypania Pokrój cebulę w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj pokrojony boczek i smaż aż boczek lekko się zrumieni. Dodaj teraz

codojedzenia
Quesadilla z indykiem i wieprzowiną 298

burrito niż tradycjną quesadillę). Moja wersja również odbiega od oryginału i znacznie bliżej jej do quesadilla gringa, czyli quesadilli z mięsem. Składniki: 200g mielonego mięsa z indyka 200g mielonego mięsa wieprzowego 1 duża cebula 1 pomidor szczypta imbiru szczypta cząbru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki śmietany 4 plastry boczku wędzonego sól pieprz 2 łyżki wody(...)200g sera żółtego 4 placki tortilla Przygotowanie: Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cząber, sól, pieprz, musztardę i dwie łyżki wody. Całość wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso smażymy na odrobinie oleju, aż do zrumienia. Przekładamy je do miski. Na patelni smażymy boczek na chrupiąco

Jacob Tastes
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 251

Przed podaniem schładzamy w lodówce.   GUACAMOLE Fot. Menmagazine Składniki: dojrzałe awokado łyżeczka soku z limonki ząbek czosnku duży pomidor łyżka siekanej kolendry sół świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Awokado myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ i rozganiatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Pomidora(...)Menmagazine Składniki: 4 duże pomidory lub puszka krojonych 1 papryczka chilli 1 niewielka czerwona cebula sok z limonki oliwa z oliwek płatki chilli sól świeżo mielony pieprz kolendra (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory, chilli i czerwoną cebulę myjemy, osuszamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Cebulę i pomidory kroimy w niewielkie kostki

Menmagazine
Domowe Hamburgery 203

Zapraszam na Domowego tradycyjnego hamburgera Składniki: 5 bułek do hamburgerów ( ja nabywam prosto od piekarza) 500 g mięsa mielonego ( u mnie z karczku) przyprawy do mięsa mielonego (wedle upodobań) 5 plastrów sera żółtego gouda 1 duży pomidor 2 małe cebule 1 średnia czerwona cebula 3 średnie ogórki konserwowe / kiszone 5 liści sałaty Olej do smażenia 1 jajko bułka(...)tarta ketchup, majonez Wykonanie: Do naszego zmielonego mięsa dodajemy: posiekaną cebulę, jajko, dowolne przyprawy, może być nawet mieszanka przypraw do mięsa mielonego, garść bułki tartej ( jeżeli mięso będzie za bardzo się kleić dodajemy jeszcze trochę, ale nie za dużo ). Wszystko razem zagniatamy. Mięso dzielimy na 5 porcji i formujemy z nich płaskie ale nie za cienkie placki i obtaczamy

W Moim Magicznym Domu
Bezglutenowy placek ze śliwkami 155

kukurydziana","1,5 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","100 g erytrol (lub inne s\u0142odziwo)","250 g mascarpone","100 ml mleko","50 g olej kokosowy","10 sztuk \u015bliwki"," mielone migda\u0142y i cukier wanilinowy (do posypania)"],"recipeInstructions":["\u0141\u0105czymy ze sob\u0105 suche sk\u0142adniki, a nast\u0119pnie dodajemy mokre. Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciastem wyk\u0142adamy form\u0119(...)mąka kukurydziana 1,5 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g erytrol lub inne słodziwo 250 g mascarpone 100 ml mleko 50 g olej kokosowy 10 sztuk śliwki mielone migdały i cukier wanilinowy do posypania Sposób przygotowania Łączymy ze sobą suche składniki, a następnie dodajemy mokre. Wyrabiamy zwarte ciasto. Ciastem wykładamy formę do pieczenia ok. 25x25 cm. Ciasto

Kucharzyca
DOMOWE DIPY I NACHOSY, CZYLI PROSTE PRZEKĄSKI DO MECZU 180

Przed podaniem schładzamy w lodówce.   GUACAMOLE Fot. Menmagazine Składniki: dojrzałe awokado łyżeczka soku z limonki ząbek czosnku duży pomidor łyżka siekanej kolendry sół świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Awokado myjemy, przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Łyżeczką wydrążamy miąższ i rozganiatamy widelcem, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki. Pomidora(...)Menmagazine Składniki: 4 duże pomidory lub puszka krojonych 1 papryczka chilli 1 niewielka czerwona cebula sok z limonki oliwa z oliwek płatki chilli sól świeżo mielony pieprz kolendra (opcjonalnie) Przygotowanie: Pomidory, chilli i czerwoną cebulę myjemy, osuszamy. Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Cebulę i pomidory kroimy w niewielkie kostki

Menmagazine
zupa wielowarzywna na maśle z ziemniakami... 189

sztuka, włoszczyzna 1 pęczek, cukinia 1 sztuka, ziemniaki 6 sztuk, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek fasolkę żółtą pokroić na kawałki, brokuły różyczki odciąć od głąba, opłukać i w garnku zalać wodą wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszki, por, cukinię, ziemniaki, paprykę(...)zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej aby zupa nie była za gęsta można podać ze śmietaną lub jogurtem, nam ta wersja zupy warzywnej smakuje bez dodatków - zupa jest przepyszna, lekka i zarazem syta.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 174

mrożonego) 1 łyżeczka masła 50-80 ml śmietany 30% (użyłam swojskiej śmietany zebranej z mleka prosto od krowy :) ) 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie zupy z zielonych szparagów: W tym przepisie wykorzystujemy wodę, w której przez 2 minuty gotowaliśmy zielone szparagi (do innego dania) oraz odłamane, zdrewniałe końcówki, które(...)łyżeczka masła Do kubka ze śmietaną wlać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać dokładnie a następnie połączyć z zupą. 50-80 ml śmietany 30% Dodać sok z cytryny. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą (jeśli potrzeba). Zagotować, przelać do talerzy. Można podawać z pieczywem. 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz The post

Moja Delicja
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 273

boczku 2 pory 1 cebula 30 g +30 g masła szczypta soli 3 ząbki czosnku Usmażony boczek wymieszać razem z uduszonymi porami, cebulą i czosnkiem. Przyprawić porządnie świeżo mielonymi czarnym pieprzem i ewentualnie solą (boczek jest słony, więc spróbować) . Śmietanę, jaja oraz żółtka zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu. 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% sól(...)morska, świeżo mielony czarny pieprz Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Posypać połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce

Moja Delicja
Mizeria ogórkowa z chili. 170

Składniki : kilka średnich świeżych ogórków 1 papryczka chili lub mielona 3-4 łyżki świeżej śmietany 18 % sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :   O górki dokładnie umyj pod bieżącą wodą , obierz ze skórki. Pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Papryczkę chili umyj, przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka, pokrój(...)drobną kostkę , dodaj do ogórków. Jeśli nie masz świeżej papryczki chili dodaj dodaj mieloną. Natkę pietruszki dokładnie opłukaj pod bieżącą wodą , posiekaj drobno, wsyp do miski z ogórkami. Teraz dodaj śmietanę , dopraw do smaku solą i pieprzem ( najlepiej świeżo zmielonym ), wymieszaj wszystkie składniki dokładnie razem. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem. Możemy także zjeść ją z kromką chleba

Przepisy i porady kulinarne
Słone paluchy śniadaniowe 273

mąki pszennej 2 szklanki wody ( w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej ) 2 łyżki cukru 1 czubata , łyżeczka soli 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju kminek mielony i gruba sól morska do posypania Do wysokiego naczynia, wsypujemy drożdże , trzy łyżki mąki ,łyżkę cukru , szklankę mleka ( ciepłego ) – całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem ze ściereczki , w ciepłe miejsce(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut , następnie, smarujemy olejem , nacinamy w poprzek bardzo ostrym nożem i posypujemy grubą solą oraz mielonym kminkiem wedle uznania . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 C ( musi być gorący , inaczej klapną ) , przez około 30 minut . Wyjmujemy , układamy na kratce do wystygnięcia – nie można zostawić

Ogrodnik w podróży
Zupa kukurydziana z klopsikami 282

stanowić samodzielne danie, gdyby dodać jeszcze kopytka, knedle lub inne kluski. KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia ZUPA: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli 1 kolba kukurydzy natka pietruszki pomidorki koktajlowe 2-3 szklanki bulionu drobiowego

https:KKuchniaMniam
Klasyczny przepis na lasagne 172

składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad. Przepis na lasagne Cebulę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed(...)bazylię . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem. Ile warstwa lasagne uda Wam się przygotować, zależy od wysokości Waszego naczynia żaroodpornego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone kwiaty cukinii 227

łyżki drobno startego parmezanu 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku duża garść liści bazylii (pół szklanki) skórka otarta z 1 cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Kwiaty cukinii najlepiej przygotować od razu po zerwaniu/kupieniu gdy są jędrne. Delikatnie rozchylamy płatki i usuwamy pręciki – najłatwiej zrobić to pęsetą. Końcówki malutkiej cukinii ucinamy (jeśli(...)dokumenty. Farsz wkładamy do rękawa (lub koszulki – po napełnieniu odcinamy w koszulce narożny kawałek) i napełniamy farszem kwiaty. Napełnione kwiaty cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą (użyłam oliwy w spray’u). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (piekłam bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Ja przed podaniem udekorowałam

Poezja smaku
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 184

bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g  5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, tak samo postępujemy z marchewką. Czerwoną cebulę obieramy

Cooking Monster