boczek - 14002 przepisów (strona:357/934)

Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką i pastą z bakłażana – Lubelski Kociołek X śliwki 209

duże Karolina - Sto kolorów kuchni Edyta - Pasja smaku Julianna - Obiad gotowy! Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny 1 cebula 2 papryki ok 15 plasterków boczku 15 suszonych śliwek papryka słodka 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 jajko Do dzieła!!! Wołowinę mieszamy z drobno pokrojoną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, solą, pieprzem(...)rozmarynem i słodka papryka. Odstawiamy na 20 minut w chłodne miejsce. Z mięsnej masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Śliwki zawijamy w plastry boczku. Paprykę kroimy w kawałki 2x2 cm. Na patyczki do szaszłyków nabijamy mięso, paprykę, śliwkę w boczku, paprykę, mięs. Chwilę smażymy na rozgrzanej patelni po czym grillujemy ok 15 minut. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Zapiekanka wiejska z grzybami i boczkiem 1059

Zapiekanka wiejska z grzybami, boczkiem, kapusta i ziemniakami. W sam raz na jesienny obiad. Pycha! Składniki: 600 g ziemniaków 0,5 małej główki kapusty 300 g boczku wędzonego 1 cebula 2 garście grzybów suszonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego 200 g sera żółtego 2 liście laurowe sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, majeranek Sposób przygotowania: 1. Grzyby na noc wrzucamy do wody(...)wylewamy! Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie studzimy i kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm. Kapustę drobno siekamy a cebulę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni razem z cebulką na rumiano. Następnie dodajemy kapustę, liście laurowe, koncentrat pomidorowy oraz pół szklanki wody z gotowania grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem oraz

Na Ciasteczkowych Papierach
Schabowe kule 237

Schabowe kule - to prosty pomysł jak zmienić standardowego schabowego na coś oryginalnego praktycznie nie zwiększając ilości pracy w przygotowaniu. Składniki : (na 1 kulę) 1 kotlet schabowy  mały kawałek boczku  ok 20 gr startego żółtego sera bułka tarta jajko sól, pieprz Przygotowanie: Kotleta rozbijam po okręgu na bardzo cienko, środek tylko leciutko. Doprawiam solą i pieprzem. Kawałek boczku(...)film) rozbijam tłuczkiem i szatkuję nożem. Na środku koleta układam boczek a na nim ser i zręcznie podwijam boki kotleta dobrze uciskając. Na sam koniec kulkę dobrze uciskam pozbywając się "powietrza" ze środka. Kulki wpierw obtaczam w bułce tartej następnie w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce tartej. Smażę na głębokim oleju na złoty kolor. Rada :  Kule warto przygotować

Mechanik w kuchni
Spaghetti carbonara 170

Mimo niewielkiej ilości składników zachwyca aromatem i smakiem. O s paghetti carbonara można powiedzieć, że jest wręcz aksamitne.  Składniki (2 porcje): 200 g spaghetti 100 g pancetty lub boczku wędzonego, surowego, dojrzewającego (w cienkich plasterkach) 3 łyżki oliwy z oliwek 2 jajka 50 - 60 g startego parmezanu pieprz Wykonanie: W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy pieprz. Boczek kroimy i podsmażamy(...)oliwie na dużej patelni. Makaron wrzucamy na gorącą, osoloną wodę i gotujemy al dente. Odsączony, gorący makaron wrzucamy na patelnię, do boczku. Całość posypujemy parmezanem i dokładnie mieszamy. Ściągamy patelnię z ognia i wlewamy na nią masę jajeczną. Całość dokładnie mieszamy, przekładamy na talerz. Danie posypujemy parmezanem. Smacznego :) Danie dołączam do akcji kulinarnej

Smak mojego domu
TARTA Z WARZYWNYM NADZIENIEM 153

ludzi tyle wariacji i pomysłów na nadzienie. Ja proponuję poniższe: Ciasto: 20 dag mąki 10 dag masła 2-4 łyżki wody szczypta soli Nadzienie: marchewki brokuły kukurydza wędzony boczek  jeden pomidor sery feta,mozzarella 3 jajka szklanka śmietany gałka muszkatołowa oregano tymianek 3 ząbki czosnku sól pieprz Z mąki,masła i wody i szczypty soli zagniotłam ciasto, owinęłam(...)folią i na godzinę włożyłam do lodówki. W tym czasie podgotowałam warzywa i  usmażyłam pokrojony drobno wędzony boczek. Obrałam ze skórki i pokroiłam pomidora. W miseczce roztrzepałam jajka, dodałam śmietanę,  startą mozzarellę,fetę,(można ser pleśniowy) czosnek i przyprawy. Dno i boki tortownicy posmarowałam masłem, wylepiłam ciastem, ponakłuwałam je i wstawiłam do nagrzanego piekarnika  do 200 stopni

potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 225

selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha kajzerka 4 plastry boczku wędzonego Mięsa pokroiłam na mniejsze kawałki. Podsmażyłam je na patelni w celu "zamknięcia" w nim smaku. Do dużego garnka wlałam wodę,włożyłam pokrojone na kawałki mięso (bez wątróbki), włoszczyznę,liście laurowe,ziele(...)dolać trochę wywaru na którym gotowaliśmy mięso. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam farsz. Można też posmarować tłuszczem i posypać tartą bułką. Na wierzchu ułożyłam plastry wędzonego boczku. Włożyłam pasztet do rozgrzanego piekarnika i piekłam około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Wyszedł super! Kanapeczki z pasztetem i kiszonym ogórkiem - bezcenne!;) Proponuję jeszcze pomysł na pozostały ewentualnie farsz

potrawyregionalne
ROLADKI Z WĘDZONYM BOCZKIEM KORNISZONEM PODANE Z GRUSZKĄ I ROKPOLEM 158

można faszerować na wiele sposobów. Poniżej przedstawiam parę propozycji. Dziś ta  mniej "wykwintna" ale zarazem smaczna, a co najważniejsze szybka w przygotowaniu. Roladki z wędzonym boczkiem i korniszonem. Podałam do nich pyszną gruszkę wyjętą z zalewy octowej mojej mamy. Gdy będzie na nie sezon, zrobię i podam przepis ;-) Ale nie została ona zjedzona ot tak po prostu(...)Zrobiłam do niej przepyszny sos. Rewelacja!       Składniki: (ilość w zależności od ilości roladek) piersi z indyka / kurczaka plasterki wędzonego boczku korniszony sól czarny pieprz słodka/ostra czerwona papryka czosnek (można uzyć granulowanego) olej sos do gruszki: kawałek sera rokpol ( bądź innego pleśniowego) słodka czerwona papryka odrobina granulowanego czosnku i pieprzu Pierś rozbiłam tłuczkiem. Posoliłam, posypałam pieprzem, czosnkiem

potrawyregionalne
KARTOFLAK CZYLI ŚLĄSKA BABKA ZIEMNIACZANA 432

sosem grzybowym,gulaszem z wołowiny lub kwaśną śmietaną. Parę składników ... a tyle pyszności. Składniki: 1 kg ziemniaków 2-3 cebule 2 jajka 100 g mąki pszennej 250 g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku sól pieprz do smaku Obrane ziemniaki umyłam i starłam na drobnej tarce - użyłam do tego robota, który oszczędził mi czas i starte palce;-) Szybko i bezboleśnie. Utarte(...)przełożyłam na sitko,żeby odciekły. Z wody wytrąci się krochmal, który dodałam do ziemniaków. Starłam cebule. Dodałam ją do startych ziemniaków. Wbiłam jajka. Wsypałam mąkę, majeranek,sól i pieprz. Boczek pokroiłam w drobną kostkę. Podsmażyłam na patelni. Dodałam go do masy ziemniaczanej. Wszystko dokładnie wymieszałam. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyłam plasterkami boczku. Na nie wlałam gotową masę ziemniaczaną. Piekłam około godziny

potrawyregionalne
SAŁATKA Z GRUSZKĄ SEREM I ORZECHAMI 230

dodatkiem miodu, octu balsamicznego i musztardy dijon  idealnie się komponuje ze składnikami sałatki. Składniki na sałatkę: dwie gruszki rukola sałata lodowa / mix dowolnych sałat parę plasterków wędzonego boczku garść orzechów włoskich / pistacjowych kawałek sera pleśniowego np.gorgonzola Składniki na sos: łyżka masła odrobina oliwy z oliwek łyżka musztardy dijon łyżka miodu 2-3 łyżki octu balsamicznego Wędzony boczek podsmażyłam(...)Owoce i sos nabrały brązowego koloru. Pokroiłam na mniejsze kawałki orzechy włoskie.   Wsypałam je na patelnię.  Do miski wsypałam sałatę i rukolę. Ułożyłam na nich chrupiące plasterki boczku,gruszkę i kawałki sera. Całość polałam sosem z orzechami. Rewelacja!  Idealne połączenie smaków. Gorąco polecam. Smacznego

potrawyregionalne
FASZEROWANE ZIEMNIAKI WĘDZONYM DORSZEM I PASTĄ SEROWĄ 202

faszerowane ziemniaki. Ja do ich nadziania wykorzystałam wędzonego dorsza i sery.   Składniki: kilka większych ziemniaków średnia czerwona cebula 6 ząbków czosnku dorsz wędzony parę plasterków wędzonego boczku Składniki na pastę serową: kawałek sera gruyere kawałek sera cheddar opakowanie sera białego np. typu president, mascarpone 3-5 łyżek śmietany  łyżeczka musztardy dijon 1-2 łyżeczki słodkiej papryki świeżo zmielony(...)Wkładałam je do wydrążonych ziemniaków.      Wstawiłam nafaszerowane ziemniaki do nagrzanego piekarnika. Ziemniaki były już miękkie, wystarczyło więc, żeby się tylko podpiekły.    Podsmażyłam pokrojony wędzony boczek. Ułożyłam go na papierze kuchennym, aby odciekł z nich tłuszcz.   Polałam je sosem.    Posypałam plasterkami wędzonego boczku. Smacznego! Polecam inne propozycje na faszerowane ziemniaki: FASZEROWANE SZPINAKIEM

potrawyregionalne
BABKA ZIEMNIACZANA Z TWAROGIEM 209

otrzymałam wiejski i własnej roboty twaróg i wykorzystałam go do przepisu.    Składniki: 1 kg ziemniaków 400-500 g tłustego twarogu 2-3 szt.cebuli parę plasterków wędzonego boczku łyżka masła 2 jajka posiekane liście świeżej mięty świeże zioła np.tymianek, rozmaryn,oregano sól świeżo zmielony czarny pieprz Obrane ziemniaki umyłam i starłam. Można na tarce o drobnych oczkach lub przy(...)sól i pieprz i wymieszałam. Na patelni na maśle podsmażyłam posiekaną w kostkę cebulkę. Lekko posoliłam i wsypałam posiekane świeże zioła. Gdy się zeszkliła dodałam pokrojony w kostkę wędzony boczek. Posoliłam, dodałam świeżo zmielony czarny pieprz i podsmażyłam. Dodałam do masy ziemniaczanej i wymieszałam. Teraz pora na masę serową. Do miski przełożyłam mój piękny twaróg. Rozkruszyłam go widelcem i wbiłam

potrawyregionalne
RISOTTO Z WARZYWAMI 172

Kolejne risotto na blogu. Zapraszam dziś do wypróbowania pysznego risotta z warzywami. Skład warzyw można skomponować dowolnie wedle uznania. Możecie oczywiście pominąć wędzony boczek, który dodałam dla smaku. Składniki: ( dla 2-3 osób) 1 szklanka ryżu arborio do risotta   1 litr bulionu warzywnego lub wody 4-5 łyżek masła kieliszek białego wytrawnego wina 1 cebula 1 żółta/zielona(...)cukinia 2 łodygi selera naciowego 2 pomidory 2 ząbki czosnku 5-7 cienkich plasterków wędzonego boczku ( niekoniecznie- można go pominąć ) 50 g parmezanu szczypta szafranu łyżeczka kurkumy pół łyżeczki mielonego kminku sól świeżo mielony czarny pieprz papryka chili w proszku lub świeża ( do smaku) W garnku roztopiłam łyżkę masła i zeszkliłam drobno pokrojoną cebulę. Po około 5 minutach dodałam pokrojone

potrawyregionalne
Grillowana cebula – smaczne pomysły na cebulę z grilla 244

wypadku piwo. A wydrążony otwór cebuli i samą cebulę solimy i pieprzymy oraz wypełniamy masłem. Kolejnym bardzo fajnym pomysłem na cebulę z grilla jest grillowanie jej z paskami boczku i brązowego cukru. Składniki: 4 słodkie cebule 4 łyżki masła 4 plastry boczku sól i pieprz do smaku brązowy cukier Przygotowanie: Cebulę obieramy, Nacinamy odgórnie aby uzyskać 8 klinów(...)przecinamy cebuli. Kliny lekko rozwieramy i umieszczamy w nich masło. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Plastry boczku posypujemy brązowym cukrem i zawijamy nimi krzyżowo cebule. Tak przygotowane cebule zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na średnio rozgrzanym ruszcie przez około 30 minut. A na sam koniec proponujemy wam grillowaną czerwoną cebulę. Te grillowane plasterki czerwonej cebuli z sosem balsamicznym

naRuszcie
Łazanki z kapustą i grzybami 185

świecie borowikami szlachetnymi. Oczywiście, można użyć innych grzybów, będą równie pyszne <3 Składniki 250 g makaronu łazanki (u nas Lubella) 1/2 średniej wielkości główki kapusty 300 g boczku surowego 300 g borowików szlachetnych lub innych, świeżych 1 cebula 1 łyżeczka klarowanego masła 100 ml bulionu warzywnego 1 łyżka smalcu sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym(...)opakowaniu. Cebulę siekamy, szklimy na maśle, dodajemy poszatkowaną kapustę, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem do miękkości. W razie potrzeby odparowujemy z nadmiaru płynu. Boczek kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym smalcu, na rumianu, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Grzyby oczyszczamy, obgotowujemy we wrzątku przez kilka minut. Odsączamy, dodajemy do kapusty razem z boczkiem i makaronem. Ponownie wstawiamy

R'n'G Kitchen
bułki z farszem pieczarkowym 166

Dziś na śniadanie upiekłam takie bułeczki z boczkiem i pieczarkami. Dodatkowo posypałam je serem i oregano, więc pachniały trochę jak pizza. Takie bułeczki będą świetnie pasowały do czystego barszczu lub same np. z sosem czosnkowym. Domownicy tak się na nie rzucili, że ledwie zdążyłam schować jedną, żeby zrobić zdjęcie w przekroju.  *wyszło mi 7 dużych bułek Składniki: na ciasto(...)smalcu 50 g cukru 1 mała łyżeczka soli 30 g drożdży 1 szklanka letniej wody na nadzienie: 400 g pieczarek 1 duża cebula 1 kiełbasa 150 g boczku wędzonego 1 ząbek czosnku sól pieprz na wierzch: 100 g żółtego sera w kawałku 1 jajko 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem (w słoiczku Kamis) Mąkę przesiać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania