mięso było wąskie więc trzeba było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne. Składniki: ok. 800 g sarniny ok. 70 g boczku 5 cebul kilka ogórków kiszonych śmietana 18% 1 łyżka mąki musztarda sumak sól pieprz liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka(...)papryki wędzonej 5 ziaren jałowca szczypta cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli
Mama Gotujezrobiły w domu. Troszkę z mamą zmodyfikowałyśmy przepis. Składniki: 4 duże piersi z kurczaka sól zioła dalmatyńskie pieprz serek almette wiśniowo - żurawinowy kardamon 20 dkg żurawiny suszonej 20 dkg boczku wędzonego Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki miodu 2 łyżki wody Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Żurawinę namaczamy, odcedzamy. Boczek siekamy(...)mieszamy z żurawiną. Piersi z kurczaka rozbijamy na płaty, które przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. Na sam środek dajemy serek almette i posypujemy go kardamonem, układamy żurawinę z boczkiem, polewamy łyżką sosu. Boki piersi podnosimy do góry i wiążemy nicią. My mamy specjalne silikonowe nici. Wierzch polewamy łyżką sosu. Posypujemy ziołami dalmatyńskimi. Piersi zawijamy w folię aluminiową
Lili w kuchniBardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie. 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa uniwersalna typu Vegeta Musztarda łagodna miodowa Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia 3 marchewki 1/2 czerwonej papryki 7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego(...)układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło
VioletoweKucharzeniekociołka". Specjalnie więc dla Was dzisiaj przepis na ten specjał. Składniki: na 10-12 osób 1,5 kg cienkiej kiełbasy np podwawelskiej 1- 1,5 kg boczku, najlepiej chudego główka kapusty 10 marchwi 6 dużych cebul 5 pietruszek 2 kg ziemniaków pęczek natki pietruszki Wykonanie: Kiełbasę kroimy w półplasterki, boczek w plastry. Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w półplasterki(...)można było potam owinać nią jeszcze górę potrawy. Na nią wykładamy liście kapusty. Obkładamy nimi też boki kociołka, aby nasze danie, było tymi liśćmi ,,otulone". Na dno wykładamy plastry boczku, na niego plastry ziemniaków, następnie marchwi i pietruszki. Wszystko posypujemy solą i pieprzem. Wykładamy warstwę kiełbasy, posypujemy natką pietruszki. Znów wykładamy liście kapusty , następnie kolejne warstwy. Ostatnią warstwą musi być
Z Majeczką w kuchniSkładniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 3 cebule 5 pieczarek 2 średnie cukinie 15 dag wędzonego surowego boczku 40 dag gęstej śmietany 18% 15 dag żółtego sera 2 jajka natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra. Cebule pokroić(...)piórka a pieczarki i cukinię w plastry. Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek. Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką
Qchnia po prostuBlueberry Corner by "jagodzianka" Boczek surowo dojrzewający – wędlina do zrobienia w domowych warunkach. Szeroki boczek najlepiej przekroić na dwa paski, a po wyjęciu … Przeczytaj cały artykuł Post Boczek surowo dojrzewający pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerjeszcze jedną zaletę, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej, warto więc przygotować jej od razu więcej, by wystarczyła na 2-3 dni. Składniki: - 1,5kg młodej kapusty - ok.100g wędzonego boczku lub dowolnie (nie musi być bardzo chudy, tłuściejszy sprawdzi się nawet bardziej) - ok.2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu (lub więcej, ta kapucha lubi tłuszcz) - sól, świeżo mielony pieprz (u mnie(...)kolorowy) - chilli (u mnie z młynka Kotanyi , ok.25 przekręceń) Boczek pokroić na malutkie kawałki (w drobną kostkę). W garnku roztopić olej kokosowy (lub smalec) i wysmażyć na nim skwarki z boczku. Następnie partiami dorzucamy poszatkowaną kapustę, dokładnie mieszamy, dolewamy min.ilość wody, tj. ok.30ml , zmniejszamy palnik i dusimy naszą kapustę do miękkości (w trakcie dorzucamy resztę pokrojonej kapuchy). Kapusta puści
Smaczne Zdrowewykwintny z morelą: 200 g cielęciny 250 g wieprzowiny 200 g gęsiny (może być również inny drób) 200 g drobiowych wątróbek 1 łyżka masła 10 cienkich plastrów tłustego surowego boczku lub słoniny 4 jajka 150 ml śmietany 30% 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 1 cebula 2 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu 1 płaska(...)średnich oczkach), dodajemy śmietanę, cukier puder, morele wraz z koniakiem, jajka, gałkę muszkatołową i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, wkładamy do formy wyłożonej folią aluminiową, na wierzch układamy plastry boczku lub słoniny, wstawiamy do większego naczynia i wlewamy do niego tyle wody , by sięgała do 1/2 wysokości formy z pasztetem. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy około
Rozpustne gotowaniePyszna , gęsta , rozgrzewająca fasolowa. W wersji raczej mięsnej i tłustej ale można zrobić bez dodatku boczku czy kiełbasy i na bulionie warzywnym i będzie zdrowsza i wegetariańska. Ale po co? Zupa doskonała na zimę oraz na kaca. Co potrzebujemy : fasola np piękny jaś - opakowanie pętko kiełbasy 15-20 dag boczku ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, kostka rosołowa, sól, pieprz włoszczyzna
Snejkusiowe PrzepisySzaszłyki z łososia. Składniki: - filet z łososia ok. 900g - 500g małych pieczarek brunatnych - papryka czerwona, żółta, zielona - 1 cebula różowa (lub czerwona) - 1 cebula biała - ok. 250g boczku wędzonego Marynata do łososia: - sok z ½ cytryny - oliwa czosnkowa - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieprz kolorowy - kolendra mielona - szałwia suszona - papryka wędzona Dodatkowo: - patyczki do szaszłyków Patyczki do szaszłyków(...)mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obgotowujemy w posolonej wodzie pieczarki (10 minut), odcedzamy i hartujemy przelewając zimną wodą. Oczyszczone i wydrążone papryki oraz boczek kroimy w kostkę, mniej więcej taką samą, jak łososia. Obie cebule kroimy w krążki. Przygotowane składniki nadziewamy na patyczki – pieczarka, papryka czerwona, boczek, łosoś, papryka żółta, cebula różowa, papryka zielona
mojewypiekiinietylkoprzyznam, że to jedna z lepszych zapiekanek, które udało mi się przygotować. Składniki: 800 g małych młodych ziemniaków duża gałązka pomidorków koktajlowych 1/2 młodej cukinii 100 g chudego wędzonego boczku w bardzo cienkich plastrach 150 g miękkiego żółtego sera (Gouda, Złoty Mazur, Edamski) 1/2 szklanki kukurydzy 3-4 ząbki drobno posiekanego czosnku 2 gałązki natki pietruszki suszone zioła do pizzy(...)Mieszać aż sos będzie gładki, bez grudek. Wkruszyć ser pleśniowy i dobrze rozprowadzić w płynie. Wlać słodką śmietankę, dodać zioła po zagotowaniu wyłączyć. Doprawić solą i pieprzem. Boczek posiekać w paseczki, a cukinię zetrzeć na tarce do mizerii w cienkie plastry. W naczyniu do zapiekania ułożyć ziemniaki, boczek, posiekany czosnek, umyte pomidorki, odsączoną kukurydzę, cukinię, i posiekaną natkę
Czerwień i błękitSmaczne tradycyjne polskie danie , moja propozycja. Składniki 400 g fasoli jaś 200 g chudego surowego boczku 200 g kiełbasy śląskiej 2 cebule 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów sól pieprz ostra papryka Przygotowanie Fasolę opłukałem i przez noc moczyłem w wodzie o objętości 3 razy większej niż fasoli. Gotowałem(...)samej wodzie na niewielkim ogniu. Boczek zalałem szklanką wody i gotowałem 25 minut. Następnie wyjąłem z wody i pokroiłem w kostkę , a wodę w której się gotował dodałem do fasoli. Cebulę posiekałem i zeszkliłem na łyżce smalcu ,wrzuciłem boczek i lekko podsmażyłem. Dodałem do fasoli godzinę po zagotowaniu ,dodałem łyżeczkę soli , gotowałem dalej. Na reszcie tłuszczu zrumieniłem kiełbasę pokrojoną
R'n'G Kitchenzupę chlebową ,bardzo smaczną i szybką w przygotowaniu. Składniki 2 l bulionu mięsno-warzywnego 400 g czerstwego chleba (u mnie żytni) 300 g cienkiej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 4 jajka sól ,pieprz Przygotowanie Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę. Chleb rozdrabniamy i zalewamy 750 ml wrzątku i mieszamy na jednolitą masę. Do masy wlewamy bulion mięsno-warzywny. Jajka(...)roztrzepujemy w 500 ml zimnej wody ,dolewamy do całości razem z pokrojoną kiełbasą i boczkiem. Zagotowujemy (ciągle mieszając) ,do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitchenoleju Kurczak : ok.1,5 kg 300 g małych pieczarek 40 g mąki 100 g masła 250 g osączonych cebulek marynowanych sól 90 ml oleju 300 g wędzonego boczku pokrojonego w plastry pieprz Przygotowanie Kurczaka podzieliłem na części. Przygotowałem marynatę : warzywa pokroiłem w plasterki , dodałem tymianek , liść laurowy , posiekana natkę , ziarna pieprzu. Zalałem winem , dodałem winiak i olej. Wszystko wymieszałem(...)solą i pieprzem, gotowałem ,aż woda odparowała. Pieczarki pokroiłem w ćwiartki, obsmażyłem na reszcie masła do momentu ,aż płyn odparuje. Wymieszałem je z cebulką i pokrojonym w paski , obsmażonym boczkiem. Kurczaka wyjąłem z naczynia , warzywa przecedziłem z płynu, dodałem do pieczarek z cebulkami i boczkiem. Ułożyłem kurczaka w brytfance , zalałem mieszanina warzywno-pieczarkową. Dusiłem pod przykryciem 5 minut
R'n'G Kitchensięgnąłem po klasykę kuchni śląskiej...połączenie placków ziemniaczanych ze...no właśnie...śledziem. Efekt oceńcie sami...mnie bardzo smakowało. Składniki 1 kg ziemniaków 1 kg filetów śledziowych 200 g wędzonego boczku cebula jajko mąka (ilość zależna od typu ziemniaków) łyżeczka mielonego imbiru 3 łyżki soku z cytryny pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy zmieniając wodę dwa razy ,osuszamy i kroimy(...)drobną kostkę. Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę obieramy ,siekamy i razem z pokrojonym w kostkę boczkiem podsmażamy. W misce dokładnie łączymy rybę ,ziemniaki ,cebulę z boczkiem ,mąkę ,posiekaną natką pietruszki ,imbir ,jajko i sok z cytryny ,doprawiamy pieprzem. Formujemy placki i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor
R'n'G Kitchen