boczek - 14002 przepisów (strona:382/934)

Jesień - czas na zupę, czyli żurek. 209

przywołać smaki wszystkich żurków, które jadłam z restauracjach, knajpkach czy będąc w gościach. Tak na prawdę nigdy wcześniej nie robiłam żurku. I oto co powstało.   Składniki: 1/4 kg boczku (z kością) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 por 6-7 średnich ziemniaków 1 szklana butelka żurku 1 żurek Winiary jajka surowa biała kiełbasa śmietana 18% 5 ziarenek pieprzu(...)ziarenka ziela angielskiego 3 liście laurowe majeranek Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy włoszczyznę (marchewka, pietruszka, por), kiełbasę, kość wykrojoną z boczku, zioła (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe). Wszystko gotuję na średnim ogniu przez 30 min. W międzyczasie podsmażam pokrojony boczek i cebulę. Gdy całość się podsmaży dorzucamy do garnka, nalewamy łyżkę zupy na patelnię, wymywam dokładnie smak i z powrotem

Brzuszki Łakomczuszki
Gdy sobotni poranek doświadcza zbyt mocno. 148

dużo, a następnego dnia pozostaje tylko łóżko, telewizor i chęć na duuuużo tłustego. O to moja propozycja jak uprzyjemnić sobie dzień po - śniadanie mistrzów czyli jajko w bułce z boczkiem. Składniki: masło 1 bułka do hamburgerów lub 2 tosty 2 jajka 2 plastry boczku sos barbecue  Na patelni rozpuszczamy masło - dużo masła (przepis, który się inspirowałam kazał rozpuścić masło(...)środku (najlepiej przy użyciu szklanki). Wrzucamy bułki na patelnię i rumienimy z jednej strony, następnie przerzucamy na drugą stronę. W dziurkę wbijamy jajko. Na tej samej patelni obok podrumieniamy boczek. Możemy przykryć patelnię (wtedy białko szybciej się zetnie). Całość przekładamy na talerz (jak się rozwali po drodze - nic się nie stało i tak już dokonaliście wiele jak na taki stan

Brzuszki Łakomczuszki
miły wieczór andrzejkowy. 185

prezent andrzejkowy - żurawinowa flaszeczka. :) Zjedli, wypili grzdylka i padli. Nawet nie zdążyliśmy powróżyć z majonezu. Składniki: bułka do hamburgera mięso mielone jajko trochę bułki tartej przyprawa do mięsa mielonego boczek ser sałata ogórek konserwowy pomidor sałata czerwona cebula sos tatarski sos bbq musztarda Mięso wsadzamy do miski, dodajemy przyprawy, jajco i bułkę. Mieszamy. Formułujemy kotleta i smażymy na małej ilości(...)tłuszczu. Pod koniec smażenia dorzucamy 2 plastry boczku. Przekrawamy bułkę i do piekarnika (niech podgrzeje i przypiecze ciutkę). Zaczynamy od dołu: bułka, sos tatarski, sałata, plaster sera, kotlet, plaster sera, musztarda, sos bbq, pokrojony w plasterki ogórek, plaster pomidora, 2 plastry boczku, pokrojona w krążki czerwona cebula, przykrywamy bułką. Wsadzamy do piekarnika na chwilkę i rozdziawiamy szeroko otwór gębowy

Brzuszki Łakomczuszki
Pieczeń rzymska z czubrycą 212

stół. Doskonała zarówno do kanapek jak i na ciepło do obiadu. Składniki: 700-750 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 4 duże jajka 1 duża cebula 100-150g wędzonego boczku 1 czerstwa bułka 2 ząbki czosnku 4 łyżki bułki tartej 4 łyżeczki zielonej czubrycy ½ łyżeczki gałki muszkatołowej ½ łyżeczki majeranku sól, świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie(...)jaja ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie. Kiedy zmięknie odcisnąć z wody. Cebulę i boczek pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie. Mięso mielone dokładnie połączyć z jednym surowym jajkiem, bułką, bułką tartą, czubrycą, majerankiem, gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Dodać zarumienioną cebulkę i boczek (razem z oliwą na której się smażyły

Ze smakiem i z pasją
Jedne z ulubionych ;) 213

tymianek odrobina oleju do smażenia Do ciasta: 2 szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej 2 szklanki białej mąki pszennej 4 łyżeczki oleju 2 żółtka z dużych jajek sól wrzątek Dodatkowo: wędzony boczek pokrojony w drobną kostkę (opcjonalnie) Warzywa (oprócz kapusty, czosnku i cebuli) obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie (można z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego(...)celu do sporego garnka nalewamy wodę, porządnie solimy (mniej więcej tak, jak na makaron) i doprowadzamy do wrzenia. (W czasie, kiedy czekamy na wodę, możemy usmażyć sobie skwarki z boczku.) Pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy ok. 3-4 min. Podajemy z podsmażonym boczkiem lub cebulką. Niestety zdjęć mam mało i to nie najlepszych, ale pierożki były gotowe dopiero wieczorkiem

Ratunku obiad
Spaghetti w pomidorowym sosie... Mediolańskim... 263

bardzo dawno temu... Wszystkim bardzo smakuje, więc często do niego wracam. Dziś z okazji Święta Makaronu przedstawiam gwiazdę w mojej kuchni: Spaghetti w pomidorowym (mediolańskim) sosie. :) Mediolański - jeśli użyjemy boczku. :) Sos pomidorowy mediolański . Składniki: 150 g wędzonego boczku lub 300 g mięsa np. łopatki; duża cebula; 2 ząbki czosnku; łyżka oliwy z oliwek; łyżeczka bazylii suszonej; łyżeczka suszonego oregano(...)szkl. wody. Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy 1 ząbek czosnku. Gdy się zrumieni usuwamy go, a na patelnię wrzucamy cebulkę pokrojoną drobno i boczek pokrojony w paseczki lub kosteczkę - jak kto woli :) lub mięso pokrojone w kostkę. Dodajemy również bazylię i oregano. Gdy cebulka zeszkli się, a mięsko zarumieni dodajemy 1/2 szkl. wina i redukujemy

Miksturownik
TARTA z porem 198

porem Składniki na ciasto: 1 szkl. mąki 80 g  zimnego masła 1 jajko 1 łyżeczka soli  1 łyżka wody Na nadzienie: 1 duży por 15 dag boczku wędzonego 1/2 papryki 1/3 kostki sera typu feta garść czarnych oliwek 150 g śmietany 18% 3 jajka, sól, pieprz, zioła prowansalskie Mąkę przesiać, dodać pokrojone w drobną kostkę masło, sól(...)niż forma do pieczenia. Wyłożyć dno i boki formy ciastem. Dno podziurawić widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i podpiec 10 minut. W tym czasie przygotować nadzienie. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć. Dodać pokrojonego w plastry pora. Podsmażyć. Dodać paprykę, pokrojoną w kostkę i oliwki w plastry. Na koniec dorzucić pokruszony ser. Śmietanę połączyć z jajami, solą

kolorowotorcikowo
Szparagi z grilla z dressingiem słodko-kwaśnym 188

grilla z dodatkiem dressingu na bazie octu balsamicznego i oliwy . Przepis zaczerpnęłam z Kwestii Smaku . Oczywiście nie obyło się bez moich zmian. Składniki: 14 zielonych szparagów 7 plasterków boczku 1 łyżka oliwy 3 łyżki startego sera dojrzewającego (u mnie Rubin) 1 łyżeczka posiekanej kolendry 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka(...)cukru świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Szparagi umyć, odłamać twarde końcówki i obrać w 1/3 wysokości. Każdy szparag szczelnie owinąć połową plastra boczku. Tak przygotowane szparagi ułożyć na tacce grillowej i polać oliwą. Położyć na rozgrzanym grillu i przykryć folią aluminiową. Grillować przez ok. 20 minut, a pod koniec grillowania odkryć je, by ładnie się zrumienił boczek.  Ocet wymieszać

Pasja Smaku
Pieczeń drobiowa z papryką i makaronem 357

tartej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu mielonego białego Kamis szczypta chili pieprz cayenne Kamis 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocista Kamis 150 g boczku wędzonego w cieniutkich plasterkach 1 łyżka masła Przygotowanie: Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i wystudzić. Paprykę, cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej dodać(...)maszynce do mięsa. Do mięsa dodać podsmażoną ale zimną paprykę z cebulą i czosnkiem. Dodać bułkę tartą, przyprawy i dokładnie wymieszać. Foremkę aluminiową wsmarować masłem. Obłożyć z wszystkich stron boczkiem. Wyłożyć połowę mięsnej masy, ułożyć ugotowany(zimny) makaron, wyłożyć resztę mięsa. Mięso przykryć z wszystkich stron boczkiem. Piec 50 minut w 200 st. Foremka o wymiarach

Ala piecze i gotuje
Bekonowe roladki z kurczakiem 366

Trzy kolory na talerzu, trzy smaki w ustach. Składniki : ( na 3 osoby )   100 gr kaszy gryczanej (woreczek) ok. 450 gr fasolki szparagowej połówkę piersi kurczaka ok 35 dag boczku  marynata do kurczaka kostka rosołowa drobiowa     Przygotowanie : Kaszę gryczaną oraz mrożoną fasolkę szparagową gotuję zgodnie z opisem na opakowaniu z tym że do gotującej się wód wrzucam(...)połowie kostki rosołowej. Pierś kurczaka kroję w ok 1cm paseczki i wkładam do przygotowanej marynaty ( każdy ma swoją sprawdzoną ), boczek kroję w plastry. Długość tych plastrów powinna wystarczyć na owinięcie każdego kawałka + jeszcze przywinięcie. I tak też teraz robię, wyciągam kolejno paseczki kurczaka z marynaty i zawijam w boczek, jeśli któryś kawałek się Wam rozwija to użyjcie

Mechanik w kuchni
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 197

delikatny owocowy bukiet.       Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne Składniki na sos bloński: 900 g mięsa mielonego  wieprzowo-wołowego  100 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę 1 marchewka ½ łodygi selera naciowego ½ cebuli ½ szklanki czerwonego wina- u mnie Celebro semi dry red Sól 2 łyżki koncentratu pomidorowego. 2 słoiczki przecieru pomidorowego ( ja robię sama(...)mleka, sol +ga ł ka muszkatolowa makaron paccheri- bardzo grube rurki parmezan sos boloński: Na oliwie zeszklić warzywa pokroione w kosteczkę, dodać boczek, zamieszać. Poczekać aż boczek trochę się stopi i puści tłuszczyk, dodać mięso mielone i mieszać tak, aby surowe mięso zmieniło kolor na lekko ugotowany.  Gdy mięso stanie się “sypkie” dodać wino i pozwolić mu wyparować. Dodać

Mia Cucina Sofieta
Orechiette con cime di rapa- makaron z liśćmi rzepy 242

rzepy Składniki na 4 osoby: 400 g makaronu orecchiette 600 g cime di rapa (młode listki, cieńkie lodyżki i kwiatostan)- waga po odrzuceniu odpadków 1 ząbek czosnku 100 g boczku wędzonego( w oryginale anchois) parmezan lub pecorino oliwa z oliwek sól/pieprz/ ostra papryczka (pominęłam)   Z cime di rapa odzielamy liście z cieńkimi łodyżkami i kwiatostany, myjemy. Grube(...)osolonej wrzącej wody i gotujemy około 10-15 min, aż będzie al dente. Odcedzamy cime, zachowując wodę, w której się gotowała. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy pokroiony boczek( w oryginale anchois) i zgnieciony ząbek czosnku. Smażymy przez chwilę. Dodajemy odcedzoną cime di rapa, dusimy do połączenia się smaków. Wyjmujemy czosnek. Orechiette gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu

Mia Cucina Sofieta
Szaszłyki drobiowe po grecku 245

prawda pogoda już nie jest za dobra na grilla, ale podam Wam przepis na pyszne drobiowe szaszłyki, które również można upiec w piekarniku:) Ich cennym składnikiem jest boczek, który nadaje szaszłykom wspaniały, wędzony posmak... A zioła nadają im wspaniały aromat . Składniki: 1/2 kg filetu z piersi kurczaka, 4 plastry wędzonego boczku, 4 suszone pomidory w oleju, 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)Przygotowanie Mięso umyć, osuszyć i podzielić na 4 porcje, rozbić delikatnie. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem, następnie z jednej strony posmarować koncentratem pomidorowym, ułożyć po plasterku boczku.  Zwinąć ściśle jak roladę, po czym pokroić w plastry. Powstałe roladki nadziewać na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.  Zioła posiekać, zmiksować wraz z suszonymi pomidorami i olejem. Powstałą

Z miłości do słodkości
Kapuśniak po węgiersku 276

Pogoda ostatnio płata nam figle, raz jest słonecznie a raz pochmurnie. Dlatego przyda się na obiad pyszna rozgrzewająca zupka;) Ja proponuję kapuśniak ugotowany na wędzonym boczku z dodatkiem kiełbasy. Pikantny, sycący i rozgrzewający. Idealna zupa na aktualna pluchę... Składniki: 200 g wędzonego boczku,  1/2 kg kiszonej kapusty, 2 marchewki,  3 duże ziemniaki, 150 g kiełbasy np. zwyczajnej(...)czosnku,  sól, pieprz,  1/2 łyżeczki słodkiej papryki,  szczypta ostrej papryk. Przygotowanie Kapustę opłukać, odcisnąć z nadmiaru wody i drobno posiekać. Zalać 2l wody i zagotować.  Boczek pokroić w kostkę, cebule drobno posiekać. Podsmażyć bez dodatku tłuszczu. Dodać do kapusty wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.  Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz ziemniaki

Z miłości do słodkości
Tradycyjne zrazy wołowe 233

swój własny przepis. Ja przyrządzam je tak, jak nauczyła mnie mama;) Wszyscy je uwielbiamy! Składniki: 1kg polędwicy wołowej,  duża cebula,  3 kiszone ogórki,  150g wędzonego boczku,  sól morska z pieprzem (użyłam Kamis), musztarda dijon (użyłam Kamis),  3 łyżki margaryny,  kilka łyżek oleju. Wykonanie Mięso umyć, osuszyć, pokroić na cienkie kotlety. Każdy kotlet cienko robić(...)Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Każdy kotlet z jednej strony cienko posmarować musztardą. Cebule obrać, pokroić w półtalarki. Boczek i ogórki pokroić w cienkie paseczki. Na każdy kawałek mięsa układać po kawałku boczku, ogórka i cebuli. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką. W brytfance o grubym dnie rozgrzać olej z margaryną,obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na ciemno-brązowy

Z miłości do słodkości