boczek - 14002 przepisów (strona:368/934)

Hamburger inny niż wszystkie 187

zaskoczy :) Składniki (na 4 duże hamburgery): 400g mielonej wołowiny 1 mała cebulka 3 jajka 4 łyżki bułki tartej sól i pieprz 4 bułki do hamburgerów  4 plastry boczku wędzonego mała główka sałaty 2 pomidory domowy ketchup Przygotowanie: W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni(...)Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory pokroić w plasterki. W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok. Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut. Na ostatnie

Piąty grzech główny
grillowane pomidory z serem feta i bekonem 139

składniki: 4 pomidory 120 g sera feta 8 plasterków boczku 2 – 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie oliwa sól, pieprz wykonanie: Pomidory myjemy, przekrawamy, wydążamy. Następnie skrapiamy oliwą, solimy i posypujemy pierzem. Ser mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami i faszerujemy pomidory. Każdą połówkę z osobna owijamy plasterkiem boczku. Grillujemy z każdej strony do chwili, aż boczek się

Domowy Smak Jedzenia
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 191

smażone to super dodatek do każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków(...)ulubione zioła: rozmaryn, tymianek... WYKONANIE: Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo), następnie  przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy  w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane

Kuchnia Beaty
Frykadelki w sosie grzybowym 194

Ostatnio było sporo słodkich wpisów, więc dziś dla odmiany prosty pomysł na pyszny obiad. Właściwie to taka wariacja na temat kotletów mielonych, mianowicie mielone nadziane boczkiem i musztardą w aromatycznym sosie z suszonych grzybków... Frykadelki: 1/2kg mięsa mielonego,  8 cienkich plasterków boczku wędzonego,  łyżeczka musztardy,  bułka,  jajko,  sól, pieprz. Do mięsa dodać namoczoną w wodzie(...)mleku i odciśniętą bułkę oraz jajko. Doprawić do smaku i wyrobić. Formować krążki o średnicy ok. 8cm i grubości 0,5cm. Na każdym położyć plaster boczku, posmarować musztardą, zwinąć i porządnie zakleić. Sos grzybowy: 8 suszonych grzybów,  łyżka masła, łyżka mąki pszennej,  sól, pieprz,  Grzyby namoczyć. Następnie je odsączyć i drobno pokroić. Zalać powstałym od namaczania wywarem

Z miłości do słodkości
Forszmak 145

bardzo mięsny pomysł na obiad. Do tego dania możemy wykorzystać  każdą kiełbaskę. Świetny pomysł na tzw ,,czyszczenie lodówki”. Danie z wykorzystaniem produktów ze sklepu Piątnicy. 500 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy toruńskiej 3 ogórki kiszone 3 cebule 5 ziaren jałowca Piątnica  (kupisz tutaj) 3 łyżki keczupu 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól Pieprz Wędzony boczek kroimy w paseczki(...)kiełbaskę w kosteczkę. Cebulkę kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanej patelni. Następnie dokładamy boczek z kiełbasą, podsmażamy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem. Dusimy na wolnym ogniu. Po 15 minutach dokładamy pokrojone w kosteczkę kiszone ogórki, keczup i przyprawy

VioletoweKucharzenie
Sos holenderski 364

Prawdziwe masło wiejskie i jajka dadzą inna intensywniejszą barwę oraz smak. Jest idealny do łososia, jajek w każdej postaci, szczególnie po benedyktyńsku, czy do szparagów z wody bądź z boczkiem. Ja osobiście dodaje go do wielu dań. A jednym z ulubionych odsłon sosu holenderskiego w moim domu jest para ów sosu ze śliwkami zapiekanymi w boczku. Pyszności! Ciekawa jestem(...)Konsystencja będzie przypominać konsystencję majonezu. Może być odrobinę rzadszy- jeśli za szybko dodamy masło Sos podawać natychmiast. Sosu nie należy podgrzewać gdy ostygnie. Smacznego :) Propozycja podania: zapiekane śliwki w boczku z sosem holenderskim; Po przepis kliknij w małe zdjęcia na dole postu Zobacz także

KreatywnePiny
Kluski ziemniaczane (kluski szare) 347

domu zawsze nazywaliśmy je kluskami ziemniaczanymi i dopiero później dowiedziałam się, że są również nazywane kluskami szarymi czy przecierakami. Nam najbardziej one smakują podawane z białym serem i podsmażanym boczkiem i cebulą i oczywiście popijane maślanką. Czasami zjadamy je z dodatkiem młodej kapusty albo jako dodatek do mięs. Zawsze kluski ziemniaczane robię z dużej porcji, bo wyśmienicie smakują odsmażane następnego(...)ziemniaczane / Kluski szare Składniki: 2 kg ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej około 2-3 szklanek mąki pszennej 2 łyżeczki soli dodatkowo: 2-3 cebule około 300 g boczku wędzonego biały ser Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, doprawić pieprzem i dusić aż cebula będzie miękka.   Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce

UgotujmyTo.pl
Omlet z boczkiem 161

Składniki 30 dag boczku parzonego 8 jaj sól  pieprz vegeta Sposób  Boczek pokroić w plastry, ułożyć na patelni z rozpuszczonym tłuszczem. Jajka rozmącić z przyprawami, masę wylać na patelnię z poukładanymi plasterkami boczku. Całość podsmażyć, a następnie patelnię z omletem włożyć na ok 10 minut (do czasu aż góra się zetnie) do nagrzanego piekarnika

Kuchenne aromaty
Kapuśniak z młodej kapusty z boczkiem 177

Składniki: 3 skrzydełka 1 główka młodej kapusty 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki 1 puszka pomidorów 1 cebula 20 dag wędzonego boczku ziele angielskie liść laurowy sól, pieprz przyprawa do dań z kapusty siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka wypłukać, zalać wodę, zagotować, odszumować. Dodać pokrojone warzywa: ziemniaki, marchew, cebulę, pietruszkę. Dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować, aż warzywa(...)zmiękną. 2. Boczek pokroi w kosteczkę, lekko go przyrumienić na patelni. 3. Kapustę poszatkować. 4. Do gotującego się wywaru z warzywami dodać kapustę i pomidory z puszki, a na kocu boczek i siekany koperek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do dań z kapusty. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Szpinakowe babeczki z serem bałkańskim i boczkiem/ bez miksera 125

czyli około 1/3 szklanki - pieprz mielony - 2 jajka - 200 g sera bałkańskiego (Ja użyłam Ser bałkański z mleka owczego 200g Temar, dostępny w Tesco oraz Carrefour) - 2/3 szklanki wędzonego boczku pokrojonego w kostkę - 250g jogurtu naturalnego - szczypta soli Szpinak rozmrażamy podduszając na patelni lub w garnuszku, odciskamy nadmiar wody i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Podsmażamy boczek. W misce mieszamy mąkę(...)proszek do pieczenia, jajka, jogurt, olej, dodajemy pokruszony ser bałkański, szpinak, boczek i szczyptę soli. Mieszamy całość. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Gotową masę przekładamy do papilotek lub formy na babeczki na wysokość 7/8 foremki. Pieczemy ok. 30-40 minut, tak aby ciasto było zarumienione a patyczek do sprawdzania wypieku wychodził z babeczki suchy. Smacznego

upichcona
Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami i DUFF... 177

czyli Pyttipanna. Mięsne i warzywne kąski, usmażone na chrupiaco, z pysznym dressingiem i ogórasem, u nas korniszonem.  Pyttipanna czyli Smazone Miesne Kaski z warzywami 6 plasterków wędzonego boczku 2 laski dobrej wędzonej kiełbasy 300 g pieczonej wołowiny 80 g salami 2 małe cebule, obrane 3 marchewki, obrane 1 kg ziemniaków, umyte dokładnie lub obrane listki z kilku gałązek(...)łyżka octu cydrowego, u mnie jabłkowy 3 łyżki oliwy po małym pęczku szczypiorku, natki pietruszki i koperku, posiekane Wielką patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojony na małe kawałki boczek. Tłuszcz powinien zacząć się wytapiać, w tym czasie kroimy w kostkę kiełbasę, mięso, salami  i dorzucamy je stopniowo do boczku. Podobnie robimy z cebulą i marchewkami oraz ziemniakami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pulpety chlebowe z gulaszem 174

zastosowanie w tym daniu, oto nietypowe pulpety jarskie, ale z dodatkiem gulaszu stanowią znakomity duet na obiadowe danie... Składniki: 1 czerstwy chleb 2 jajka 2 cebule czerwone 150 gram boczku wędzonego 3 łyżki bułki tartej 100 gram żółtego sera mielony kmin rzymski, kolendra, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz mąka krupczatka do panierowania Gulasz 0,5 kg  mięsa(...)tymianek Wykonanie: Chleb moczymy w mleku, dokładnie odciskamy z nadmiaru mleka. Cebule obieramy kroimy w drobniutką kosteczkę. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną tłuszczu, wrzucamy cebulkę podsmażymy dodajemy pokrojony w kostkę boczek smażymy. Do chleba wbijamy jajka, dodajemy ser żółty który ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, usmażony boczek z cebulką, przyprawy oraz bułkę tartą, wyrabiamy dokładnie masę. Pulpety można przyrządzić

kgwjanczewo
Boeuf bourguignon - wołowina po burgundzku 235

pieczeni) 300 ml czerwonego, wytrawnego wina 8 ząbków czosnku kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 2 łyżeczki suszonego) kilka gałązek świeżego tymianku (lub 2 łyżeczki suszonego) 150 g wędzonego boczku 2 cebule 2 średnie marchewki 300 g pieczarek 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 6 - 8 ziarenek pieprzu 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) 1 łyżka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie(...)najlepiej na całą noc). 2. Pozostały czosnek i cebulę siekamy w drobną kostkę. Marchew obieramy i kroimy pod skosem w cienkie plasterki. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. 3. Boczek kroimy w cienkie paseczki, po czym na rozgrzanej patelni lekko go rumienimy. Do zarumienionego boczku dodajemy odcedzone z wina kawałki wołowiny (wina nie wylewamy!) . 4. Chwilę smażymy, po czym

W kuchni Katie
Szparagi w boczku z pomidorami rozmarynem 159

Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 13,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżych szparagów (ok. 24 szt.) 8 plasterków boczku parzonego 1 pomidor 1 ząbek czosnku świeży rozmaryn masło sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Szparagi myjemy, ucinamy stwardniałe końcówki i obieramy ze skórki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 4-5 min. Ugotowane szparagi przelewamy zimną wodą i osuszamy(...)ręcznikiem papierowym. Na desce układamy zachodzące na siebie dwa plastry boczku. Na nich układamy pęczek z sześciu szparagów i zawijamy. Na maśle przesmażamy grubo pokrojony czosnek i rozmaryn. Następnie układamy na rozgrzanym maśle szparagi owinięte boczkiem. Smażymy z obu stron, aż bekon się zarumieni. Doprawiamy solą i pieprzem. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik. Po usmażeniu szparagów na tej samej patelni

kulinarnyJa
Tarta z batatami 119

padło na wytrawną tartę.... Składniki: ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody garść tymianku nadzienie: 250 g batatów sól morska pieprz kolorowy świeżo mielony 200 g boczku delikatnie wędzonego 2 szalotki Smakowita Pajda- jabłko+ cebulka 50 g sera Gorgonzola 50 g sera Radamer 100 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% chili suszone (opcjonalnie) tymianek Sposób przygotowania(...)ciasto kładziemy papier do pieczenia a następnie wsypujemy na wierzch fasolę-dzięki temu zabiegowi nasze ciasto się nie wybrzuszy) i podpiec. Bataty kroimy w cienkie plastry i blanszujemy wrzątkiem. Boczek i szalotkę smażymy na smalczyku roślinnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie chilli. Wykładamy na podpieczony spód a na boczku układamy plasterki batatów. Zalewamy śmietanką połączoną z jogurtem

Wielki apetyt

Proponowane wyszukiwania