Składniki: PLACKI: ziemniaki 8 większe, papryczka rozdrobnione chilli 2 łyżeczki, przyprawa do ziemniaków 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba DODATKI: boczek wędzony 9 plastrów, cebula 9 plastrów, pomidory 9 plastrów, ser żółty 9 plasterków ziemniaki z gatunku "klejące" ugotować w mundurkach na pół twardo i ostudzone obrać - nie mogą być całkiem ugotowane utrzeć je na tarce grubsze oczka i wymieszać(...)przyprawą do ziemniaków i rozdrobnione chilli na mocno rozgrzanym oleju smażyć placki o grubości do 1 cm i odkładać na ręcznik papierowy boczek wędzony podsmażyć na lekko rumiany na każdy placek położyć plaster boczku - cebuli- pomidora- sera ja zapiekłam w mikrofali 10 minut na 450Wat Combi - w piekarniku z 20 minut w 180C placki Rösti są narodową potrawą Szwajcarów
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: wołowina 3/4 kg, boczek wędzony 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa w płynie 3 łyżki, kurki 15 dag, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, papryczka chilli 1 sztuka,woda 1 szklanka, ziemniaki 6 duże, pomidory 3 sztuki, z rosołu ugotowane 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, śmietana gęsta 1 kubek, koperek 1 pęczek, sól - do smaku(...)szponder chudy, 40 dag wołowina gulaszowa - pokroić na duże kostki, pokroić boczek wędzony na mniejsze kostki, polać przyprawą w płynie do zup i dobrze wszystko wymieszać, odstawić na 1 godzinę do lodówki cebulę, papryczkę chilli z pestkami, czosnek pokroić, kurki sparzyć gorącą wodą na sitku na rozgrzany olej wsypać mięso z boczkiem i podsmażać z 30 minut mieszając co jakiś
W Mojej Kuchni Lubiępominąć dania z makaronem. Dziś prezentuję sos carbonare do makaronu penne.Na pewno syty i tuczący, ale czego nie robi się dla smaku. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu penne 30 dag. boczku lub szynki 1 cebula 0,25 l śmietany kremówki 30% 3 żółtka sól, pieprz garść tartego ser parmezan lub inny żółty WYKONANIE Boczek i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć(...)Nadmiar tłuszczu odlać. Żółtka rozbić ze śmietaną, doprawić solą , pieprzem, wsypać ser. Wszystko wylać do boczku, mieszać i smażyć ok 5 min. Makaron ugotować . Powinien być lekko twardy typu al dente. Makaron wymieszać z sosem. Podawać posypany serem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewykielbasa 100 g boczek 200 g cebula 1 duza 2 puszki fasoli w pomidorach Kielbase i boczus pokroic w kostke Cebule drobno pokroic Cebule, kielbase i boczek podsmarzyc na patelni Do garnka wrzucic fasole i dodac do niej przesmarzona cebule z kielbasa i boczkiem Nalezy dodac wody aby konsystecja nie byla za gesta
Klaudynkowa kuchnianastępny obiad. Proponuję bardzo smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu bryłki (kulki) ziemniaczane. Podaję przykładowe proporcje, które możemy dopasować do ilości ziemniaków, które nam zostały. 4 ziemniaki ugotowane 50g boczku 1 cebula sól Ugotowane ziemniaki zmielić ,tak jak na puree. Drobno pokrojony boczek usmażyć z drobno posiekaną cebulką na złoty kolor i wymieszać z ziemniakami. Formować niewielkie bryłki i usmażyć(...)patelni, na której smażyliśmy boczek. W trakcie smażenia potrząsać patelnią, aby bryłki ładnie się obsmażyły
Kulinarny karnet Christopheracebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, majeranek masło i olej do smażenia 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej 18% 2 plastry wędzonego boczku 2 ogórki kiszone Wykonanie: Na maśle z dodatkiem oleju smażyć przez chwilę posiekany czosnek, dodać cebulę i po chwili kaszankę. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wbić 2 rozbełtane jajka(...)wymieszać z kaszanką. Ugotowane ziemniaki ubić na puree z dodatkiem masła i śmietany. Przesmażyć boczek , a pod koniec ,krótko ogórki pokrojone w plastry. Jak podamy, to zależy od nas. Ja ułożyłem warstwami w ausztycherze. Ziemniaki, kaszanka, ziemniaki i kaszanka. W powstałą wieżyczkę włożyłem plaster przesmażonego boczku. Jako dodatek - przesmażone plastry kiszonego ogórka
Kulinarny karnet Christopheranaczynia do zapiekania i wstawić na 8 minut do nagrzanego 190oC piekarnika. Podawać z młodą kapusta zasmażaną i młodymi ziemniakami z koperkiem. Młoda kapusta z pomidorami i boczkiem. Składniki. 1 młoda kapusta 1,5 szt. cebula 15 dag boczek wędzony 2 pomidory 5 dag masło 1 p. koperek przyprawa do dań Kucharek pieprz olej do smażenia Wykonanie. Kapustę pokroić(...)włożyć do garnka, posypać przyprawą kucharek, podlać małą ilością wody i gotować na małym ogniu. Dodać 5 dag masła i dusić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę, przesmażyć, dodać do kapusty. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Dusić na małym ogniu około 15 minut, pod koniec dodać posiekany koperek. Doprawić świeżo zmielonym
Kulinarny karnet Christopherapodaniem posypać szczypiorkiem. Można podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Sycąca szwedzka zupa . Składniki. 30 dag topinamburu 2 ziemniaki 1 cebula ½ l wina białego wytrawnego ½ l bulionu 30 dag boczku wędzonego 4 cm pora 2 łyżki oleju Wykonanie. Topinambur, jeden ziemniak i cebulę pokroić w kostkę. Przesmażyć na oleju. Podlać winem i gotować ,aż wino się zredukuje do połowy. Dolać(...)bulion i gotować ,aż warzywa będą miękkie. Zmiksować . Boczek pokroić w plastry, drugi ziemniak w kostkę i usmażyć. Zupę podawać z plastrami boczku, kostkami ziemniaka ,posypaną krążkami pora. Zupa jest delikatna ,ale wyrazista . Topinambur Topinambur ma słodkawy, lekko orzechowy smak. Francuzi przygotowują go na 20 sposobów. Można jeść na surowo, robić surówki, sałatki, zupy, zapiekanki, chipsy, frytki, gotować, piec
Kulinarny karnet ChristopheraBoxty pancakes. Składniki. 500g ziemniaków 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150ml mleka 1/2 łyżeczki soli olej do smażenia 100g boczku 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka szczypiorku pokrojonego Wykonanie. Obrane ziemniaki zetrzeć i przez lnianą ściereczkę odcisnąć sok. Miąższ ziemniaczany wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia ,solą i mlekiem. Ciasto ma być luźne o półpłynnej konsystencji(...)Smażyć na patelni z gorącym olejem z obu stron na złotobrązowo. Boczek pokroić w kostkę i wysmażyć. Dorzucić połówki pomidorków i chwilę smażyć, posypać tymiankiem. Gotowe boxty podać z boczkiem i pomidorkami posypane szczypiorkiem. Irlandzkie placki ziemniaczane są zdecydowanie delikatniejsze od naszych . W Dublinie w "Callaghers Boxty House" serwują boxty pancakes z masłem i cukrem, z owocami, ze stopioną słoninką
Kulinarny karnet Christopheratego kieliszek czerwonego wina i domowy chleb, uczta smaków dla podniebienia. Składniki na naszą wołowinę; 1 kg wołowiny, (może być antrykot, łopatka, rozbratel lub gicz) 30 dag boczku 1/2 litra czerwonego wina(najlepiej z własnej piwniczki, ja pomieszałam pół na pół malinowe i porzeczkowe) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, (jeśli macie własnej produkcji to cały mały słoiczek(...)masła 3-4 łyżki mąki 2-3 liście laurowe świeży rozmaryn i tymianek, (zastępczo suszony) pęczek natki pietruszki pieprz sól Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na złoto na maśle. Wyjąć przełożyć do miseczki. Na pozostałym tłuszczu i odrobinie oliwy podsmażyć wołowinę, również odłożyć do miseczki. Na tej samej patelni zeszklić ząbki
Apetyczna babeczkaproduktów zajrzyjcie na stronę www.Sklep.naSushi.pl . Składniki: 30 dag ryżu 2 duże cebule 2 i 1/2 szklanki wody lub bulionu do ugotowania ryżu 40 dag pieczarek 20 dag wędzonego boczku 4 duże pomidory olej lub smalec do smażenia pietruszka lub bazylia do posypania sól pieprz 1. Ryż gotujemy ok. 12-15 minut w wodzie z kostką rosołową(...)bulionie. Gdy ryż wchłonie wodę, przykrywamy i odstawiamy do wolnego przestygnięcia. 2. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy drobno pokrojony boczek. Łyżką cedzakową wyciągamy gotowy boczek do miseczki, tak samo postępujemy z cebulą. Pomidory wkładamy na chwilę do wrzątku, a następnie ściągamy z nich skórkę i kroimy. Na końcu smażymy w rondlu pokrojone pieczarki, kiedy
Apetyczna babeczkadomowej spiżarni nie może zabraknąć aromatycznego, pysznie doprawionego smalcu :). Mój sprawdzony sposób na babcine rarytasy!. Po zapas ziół i przypraw wybierzcie się na stronę www.Skworcu.com.pl . Składniki: 70 dag surowego boczku 80 dag słoniny 2 jabłka 2 cebule 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 ząbek czosnku sól pieprz 1.Kupując słoninę i boczek poproście w sklepie o ich zmielenie(...)czasu, a masa będzie gładka po wysmażeniu. Jeśli nie macie gdzie zmielić, postarajcie się wszystko drobno pokroić. 2. Do rondla o grubym dnie wkładamy słoninę i boczek i zaczynamy smażenie na wolnym ogniu. Wytapianie trwa ok.90 minut. 3. Po ok. godzinie powstałą masę dzielimy na pół, do dwóch osobnych rondli. Do pierwszego dodajemy: drobno pokrojone 2 cebule
Apetyczna babeczkamłodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis: Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg młodych ziemniaków 1 mała młoda kapusta 1/2 pęczka koperku 100 g boczku wędzonego 2 łyżki mąki pszennej majeranek sól gruboziarnista pieprz czarny świeżo mielony ewentualnie 3 suszone grzyby 1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem i odstawić(...)przez około 20 minut aż będą miękkie. 5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości. 6. Na końcu przyprawiamy pieprzem, (jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba
Apetyczna babeczkamąż uwielbia taką fasolkę, dlatego bardzo często ją robię Fasolka po bretońsku SKŁADNIKI: fasola Jaś 250 g koncentrat pomidorowy 1 słoiczek kość wieprzowa 300 g kiełbasa cienka 500 g boczek wędzony 250 g cebula 2 szt majeranek do smaku sól pieprz wegeta PRZYGOTOWANIE: Fasolę myjemy, moczymy dzień wcześniej. Następnego dnia, gotujemy fasolę w tej samej wodzie co się moczyła(...)zagotuję się fasola dodajemy opłukaną kość wieprzową i dalej gotujemy. Boczek przesmażamy lekko na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy. Podsmażony boczek i cebulę dodajemy do fasoli gotujemy. Kiełbasę pokrojoną w kostkę podsmażyć i dodać do fasoli. Gdy fasola jest miękka wyjmujemy kośći ,oddzielamy mięso od kości. Mięso dodać do fasolki. Dodajemy koncentrat i przyprawy mieszamy gotując
Kuchnia Danusi