taki na wędzonce, z białą kiełbasą i majerankiem. Lubicie? Robicie? Na żurek też przyjdzie czas, gdy zrobię już zakwas. Składniki : * 4 białe surowe kiełbasy * kawałek żeberka wędzonego * kawałek wędzonego boczku * włoszczyzna * 4 ziemniaki * 4 jajka Farmio ugotowane na twardo * 3 łyżki mąki pełnoziarnistej * mała kwaśna śmietana 18% * 2 ząbki czosnku * sól, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie(...)majeranek Przygotowanie : Z włoszczyzny, żeberka, boczku, kiełbasy i przypraw ugotować wywar na barszcz. Wyciągamy mięso, oddzielamy od kości i dodajemy do zupy. Boczek kroimy w kostkę, a białą kiełbasę w plastry. Wszystko dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Mąkę mieszamy z szklanką zimnej wody
Magiczne Życie MartyPyszna, mocno czosnkowa i majerankowa rolada idealna na kanapki. Do tego dodatek czegoś ostrzejszego np musztardy bądź papryki konserwowej i mamy genialne mięso do obiadu. Składniki : * koło 1,2 boczku surowego * pół główki czosnku * łyżka majeranku * sól , świeżo mielony pieprz, czerwona mielona słodka papryka Przygotowanie : Czosnek przecisnąć przez praskę, Boczek dobrze natrzeć przyprawami. Zrolować , związać i odstawić najlepiej(...)Piec około 1,5 godziny w 200 stopniach pod przykryciem, na 20 minut przed końcem pieczenia ściągnąć pokrywkę naczynia żaroodpornego , polać wytopionym tłuszczem i podpiec do zrumienienia boczku
Magiczne Życie MartyJest to przepis wraz z przyprawami i ziołami, które należy w nim wykorzystać. Mamy do dyspozycji kilka propozycji dań. Jeśli chodzi o mnie, wypróbowałam "Kurczak ze śliwką owijany boczkiem". Jednak jako, iż jestem blogerką kulinarną, nie omieszkałam sobie coś zmienić. Zmiany zawarte w nawiasach, podaję przepis oryginalny. Kamis "KULINARNE INSPIRACJE" - KURCZAK ZE ŚLIWKĄ 4 filety kurczaka (ok 750g(...)śliwek suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra) Ziemniaki pokrój w kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 czosnku i wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta zrób kieszeń
W kuchni Karmel-itkiKMINEM. /źródło:sieć;/ szklanka mleka 1/2 szklanka oliwy 500g mąki 50g (pół kostki) drożdży 3 duże łyżki otrąb 1 łyżeczka soli masa cebulowa: 1,5 kg cebuli 200g boczku odrobina oliwy do smażenia 150g (mały kubeczek) jogurtu naturalnego 3 jajka 1-2 łyżeczki kminku sól, pieprz do smaku Mleko podgrzałam do temperatury ciała. Mąkę przesiałam z solą, połączyłam z otrębami(...)całość zagniotłam w elastyczne, zwarte ciasto. Uformowałam kulę i odstawiłam na 30 min do wyrośnięcia. W tym czasie przyrządziłam masę cebulową. Cebulę obrała, pokroiłam w cienkie półkrążki, a boczek w drobną kostkę. Podsmażyłam całość, aż cebula zmiękła, a boczek się częściowo wytopił. Odstawiłam do wystudzenia. Jogurt roztrzepałam z jajkami i przyprawami. Wymieszałam z wystudzoną cebulą. Ciasto przełożyłam na blachę
W kuchni Karmel-itkizdjęciu widać wersję "na wynos":) U mnie carbonarra znika zanim zdąży wystygnąć. Mój syn mógłby jeść ją praktycznie codziennie:) Składniki: 300 g suchego makaronu tagiatelle 170 g wędzonego boczku 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek parmezanu lub pecorino 3 żółtka 150 ml śmietany 30% sól pieprz natka pietruszki lub rozmaryn świeży (opcjonalnie) Wykonanie: Żółtka mieszamy ze śmietaną i 2 łyżkami(...)parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek i grubo posiekany czosnek. Gdy boczek lekko się przesmaży, dokładamy do niego ugotowany makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Wyłączamy kuchenkę. Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy, ponieważ makaron jest gorący
Blondynka Gotujeuśmiechnęło jak usłyszał co gotuje. Chyba każdy lubi ta potrawę. Tu prezentuje moją własną wersję żurku - zapraszam! Składniki na wielki garnek: 1 kg szynki lub łopatki wieprzowej 20 dag boczku wędzonego 5 małych lasek kiełbasy połowa główki czosnku 1 kostka bulionowa warzywna lub włoszczyzna,na której przygotowujemy własny wywar 2 łyżeczki startego chrzanu majeranek suszony pieprz sól 1 butelka zakwasu(...)deskę do krojenia i przytrzymując widelcem (żeby się nie poparzyć;)) kroimy w większą kostkę, którą ponownie wrzucamy do wywaru. Dodajemy kostkę bulionową warzywną i gotujemy na małym ogniu. Boczek kroimy w cienkie paseczki i smażymy na patelni, po czym wrzucamy do garnka w mięsem, tak żeby nie wlać do niego wytopionego z boczku tłuszczu. Następnie na patelnie wrzucamy pokrojona
Blondynka Gotujetakie do piwa. Jak dla ciężkie - bardzo długo czułam je w żołądku. Ale i tak raz na jakiś czas je robię, bo lubię ten smak. Składniki: ziemniaki cebula boczek kiełbasa pieczarki pieprz vegeta papryka słodka oliwa ser żółty majonez ketchup Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy na półtwardo w osolonej wodzie. Kiełbasę kroimy(...)kostkę. Boczek w cienkie paseczki. Pieczarki w plasterki. Cebulę przekroić na cztery, następnie w cienkie plasterki. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Przygotowujemy trzy blaszki, które smarujemy oliwą z oliwek. Do pierwszej wykładamy ziemniaki, do drugiej blaszki pieczarki, do trzeciej kiełbasę, boczek i cebulę. Blaszki wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy kilkanaście minut. Po tym jak już wszystkie składniki
Blondynka GotujeFarsz 250g sera Ricotta 150g - 200g szpinaku 2 zabki czosnku 1 srednia cebula 100g boczku, moze byc w plastrach bekon sol pieprz Siekamy dosyc drobno szpinak i cebule Kroimy w drobna kostke boczek Siekamy czosnek, jeden zabek czosnku mieszamy ze szpinakiem a drugi zabek z cebula Na rozgrzanej patelni podsmarzamy stopniowo(...)dodajac boczek, cebule i na koncu szpinak Potem czekamy az wszystko ostygnie i dodajemy do sera Ricotta Wszystko razem mieszamy doprawiajac do smaku sola i pieprzem Nalesniki 0,5 l mleka 500 g maki 2 jajka sol Do misy wsypujemy make, wbijamy jaja i dodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem
Klaudynkowa kuchniaPrawdziwa włoska Carbonara nie zawiera śmietanki oraz posiada starty parmezan. Ja natomiast swoją przygotowuję bardziej pod studencką kieszeń, tzn. zawiera zwykły ser żółty. Boczek z kolei możecie zastąpić szynką (ja nie przepadam za nim, więc inne wędliny często wchodzą w grę). Taka też smakuje wszystkim domownikom i na stałe weszła do naszego menu. Nie wiem, co jest(...)beztroski czas zabaw. Teraz natomiast chętnie by się człowiek zamienił i nadal chciał mieć te 5 lat. Składniki na 4 osoby: 500g makaronu spaghetti 15 dag chudego wędzonego boczku 1 jajko 3 żółtka 200ml śmietanki 30% Sól Pieprz Szczypta rozmarynu 1 ząbek czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki startego sera żółtego + 4 łyżki do posypania (starłam kawałek
Fabryka pomysłówNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek Składniki: pierś z kurczaka (400-500g) 20 plasterków boczku 50 ml jasnego piwa 2 ząbki czosnku 50 ml oleju sól, pieprz ziołowy słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około(...)Następnie przygotowujemy marynatę- mieszamy olej, piwo, czosnek, listki laurowe i zalewamy tym mięso. Odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny. Po upływie czasu każdy kawałek mięsa owijamy w plasterek boczku, podsmażamy na patelni na rumiano. Następnie układamy na blasze, uprzednio posmarowanej olejem. Pieczemy około 15 minut w temp. 200 stopni na termoobiegu. (w przypadku braku takiej funkcji
Czerwona Porzeczkaczekały, żeby je wykorzystać :) W sobotę mieliśmy śniadanie mistrzów.... dużo nie będę się rozpisywać, po prostu sami spróbujcie :) Składniki: (na dwie porcje): 4 jajka, 1 cebula, 15 dag chudego boczku, 1/2 pęczku szczypioru, 1 pomidor, masło do wysmarowania kokilek, odrobina sera żółtego (ja dałam cheddara), sól , pieprz. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy. Kokilki smarujemy masłem, wbijamy(...)jajka, posypujemy podsmażonym boczkiem z cebulą. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, szczypiorek oraz posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piecu w temp. 180 ° C przez ok. 15-20 minut, w zależności jakie jajka chcemy mieć
Delicious Titbitsroladek wieprzowych z kapustą i grzybami , więc dziś się nie powtórzy, ale taki właśnie zestaw jest bezwzględnie ulubionym daniem mojego męża. Kasza gryczana winna być okraszona drobno pokrojonym wędzonym boczkiem i podsmażona z drobno siekanym porem. Ceremonię przyrządzenia tego iście królewskiego dania przeprowadziliśmy wspólnie - mąż zaczął, a ja, by nie pozwolić mu tego zepsuć, przejęłam pałeczkę wieńcząc dzieło. Sos wyszedł(...)boczku wędzonego (raczej chudego), 2 kiszone ogórki , 4 szalotki (małe), 1 kawałek razowego chleba , 4 ząbki czosnku, musztarda (daliśmy bawarskiej, bo sarepska wyszła) chrzan, 2 cebule, sól, pieprz, 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, może być do smaku też majeranek. Mięso rozbijamy, smarujemy z jednej strony musztardą i kładziemy na tą stronę po małym kawałku boczku, kiszonego ogórka, razowego
Delicious Titbitsrewelacyjnym, szklistym i bardzo aromatycznym sosie. Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, nie tylko na niedzielę. Polecam! Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 2 cebule 10dkg boczku wędzonego 20dkg pieczarek pół pęczka natki pietruszki pół szklanki kukurydzy konserwowej 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1,5 szklanki bulionu 2 łyżki sosu sojowego Przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy(...)ziele angielskie 1 łyżka mąki pszennej + 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej olej do smażenia *** Przygotowujemy farsz. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni, dodajemy jedną cebulę pokrojoną w kostkę i podsmażamy razem *** *** Gdy cebula się zeszkli dodajemy połowę pieczarek pokrojonych w kostkę *** *** Podsmażamy całość do zrumienienia, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną
Blog z Apetytemkruche roladki drobiowe z równie smacznym nadzieniem duszone w aromatycznym sosie. Świetne danie na niedzielny obiad lub przyjęcie rodzinne. Polecam! Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 20dkg boczku wędzonego 1 cebula 2 ogórki kiszone pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki musztardy 1 szklanka mąki do obtoczenia roladek 1,5 szklanki bulionu garść suszonych grzybów Przyprawy: sól, pieprz, liść(...)laurowy, ziele angielskie olej do smażenia *** Przygotowujemy farsz. Boczek, cebulę i ogórki kroimy w małą kostkę, a pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystko przekładamy do miseczki i mieszamy *** *** Filety z kurczaka przecinamy wzdłuż na połówki *** *** Mięso rozbijamy przez folię *** *** Każdy rozbity filet oprószamy delikatnie solą i pieprzem, a następnie smarujemy łyżeczką musztardy *** *** Na mięsie układamy porcje farszu *** *** Mięso
Blog z Apetytemsię wprost wyśmienicie. Świetnie smakują podane z pyzami albo kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka obiadowa z tego (klik) przepisu. Składniki: ok1 kg karkówki 10 dkg boczku wędzonego 1 papryka (u mnie pół żółtej i pół czerwonej) 1 cebula 2 małe ogórki kiszone pół pęczka natki pietruszki kilka łyżeczek musztardy ok pół szklanki mąki garść suszonych grzybów(...)szklanki bulionu 2-3 łyżki śmietanki kremówki Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy olej do smażenia *** Mięso kroimy na plastry *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek, paprykę, cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy *** *** Wszystko przekładamy do miski i mieszamy *** *** Plastry karkówki cienko rozbijamy *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy *** *** Na mięsie układamy
Blog z Apetytem