boczek - 14002 przepisów (strona:369/934)

Krązki cebulowe z grilla 133

mnie coś więcej niż pieczone warzywa, chlebek z masełkiem czosnkowym czy kurczaczek. Zobaczcie jakie to łatwe. Składniki: 2 duże cebule (ja użyłam białych) 2 opakowania krojonego w cieniutkie plastry boczku wykałaczki Sposób przygotowania: Cebulę kroimy na równe plastry. Wyjmujemy tylko te, które są ładne i równe. Najlepiej gdyby obręcz z cebuli była podwójna, wówczas cebulka nie spali się na naszym(...)grillu. Podwójny plaster cebulki owijamy starannie boczkiem i skuwamy go wykałaczką. Ringi układamy na gorącym ruszcie i pieczemy aż boczek będzie idealnie chrupiący. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami i dodatkami.  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Nadziewane papryczki 102

grill'a. Tym razem padło na papryczkę. Nie taką zwykłą a faszerowaną ziemniaczaną masą. Fajny sposób, aby ożywić wasze grillowe menu. Składniki: 1 kg ziemniaków 1 cebula 100 g boczku ząbek czosnku majeranek sól pieprz kolorowy 4 łyżki kaszy manny 2 jajka 2 duże papryczki  olej słonecznikowy do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy, obieramy i trzemy na tarce(...)grubych oczkach. Boczek i cebulkę kroimy w kosteczkę i smażymy na oleju. Dodajemy boczek do ziemniaków, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy jajka. Całość mieszamy. Papryczki myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż. Wyjmujemy delikatnie pestki ze środka. Warzywa napełniamy masą ziemniaczaną. Grillujemy ok. 20-25 minut (w zależności od temperatury na naszym grillu). Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie

Wielki apetyt
Tarta paprykowa 145

soli 3 łyżki wody nadzienie: cebulki konserwowe (opcjonalnie) 2 jaja 200 ml śmietany 18% 3 łyżki majonezu kilka kropli sosu tabasco 3 papryki 8-10 pomidorków koktajlowych 100 g boczku świeży tymianek sól pieprz kolorowy   2 śliwki suszone 100 g sera Bursztyn Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę, masło, wodę i 1 łyżeczkę soli zagnieć jak najszybciej zimnymi rękoma. Wyklej(...)pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem, jajkami i dopraw do smaku solą i tabasco. Bursztyn zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, dodaj podsmażony na oleju kujawskim pokrojony boczek. Na ciasto wyłóż paprykę, boczek, pokrojone śliwki. Całość zalej masą śmietanowo- jajeczną. Wierzch naszej tarty obsyp gałązkami świeżego tymianku, dodaj pomidorki koktajlowe, tarty ser i mielony pieprz kolorowy. Całość zapiecz

Wielki apetyt
tarta ze szparagami na krucho drożdżowym cieście 156

spód i brzegi formy). Pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez ok. 15 min. (aż ciasto się zrumieni). składniki na nadzienie: 6 zielonych szparagów 6 plastrów wędzonego boczku (cienkich) 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 18 % 3 jajka sól, pieprz wykonanie: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odcinamy końcówki i przekrawamy na pół. Pomidora(...)sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na 6 części. Kawałki szparagów z główkami owijamy plasterkami boczku. Na upieczone ciasto wylewamy masę śmietanowo jajeczną a na wierzchu układamy szparagi i cząstki pomidora. Doprawiamy pieprzem. Całość zapiekamy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku, aż boczek się zarumieni a masa się zetnie

Domowy Smak Jedzenia
Perliczka pieczona 126

perliczka, 4 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku lub rozmarynu, 1 łyżka soli, kilka plasterków boczku wędzonego (200 g), Czosnek posiekać, wymieszać z solą i posiekanym tymiankiem. Perliczkę oczyścić, usunąć resztki piór, odciąć końcówki skrzydełek, kuper i szyjkę. Umyć, osuszyć. Natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na 48 godzin. Perliczkę umyć. Naczynie do pieczenia wyłożyć 1/2 plasterków boczku, ułożyć(...)nich perliczkę, przykryć resztą boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę.   kryształ

królestwo garów
Makaron z kurczakiem i cukinią 153

Szybki obiad to ostatnio podstawa w mojej kuchni, dlatego po pracy zdecydowanie wybieram makaron i dzisiaj padło na cukinię. Do tego aromatyczny kurczak i boczek. Spróbujcie koniecznie! Składniki : * 150g ulubionego makaronu - u mnie kokardki * pierś z kurczaka * łyżka oliwy z oliwek  * cukinia  * 3 plasterki boczku wędzonego  * oregano * sól, pieprz  * opcjonalnie grana padano Przygotowanie : Makaron ugotować(...)dente. Boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać oliwę z oliwek oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Przyprawić i poddusić. Cukinię pokroić w kostkę, dodać do kurczaka - poddusić, ale żeby została al dente. Wszystkie wymieszać. Podawać na ciepło z dodatkiem grana padano

Magiczne Życie Marty
Tarta z porem 141

dziesiątkę. Dla ułatwienia sobie sprawy oraz skrócenia czasu przygotowania obiadu użyłam gotowego ciasta francuskiego, a farsz przygotowałam dzień wcześniej. Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 pory (białe części) 150g boczku surowego wędzonego 2 jajka 4 łyżki gęstej śmietany 18% (jak mamy 12% śmietanę i jest gęsta to również ok) ser żółty Zaczynamy od farszu. Boczek kroimy w kostkę, a pory(...)piórka. Podsmażamy boczek i dodajemy pory. Dodajemy sól i pieprz i dusimy, aż por będzie miękki. Studzimy. Foremkę do tarty wypełniamy ciastem. (Ja nie obciążam ciasta np. fasolą, tylko dziurawię widelcem.) Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 min. Ciasto na pewno trochę wyrośnie, ale się tym nie przejmujemy. Po wyjęciu z piekarnika robimy 4 dziurki w cieście

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka z cukinią 162

minut, przygotowałam zapiekankę z cukinią i.... Potrzebujemy: 1 opakowanie ciasta francuskiego (1 duży płat) 1 mała cukinia lub pół dużej 4-5 dużych pieczarek 150g wędzonego surowego boczku (można kupić już pokrojony w kostkę) 1/2 opakowania fety ser żółty do posypania przyprawa do pizzy Piekarnik rozgrzewamy do 180C. Płat ciasta rozwijamy i zostawiamy na papierze w który było zawinięte. Kładziemy(...)pieczenia. Dziurawimy widelcem (ale jak wyrośnie to się nie przejmujemy) . Wstawiamy na 10 min. do piekarnika aby podpiec.  Cukinie kroimy na cienkie talarki, pieczarki w cienkie piórka, boczek w kostkę. Na podpieczone ciasto układamy plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak z pomidorami i cytryną 154

przygotowania, powiedzmy w 30 - 40minut... Potrzebujemy: 4 piersi z kurczaka lub podudzia 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 cytryna 300g pomidorów koktajlowych 4 plasterki wędzonego boczku S&P oliwa lub olej pergamin, papier do pieczenia ciast Rozgrzewamy dużą patelnie z odrobiną oleju. Arkusz pergaminy kładziemy na desce do krojenia. Posypujemy go solą, pieprzem,oregano i papryką(...)Pergamin wyrzucamy. Nastawiamy piekarnik na 180C. Cytrynę kroimy w ósemki, a pomidorki na połówki. Wszystko układamy w naczyniu w którym całość zapieczemy. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Układamy w naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika pod grill na 15-20 minut. Zamiast boczku można użyć szynki parmeńskiej, ale zmniejszamy wówczas ilość soli przy przyprawianiu mięsa. Całość możemy podać

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sznycle w płatkach owsianych 154

szklanki bułki tartej 1 szklanka mąki 2 jajka pół pęczka natki pietruszki S&P 1 woreczek śniadaniowy Sałatka: 6 ziemniaków 1/2 cebuli 2-3 ogórki kiszone 7 plastrów boczku 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 2 łyżeczki musztardy (delikatesowa) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 0,5 łyżeczki oleju/oliwy W piekarniku ustawiamy funkcję grilla. Plastry boczku układamy(...)większą kostkę. Cebulę w piórka. Do miski przekładamy ziemniaki, dodajemy ogórka, cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki sosu mieszamy i dodajemy do sałatki, całość mieszamy. Upieczony boczek osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na kawałki i dodajemy do sałatki. Do głębokiego talerza wsypujemy płatki owsiane, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Kotlety obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i mieszance

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Żeberka zapiekane w ziemniakach i kaszy gryczanej 305

Kolejna wersja żeberek, tym razem zapieczonych w tartych ziemniakach z dodatkiem kaszy gryczanej.     Składniki: -ok. 1 kg żeberek -ok. 1,5 kg ziemniaków -10 dkg wędzonego boczku -10 dkg kaszy gryczanej -1 cebula -1 szklanka mleka -pieprz ziołowy -sól -olej Żeberka peklujemy na noc w marynacie, jak do mięs pieczonych. Po zamarynowaniu płuczemy, osuszamy i dzielimy na części(...)Kaszę gryczaną gotujemy na sypko. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę i boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obieramy i ucieramy na średnich oczkach tarki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy. Dodajemy ugotowaną kaszę i mieszamy. W międzyczasie żeberka podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Do ziemniaków dodajemy skwarki, mieszamy i doprawiamy do smaku. Część masy ziemniaczanej przekładamy

Maminek kulinarny
Żurek na domowym zakwasie 169

bazie domowej warzywnej pasty bulionowej ) 2 spore marchewki 2 pietruszki 1/2 selera (ok. 200 g) 700 ml  zakwasu na żur na mące razowej pszennej 200 g wędzonego boczku 6 dużych ziemniaków 1 łyżka majeranku sól pieprz ew. 3 łyżki śmietany 18%  Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy i kropimy w kostkę. Boczek kroimy w paseczki. W garnku zagotowujemy bulion, dodajemy(...)warzywa, boczek i gotujemy do miękkości warzyw. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy zakwas na żurek, cały czas mieszając, aby nie powstały nam grudki. Zmieszamy ogień, zupę doprawiamy przyprawami. Na koniec ewentualnie dodajemy śmietanę

Kulinarne przygody Gatity
Gołąbki w kapuście kiszonej 168

Gołąbki dla zapracowanych :)     Składniki: -kiszone liście kapusty ( 6-8 szt. ) -70 dkg surowej kiełbasy -10 dkg ryżu -10-15 plastrów boczku wędzonego -słodka papryka -przyprawa barbecue lub do bigosu -1/2 szklanki wody Ryż gotujemy na sypko i studzimy. Boczek kroimy w plastry. Kiełbasę pozbawiamy osłonek. Mieszamy z ryżem. Liście kapusty płuczemy w zimnej wodzie i odsączamy. Ścinamy(...)zgrubienia. Na każdy liść nakładamy porcję mięsa, zawijamy brzeg liścia, układamy plaster boczku  i zwijamy gołąbki. Gołąbki posypujemy przyprawami i układamy w naczyniu żaroodpornym. Dolewamy wodę, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 2 godziny. Smacznego

Maminek kulinarny
Roladki schabowe z boczkiem wędzonym i serem żółtym. 2516

Roladki schabowe zawijane z boczkiem i serem to smaczne danie obiadowe. Dzisiejsze obsmażyłam i udusiłam na patelni, wyszły bardzo soczyste i aromatyczne. Polecam :) Składniki ( na 6 roladek ) - 6 większych plastrów schabu - 6 plastrów wędzonego boczku - 6 plastrów sera żółtego - czosnek mielony, cebulka prażona, domowa wegeta , majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Wykonanie Plastry schabu rozbijam przy pomocy tłuczka na cienkie(...)kotlety, na każdy z nich układam po plastrze boczku i plastrze sera, całość zwijam w roladkę, po bokach spinam wykałaczkami. Tak przygotowane roladki nacieram wszystkimi przyprawami i  przekładam na rozgrzaną patelnie polaną niewielką ilością oleju. Roladki obsmażam na większym ogniu ze  wszystkich stron do zrumienienia. Zmniejszam ogień, dolewam gorącej, przegotowanej wody tylko tyle aby w połowie przykryła roladki

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasztet z mięsa wołowego 207

Składniki : 80 dag chudego mięsa wołowego 30 dag wątróbki wieprzowej 40 dag tłustego boczku wieprzowego 2 cebule imbir, sól, pieprz czarny i ziołowy suszona bazylia i estragon bułka grahamka 3 duże jajka Przygotowanie : Mięsa włożyć do wrzącej wody wraz z obranymi cebulami w całości. Ugotować do miękkości, wątróbkę i cebulę wyjąć wcześniej, bo ugotują się najprędzej.  Bułkę namoczyć(...)godz. w prodiżu. Z tych składników upiekłam dwa pasztety we foremkach o wymiarach 25 x 12 cm. Moje uwagi: By pasztet nie był zbyt suchy należy dołożyć dość tłusty boczek. Inaczej pasztet będzie wiórowaty. Przed pieczeniem pasztetu położyłam na jego wierzch cienkie wiórki smalcu. Dobre też będą plasterki tłustego boczku

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania