boczek - 14002 przepisów (strona:391/934)

Tradycyjny przepis na fasolkę po bretońsku. Domowa zawsze najlepsza 230

bretońsku zawsze robimy tradycyjnie. Taka jest po prostu najlepsza. Składniki: 400 gramów suszonej białej fasoli o jak największych ziarnach (piękny jaś tyczny będzie najlepszy), 4 duże cebule, 200 gramów boczku, 300 gramów kiełbasy, słoiczek koncentratu pomidorowego 30 proc., sól, pieprz, kopiasta łyżka słodkiej papryki w proszku, majeranek. Zrób tak: fasolę namocz dzień wcześniej. Najlepiej zrobić to wieczorem i zostawić(...)Ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela, liścia i pieprzu. Powinno to zająć około godzinę. Jeśli wody będzie zbyt mało, uzupełnij. W międzyczasie na patelni przesmaż boczek pokrojony w kostkę, gdy się wytopi, dodaj posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko zrumień, po wyłączeniu ognia dopraw papryką, wymieszaj i przełóż do garnka z fasolą. Dodaj koncentrat

Kulinarna Polska
Niemiecki placek cebulowy - najlepszy Zwiebelkuchen 209

surowej wersji. Idealny zimowy obiad, kolacja lub przekąska. Pyszny gorący prosto z piekarnika i na zimno ponoć też, niestety nie został ani kawałeczek także nie próbowałam. Wystarczy pominąć boczek, by cieszyć się wegeteriańską wersją. Proste składniki i obłędny smak. Ciasto jest bardzo chrupiące, a nadzienie przepyszne. Bardzo polecam! Składniki na ciasto drożdżowe: 250 g mąki orkiszowej (jasna 700+pełnoziarnista(...)miodu/cukru 150 ml mleka Składniki na nadzienie cebulowe: 500 g cebuli 50 g masła 1 łyżka mąki 2 jajka 100 ml śmietany kremówki sól, pieprz kminek 75 g wędzonego boczku Przygotowane: mleko delikatnie podgrzać. Z 2 łyżkami mleka rozmieszać drożdże do upłynnienia. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Będzie lekko lepiące

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartaletki orkiszowe z jajkiem i boczkiem low FODMAP 167

Pomysły na śniadania nigdy się nie kończą i lubię co chwila wymyślać inne. Ostatnio postanowiłam połączyć jajko z moim ukochanym kruchym ciastem i powstały tartaletki orkiszowe z jajkiem i boczkiem. Read More Artykuł Tartaletki orkiszowe z jajkiem i boczkiem low FODMAP pochodzi z serwisu flymetothespoon

Flymetothespoon
Chłopskie rolady schabowe z oscypkiem i boczkiem 313

Idealny obiad na sylwestra, lub jak w moim przypadku Święta Bożego Narodzenia   składniki 4 kotlety schabowe – ja już miałam gotowe rozklepane kilka plastrów boczku musztarda 1 duży oscypek sół, pieprz przygotowanie Każdy kotlet doprawiamy solą i pieprzem, następnie smarujemy musztardą. Potem układamy plasterki boczku i oscypka. Przygotowujemy naczynie żaroodporne – smarujemy olejem. Zwijamy roladki, układamy w naczyniu ( można

Moje Wyroby
pieczone przepiórki 262

Sklladniki: po jednej przepiórce na dorosłą osobę plastry boczku sól pieprz oliwa z oliwek Przepiórki ponacierać solą i pieprzem, każdą zawinąć w boczek (korpus i nogi). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec, aż po nakłuciu wykałaczka wypływać będzie przezroczysty sos. Wyjąć, dać chwile odpocząć, podawać

stajnia gołębie od kuchni
Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! 150

bieżąco. Chyba, że właśnie będziemy zajadać się bigosem Bigos. Składniki:   3 łyżki oleju roślinnego 900 g łopatki wieprzowej 250 g kiełbasy wędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody(...)grubym dnem rozgrzej olej roślinny. Podsmaż łopatkę pokrojoną w kostkę jak do gulaszu. Kiedy wieprzowina się zarumieni dodaj kiełbasę pokrojoną w plastry oraz boczek pokrojony w paski. Całość smaż, około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, poczekaj aż się lekko zrumieni. Dodaj utarty czosnek, podsmaż dosłownie przez

kuron.com.pl
Pączki na piwie z karmelizowanym bekonem 137

chrupiącymi chipsami z karmelizowanego w syropie klonowym bekonu. Brzmi ekstra, co nie? To się nazywa męski pączek! A tak na serio, to z pewnością posmakuje każdemu miłośnikowi i miłośniczce boczku. ;) Przepis na te pączki na piwie miałem zostawić na Tłusty Czwartek, ale są tak czaderskie, że nie mogłem się doczekać, aż się z Wami nim podzielę. ;) * SKŁADNIKI na około(...)roztopionego masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 żółtka 1 płaska łyżeczka soli Lukier: 2 szklanki cukru pudru 100 ml piwa miodowego Karmelizowany bekon: 200 g surowego boczku w plastrach 50 ml syropu klonowego * PRZYGOTOWANIE Pączki na piwie /wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej/ Składniki suche: mąkę, cukier, drożdże instant oraz sól dokładnie wymieszaj. Kolejno wlej piwo, roztopione

Food Square
Kasztelańska wędlina słoikowa 158

świństwa do kiełbasy nie dodacie , wystarczy świnka … Składniki na około 7- 8 słoików 350 ml : 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg karkówki 0,5 kg świeżego boczku bez skóry i kości 2 cebule 3 łyżki peklosoli przyprawy : 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki cukru 2 łyżki soli 1 łyżka mielonych, ziaren czarnej gorczycy 1 łyżka suszonego , otartego(...)przeciwników i zwolenników . Jeśli pominiecie ten krok wędlina będzie nieco bardziej twarda i krócej postoi w lodówce Mięso z karkówki i łopatki mielimy maszynką , na sitku o grubych oczkach . Boczek i cebulę , przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę , na małych oczkach . Całość przekładamy do miski . Dodajemy przyprawy , żelatynę , wodę , mieszamy ręką długo i cierpliwie . Przynajmniej 10 minut, aż masa będzie kleista

Ogrodnik w podróży
Biała kiełbasa zapiekana z boczkiem 197

Składniki: 6 białych surowych kiełbas 6 plastrów surowego, wędzonego boczku 250 g pieczarek 2 cebule 4 łyżki oleju słodka wędzona papryka w proszku pieprz ziołowy  majeranek Sposób wykonania: Kiełbasy wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 10 minut. Dno naczynia żaroodpornego polewamy olejem a następnie wykładamy go cebulą poszatkowaną w piórka.  Na cebuli układamy kiełbasy owinięte plastrami boczku. Między

Qchnia po prostu
Placki z cukinii z wędzonym boczkiem 152

Składniki : • 1kg cukinii • 6 łyżek mąki • 3 jajka • 2 cebule • 150 g boczku wędzonego-parzonego • sól, pieprz • olej do smażenia Przygotowanie : Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach (chyba że cukinia jest duża i ma dużo ziaren, wtedy wydrążamy miąższ), przekładamy do miski, posypujemy odrobiną soli i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie przekładamy na sitko(...)odsączamy sok. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju, dodajemy do odsączonej cukinii, dodajemy mąkę i jajka, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju nakładamy łyżką placuszki, smażymy z oby stron na średnim ogniu, aż się zarumienią

KUCHNIA POLSKA
Pita śniadaniowa 203

Składniki: 3 bułki do pity 1 pomidor kilka plasterków boczku kilka liści sałaty, u mnie roszponka 3 jajka ketchup sól, pieprz Przygotowanie: Plasterki boczku podsmażyć na suchej patelni. Wyjąć je … Czytaj dalej Pita śniadaniowa

czarrna od kuchni
Pieczarki zapiekane z białą kiełbasą i jalapeno 247

Ogromniaste pieczarki portobello, lekko pikantny farsz i to wszystko schowane pod serem mozzarella, czego chcieć więcej :) Składniki : 4 pieczarki portobelo 50 gr boczku wędzonego 2 białe kiełbasy  1 większa cebula 2 papryczki jalapeno łyżka masła klarowanego łyżeczka Maggi  opakowanie 150 gr sera mozzarella do zapiekania Przygotowanie : Pieczarki obrałem ze skórki, wyrównałem nierówno przycięte nogi i skropiłem sokiem(...)cytryny. Na patelni podsmażamy pokrojony w słupki boczek a gdy zacznie się rumienić dodajemy pokrojoną w półplasterki białą kiełbasę i cebulę. Chwilę podsmażamy, mieszając dodajemy łyżeczkę Magi i pod koniec pokrojoną papryczkę jalapeno. Gotowy farsz nakładamy na pieczarki i posypujemy serem mozzarella do zapiekania. Zapiekamy ok 20 minut w 190oC, przez pierwsze 10 minut najlepiej pod przykryciem z folii aluminiowej

Mechanik w kuchni
Śmietankowa kapusta w ćwiartkach mojej mamy / Creamy braised cabbage 197

porcje) Składniki: 1 mała kapusta, pokrojona w ćwiartki (najlepiej młoda) sól, pieprz, cukier do smaku 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 cebula, pokrojona w kostkę 50 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 szklanka bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki 36% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Przygotowanie: Umieść kapustę w garnku, zalej zimną wodą, dodaj pół łyżki cukru(...)wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem aż zmięknie, przez około 20 minut, po czym odcedź i przełóż kapustę na talerz. W tym samym rondlu podsmaż cebulkę z boczkiem do zarumienienia, następnie dodaj ziele angielskie i liść laurowy, wlej bulion, śmietankę wymieszaną z mąką i wmieszaj koncentrat pomidorowy. Włóż kapustę, przykryj i duś na małym ogniu, mieszając od czasu

karmelowy
Leczo z cukinią 181

papryki / czerwona, żółta /, 3-4 małe cukinie, 3 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, 6-7 mięsistych pomidorów, 1-2 papryczki chili, ewentualnie 1 szklanka soku pomidorowego, kawałek wędzonego boczku, kiełbasa wiejska lub polska wędzona surowa, odrobinę oleju lub jak kto woli smalcu do podsmażania, sól, pieprz do smaku, świeże zioła / bazylia, oregano /. W szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu(...)rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę oraz drobno pokrojoną papryczkę chili i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy cebulę i czosnek podsmażamy do zeszklenia. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane. Jeśli leczo jest zbyt gęste to w tym momencie

Leśny Zakątek
Kabaczek duszony z boczkiem, kiełbasą i majerankiem 183

Składniki: 3 średniej wielkości kabaczki 250 g surowego wędzonego boczku 500 g kiełbasy (np. śląska) 2 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 5 łyżek słodkiej papryki 3 łyżki posiekanego świeżego majeranku (lub suszonego) sól, pieprz cayenne lub ostra papryka do smaku (potrawa powinna być dość ostra) 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Kabaczki płuczemy, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół i wyciągamy(...)razem z pestkami. Kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy do niej pokrojone w kostkę boczek oraz kiełbasę. Smażymy do zrumienienia. Do garnka wrzucamy bakłażana, zalewamy 400 ml wody i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy bakłażan zacznie mięknąć dodajemy wszystkie przyprawy (sól

Qchnia po prostu