boczek - 14002 przepisów (strona:353/934)

Domowe kartacze 176

ziemniaków surowych 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 500 g mięsa mielonego sól pieprz 1 ząbek czosnku papryka słodka papryka ostra Okrasa boczek cebula 1 łyżka oleju Olej rozgrzać na patelni, dodać pokrojony w kostkę boczek , chwilę podsmażyć , a następnie dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Smażyć aż cebulka będzie rumiana. Farsz Mięso włożyć(...)garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kluski do wrzątku. Gotować około 15 minut po tym jak wypłyną , ale wszystko zależy od wielkości klusek. Wyciągnąć łyżką cedzakową Polać przyrumienionym boczkiem z cebulką. domowe kartacze

O kuchni z uczuciem
Pasztet bezglutenowy z ziarnami dyni 165

Przepis bazowy na ten wyśmienity pasztet dostaliśmy od Halusi.  Przeszedł on jednak kilka modyfikacji. Najpierw ulepszył go Pan Boczek dodając majeranek, zastępując czerstwą bułkę kaszką kukurydzianą, a boczek tłustą wieprzowiną, Później Lulu podpowiedziała, żeby dodać nieco imbiru dla zaostrzenia smaku, a w ostatni weekend silna grupa w osobach Pana Boczka, Gugu, Kryni i mnie upiekła 6 foremek tegoż pasztetu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Sałatka z grillowanym kurczakiem i ziemniakami 160

zapewniam was, że równie wspaniale smakuje w te mroźne, zimowe dni.    składniki na 2 porcje: mix sałat 1 grillowana pierś z kurczaka 2 duże ziemniaki gruby plaster boczku parmezan garść pomidorków koktajlowych sos na bazie octu balsamicznego sos winegret (oliwa, cytryna,miód, sól,pieprz)    Ziemniaki należy wyszorować razem ze skórką,pokroić je w ćwiartki, skropić oliwą(...)wstawić do piekarnika  na około 20 minut (temp. 220 stopni C) lub zgrillować. Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Następnie wcześniej zamarynowaną pierś kurczaka położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu elektrycznym i smażyć do rumianego koloru  uważając by nie wysuszyć mięsa.Zdjąć z patelni i odstawić na około 3 minuty by mięso odpoczęło, następnie pokroić

noteskulinarnyfiga
Cebularze z pieczarkami 186

upatrzą muszę to tłuc praktycznie co dziennie aż się im znudzi . Hitem tego tygodnia są właśnie cebularze , do których dodaję oprócz cebulki i sera jeszcze odrobinę pieczarek i plaster boczku , to zdecydowanie wzbogaca smak Składniki ; ciasto 0,7 kg mąki 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 1/2 szklanki dobrej oliwy z oliwek 1,5 szklanki, letniej wody , szczypta(...)soli i cukru farsz : 3 cebule pokaźnej wielkości tyle plastrów chudego , wędzonego boczku ile planujemy cebularzy (wychodzi około 6-7 szt) ser żółty do posypania ( około 200 g ) oregano, majeranek , sól do smaku pieczarki ( około 6-7 szt średniej wielkości ) 1 łyżka łagodnej musztardy , np.miodowej Cebule obieramy, kroimy w cienkie plasterki i dusimy pod przykryciem, na niewielkiej ilości tłuszczu, dodając

Ogrodnik w podróży
Chowder czyli zupa rybna z małżami 157

zupa typowa dla kuchni anglosaskiej, popularna na wschodnim wybrzeżu USA, w Australii i Nowej Zelandii. Nazywana jest zupą rybaków. Tradycyjnie przygotowuje się ją na wywarze z rybich głów i boczku. Do wywaru dodaje się kawałki ryb i owoce morza, a następnie zabiela mlekiem lub śmietaną i zagęszcza zasmażką. Przepisów na tę zupę jest wiele w zależności od kraju i regionu(...)Składniki: 500 g małży  600 g filetów z ryb (u mnie dorsz i łosoś) 1 łyżka oleju 200 g surowego wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki mąki 1 litr bulionu rybnego lub warzywnego 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziemniaki, pokrojone

Smakowity Blog Kulinarny
Łazanki tradycyjne (nasze) 102

Pyszne, proste i szybkie danie. Z naszym ulubionym makaronem. Lubimy tradycyjne, polskie dania.   Składniki 200 g makaronu łazanki 1/2 małej główki  kapusty 200 g boczku surowego wędzonego 1 łyżka oleju 1 duża cebula 70 ml bulionu warzywnego kminek mielony sok z cytryny sól, pieprz natka pietruszki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron ugotowałem(...)przepisu zawartego na opakowaniu. Boczek pokroiłem w niewielką kostkę, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodałem posiekaną cebulę. Smażyłem do jej zeszklenia. Kapustę poszatkowałem, dodałem do boczku z cebulą i zalałem bulionem. Dusiłem pod przykryciem do jej miękkości, nadmiar bulionu odparowałem. Do całości dodałem makaron, wszystkie składniki wymieszałem, do smaku doprawiłem kminkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przed podaniem

R'n'G Kitchen
galantyna z kurczaka faszerowana boczkiem i wątróbką 313

się odrobiną kuchennej zręczności. Lecz gotowy efekt z pewnością jest tego wart. składniki 1 kurczak o wadze ok 1,5 kg 250 g piersi z kurczaka 250 g surowego boczku 200 g wątróbki drobiowej pieprz ziołowy, sól 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np tym  sposobem), usuwamy z niej kości skrzydełek i udek(...)Teraz tuszkę solimy, oprószamy pieprzem, połową majeranku i odstawiamy w chłodne miejsce . Wątróbkę drobiową oczyszczamy z błon i dzielimy na mniejsze kawałki, pierś kurczaka, oraz boczek kroimy w kostkę o boku jednego centymetra.  Następnie wkładamy do miski boczek, wątróbkę, oraz kawałki piersi z kurczaka, przyprawiamy pozostałym majerankiem, łyżką oleju, solą, oraz pieprzem c ałość dokładnie mieszamy. Na blasze układamy

Miód i pieprz
Brukselka z patelni z kaszą gryczaną 209

brukselka w takiej trochę zimowej wersji z dodatkiem suszonej śliwki została zjedzona przez rodzine zanim skończyłam robić zdjęcia.   2-3 porcje brukselka 250 g chudy wędzony boczek 150 g suszone śliwki 8-10 sztuk tymianek suszony łyżeczka tymianek świeży kilka gałązek kasza gryczana 150 g sól i pieprz do smaku   Brukselkę obgotowujemy(...)osolonej wodzie prze około 5 minut. Odsączamy na sitku. Boczek kroimy na cieniutkie plasterki, a następnie na kwadraty i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Dodajemy osuszoną brukselkę (duże brukselki kroję na cztery części wzdłuż ) i pół łyżeczki suszonego tymianku (pozostałe pół dodamy do kaszy gryczanej). Brukselkę smażymy kilka minut, aż się przyrumieni, ale nadal będzie jędrna. Pod koniec smażenia

Simple Dish
Hamburger z serem pleśniowym, sosem truskawkowym i kiełkami 181

ulubionych hamburgerów. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 dorodne hamburgery. Składniki: 400g mięsa wołowego (ew. wieprzowego) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 ogórek konserwowy 4 bułki 4 plastry boczku wędzonego ser pleśniowy kiełki (rzodkiewki, lucerny lub fasoli) 100g truskawek 1 łyżeczka cukru szczypta pieprzu szczypta cząbru szczypta soli 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu woda Przygotowanie : Do zmielonego mięsa(...)owoce całkowicie rozmiękną. Zbyt duże kawałki truskawek rozgniatamy widelcem. Po zdjęciu z ognia doprawiamy szczyptą pieprzu. Usmażone kotlety odkładamy na chwilę na bok. Na tą samą patelnię kładziemy plastry boczku i smażymy, aż będą rumiane i chrupiące. Majonez mieszamy z ketchupem, robiąc prosty ale smaczny sos hamburgerowy. Patelnię wycieramy papierowym ręcznikiem. Przekrojone bułki grillujemy chwilę na patelni. Kotlety posypujemy odrobiną

Jacob Tastes
Domowa mielonka w słoikach 239

teraz spokojnie mogą sobie dłużej postać, choć nie sądzę by długo to potrwało gdyż mielonka wyszła naprawdę bardzo smaczna. Składniki: 1,4kg łopatki wieprzowej,  0,6kg surowego boczku,  3-5 ząbków czosnku,  1 i 1/2 łyżki majeranku,  2 i 1/2 łyżeczki soli,  2 łyżeczki pieprzu,  125ml zimnej wody. Przygotowanie: Z boczku odciąć grubą skórę(...)Boczek i mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i zmielić przez maszynkę. Najlepiej zmielić przez średniej wielkości oczka lub przez większe oczka. Ja mieliłam przez małe i było ciężko, ale niestety inne sitka gdzieś mi się zapodziały i wyjścia nie miałam. Po zmieleniu dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wlać wodę. Dobrze wymieszać wszystkie składniki. Gotowe mięso włożyć

W kuchni u Moniki
Wielkopolskie szare kluchy z okrasą (kluski żelazne) 285

Sztandarowe danie z Pyrlandii czyli Wielkopolski. Jak przystało na krainę ziemniakiem płynąca są to kluski z pyr. Najlepsze z okrasą z cebulki i boczku oraz kiszoną kapustą. Składniki: 3 kg mączystych ziemniaków około 1/2 szklanki maki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2-3 jajka sól 500g wędzonego boczku 2 białe cebule 1kg kiszonej kapusty ziele angielskie liść laurowy łyżka masła(...)Jeśli nie jest należy dodać jeszcze nieco maki. Zagotować w dużym garnku osolona wodę. Na gotująca się wodę zmoczoną łyżką wkładać kluski. Zamieszać i gotować kilka minut od wypłynięcia. Boczek posiekać w drobna kostkę i wytopić na wolnym ogniu . Pod koniec smażenia dodać posiekane w małą kostkę cebule. W garnku roztopić masło klarowane i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę

Pyry na Gaz
Domowy smalczyk z wędzonym boczkiem 152

wiem jak wy ale jak robi się naprawdę zimno na dworze i pada śnieg to wtedy chce mi się smalczyku na kanapce,tym razem zrobiłam z wędzonym boczkiem,jabłkiem,cebulką i oczywiście ze słoninką-wyszedł naprawdę pyszny i już prawie go nie zostało....chyba muszę zrobić znowu Składniki: 40 dag słoniny bez skóry 1-2 cebulki 15 dag boczku surowego(...)słoninką do garnka , gdy się rozgrzeje wlej 4-5 łyżek ciepłej wody,(żeby skwarki nie przywierały do dna garnka),zamieszaj i wytapiaj ok.20 min,potem dodaj pokrojone jabłka i boczek,mieszamy co chwilkę ,żeby się nie przypaliły,,dodajemy jeszcze smalec i topimy przez ok 15 min,następnie przelewamy do słoiczków czy miseczek,jak będzie stygł to jeszcze od czasu

Swojskie jedzonko
Makaron w sosie śmietanowo- ziołowym z boczkiem 103

Pyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram(...)tartego parmezanu szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy

Mango Papaja
Pieczeń rzymska z prażoną cebulką 228

cebulką przygotowana domowym sposobem jest doskonała w smaku i w swojej strukturze, nie pogardziłby nią żaden mięsożerca. Z pewnością zadowoli wszystkich mięsożernych domowników. Jako, że pieczeń w składzie ma boczek podczas pieczenia wytapia się z niej tłuszcz, który po zastygnięciu staje się smalcem w czystej postaci, co podnosi smak pieczeni, można nim smarować kanapki. Pieczeń rzymska jest idealna pokrojona(...)grube plastry jako danie obiadowe na ciepło podana z ciemnym sosem, albo jako dodatek do kanapek krojona w cienkie plastry. Pieczeń przygotowana została ze świeżej łopatki i boczku. Pieczeń rzymska (potrawa z pieczonego mięsa mielonego) jest u nas przygotowywana dosyć regularnie naprzemiennie z kotletami mielonymi. A w zeszłym roku pieczeń była przygotowana na świąteczny obiad. Nasze inne przepisy na domowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluseczki z bryndzą - haluszki 135

tartych ziemniaków. Coś dla odmiany po świątecznych mięsnych półmiskach. SKŁADNIKI 1 kg ziemniaków 40 dag. maki krupczatki 10 dag mąki pszennej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo 30 dag boczku wędzonego 1 cebula olej  20-30 dag. bryndzy WYKONANIE Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na drobnej tarce. Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka i sól- mieszamy. Ciasto powinno być(...)lekko solimy. Do gotującej się wody wrzucamy łyżką małe kawałki ciasta. łyżkę moczymy w gorącej wodzie.  Kiedy kluseczki wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 2 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju   Wysmażonym boczkiem i cebulą polewamy kluseczki. Posypujemy  bryndzą.  SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania