boczek - 14002 przepisów (strona:378/934)

Pizza 274

łyżeczki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek EXTRA VERGINE Olitalia 300 g sera żółtego pomidory suszone w oleju PONTI dobra gatunkowo kiełbasa cienka 1 cebula sos pomidorowy z ziołami boczek wędzony 10 długich plastrów kilka szt śliwek suszonych 100 g pieczarek oliwki SERPIS chili Picante (nowość w ofercie) Wykonanie: Przesiewamy mąkę do miski i wlewamy oliwę. Do szklanki rozkruszamy drożdże(...)ciasto. Na środek wykładamy porcję ulubionego sosu pomidorowego, na niego porcję startego żółtego sera i ulubione dodatki. Np. Pieczarki, pokrojona w cienkie półplasterki cebula, pomidory suszone pokrojone w paseczki, boczek i kiełbasa, oliwki. Pomidory PONTI są naprawdę rewelacyjne w smaku. Idealne jako dodatek do różnych dań, jak również do wyjadania od razu ze słoika. Kolejna moja propozycja o dość ciekawym

Malinowe Pocałunki
Wiejskie Quiche 5394

dzieła :) Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 0,5 kg ziemniaków 150 g wędzonego boczku 2 cebule pęczek pietruszki 1 łyżka klarowanego masła 4  jajka 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta papryki ostrej sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować(...)grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę tarty.  Ziemniaki szorujemy, nie obieramy i gotujemy przez 20 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na patelni smażymy boczek, pokrojony w kosteczkę i cebulę na złocisty kolor.  Ziemniaki odcedzić, przelać zimną wodą -ostudzić, obrać i pokroić na plastry. Na patelni rozgrzać klarowane masło i podsmażyć ziemniaki na złotobrązowy kolor

Niezły Młynek
Domowa wędzona kiełbasa 228

Składniki: 10 kg łopatki/szynki wieprzowej  1,5 kg łopatki/ szynki wołowej  3 kg boczku ( jeżeli boczek jest bardzo chudy dodać ok 1 kg słoniny) 15 g pieprzu czarnego w ziarenkach 5 g kolendry 5 g gorczycy 8 g ziela angielskiego 5 liści laurowych kilka listków suszonej mięty ok 400 g soli peklującej/ do smaku dodatkowo(...)jelita Przygotowanie: Boczek oskórować i z wołowiną przepuścić przez maszynkę na najdrobniejszych oczkach, wieprzowinę wraz ze słoniną jeżeli jest potrzeba, przepuścić przez praskę na średnich oczkach - wszystko wymieszać. Na patelni prażymy wszystkie przyprawy z wyjątkiem soli, następnie mielimy w młynku albo moździerzu i dodajemy z solą do mięsa. Mięso dobrze wyrabiamy ok 20-30 minut ( jeżeli będzie bardzo twarde dodajemy

Niezły Młynek
PONIEDZIAŁKOWE PORZĄDKI W LODÓWCE 158

mnie dzień porządków (z racji dnia wolnego) i w domku... i w lodówce.  Tak było i dziś.  Stanęłam przed szeroko otwartą lodówką, a tam... i boczek.. i wędlinka... i makaron... i kurczak gotowany...  I ruch-cug (tam mówiła moja babcia) wymyśliłam danie. A w lodówce miałam: kawałek boczku 30 kg szynki trochę ugotowanego makaronu koncentrat pomidorowy(...)małe cebulki olej odrobina pikantnego ketchupu paprykę słodką sól, pieprz koperek A działo się to tak: Cebulki przesmażyłam na łyżce oleju, pod koniec smażenia dodałam kawałek pokrojonego w paseczki boczku oraz szyneczkę. Warzywka starłam na drobnych oczkach dorzuciłam do smażonej z wędlinką cebuli. Smażyłam 10 minut, po czym podlałam odrobiną wody, dodałam przyprawy, koncentrat pomidorowy i gotowałam do odparowania płynu

Walijskie Pichcenie
ŻUREK KUJAWSKI 223

największym garnku :)  bo w odróżnieniu od pozostałych zup - żurek lubią u mnie wszyscy:)  Rewelacyjnie smakuje ze świeżą bagietką... Składniki: 3-4 surowe białe kiełbaski kawałek boczku 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie majeranek sól śmietana 18% zakwas (ja używam gotowego ze słoika z Rolnika - jest treściwy i mało kwaśny) ziemniaki kilka(...)Wyjąć, do wody po kiełbasie dodać warzywka, przyprawy oraz pokrojone grzybki.Gotować do miękkości warzyw wraz z pokrojonymi w sporą kostkę ziemniakami. Na patelni  podsmażyć pokrojony w kostkę boczek oraz część białej kiełbaski pokrojonej w plastry.Żur wylać ze słoika do osobnej miseczki, dodać kilka łyżek gorącego wywaru, roztrzepać (ten, którego ja używam jest gęsty). Wlać na gotujący się

Walijskie Pichcenie
FORSZMAK 293

wydrążonym bochenku chleba. Oczywiście jest wiele odmian tej potrawy. W niektórych rejonach dodają jeszcze pieczarki, w innych paprykę, warzywa. Jednak zawsze bazą jest mięso wieprzowe, wędzona kiełbasa lub boczek, ogórek kiszony i koncentrat pomidorowy...                                       Muuusiałam wypróbować jak najszybciej :) Składniki: 1kg łopatki(...)boczku 4 kiełbasy śląskie 5 ogórków kiszonych koncentrat pomidorowy liść laurowy ziele angielskie 1l bulionu słodka papryka ostra papryka olej do smażenia opcjonalnie łyżka kwaśnej śmietany Wykonanie: Łopatkę kroimy z dużą kostkę. Podsmażamy na oleju, przekładamy do osobnego garnka. Wędlinę i boczek podsmażamy na oleju po łopatce. Przekładamy do mięsa. Na końcu podsmażamy cebulę i tez przekładamy do garnka

Walijskie Pichcenie
KAPUSTA KISZONA ZASMAŻANA 184

wagę, bo wiem z doświadczenia, że niesmaczna kapusta może popsuć całe obiadowe danie. A kapustę przyrządzam tak: Składniki: 1kg kapusty kiszonej ziele angielskie liść laurowy odrobina pieprzu 30 dkg boczku wędzonego, lub 2 małe cebulki sklarowane masło Wykonanie: Kapustę szatkuję,gotuję ok 45min z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Z reguły wcześniej jej nie płuczę, lubię kapustę o dość(...)wyraźnym smaku. Na sklarowanym maśle podsmażam pokrojony w kosteczkę boczek. Odcedzam kapustę, wlewam do niej boczek z masełkiem i zagotowuję. Doprawiam  pieprzem i ew. dodaję odrobinę soli do smaku. Do takiej kapustki nie dodaję mąki, chociaż wiele osób tak robi. Ja jednak nie za bardzo lubię "paciowatą" konsystencję kapusty, jaka robi się po dodaniu zasmażki z mąki

Walijskie Pichcenie
GROCHOWA PRAWIE WOJSKOWA 177

pamiętam kiedy jadłam!  Baaardzo nas smakowała :)) Składniki: 3 l wywaru z wędzonych żeberek i włoszczyzny 400g grochu 1/2 kg ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 150 g wędzonego boczku 2 kiełbasy cebula sól, pieprz, 2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki  majeranku 1 ząbek czosnku Sposób przygotowania:  Groch namoczyć na noc w zimnej, przegotowanej wodzie.Jeśli(...)gotować, aż groch będzie miękki.  Kiedy groch będzie prawie miękki, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i marchewkę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować aż warzywa zmiękną.  Boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni najpierw podsmażyć boczek, potem dodać kiełbasę z cebulą. Kiedy wszystko się usmaży, dodać do gotującej się zupy. Przyprawić solą, pieprzem

Walijskie Pichcenie
KUJAWSKI KAPUŚNIAK 220

jest tak pożywny, gęsty i sycący, że z powodzeniem zastępuje danie jednogarnkowe :)   Składniki: o.80 kg kiszonej kapusty 60dkg żeberek wędzonych 3 marchewki pietruszka kawałek selera   kawałeczek wędzonego boczku szklanka kaszy jęczmiennej 4 średnie ziemniaki 1 cebula sól, pieprz,  majeranek liść laurowy, ziele angielskie Wykonanie: Z żeberek i włoszczyzny gotujemy wywar, dodając, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę(...)kroimy. Warzywa również kroimy  w kostkę. Do czystego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kaszę jęczmienną. Gdy będą miękkie dodajemy kapustę kiszoną - gotujemy całość ok.15-20 minut :) Boczek kroimy z kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do zupy. Na patelni po boczku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i wrzucamy do garnka. Gotujemy jeszcze przez chwilę i doprawiamy do smaku

Walijskie Pichcenie
ZRAZY Z SZYNKI WIEPRZOWEJ 285

wołowiny. Są delikatniejsze a robi się je dokładnie tak samo jak tradycyjne zrazy wołowe. Składniki: 1,5 kg chudej szynki wieprzowej 2-3 ogórki kiszone 2 cebule kawałek boczku wędzonego łyżeczka musztardy sarepskiej sól,pieprz ziele angielskie liść laurowy bulion łyżka mąki (do sosu) trochę śmietany 18% (do sosu) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na plastry centymetrowej grubości. Następnie ubijamy każdy(...)kawałek z obu stron. Boczek, ogórki kroimy w paski, cebulę w kostkę. Każdy plaster mięsa solimy i pieprzymy smarujemy ostrą musztardą i nakładamy na niego pasek boczku, ogórka i trochę cebuli. Po wierzchu posypujemy słodka papryką, spinamy wykałaczką lub obwiązujemy nitką. Olej rozgrzewamy na patelni, i obsmażamy zrazy dość mocno na rumiano z każdej strony.  Cebule pokrojoną w piórka

Walijskie Pichcenie
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO 178

zapożyczony i zmodyfikowany przeze mnie na użytek moich kubków smakowych  i mojej rodzinki :-) Składniki: 700g mielonej łopatki przyprawa do mielonego 2 małe cebule 1 jajko majeranek bułka tarta boczek ogórek kiszony boczek wędzony musztarda sól, pieprz słodka papryka masło sklarowane Wykonanie: Do zmielonej łopatki dodajemy jajko, 1 pokrojoną i przesmażoną na maśle cebulę oraz przyprawy: trochę majeranku, sól, pieprz(...)spożywczej lub aluminiowej wkładamy trochę mięsa, rozwałkowujemy na płat 5-7 mm, dzielimy sobie nożem na kwadraty.  Każdy kwadrat smarujemy musztardą, posypujemy pieprzem i układamy na nim paseczki boczku, ogórka i wiórki cebuli.  Zawijamy tak, jak klasyczne roladki. Mięso mielone jest elastyczne, więc ja nie miałam żadnego problemu ze zwinięciem go w roladkę. Tak uformowane roladki wkładamy

Walijskie Pichcenie
FRYKADELKI Z KAPUSTY KISZONEJ I KASZY JAGLANEJ 185

frykadelki podałam z sosem pieczarkowym, oczywiście mąż miał do tego ziemniaczki - bez których nie wyobraża sobie obiadu :)) Składniki: 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 400g kapusty kiszonej 1 cebula 200g boczku buka tarta sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Kasze jaglaną przelewamy na sicie wrzątkiem, aby utraciła charakterystyczną goryczkę. Następnie zalewamy wodą w proporcji na szklankę kaszy - 2 szklanki wody(...)gotujemy na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę. Kapustę kiszoną szatkujemy, jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odcedzamy. Cebulkę i boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. W misce mieszamy: kaszę, kapustę,cebulę i boczek, trochę bułki tartej, aby sklepiła nasze frykadelki. Solimy i pieprzymy do smaku. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formujemy podłużne

Walijskie Pichcenie
MARCHEW KRYCHANA Z ZIEMNIAKAMI 203

marchwi.  Na Kujawach bardzo często podawano jako danie obiadowe marchew krychaną z ziemniakami czyli gotowane ziemniaki z marchewką (w jednym garnku) z dodatkiem smażonej cebulki (wersja postna) lub boczku (wersja bardziej rozpustna).  Do dziś w wielu domach potrawa przetrwała i jest podawana jako dodatek to klusek, pyz, koletów mielonych albo jako danie główne. Składniki: 4 ziemniaki 3 marchewki(...)cebula 200g boczku wędzonego sól pieprz łyżka oleju Wykonanie: Marchew i ziemniaki umyć i obrać. Pokroić na  kawałki. Gotować w lekko osolonej razem  wodzie do miękkości. Następnie odcedzić, i utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Na patelni podsmażyć na złoto pokrojoną w kostkę cebulkę oraz pokrojony boczek. Zawartość patelni wlać do ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
PROSTE KOTLECIKI Z KASZY JĘCZMIENNEJ 198

mogą stanowić bardzo smaczny i pożywny obiad :)  Ponadto kasza jęczmienna zawiera dużo błonnika co jest dodatkowym walorem takiego obiadku :-) Składniki: ugotowana kasza jęczmienna 1 duża cebula kawałek chudego boczku lub 1 pętko dobrej kiełbasy 1 marchewka bułka tarta 1 jajko sól pieprz olej Wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmażany pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, kiedy się lekko zezłoci dodajemy pokrojony(...)kosteczkę boczek oraz startą na najmniejszych oczkach marchewkę. Smażymy na małym ogniu ok 10 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki naszych kotlecików: ugotowaną kaszę, cebulkę z boczkiem i marchewką, dodajemy surowe jajko oraz sól i pieprz do smaku. Zwilżonymi dłońmi formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu

Walijskie Pichcenie
TAGLIATELLE CARBONARA W MOJEJ WERSJI 210

aksamitnym sosem,  a potem iść na dłuuugi spacer albo po prostu wsiąść na rower i spalić nabyte kalorie :)) Składniki: 5 00g makaronu (spaghetti lub tagliatelle) 200g chudego wędzonego boczku 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 30% 1 żółtko 100 ml bulionu 1 cebula łyżka startego parmezanu oliwa Wykonanie: Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Oliwę rozgrzewamy, wrzucamy drobno pokrojoną(...)cebulkę, a następnie roztarty czosnek. Po chwili dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Mieszamy i podsmażamy całość ok 5 minut. W miseczce roztrzepujemy śmietanę z żółtkiem, zmniejszamy gaz do minimum i wlewamy masę jajeczno-śmietanową do podsmażonego boczku. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem. Aby sos nie był zbyt gęsty dolewam odrobinę bulionu. Do ugotowanego sosu przekładamy makaron, mieszamy całość, posypujemy parmezanem

Walijskie Pichcenie