Składniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć w nim ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli zalać wszystko bulionem ( równo z linią ziemniaków ), dodać kukurydzę i gotować do miękkości. Boczek pokroić(...)cienkie paski i podsmażyć. Ziemniaki z kukurydzą zmiksować blenderem. Krem przełożyć do miseczek posypać posiekanym szczypiorkiem i okrasić boczkiem........................................ Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: szklanka kaszy Pęczak 2 szklanki wody łyżka masła 5 plasterków wędzonego boczku pół zielonej papryki 10 mniejszych pieczarek kilka suszonych pomidorów 1 mniejszy por sól, pieprz 1/3 kostki sera Feta 3 łyżki groszku konserwowego Przygotowanie: Do osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel(...)oleju i podsmażyć pokrojone w ćwiartki grzyby ( nie solić - bo puszczą wodę ), przełożyć gotowe do miseczki, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojon y w malutką kostkę, boczek. Następnie dodać posiekanego pora i paprykę. Chwilę smażyć i w yłączyć ogień. Włożyć na patelnię groszek i suszone pomidory. Wymieszać i doprawić. Ugotowaną kaszę połączyć z boczkiem i warzywami, dodać Fetę
Gaździnka warzySkładniki: 600 g kapusty włoskiej 150 g cebuli 90 g wędzonego boczku pół szklanki bulionu sól, pieprz, 4 łyżki prażonej cebulki, tymianek, majeranek 350g metki łososiowej 170g twarogu 7 łyżek mleka 300g mąki 1 proszek do pieczenia 250g śmietany 2 jajka Przygotowanie: Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w ćwiartki, a boczek w słupki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć(...)boczek. Dodać cebulę i kapustę chwilę trzymać na ogniu i zalać bulionem. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i majeranku, dusić z 10 - 15 min. Metkę pokroić w skośne plastry. Twaróg wymieszać z mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki
Gaździnka warzySkładniki: 200 g wędzonego boczku 100 g zielonego groszku makaron wstążki 100 g pora 2 ząbki czosnku kieliszek wytrawnego białego wina 100 g sera go rgonzola 100 g śmietany Przygotowanie: Boczek po kroić w cienkie paski . Podsmażyć go na łyżce oleju, dodać pokrojon y por i czosnek. Wrzucić wcześniej ugot owany groszek, chwilę dusić, wlać wino. W rondlu roztopić(...)śmietaną ( na gładką masę ) dodać do boczku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jeśli śmietana za bardzo zgęstnieje dodać kilka łyżek wody s pod makaronu. Sos wymieszać z makaronem, nalać sobie kieliszek wina i...... Smacznego
Gaździnka warzySkładniki: 1 cebula 2 duże ziemniaki 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 40 g boczku wędzonego sól, pieprz, majeranek czerstwe pieczywo na grzanki oliwa z oliwek tarty parmezan 40 g boczku wędzonego 8 -10 ząbków czosnku(...)samym masełku podsmażamy czosnek w łupinach . Bulion warzywny zagotowujemy i dodajemy cebulkę ,pokrojone ziemniaczki w kostkę i przetarty przez sito usmażony czosnek. Do zupy czosnkowej dodajemy też boczek pokrojony w cienkie paseczki i wytopiony na patelni. Gotujemy około pół godziny. W razie potrzeby przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ,pamiętając ,że parmezan też doda soli do zupki.Gotujemy
w mojej kuchniSkładniki: 1kg młodych ziemniaków 1/2 pęczka koperku sól 0,8 kg surowego boczku słodka czerwona papryka w proszku chili w proszku sól, pieprz tymianek suszony lub 2 gałązki świeżego Sposób przygotowania: 1. Młode ziemniaki obrać, umyć, przekroić na pół, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, posolić i posypać pokrojonym koperkiem. 2. Boczek pokroić w plastry, doprawić papryką słodką i chili, solą pieprzem(...)aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 190 st. C na ok. 20 min. 4. Po tych 20 min. folię aluminiową ściągnąć z naczynia, całość polać wytopionym tłuszczem z boczku i zapiekać przez
A Ty Smakuj Mnieboczek (jakieś 30 deko(...)kilograma surowych ,obranych i umytych ziemniaków ścieramy na tarce . .Do startych ziemniaków dodajemy 2 czubate lyzki bułki tartej, soli łyżeczkę, pieprz i tymianek . Na patelni smażymy boczek (jakieś 30 deko) na tak mniej więcej dwóch łyżkach oleju-u mnie bez boczku. Dodajemy cebulę Wlewamy to wszystko do masy ziemniaczanej (z tłuszczem).Rozbijamy 2 jajka. Żółtka dodajemy do masy ziemniaczanej
w mojej kuchniChleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zrodlo: www.saintbest.pl *przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno piekarnika talerzyk z wodą. Jeśli tego się nie zrobi, to chleb będzie miał grubość kilku cm i strasznie twardą, spieczoną skórkę. (na dużą formę, porcja na dwa Garnki Rzymskie) SKLADNIKI : - 1kg mąki pszennej(...)drożdży świeżych, - 1 łyżka cukru, - 2 szkl. wody, - ok 1- 2 łyżeczek soli. dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika. Należy sporządzić zaczyn: drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto aż do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki
w mojej kuchniczerwona papryka - 2-3 pomidory - 2 marchewki - 3-4 ząbki czosnku - 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - łyżka masła - 2 łyżki oleju - około 1 szkl. gorącej wody - sól,pieprz - boczek około 40dag Wykonanie(...)Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na złocisty kolor.Cukinię kroimy w dość dużą kostkę. Paprykę w paski, cebulę w piórka, czosnek w plasterki. Na patelnię ,gdzie smażył sie boczek,dokładamy masło i olej.Smażymy partiami ,najpierw cebulę, po chwili czosnek. Mieszamy i czekamy aż się zeszklą. Dodajemy cukinię i paprykę.. Smażymy wszystkie warzywa razem około
w mojej kuchniwpraszałam się do mamy… wyszła znakomicie. pęczek botwiny 2 malutkie młode buraczki dla koloru pół pęczka koperku 0,5 kg ziemniaków 15 dag wędzonego boczku kostka rosołowa odrobina cukru, kwasku cytrynowego, soli i pieprzu Z porcji wychodzi obiad dla dwóch osób. Do garnka wlewamy około 2 litrów wody, wrzucamy rosołek. Botwinę myjemy(...)Buraczki obieramy i kroimy w talarki. Wrzucamy na gotujący się wywar. Gotujemy na małym ogniu aż do miękkości – około 15-20 minut. Doprawiamy kwaskiem, cukrem, sola i pieprzem. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na małym ogniu bez dodatku tłuszczu aż zbrązowieje. Gotujemy osobno ziemniaki. Ugotowane ugniatamy z pokrojonym koperkiem. Na jednym talerzu podajemy ziemniaki z boczkiem. Osobno podajemy
Humanistka w kuchniNiedawno robiłam kluski kładzione z samej mąki, a ostatnio z dodatkiem ziemniaków. Z ziemniaków są równie smaczne i nawet delikatniejsze. Jednym słowem pycha! Podałam z boczkiem i cebulką, mogą być też idealnym dodatkiem do mięsa czy sosu. Składniki: ok. 6 średnich ziemniaków (700 g) 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. 1 i 1/5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczka soli Dodatkowo: boczek, cebula Przygotowanie Obrane ziemniaki ścieramy na drobnej tarce albo mielimy w maszynce. Odciskamy z nich wodę. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąki i sól. Wyrabiamy gładkie ciasto. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy aż wypłyną
e-PrzepisyKulinarnetakiej kapustki. Ja tak zrobiłam i teraz mogę gotować pyszny kapuśniak. Link do kiszonej kapusty TU Na pewno kapuśniak nie wyjdzie dobry jeżeli nie dodamy do niego wędzonego boczku, a przede wszystkim ugotujemy na wywarze z żeberek. SKŁADNIKI ok. 3 litry wywaru z żeberek i warzyw ( tu 4 żeberka wieprzowe, jedna marchewka , pół pora , pół pietruszki , kawałek selera(...)słoik kiszonej kapusty ( jak ktoś lubi gęsty można więcej) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki 1 cebula liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka oleju WYKONANIE Do wywaru mięsno - warzywnego dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy do miękkości, gotowane z kapustą będą twarde. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy kapustę lekko pokrojoną, liść laurowy
W kuchennym oknie Ewyczerwonym winem. Był pyszny. Spróbujecie? Bigos myśliwski (porcja dla 10-12 osób) 2kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 1,5kg różnych gatunków mięs (u mnie szynka i boczek z dzika, łopatka i karczek wieprzowy, 500g wędzonej kiełbasy 300g wędzonego boczku 2 średnie cebule 60g suszonych grzybów 200ml wytrawnego czerwonego wina przecier pomidorowy kilka ziaren: pieprzu, ziela angielskiego, jałowca(...)kapustę posiekałam, wrzuciłam do dużego garnka z grubym dnem, dodałam kapustę kiszoną. Zalałam wrzątkiem i gotowałam na małym ogniu. Mięso pokroiłam w kostkę i obsmażyłam na patelni (począwszy od boczku- wytopiony z niego tłuszcz służył do obsmażania innych rodzajów mięsa). Na łyżce oleju podsmażyłam posiekaną cebulę oraz pokrojoną w plastry kiełbasę. Mięso, grzyby, suszone śliwki i cebulę dodałam do kapusty
Zapiski Młodej Żonyjest to moja autorska wersja tej potrawy. Wyszło bardzo smacznie, aromatycznie i baaardzo pikantnie. Potrzebne nam: - 30 dag wołowiny - 20 dag karkówki wieprzowej - 10 dag kabanosów - 20 dag boczku - 2 czerwone cebule - 5 ząbków czosnku - duża papryka czerwona - szklanka mieszanki meksykańskiej Hortex (bez fasolki szparagowej) - 2 papryczki chilli - puszka czerwonej fasoli - sól czosnkowa - przyprawa do wołowiny - pieprz kajeński - ostra(...)słodka papryka - pieprz - 4 łyżki oliwy - 2 łyżki masła - pęczek szczypiorku - pęczek pietruszki Przygotowanie: Karkówkę i wołowinę ugotować po czym pokroić w małą kostkę. Pokroić w kostkę boczek, paprykę i cebulę, czosnek posiekać w cieniutkie plasterki, a kabanosy pokroić w małe kawałki. Wrzucić boczek do garnka i wytopić tłuszcz na bardzo małym ogniu. Po 5 minutach zwiększyć ogień, dodać
W poszukiwaniu inspiracjiKolejna potrawa przygotowana przez mojego Ukochanego :) Pyszna polędwiczka wieprzowa zapiekana z serem gorgonzola, zawinięta w plastry boczku, podana z puree ziemniaczanym i surówką z selera. Polecam baaardzo :) Składniki dla 5 osób: ok. 700 g polędwiczki wieprzowej 100 g sera gorgonzola 5 plastrów surowego boczku 2 łyżki masła (najlepiej klarowanego) Marynata: 50 ml sosu sojowego 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę(...)talerz do lekkiego ostygnięcia. Tłuszcz z patelni mieszamy z pozostałą marynatą. 3. Gorgonzolę kroimy na 5 równych plastrów. Układamy na 5 polędwiczkach, przykrywamy pozostałymi 5 i zawijamy ściśle boczkiem, pomagając sobie wykałaczką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy marynatą z tłuszczem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 30-35 minut. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki ;) Smacznego! Przepis bierze
My Culinary Art