boczek - 14002 przepisów (strona:390/934)

Naleśniki a’la Carbonara 154

Naleśniki a’la Carbonara – nie przypominają one w 100% klasycznej Carbonary, ale są właśnie na niej wzorowane, a więc zawierają boczek (w oryginalnej Carbonarze z reguły jest guanciale lub boczek suszony – pancetta), jajka i parmezan (czę The post Naleśniki a’la Carbonara appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Młoda kapusta z kurkami / Young cabbage with chanterelles 186

najlepszy z pajdą chleba. Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z kurkami (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, posiekana 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 150 g kiełbasy, pokrojonej w kostkę 2 duże pomidory, pokrojone w kostkę sól, pieprz i cukier do smaku 250 g kurek, oczyszczonych (mogą być mrożone) 2 łyżki(...)koncentratu pomidorowego pęczek koperku, posiekany masło do smażenia Przygotowanie: Na większej patelni rozgrzej masło, obsmaż kurki do zarumienienia i odstaw. Rozgrzej większy rondel na większym ogniu, dodaj boczek i kiełbasę i obsmaż do ładnego zarumienienia. Następnie dodaj kapustę,1/2 szklanki wody, pomidory i koncentrat, dopraw solą i pieprzem i gotuj pod przykryciem przez ok 15 minut, mieszając od czasu

karmelowy
Spaghetti all'Amatriciana i zaproszenie do IGTV 157

Amatriciana: 1 - Tylko i wyłącznie guanciale Od wielu lat trwa sp ó r, czy sos powinno przygotować się z dodatkiem pancetty czy może z guanciale. Pancetta to rodzaj dojrzewającego boczku wieprzowego, który ma bardzo intensywny smak i zapach. Guanciale to część wieprzowego policzka, składająca się z dwóch części tłuszczu i jednej części z mięsa. Słodki smak guanciale idealnie kontrastuje(...)wyrazistym serem pecorino, który jest dodawany do przepisu. W polskich warunkach nic się nie stanie, jeżeli włoskie guanciale zastąpimy polskim boczkiem. Wątpię, żeby włoscy krytycy kulinarni lub kucharze mieliby do nas o to pretensje ;)  2 - Mała ilość tłuszczu  Tłuszcz, jaki wytopi się z guanciale w czasie jego smażenia, będzie wystarczający do przygotowania sosu. Guanciale można podsmażyć jedynie

La grande e la piccola cuoca
Fasolka zapiekana z grzybami i serem / Green bean mushroom and cheese bake 162

porcje) Składniki: 500 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami 200 g grzybów np. pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, posiekane 50 g boczku pokrojonego w kostkę 250 ml bulionu drobiowego 250 ml śmietanki 36% 100 g sera żółtego, startego na tarce sól i pieprz Przygotowanie: Do osolonego wrzątku wrzuć fasolkę i gotuj przez(...)minut, po czym odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego. Włącz piekarnik i ustaw go na 200oC. Rozgrzej większą patelnię na średnim ogniu, wrzuć boczek i obsmaż przez 5 minut do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, wymieszaj i podsmaż kolejne 3 minuty. Dodaj grzyby, dopraw solą i pieprzem i smaż kolejne 3-4 minuty mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj czosnek

karmelowy
Sałatka ziemniaczana 106

Sałatka prosta minimum składników  czyli prosto i smacznie 500 gram ugotowanych ziemniaków 250 gram ogórka zielonego 150 gram Wędzonego boczku sos 200 gram majonezu 100 gram jogurtu naturalnego lub śmietany 80 ml mleka sól i pieprz  Ugotowane i wystudzone ziemniaki (najlepsze ugotowane dzień wcześniej )pokroić na grubsze plastry. Boczek pokroić drobno i podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków

Andzia Pichci
Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami 146

filetu z indyka w jednym kawałku około 200 – 250 g rozdrobnionego szpinaku 150 g sera feta lub a’la feta 150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 5-6 pomidorów suszonych z zalewy łyżka masła klarowanego czosnek granulowany lub świeży pieprz sól Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią masło klarowane i mrożony szpinak. Smażymy 10-15 minut(...)jednym z końców układamy pasek pokrojonej w długie słupki fety, pasek suszonych pomidorów i szpinaku. Następnie mięso ściśle zwijamy. Później boki rolady spinamy wykałaczkami. Całość zawijamy w plastry boczku. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180°C przez około 50 – 55 minut. Następnie odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło. Smacznego Artykuł Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą

PatiGotuje
Roladki drobiowe ze szparagami w miodowo-musztardowym sosie 143

pochwalić, że od niedawna możecie śledzić moje dokonania na Instagramie Zapraszam do odwiedzenia mojego profilu https://www.instagram.com/smakinatalerzu/ 3 pojedyncze piersi z kurczaka pęczek zielonych szparagów około 150 g boczku w cienkich plastrach sól, pieprz Sos miodowo-musztardowy: 4 pełne łyżki musztardy gruboziarnistej 2 łyżki płynnego miodu 6 łyżek śmietanki 30% sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy(...)grubość. Oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem. Szparagi myjemy, odrywamy twarde końcówki (wystarczy złamać). Na każdym kawałku mięsa układamy po 4 szparagi, zawijamy. Roladki owijamy 1-2 plasterkami boczku. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Główki szparagów przykrywamy folią aluminiową. Musztardę łączymy z miodem. Niewielką ilością (około 2 łyżki) polewamy roladki. Resztę łączymy ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem. Odkładamy. Naczynie

Smaki Na Talerzu
Roladki z boczkiem w sosie cebulowo-śmietanowym 141

Pyszna propozycja obiadowa. Dodatek pysznego sosu dodatkowo podkręci smak. Co nam trzeba? Pierś z kurczaka – duża, ale dwie mniejsze. Plastry boczku (u mnie podwędzany) – cienkie! Do przyprawienia piersi: sól, pieprz czarny, słodka papryka, curry wszystkiego po 1/2 łyżeczki – wszystko mieszamy ze sobą woda 200ml Na sos: łyżka oleju, 3 średnie cebule, trochę soli i pieprzu do smaku(...)200ml śmietany 18%, 50ml śmietany 30% Robimy! Pierś myjemy, suszymy tniemy na wąskie paski, rozbijamy, aby powstały nam kotleciki. Przyprawiamy mieszanką naszych przypraw. Na każdy kotlecik kładziemy plasterek boczku i rolujemy. Mi z piersi 700g wyszło 10 roladek Rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną w wiórka cebulę, obsmażamy, podlewamy wodą i dusimy. Po 10 minutach dokładamy nasze roladki, przykrywamy i dusimy kolejne

Latosiowydom
Zupa gołąbkowa z kukurydzą 139

słoikach w lodówce . Zawsze jakiś słoik z tym daniem jest w jej zakamarkach , a to ułatwia życie Składniki : 0,5 kg mielonego 1/2 małej główki kapusty kawałek wędzonego boczku 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 marchewka 3 łyżki surowego ryżu 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki

Ogrodnik w podróży
Kapuśniak na żeberkach wędzonych 155

Składniki: 700 g kapusty kiszonej 300 g żeberek wędzonych 200 g boczku wędzonego surowego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 1 cebula 1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego 2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego 2 łyżki oleju Sposób wykonania: Do garnka wrzucamy żeberka oraz włoszczyznę (marchew, pietruszka, seler) zalewamy wodą(...)dodajemy pieprz, ziele oraz listki i gotujemy na małym ogniu. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy boczek pokrojony w paski. Gdy będzie rumiany wrzucamy go do zupy. Na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i również wrzucamy ją do zupy. Gdy włoszczyzna będzie miękka, odławiamy ją razem z mięsem. Marchew kroimy w kostkę, mięso oddzielamy od kości

Qchnia po prostu
Focaccia farmerska z boczkiem, cebulą, kukurydzą i kiszonymi ogórkami 152

oprószenia blaszek Farsz: 1 średni słoik koncentratu pomidorowego suszone oregano 2 kulki mozzarelli 1 mała puszka kukurydzy 1 mały słoik ogórków kiszonych 2 małe czerwone cebule 1 opakowanie surowego boczku wędzonego Sokołów 1 opakowanie włoskiej szynki surowej Prosciutto Italiano   WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml wody, dodać drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie wsypać 100 g mąki(...)blaszki z wyposażenia piekarnika posypane mąką ziemniaczaną. Każdy owal posmarować obficie koncentratem pomidorowym, następnie oprószyć oregano, później rozdrobnić równomiernie mozzarellę, na nią posypać kukurydzę, ułożyć ogórki, po plasterku boczku i szynki, a na koniec ułożyć cebulę. Dodatkowo po wierzchu można posypać odrobinę kukurydzy. Włożyć do piekarnika jedną blaszkę i piec około 25 minut. Po upieczeniu włożyć kolejną i ponownie piec

Passions hobbies life
Bigos domowy 219

innym terminie. Składniki: kilogram kapusty słodkiej 75 dag kapusty kiszonek 3-5 dag suszonych grzybów 4 cebule 2 łyżki smalcu 25 dag wołowiny 25 dag wieprzowiny 15 dag wędzonego boczku 25 dag kiełbasy 10 dag suszonych śliwek 3 jabłka winne 2 liście laurowe 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego szklanka czerwonego wina wytrawnego (można pominąć) Śliwki suszone i grzyby(...)Kapustę drobno szatkujemy i sparzamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy. Tak samo postępujemy z mięsem. Do dużego garnka przekładamy podsmażoną cebulę, poszatkowaną kapustę, mięso, boczek, pokrojone grzyby i śliwki oraz przyprawy. W osobnym garnku gotujemy posiekaną kapustę kiszoną z dodatkiem smalcu. Jak już będą ugotowane to należy je połączyć i dodać starte na tarce o grubych oczkach

Mam apetyt na ...
Mięsny bigos z grzybami / Meaty cabbage stew with mushrooms 196

zamrażarce mięsa jeszcze ze Świąt. Zapraszam zatem po przepis na bigos mojego dzieciństwa Scroll down for recipe in English Mięsny bigos z grzybami (8 porcji) Składniki: 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 400 g pieczonej/surowej wieprzowiny, pokrojonej w kostkę 200 g kiełbasy pokrojonej w kostkę 2 cebule, pokrojone w kostkę 400 g białej kapusty, poszatkowanej 300 g świeżych grzybów(...)angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1 szklanka passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz cukier Przygotowanie: Rozgrzej większy garnek na średnim ogniu, dodaj boczek i cebulę i podsmaż mieszając, do ładnego zarumienienia Dodaj kapustę, grzyby, przyprawy, koncentrat pomidorowy, passatę, czosnek i 1/2 szklanki wody, przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez godzinę, mieszając

karmelowy