boczek - 14002 przepisów (strona:375/934)

Brokułowe muffiny z salsą z liczi 208

oliwek (lub olej) 100 ml mleka czosnek granulowany łyżka  tymianku łyżka  rozmarynu szczypiorek łyżeczka soli pieprz pół cebuli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag wędzonego boczku 15 dag żółtego sera u mnie cheddar  Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy(...)także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż na naleśniki. Ciasto wlewamy do natłuszczonych silikonowych foremek. Muffiny pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 - 190 stopniach aż się zarumienią

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z gorgonzolą i fasolką 212

mnie gorgonzoli :) Składniki: ulubiony makaron (pół paczki) (u mnie świderki ale może być penne) ser gorgonzola (mój był z biedronki) 15 dag wędzonego boczku 2 garść mrożonej, zielonej fasolki kilka pomidorków koktajlowych natka pietruszki por - zielona część oliwa do smażenia świeżo mielony pieprz Makaron gotujemy al dente. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni(...)kroimy w piórka, pomidorki na pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz.  makaron z gorgonzolą i fasolką

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z królika z marmoladą z czerwonej cebuli 220

podawałam na swoim blogu przepis na pasztet. Tym razem przygotowałam go z marmoladą z czerwonej cebuli. Składniki: mięso z 1 królika u mnie 1,5 kg pół kilograma surowego boczku pół kilograma słoniny pół kilograma drobiowej wątróbki plus podroby z królika włoszczyzna na rosół przypalona cebula 3- ziele angielskie 2 -liście laurowe  sól, pieprz 2 jajka gałka muszkatołowa(...)ziele angielskie oraz liścia laurowe a także przypaloną cebulę oraz dodajemy drobiową wątróbkę i podroby królika. Gotujemy wszystko aż do miękkości mięsa, podrobów i włoszczyzny. W między czasie gotujemy boczek do miękkości ale w osobnym garnku. Gdy mięso z królika i podroby będą miękkie obieramy je z kości. Ugotowany boczek mielimy w maszynce do mięsa, mielimy także podroby i mięso

Bon Appetit Małgorzaty
Burger po polsku z oscypkiem i żurawiną 181

szalotki 2 rozgniecione ząbki czosnku 1 łyżka masła Składniki dodatkowe: 4 oscypki 1 kiszony ogórek 1 czerwona cebula 1 pomidor 4 razowe bułki kilka pomidorków koktajlowych 4 plastry wędzonego boczku 2 garści świeżego szpinaku dżem z żurawiny ze słoiczka  Szalotki siekamy i podsmażamy na maśle. Mięso mieszamy z żółtkiem, wodą, przyprawami, szalotkami, czosnkiem, musztardą, natką i wyrabiamy. Formujemy(...)dłoniach burgery i smażymy na grillowej patelni po 3 minuty z każdej strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki.  W tym czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 183

Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka cukru szczypta soli 30 g drożdży 3 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz: 150 g boczku wędzonego w plastrach 1/3 puszki kukurydzy 70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy) 1 cebula 2 ząbki czosnku ser żółty koncentrat pomidorowy lub sos do pizzy przyprawa(...)pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki, czosnek i oliwki również kroimy w plasterki. 2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 328

szklanki ciepłej wody   1 łyżeczka cukru   szczypta soli   30 g drożdży   3 łyżki oleju   1 łyżeczka suszonej bazylii Farsz:   150 g boczku wędzonego w plastrach mięso z udka z kurczaka z rosołu kawałek cienkiej kiełbasy 2-3 ogórki kiszone 1 cebula ser żółty koncentrat pomidorowy przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy najpierw składniki(...)wierzch pizzy. Boczek, kiełbasę kroimy i rumienimy delikatnie na patelni. Dodajemy mięso z kurczaka i chwilę razem smażymy. 2. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a cebulkę w piórka. 3.  Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól

Kuchnia domowa Ani
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej 314

danie dwa w jednym - mamy mięso i ciepłą jarzynkę za jednym zamachem :) Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie. Składniki: 200 g kiszonej kapusty 4 kotlety schabowe 100 g boczku (pominęłam) 50 g suszonych śliwek 2 jabłka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Kapustę przelewamy zimną wodą, odciskamy i drobno siekamy. 2. Posiekaną(...)cebulę (i ewentualnie boczek) podsmażamy na tłuszczu. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy usmażoną cebulę (i boczek), podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu pod przykryciem. 3. Śliwki kroimy w paseczki, obrane jabłka w cząstki i dodajemy do gotującej się kapusty. 4. Kotlety lekko rozbijamy i nacieramy zmiażdżonymi ząbkami czosnku oraz oprószamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 15 minut. Obsmażamy

Kuchnia domowa Ani
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 209

Polecam! SKŁADNIKI: * kapusta kiszona – 700 g * cebula – 2 szt * olej – 2 łyżki * dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g * łopatka wieprzowa – 200 g * boczek – ok. 50 g * czerwone wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki * suszone grzyby – 2 szt * suszone śliwki – 2 szt * liść laurowy – 2 szt * ziele(...)garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie. Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut. Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze

Ostra na Słodko
groszek po florencku 176

Przepis znaleziony na blogu  Kwestia Smaku   Bardzo smaczny dodatek ! składniki 250 g zielonego groszku (świeżego lub mrożonego,) 4 plasterki cienko pokrojonego boczku wędzonego 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie: Na rozgrzaną  patelnię  wlać oliwę, wrzucić drobno pokrojony czosnek. Dodać pokrojony boczek i mieszając smażyć aż się zarumieni, a tłuszcz(...)boczku się wytopi. Dodać groszek, doprawić solą i pierzem, Wymieszać i jeszcze chwilę podsmażyć razem. Dodać tyle wody, aby przykryć groszek. Gotować bez przykrycia aż cały płyn wyparuje, przez około 10 minut. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i podawać

Stare Gary
Placek pasterski czyli shepherd’s pie 246

oliwek do smażenia 1 czerwona cebula, obrana i grubo posiekana  2 łodygi selera naciowego , obrane i posiekane 1 marchew, obrana i grubo pokrojona 50 g   boczku ( w oryginale P ancetta)  ,   pokrojone 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 mały pęczek świeżego rozmarynu, liście oderwane 400 g pomidorów z puszki, pokrojone 250 ml bulionu z jagnięciny(...)mięso w misce , następnie dodać mąkę sól i pieprz , dokładnie wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię , dodać oliwę ,mielone mięso i smażyć aż jagnięcina zbrązowieje. Do mięsa dodać cebulę, seler, marchew, boczek i czosnek, część listków rozmarynu i pomidory. Wlać bulion, dobrze wymieszać aby nie zostało nic przyklejonego do dna patelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć

Stare Gary
Kapuśniak ,najzwyklejszy 178

Szybki kapuśniak, bez wielkich wymagań. Przepis z   "Kuchni Polskiej ",  z 1982 r. składniki 300 g ziemniaków 400 - 500 g kiszonej kapusty 80 g boczku wędzonego 1 cebula 1,5 l wody 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy kostki bulionowe sól pieprz przygotowanie Ziemniaki obrać , umyć i pokroić w kostkę . Zalać litrem wody , dodać kostki bulionowe ( wg smaku) gotować(...)miękkości. Boczek pokroić w kostkę ,cebulę obrać i drobno posiekać. W garnku o grubym dnie zrumienić na oleju cebulę i boczek. Dodać pokrojoną kapustę,liść laurowy. Przykryć, zagotować, podnieść pokrywkę na 2 -3 minuty po zagotowaniu, znowu przykryć  i dusić na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut.  Po tym czasie do garnka dodać ugotowane ziemniaki razem

Stare Gary
Ziemniaki pieczone dwa razy 456

food blog , dotyczył co prawda malutkich młodych ziemniaków ale bez problemu dało się go zastosować do dużych. składniki (dla 3 osób) 6 ziemniaków podobnej wielkości 80 g boczku pokrojonego 50 g żółtego sera (np chedar) startego  2 duże łyżki śmietany  pęczek szczypiorku sól pieprz oliwa przygotowanie Ziemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka z wodą . Gotować(...)polać oliwą , obtoczyć w niej ziemniaki równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 40 min. Po tym czasie ziemniaki powinny być upieczone. Wyjąć, poczekać aż ostygną. Boczek podsmażyć na patelni, aż stanie się chrupiący. Już usmażony przełożyć na deskę i jeżeli trzeba, posiekać drobniej. Lekko przestudzone ziemniaki przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć, zostawiając

Stare Gary
Bigos - wersja prosta 198

rano było gotowe ! składniki ok 1 kg kapusty kiszonej (użyłam z woreczka) kiełbasa wszelaka - u mnie były to resztki ok 15 cm długości kawałek słoninki ok 100 g boczku, pokrojony w kostkę 1 spora cebula pokrojona w krążki 5 - 6 śliwek suszonych 2 listki laurowe mała garść grzybów kilka ziarenek pieprzu 4 ziarenka jałowca 4 ziarenka ziela angielskiego kieliszek czerwonego(...)przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Wszystkie składniki wrzucić do misy, nastawić na program 1 (low) i zajrzeć dopiero po 10 godzinach . Smacznego! metoda tradycyjna Cebulę lekko podsmażyć z boczkiem, grzyby namoczyć. Do garnka,   włożyć   kapustę  dodać pokrojone w paski grzyby, śliwki, cebulę, kiełbasę i boczek, i przyprawy, podlać  wodą z moczenia grzybów. Gotować na wolnym

Stare Gary
Gulasz wołowy po francusku czyli boeuf bourguignon 252

cebulek nic nas już potem nie obchodzi - po prostu rano danie jest gotowe. Wolnowar sprawia że danie jest niesamowicie aromatyczne. Polecam! składniki 1200g chudej wołowiny 100 g wędzonego boczku lub bekonu 10 szalotek 10 - 15 pieczarek, najlepiej drobnych brunatnych garstka suszonych grzybów 1 marchewka ok 3 łyżek mąki 1 łyżka pasty pomidorowej 3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka(...)pokroić w dużą kostkę. szalotki obrać i przekroić na pół jeżeli są bardzo długie, jeżeli nie, zostawić w całości. Mięso pokroić w duże kawałki, obsypać mąką. Na patelni obsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Przełożyć do innego naczynia, nadmiar tłuszczu z patelni odlać. Na tej samej patelni zrumienić partiami mięso. Przełożyć do innego naczynia. Dodać oliwy na patelnię i krótko podsmażyć

Stare Gary