Pyszne danie obiadowe i nie tylko. W zasadzie można w niej zapiec wszystko. Bazą są ziemniaki i wędzony boczek oraz por. Reszta to kwestia wyobraźni a ciasto wszystko idealnie połączy. Składniki naszej zapiekanki: -5 ugotowanych ziemniaków -2 plastry wędzonego boczku -por -20 dkg piersi z kurczaka -1/2 kg fasolki szparagowej -3 łyżki startego żółtego sera -3 jajka(...)kroimy na drobne kawałki. Fasolkę gotujemy 10 minut w osolonej i przyprawionej warzywkiem wodzie, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ugotowane ziemniaki kroimy w plasterki, boczek i fileta z kurczaka w dość dużą kostkę. W misce roztrzepujemy jajka, przyprawiamy wstępnie warzywkiem i pieprzem, dodajemy pora i fasolkę, dodajemy majonez, ser i mąkę ziemniaczaną
Maminek kulinarnyPyzy znają chyba wszyscy. Podawane są na różne sposoby. Składniki: -2 kg surowych ziemniaków -60 dkg ugotowanych ziemniaków -20 dkg surowego lub wędzonego boczku -cebula -sól -olej Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez maszynkę lub zgniatamy w prasce. Surowe ziemniaki ścieramy na drobnych oczkach tarki lub w maszynie. Odciskamy przez gazę. Delikatnie(...)zlewamy wodę a krochmal dodajemy do masy ziemniaczanej. Łączymy obie masy ziemniaczane i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki. Palcem robimy wgłębienia. Cebulę i boczek kroimy w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju szklimy cebulę, dodajemy boczek i podsmażamy do zrumienienia skwarek. Zagotowujemy wodę, solimy, dodajemy odrobinę oleju i wkładamy porcjami nasze
Maminek kulinarnySzybka zapiekanka na obiad i nie tylko. Składniki: -ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków -ok. 60-70 dkg kaszanki -30 dkg odciśniętej kiszonej kapusty -15 dkg wędzonego boczku -cebula -pieprz ziołowy Lekko przestudzone ziemniaki zgniatamy i układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na niewielkiej ilości oleju(...)dodajemy rozdrobnioną kaszankę i podsmażamy. Wykładamy na ziemniaki. Kapustę możemy delikatnie posypać pieprzem ziołowym. Mieszamy z boczkiem i wykładamy na kaszankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyjest to przysmak. Składniki: - 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde -ok. 6 kg obranych ziemniaków -3 średnie cebule -2 ząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie(...)maszynce. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku i dokładnie mieszamy. Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem. Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury
Maminek kulinarnydrobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) 100g sera Appenzeller 100g sera Emmentaler 100g sera Gruyere 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100ml bulionu 100ml białego wina 150g boczku 3 cebule, pokrojone w krążki sól, pieprz biały Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni(...)złoty kolor. Na drugiej patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy, a po około 2 minutach dodajemy starte sery. Przyprawiamy białym pieprzem i solą. Ugotowany makaron mieszamy z boczkiem i cebulą, przekładamy do naczynia do zapiekania (do jednego dużego lub kilku mniejszych), polewamy sosem serowym i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 15 minut
Smakowity Blog Kulinarnydań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki: 200g kaszy gryczanej 100g boczku 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 100 ml piwa jasnego 500 ml bulionu 15g sera grana padano garść suszonych grzybów sól, pieprz Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony(...)drobną kostkę boczek i smażymy na złoty kolor, często mieszając. Zmniejszamy płomień. Do boczku wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na kilkanaście minut. Odsączone, pokrojone grzyby dodajemy do pozostałych smażących się składników. Następnie na patelnię wsypujemy kaszę i smażymy przez chwilę ciągle mieszając. Po kilku minutach do kaszy wlewamy
Smakowity Blog Kulinarnytłuszczu. Jeśli chodzi o dodatki, to wiele zależy od naszej inwencji i fantazji. Panuje pełna dowolność. Bawmy się smakami do woli! Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 100 g boczku wędzonego 1 cebula oliwa z oliwek szczypta kminku 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli pęczek szczypiorku sól pieprz biały 4 bułki do hamburgerów sałata Salsa z awokado 1 awokado(...)korniszonów 1 cebula dymka 1 papryczka chilli ząbek czosnku 1 pomidor sok z 1/2 limonki szczypta kminku sól Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek. Boczek kroimy w cienkie paseczki i podsmażamy, a następnie dodajemy 1/2 drobno pokrojonej cebuli. Smażymy 2 minuty. Przekładamy do miseczki i odstawiamy. Po wystudzeniu cebulę i boczek dodajemy do mielonego mięsa. Mieszamy. Dodajemy roztarty
Smakowity Blog Kulinarnyłyżka soli morskiej 3 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku pieprz Farsz: 200 g ugotowanej kaszy gryczanej ugotowane gęsie podroby- wątróbka, żołądek, serce 1 cebula 150 g boczku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Sól, majeranek, czosnek i pieprz ucieramy w moździerzu na pastę, którą nacieramy wnętrze gęsi. Całą gęś nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Pozostawiamy na 24 godziny(...)lodówce. Wyjmujemy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Farsz: Boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na suchej patelni, kiedy wytopi się tłuszcz dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na złoty kolor. Ugotowane gęsie podroby mielimy w maszynce do mięsa i mieszamy z boczkiem i cebulą. Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną, pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gęś nadziewamy przygotowanym
Smakowity Blog Kulinarnypulchnym. Z różnymi sosami i dodatkami. Tylko wyobraźnia nas ogranicza! Ja tym razem postawiłam na jesienny zestaw, i muszę przyznać, że wyszła zachwycająco. Lekko słodkawa dynia, a do tego boczek, cebula i kozi ser przełamujące jej niewyraźny smak. Soczysta gruszka rewelacyjnie tutaj pasuje, nadając całości zupełnie nowego wymiaru, choć jeśli nie lubicie owoców w daniach wytrawnych, można ją pominąć. Wszystkie(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody sos: 125 g serka kremowego 2 łyżki maślanki sól pieprz wierzch: 250 g dyni bez skóry 150 g wędzonego boczku w plastrach 1 cebula 180 g miękkiego koziego sera 1 gruszka Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem, zalać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWięc po wysłaniu dziecka do przedszkola nakarmieniu drugiego szkraba zabieram się za śniadanie dla dorosłych:) Dziś dzień zaczęłam tak.. Czas przygotowania: 25min SKŁADNIKI: 2 osoby - jajka 2 szt - boczek wędzony w plastrach 4szt - ser pleśniowy kawałeczek - orzechy włoskie 4szt - kiełki (dałam rzodkiewki) - ocet jabłkowy 2 łyżki SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka - masło 100 g - sok z cytryny(...)chcemy uzyskać) i tak każde jajko po kolei, gdy jest gotowe wykładam je na ręcznik papierowy aby się odsączyło od wody. - rozgrzewam patelnię teflonową i układam na niej plastry boczku oraz prażę orzechy włoskie - do większego pojemnika wrzucam umyty szpinak, obrane owoce sharon i wlewam nektar bananowy wszystko miksuję blenderem i wlewam do szkanek - gotowe jajka, boczek, ser, kiełki, orzechy
Basia w kuchnipolecam ten. *przepis w całości podaję za jego autorką plus mój sposób jak wykonać domowe tagliolini SKŁADNIKI : - 250 gram świeżego makaronu - ok 100g wędzonego, surowego boczku lub pancetty(użyłam parzonego) - 2 żółtka - 50g śmietany kremówki 36% - 50g świeżo startego parmezanu - sól do gotowania makoronu - świeżo zmielony pieprz - tymianek gałązkę - 2 łyżki oliwy do smażenia składniki na makaron(...)dość cienki prostokąt obsypujemy mąką i zwijamy rulon po czym tniemy na ok 1 cm paski po czym postępujemy jak wyżej. - zagotujemy osolona wodę i wrzucamy nasz makaron - boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na oliwie do chrupkości, w garnuszku mieszamy śmietanę, żółtka i parmezan. - świeży makaron gotuję się ok 3 minuty(jeżeli wykorzystujesz kupny suchy postępuj wedle opisu) - odcedź
Basia w kuchnisię ten przysmak podawałam go nam w różny sposób na słodko i słono. W wersji na słono serce moje skradła wersja z roztopionym serkiem brie wraz z chrupiącym boczkiem. Wersja na słodko z grilowanym ananasem i sosem karmelowym Wersja na słono z serkiem brie z chrupiącym boczkiem SKŁADNIKI: pancakes ( z tej porcji upiekę ok 15 szt na patelni(...)białego 1/4 szklanki wody 8 łyżek śmietany 30% 2 łyżki masła dodatki ananas (użyłam świeżego ale równie dobrze może być z puszki) serek brie plastry boczku parzonego lub pancetty SPOSÓB WYKONANIA : pancakes - mąkę przesiewam z solą i proszkiem do pieczenia , osobno rozmieszam jajka z mlekiem , wlewam do mąki i mieszam i dodaję rozpuszczone masło wyrabiam
Basia w kuchnizabek czosnku 4 ziarna ziela angielskiego Kamis 3 liscie laurowe Kamis 9 ziaren pieprzu Kamis piętka chleba pieczonego na zakwasie żurek: 3l wody pęczek włoszczyzny 30 dag wędzonego boczku 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu majeranek 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietana każdej osobie po 1 chlebku do żurku Wykonanie: *zakwas(...)samej porze dnia mieszamy drewniana łyżką.Gotowy po ok 4 dniach. Przecedzamy go i trzymamy w szklanej butelce lub słoiku w lodówce. *zurek: Warzywa(oprócz czosnku) i boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę
Z Majeczką w kuchniczasu do czasu mozna sobie pozwolić na taki domowy, choć dośc tłusty...ale nawet najlepszy kupowany się nie równa smakiem więc warto zrobić samemu Składniki: 1kg surowego dość tłustego boczku pół pętka kiełbasy np podwawelskiej 1 duża cebula pieprz młotkowany z kolendrą Kamis majeranek Kamis Wykonanie: Boczek kroimy w małą kosteczkę, wrzucamy na suchą patelnię. Kiedy zacznie się topić tłuszcz(...)dodajemy drobno pokrojoną kiełbaskę.Kiedy kiełbasa i boczek będą już ładnie zrumienione dodajemy drobno pokrojoną cebulę w kosteczkę. Zrumieniamy. Patelnię odstawiamy do wystygnięcia. Kiey smalec zacznie delikatnie gęstnięć zimny dodajemy pieprz, kolendrę, majeranek, mieszamy na patelni. Przekładamy do słoików.Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchnichoć pracochłonne,ale dla tego smaku warto! Składniki: 3kg ziemniaków, 1kg ziemniaków ugotowanych przeciśniętych przez praskę do ziemniaków 1,5 kg miesa mielonego np z łopatki sól,pieprz surowy boczek cebula Wykonanie: Surowe ziemniaki tarkujemy,odciskamy przez śiereczkę,zeby były bez wody.Jesli ziemniaki sa kupowane dobrze dodac kilka łyżeczek mąki ziemniaczanej,ze ,,swjskich"ziemniaków krochmal sie wytrąci gdy pozostawimy wodę(...)ziemniaczanej,formując kule.W garnku nastawiamy wode osolona(musi byc dosc słona,zeby smak przeszedl na kartacze).Kartacze wrzucamy pojedynczo nie przerywając wrzenia wody.Gotujemy ok 45 minut.Na patelni smazymy pokrojony boczek na małą kosteczkę.Gdy boczek sie zrumieni,dodajemy pokrojona w kosteczkę cebulkę,zrumieniamy.Wyłaczamy.Polewamy ugotowane kartacze Pyszne są na drugi dzień, przekrojone na pól, odgrzewane na patelni
Z Majeczką w kuchni