warzywa i wykorzystania w kuchni pisałam w tym poście Pieczone roladki z karkówki ze szpinakiem na pierzynce z cebuli Potrzebujemy 4 plastry karkówki, 4 plastry wędzonego lub surowego boczku, 4 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 4 pomidory, duży pęczek świeżego szpinaku lub liście czosnku niedźwiedziego, odrobinę smalcu, sól, pieprz. Plastry karkówki rozklepujemy jak na schaboszczaki. Rozbite kotlety doprawiamy(...)solą i pieprzem. Na każdy z nich układamy liście szpinaku lub czosnku. Liści ile się zmieści, pod wpływem ciepła zmiękną. Zwijamy mięso w roladę i owijamy plastrem boczku. Zapinamy wykałaczką. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu układamy roladki i podsmażamy z każdej strony do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni, na którą wrzucamy pokrojoną cebulę w piórka i czosnek w plasterki. Doprawiamy
Leśny ZakątekSkładniki: ok. 1 kg tłustego surowego boczku 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Boczek pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka i smażyć na średnim ogniu aż … Czytaj dalej Domowy smalec
czarrna od kuchniSkładniki: 1 kg boczku ze skórą 3 ząbki czosnku 1 łyżka musztardy francuskiej 1/2 łyżki musztardy sarepskiej ocet balsamiczny maggi sos chili wędzona papryka mielony kminek majeranek sól, pieprz Przygotowanie: … Czytaj dalej Boczek pieczony
czarrna od kuchniZainspirowani wizytą w Barze Ziemniaczana Kopa , opracowaliśmy przepis na faszerowane pieczone ziemniaki. Palce lizać! Przepis na pieczone faszerowane ziemniaki Składniki: 7 dużych ziemniaków, 200 gramów sera żółtego, 200 granów boczku wędzonego, ćwierć kostki masła, sól, pieprz. Jak zrobić pieczone ziemniaki faszerowane? Ziemniaki dokładnie umyj, bez obierania przełóż do brytfanki, piecz w temp. 200 stopni przez 1 godz. 15 minut(...)ukośne nacięcie, jak na zdjęciu poniżej. Z wyjętego miąższu usuń skórkę, zgnieć tłuczkiem do ziemniaków, ale nie na zupełną papkę. Do ziemniaków dodaj stary ser oraz bardzo drobno pokrojony boczek, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj. Ziemniaki w miejscu nacięć oprósz solą, połóż kawałek masła. Farsz nabieraj dłonią, nieco ugnieć, wypełnij nim nacięcia. Piecz temp. 200 stopni przez około
Kulinarna PolskaSkładniki: boczek surowy, u mnie kawałek ok 3/4 kg, bez skóry 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 2 łyżeczki jarzynki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki słodkiej … Czytaj dalej Boczek pieczony
czarrna od kuchniSkładniki: kawałek surowego boczku, ok 3/4 kg, u mnie bez skóry marynata: 1 łyżka pikantnego ketchupu 1 łyżeczka miodu 3 ząbki czosnku mielony kminek pieprz, sól papryka wędzona świeży majeranek … Czytaj dalej Boczek pieczony
czarrna od kuchnidziś zapraszam na ich szybszą i łatwiejszą wersję. Mogę powiedzieć tylko że wyszły delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Polecam :) Składniki: 1 kg wołowego mięsa mielonego 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy 4 ogórki kiszone 1 cebula 2 jajka 1 bułka czerstwa mąka pszenna musztarda smalec/masło do smażenia 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól, pieprz Wykonanie: Boczek, kiełbasę, ogórki oraz cebulę kroję w kostkę. Wrzucam do miski, dodaję musztardę i doprawiam pieprzem, by farsz był lekko pikantny, mieszam. Bułkę moczę w wodzie lub mleku, następnie odciskam . Mięso przekładam do miski, dodaję jajka, bułkę, czerwoną papryka oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiam rękami. Mięso dzielę
magiczna kuchnia Kasiobiad. 10 udek z kurczaka bez skóry i kości kawałek czerwonej papryki kawałek żółtej papryki 1-2 korniszony 1 nieduża cebula 2-3 plasterki żółtego sera 150-200 g boczku w plastrach (u mnie parzony) mielona słodka papryka sól, pieprz Papryki oraz korniszony kroimy na paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Ser żółty kroimy na mniejsze kawałki. Umyte i osuszone ręcznikiem(...)oraz mieloną papryką. Na każdej porcji mięsa układamy ser żółty, po paseczku żółtej i czerwonej papryki, cebulę oraz paseczek ogórka. Zwijamy (lub składamy na pół). Całość owijamy 2 plasterkami boczku. Mięso układamy na blaszce do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut
Smaki Na TalerzuFasolka szparagowa po bretońsku Składniki: 500 gramów żółtej fasolki szparagowej , Kilogram świeżych i dojrzałych pomidorów lub podobna ilość pomidorów w puszce, 4 kiełbasy śląskie lub podobne, 200 gramów wędzonego boczku, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, łyżka papryki słodkiej w proszku, pęczek natki pietruszki, olej, sól, pieprz. Jak zrobić fasolkę szparagową po bretońsku? Fasolkę umyj, odetnij końcówki, przełóż do garnka, wlej(...)niepełną szklankę wody (strączki nie muszą być całkowicie przykryte), ugotuj pod przykryciem do miękkości, co jakiś czas mieszając. W drugim dużym garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek pokrojony w kostkę, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i posiekaną cebulę. Smaż, często mieszając, aż do zrumienienia, dodaj drobno posiekany czosnek, smaż jeszcze przez 2 minuty, wsyp paprykę i wymieszaj. Świeże pomidory sparz wrzątkiem
Kulinarna Polska