boczek - 14002 przepisów (strona:351/934)

Zupa cebulowa w stylu umbryjskim 155

Pyszna, rozgrzewająca, lekko słodka i baardzo pożywna zupa cebulowa z pomidorami i parmezanem. Pycha <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 150 g wędzonego boczku w plastrach, pokrojonego na mniejsze kawałki 500 g cebuli, obranej, posiekanej z grubsza 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki cukru sól, świeżo mielony pieprz(...)PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Cebulę umieszczamy na sitku i dwa razy przelewamy wrzątkiem. Odstawiamy na bok. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy boczek, smażymy aż się zarumieni. Dodajemy cebulę, dokładnie mieszamy i przesmażamy około 10 minut aż zmięknie. Dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy suszoną bazylią, cukrem i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy wodę

My Culinary Art
Drobiowe roladki z boczkiem i daktylami 107

Drobiowe roladki z boczkiem i daktylami Składniki: 3 piersi z kurczaka 6 plasterków boczku 6 daktyli bez pestek sól pieprz koperek Piersi z kurczaka umyłam, osuszyłam i rozbiłam, aby uzyskać cienkie płaty mięsa. Doprawiłam solą, pieprzem i koperkiem. Na każdej piersi z kurczaka ułożyłam po 2 plasterki boczki i po 2 daktyle. Roladki zawinęłam. Wszystkie roladki owinęłam folią aluminiową

nietadieta
Fasolka po bretońsku z ciecierzycą, bez glutenu 118

Fasolka po bretońsku z ciecierzycą Składniki: 250 g ciecierzycy 200 g boczku 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka w korzeniu duży kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku mały kawałek pora oliwa z oliwek 100 ml sosu pomidorowego 2 liście laurowe ziele angielskie pieprz sól majeranek kminek Ciecierzycę moczyłam całą noc. Cebulę i czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki(...)garnka wlałam 50 ml oliwy z oliwek i delikatnie zeszkliłam cebulę i czosnek. Boczek pokroiłam w kostkę i dodałam do cebuli i czosnku, delikatnie go podsmażając. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler obrałam i pokroiłam w kostkę. Por umyłam i pokroiłam w plasterki. Do garnka z cebulą, czosnkiem i boczkiem dodałam ciecierzycę, ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Dolałam wody, dodałam przyprawy

nietadieta
Kapusta z boczkiem 82

Kapusta Składniki: 1 kapusta 200 g boczku 1 duża cebula natka pietruszki 4 łyżki octu jabłkowego koperek ( polecam świeży) majeranek oliwa z oliwek sól pieprz Kapustę poszatkowałam i wrzuciłam do garnka z wodą i solą. Gotowałam ok 40 min. Boczek i cebulę pokroiłam w drobną kostkę, a następnie podsmażyłam na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Po ugotowaniu kapusty, odlałam wodę(...)kapusty dodałam podsmażony boczek z cebulką, drobną pokrojoną pietruszkę, ocet, koperek, majeranek, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i dusiłam jeszcze

nietadieta
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA, TORT ZIEMNIACZANY 232

czosnkowym na bazie jogurtu, pycha... ;-) Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm . Składniki: - 1200-1400g obranych, ugotowanych ziemniaków - 5-6 dużych jaj - 500g pieczarek - 100-150g wędzonego boczku - 2 duże cebule - 2 ząbki czosnku - 100g startego żółtego sera - duży pęczek natki pietruszki - szczypta majeranku (dałam więcej) - 2 szczypty gałki muszkatołowej (pominęłam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego(...)podusić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gdy wykorzystujemy ziemniaki z poprzedniego dnia wówczas najlepiej lekko je podgrzać, a dopiero potem dokładnie podusić lub przecisnąć przez praskę Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w drobną kostkę. Dodać obrane, pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć do miękkości, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zamieszać przełożyć do ziemniaków. Na łyżce masła klarowanego lub oleju

Smaczne Zdrowe
Boczek gotowany 297

Przepis 1. Na początek boczek myjemy i peklujemy zgodnie z tabelą peklowania www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub 80-90 gram soli lub peklo soli na jeden litr wody(boczek robimy oczywiście bez nastrzyku )u mnie było to 5 dni.Do solanki dałem liść laurowy,ziele angielskie ,pieprz kolorowy i świeży czosnek zgnieciony w łupinach.Peklowanie odbywa się w temp.4-8 stopni.Po pięciu dniach wyjmujemy(...)mięsko i płuczemy pod bieżącą wodą. Ja połączyłem dwa kawałki boczku i położyłem jeden na drugim przez co stał się grubiutki.Mięsko trzeba  związać sznurkiem lub włożyć w siatkę wędzarniczą aby dwa kawałki się ładnie połączyły. 2. Nacieramy papryką słodką lub ostrą jak ktoś lubi. 3. Natarte mięso wkładamy do garnka i zalewamy wodą tak aby mięso było całe

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Smalec domowy ze starej kuchni 122

Poezja smaku, rozkosz dla podniebienia, ideał amatorów pajdy chleba ze smalcem. Przepis pochodzi od Pyza na widelcu ...mniam <3   Składniki 1,5 kg świeżego boczku 1 kg boczku wędzonego (z przyrostem tłuszczyku) 1 kg słoniny 700 g cebuli 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony 2 większe winne jabłka   Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4   Boczek, słoninę, jabłka i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy najpierw części bardziej tłuste, tak aby się tłuszcz wytopił. Później dokładamy chude, zrumieniamy i wyjmujemy łyżką cedzakową, a do tłuszczu na patelni wrzucamy cebulę i na przemian jabłka. Chwilę przysmażamy, cebula ma się zrumienić a jabłka zmniejszyć swoją objętość, na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę

R'n'G Kitchen
"Żeleźniaki"- szare kluski 165

Żeleźniaki (przeciaraki, szare kluski) to tradycyjne kluski z Wielkopolski. Bazą potrawy są surowe, tarte ziemniaki bez dodatku gotowanych, jak ma to miejsce przy pyzach. Najlepiej smakują z omastą z boczku i cebuli z dodatkiem duszonej kiszonej kapusty ( po przepis zapraszam tu ). Bardzo proste i szybkie do przygotowania, jeśli dysponujesz już startymi ziemniakami. W dobie robotów i malakserów - dzisiaj to już(...)osolony wrzątek. Za każdym razem zanurzać łyżkę we wrzątku, by ciasto się nie przylepiało. Po wypłynięciu gotować kluski 8-10 minut. Gotowe wyławiać łyżką cedzakową w międzyczasie pociąć boczek, a cebulę pokroić w piórka i poddusić na patelni żeleźniaki podawać gorące z podsmażonym boczkiem i cebulką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puree z wędzonym boczkiem i prażoną cebulką 150

urozmaicić nawet najprostsze danie. Puree smakuje też samo, bez żadnych dodatków.     6 ziemniaków 1-2 łyżki masła 1/4 szklanki słodkie śmietanki (ew. mleko) 100-120g wędzonego boczku 3 łyżki prażonej cebulki 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz     Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni. Ugotowane (w osolonej wodzie) ziemniaki dokładnie potłuc z masłem(...)śmietanką. Dodać boczek (z wytopionym tłuszczykiem), koperek i prażoną cebulkę. Masę dokładnie wymieszać i doprawić solą z pieprzem

Di gotuje
Ciasto francuskie z dodatkami – wersja śniadaniowa 145

Jeżeli macie ochotę na śniadanie w zupełnie nowym wydaniu, proponuję Wam bardzo prostą mini tartę z ciasta francuskiego. Dodatkami, takimi jak jajko, czy boczek, podniesiemy kaloryczność potrawy, co pozwoli nam nabrać nieco energii. 30 min 2 składniki: ciasto francuskie 2 plasterki boczku 4-5 plasterków pomidora 5 dag sera żółtego szczypiorek 2 jajka sól, pieprz wykonanie: Z ciasta francuskiego wycinamy(...)ciasto (grube oczka tarki), a jego końcówki zawijamy do wewnątrz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po kwadransie wyciągamy ciasto, układamy na wierzch plasterki boczku, pomidory, a w środek wbijamy dwa jajka. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Gotowe ciasto wykładamy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Uwierzcie smakuje tak dobrze

Ania i Marcin gotują
Carbonara - nic dodać, nic ująć... 123

makaronów, jakie istnieją w świecie kulinarnym. Nie dość, że jest tania, prosta to jeszcze przepyszna. Czegóż chcieć więcej ? :) SKŁADNIKI (Porcja na 4 osoby) 10 cienkich plasterków pancetty (lub wędzony boczek) 2 jajka ok. 50 g parmezanu 1 łyżka oliwa pieprz - świeżo mielony 500 g makaronu (najlepiej świeżego) ok. 1/4 szklanki śmietany 18 % 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku sól(...)małych oczkach parmezan. Całość przypraw pieprzem,wymieszaj i odstaw. Na patelni podgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojoną pancettę/boczek. Smaż, aż tłuszcz się z niej wytopi i stanie się chrupiąca. Boczek odstaw, a w tym samym tłuszczu przesmaż lekko cebulkę z czosnkiem. Do tego dodaj ok. 1/4 szklanki śmietany, usmażony boczek i energicznie wymieszaj, po czym odstaw na bok. Do tego

Calzonella.com
Fasolka po bretońsku - najlepsza! 117

Fasolka jest jednym z ulubionych dań mojej rodziny. Taka tradycyjna, szybka potrawa, którą warto raz za czasu przyrządzać. Ja nie dodaję zbędnych przypraw, bo sama smażona cebulka, kiełbasa i boczek nadadzą fasolce odpowiedni i niesamowity smak. Ważne aby składniki były dobrej jakości. SKŁADNIKI: 500 g białej fasoli Jaś 300 g wiejskiej kiełbasy dobrej jakości - ok 6-7 lasek(...)boczku wędzonego lub surowego bardzo dobrej jakości przecier pomidorowy, ok. 4-5 łyżek 2 duże cebule 1 łyżka mąki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki woda sól, pieprz, odrobina cukru do smaku WYKONANIE:  Fasolę namoczyć na noc w dużej misce, lub garnku, najlepiej w letniej wodzie. Dodać do niej trochę sody oczyszczonej, to wtedy ładnie spęcznieje. Następnego dnia odlać

Calzonella.com
Krem ziemniaczano-marchewkowy 140

należę do fanek ziemniaków, tę zupę zjadłam ze smakiem. Jest dość gęsta i kleista a co za tym idzie bardzo treściwa i sycąca. Ważne są dodatki w postaci sera, boczku i świeżego szczypiorku. Uzupełniają smak w taki sposób, że zupie niczego już nie brakuje. :-) Gęstość zupy możemy w dowolny sposób regulować poprzez dodanie mniejszej lub większej ilości bulionu. 3 duże(...)ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem

Szefowa kuchni
MOZAIKA z karkówki ,boczku i szynki 244

Przepis Będziemy potrzebować : -kawałki karkówki,boczku i szynki.Jedna wędzonka waży około 1,5 kg -peklo sól lub sól - strzykawka z igłą do nastrzyku -duży garnek lub dwa -dwa termometry z sondą -siatka wędliniarska może byś nieco ciaśniejsza do tego wyrobu z uwagi na to że ma nam się to wszystko ładnie skleić - przędza wędliniarska -pieprz kolorowy - liść laurowy - ziele angielskie(...)solankę zgodnie z tabelą  http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm lub dajemy 80 g peklo soli na 1 litr wody - Nastrzykujemy strzykawką z igłą mięso-większe kawałki mniejsze nie trzeba ,a boczku nie ogólnie nie nastrzykujemy - Wkładamy mięso do solanki musi być zanurzone całe  na 5-7 dni. Trzymamy w temperaturze 4-8C. Zanim będziemy wędzić to: - karkówkę,szynkę

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Żeberka duszone w kapuście kiszonej 180

pomocą rodzinki :) Polecam Wam również żeberka po amerykańsku inspiracja czasopismo Moje gotowanie Składniki 1 kg żeberek wieprzowych 3 średnie cebule 3 łyżki smalcu 1 duże jabłko 5 plasterków boczku 500 g kapusty kiszonej sól pieprz 1 łyżka majeranku Na patelni rozgrzać dwie łyżki smalcu i podsmażyć cebulkę drobno pokrojoną. Żeberka pokroić w mniejsze kawałki , oprószyć solą, pieprzem i włożyć(...)patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu. jabłko pokroić w ósemki, usunąć gniazdo nasienne i podsmażyć na smalcu. Posypać je w czasie smażenia 1 łyżką majeranku. Dno naczynia do zapiekania wyłożyć boczkiem. Kapustę odcisnąć z wody, a gdy jest bardzo kwaśna przepłukać zimną wodą i ułożyć na boczku. Następnie wyłożyć żeberka wraz z cebulą , a na wierzch ułożyć podsmażone jabłko. Całość przykryć

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania